4 recepty z toastového chleba, dve hriankové nátierky a 1 domáci toastový chlieb! Skúste ich všetky

Tiež sa vám často stáva, že nestíhate pripraviť teplú večeru?

Hľadáte stále inšpiráciu na čo najrýchlejšie jedlá?

A vyskúšali ste nejaké recepty na toasty?

Pripravte si jeden zo 4 jednoduchých receptov na toasty, ktoré sme pre vás spísali, alebo si pripravte lahodné zmesi, ktorými toasty môžete namazať!

Francúzsky toast

Pokiaľ milujete klasiku v podobe šunky a syra, skúste tieto dve obľúbené suroviny použiť na francúzsky toast.

Čo budeme potrebovať

  • 8 plátkov bieleho toastového chleba
  • 4 lyžice majonézy
  • 300 g mozzarelly
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie
  • 220 g šunky od kosti
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice masla

Postup

  1. Jednotlivé plátky chleba potrieme majonézou.
  2. Mozzarellu nakrájame na kolieska a rozložíme ich na 4 plátky chleba.
  3. Na mozzarellu rozdelíme plátky šunky a zaklopíme druhou štvoricou chlebov.
  4. Okraje odkrojíme a do misky alebo hlbšieho rozklepneme vajíčka.
  5. Osolíme, okoreníme a rozšľaháme. Pripravené toasty v nich opatrne obalíme z oboch strán.
  6. V panvici rozpustíme maslo a toasty na nich osmažíme.
  7. Ešte teplé podávame. Kto chce, môže ich ešte posypať jemne nasekanou zelenou časťou jarných cibuliek.
Chrumkavý dozlatista vypečený toast so zmrzlinou a ovocím a sirupom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Zapečené toasty v rúre

Zapečené toasty sú rýchlou a hlavne teplou večerou, ktorú pripravíte behom chvíľky, a pochutí si celá rodina. Využijete navyše aj bylinky z vlastnej záhradky, prípadne z kuchyne, pokiaľ si ich pestujete doma.

Čo budeme potrebovať

  • 6 plátkov toastového chleba
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany (15 %)
  • 1 lyžičku nasekanej pažítky
  • 1/2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 plátky šunky
  • 50 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 strúčik cesnaku

Postup

  1. Pripravíme si misku a rozklepneme do nej vajíčka.
  2. Pridáme kyslú smotanu, nasekanú šunku, strúhaný syr a prelisovaný cesnak.
  3. Nakoniec prisypeme bylinky a premiešame.
  4. Toastový chlieb rozložíme do pekáča a potrieme hotovou zmesou.
  5. Vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a zhruba 15 minút zapekáme.
  6. Hotové toasty môžeme ešte posypať ďalšou pažítkou alebo jarnou cibuľkou
Krehký chlieb s cibuľkou a syrom.
Zdroj: yammiesnoshery.com

Toasty s diabolským mäsom

Rýchle, chutné, pikantné, skrátka dokonalé, presne také sú tieto diabolské toasty, ktoré potešia vaše chuťové bunky.

Čo budeme potrebovať

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 veľké cibule
  • 4 feferónky
  • Soľ podľa chuti
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 300 g jemného kečupu
  • 700 ml zeleninového leča (v skle)
  • olej
  • Plátky toastového chleba (podľa počtu stravníkov)
  • strúhaný syr

Postup

  1. Do panvice nalejeme trochu oleja, pridáme mleté mäso a prudko opražíme.
  2. Potom osolíme, pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, na plátky pokrájaný cesnak a feferónky.
  3. Necháme trochu opražiť a prihodíme kečup s lečom, ktoré spoločne podusíme.
  4. Nakoniec ešte podľa potreby dosolíme a okoreníme.
  5. Toastový chlieb opečieme v hriankovači a nanesieme naň hotovú diabolskú zmes.
  6. Každý toast ešte posypeme strúhaným syrom.
Chrumkavý toastový chlieb naplnený lahodným trhaným bravčovým mäsom.
Zdroj: micadeli.dk

Avokádový toast

Avokádo je veľmi obľúbená a hlavne zdraviu prospešnými látkami nadupaná potravina, preto si pripravte tento recept na avokádový toast!

Čo budeme potrebovať

  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté štvorfarebné korenie
  • 1 lyžica pražených sezamových semienok
  • 8 plátkov šalátovej uhorky
  • Hrsť zrniečok z granátového jablka

Postup

  1. Avokádo dáme do misky a pomocou vidličky roztlačíme.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme.
  3. Prihodíme pražené sezamové semienka a premiešame.
  4. Toastové chleby opečieme v hriankovači a nanesieme na ne avokádovú zmes.
  5. Každý chlieb ozdobíme plátkami uhorky a zrniečkami granátových jabĺk alebo paradajkami.
Plech s chrumkavými toastami s krémovým avokádom a zeleninou.
Zdroj: thekitchn.com

Mäsová zmes na hrianky

Toasty je výborné doplniť pikantnou mäsovou zmesou, ktorú si môžeme vyrobiť do zásoby napríklad na zimu.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g chudého bravčového bôčika
  • 250 g cibule
  • 500 g paprík
  • 500 g paradajok
  • 1 menšia palička cesnaku
  • 1 menšia feferónka
  • soľ
  • mleté korenie
  • mletá pálivá paprika

Postup

  1. Do papiňáka dáme variť bôčik s prídavkom feferónky.
  2. Papriky, paradajky, cibuľu a cesnak očistíme, všetko nakrájame a osolíme a dáme variť domäkka.
  3. Ak je mäso a zelenina mäkké, všetko pomelieme spoločne na mäsovom mlynčeku na pastu.
  4. Potom do nej pridáme korenie – korenie a papriku a ešte prípadne dosolíme.
  5. Naplníme do pohárov a sterilizujeme po dobu 1 a štvrť hodiny

Hrianky a toasty podávame vždy horúce, ihneď po príprave, pretože len tak sú chrumkavé a dobré. Pre lepší vzhľad aj chuť ich môžeme dozdobiť surovou zeleninou.

Krémová zmes na hrianky s kyslou uhorkou.
Zdroj: simplywhisked.com

Cuketová zmes na hrianky

Cuketové toasty začínajú byť čoraz viac obľúbené, najmä medzi vegetariánmi. Je to skvelá zeleninová alternatíva ku klasickému tataráku.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg cukiet
  • 4 cibuľa
  • cesnak podľa chuti
  • 110 ml oleja
  • soľ podľa chuti
  • cukor podľa chuti
  • 2 lyžice balsamika
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • 5 lyžíc worcestru
  • chilli korenie

Postup

  1. V hrnci osmažíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme na kolieska nakrájanú cuketu a spoločne dusíme.
  3. Dochutíme cesnakom, korením a worchestrom.
  4. Ako je cuketa mäkká, môžeme zmes podávať natretú na hriankach

Milujete zapečené toasty a sendviče? Také dobroty možno vykúzliť aj v sendvičovači. Aký by k vám domov najviac pasoval? Mrknite na recenziu najlepších sendvičovačov .
Inšpirujte sa aj ďalšími lahodnými nátierkami, skúste napríklad tieto rybie nátierky , alebo krémové nátierky zo syrov , ale aj vegetariánske nátierky z cíceru !

Zelená krémová nátierka na opečenom toaste.
Zdroj: peacefuldumpling.com

Ako na domáci toastový chleba?

Tento super jednoduchý recept povedie aj tým najväčším začiatočníkom v kuchyni. Bude mäkký, jemný, vysoký a ideálny na výrobu sendvičov.

Čo budeme potrebovať

  • 240 ml teplej vody
  • 60 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 7 g droždia
  • 25 g krupicového cukru
  • 60 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 400 g polohrubej múky

Postup

  • V mise vyšľahajte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
  • Prikryte a nechajte 5 minút odležať.
  • Pridajte maslo, soľ a 200 g múky.
  • Hneťte po dobu 30 sekúnd, a potom pridajte zvyšok múky.
  • Hneťte, kým sa cesto nespojí a neodlepí sa od stien misy, asi 2 minúty.
  • Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom. Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili v oleji.
  • Misu zakryte plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte ho kysnúť v teplom prostredí 1-2 hodiny do dvojnásobného objemu asi 2 hodiny.
  • Keď je cesto nakysnuté, pretlačte ho, aby sa uvoľnil vzduch.
  • Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik a zrolujte ho do tvaru polena a vložte do pripravenej šatky, pekáčika alebo formy.
  • Prikryte vytvarovaný bochník plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.
  • Nechajte znova nakysnúť asi 1 hodinu.
  • Nastavte rošt rúry do nižšej polohy a predhrejte rúru na 180 °C.
  • Pečte 30–34 minút alebo dozlatista.
  • Pokiaľ na bochník jemne poklepete, mal by znieť duto.
  • Vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním nechajte chlieb niekoľko minút vychladnúť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.