Tiež sa vám často stáva, že nestíhate pripraviť teplú večeru?
Hľadáte stále inšpiráciu na čo najrýchlejšie jedlá?
A vyskúšali ste nejaké recepty na toasty?
Pripravte si jeden zo 4 jednoduchých receptov na toasty, ktoré sme pre vás spísali, alebo si pripravte lahodné zmesi, ktorými toasty môžete namazať!
Francúzsky toast
Pokiaľ milujete klasiku v podobe šunky a syra, skúste tieto dve obľúbené suroviny použiť na francúzsky toast.
Čo budeme potrebovať
- 8 plátkov bieleho toastového chleba
- 4 lyžice majonézy
- 300 g mozzarelly
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie
- 220 g šunky od kosti
- 2 vajcia
- 4 lyžice masla
Postup
- Jednotlivé plátky chleba potrieme majonézou.
- Mozzarellu nakrájame na kolieska a rozložíme ich na 4 plátky chleba.
- Na mozzarellu rozdelíme plátky šunky a zaklopíme druhou štvoricou chlebov.
- Okraje odkrojíme a do misky alebo hlbšieho rozklepneme vajíčka.
- Osolíme, okoreníme a rozšľaháme. Pripravené toasty v nich opatrne obalíme z oboch strán.
- V panvici rozpustíme maslo a toasty na nich osmažíme.
- Ešte teplé podávame. Kto chce, môže ich ešte posypať jemne nasekanou zelenou časťou jarných cibuliek.

Zapečené toasty v rúre
Zapečené toasty sú rýchlou a hlavne teplou večerou, ktorú pripravíte behom chvíľky, a pochutí si celá rodina. Využijete navyše aj bylinky z vlastnej záhradky, prípadne z kuchyne, pokiaľ si ich pestujete doma.
Čo budeme potrebovať
- 6 plátkov toastového chleba
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany (15 %)
- 1 lyžičku nasekanej pažítky
- 1/2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
- 3 plátky šunky
- 50 g strúhaného tvrdého syra
- 1 strúčik cesnaku
Postup
- Pripravíme si misku a rozklepneme do nej vajíčka.
- Pridáme kyslú smotanu, nasekanú šunku, strúhaný syr a prelisovaný cesnak.
- Nakoniec prisypeme bylinky a premiešame.
- Toastový chlieb rozložíme do pekáča a potrieme hotovou zmesou.
- Vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a zhruba 15 minút zapekáme.
- Hotové toasty môžeme ešte posypať ďalšou pažítkou alebo jarnou cibuľkou

Toasty s diabolským mäsom
Rýchle, chutné, pikantné, skrátka dokonalé, presne také sú tieto diabolské toasty, ktoré potešia vaše chuťové bunky.
Čo budeme potrebovať
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 2 veľké cibule
- 4 feferónky
- Soľ podľa chuti
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 300 g jemného kečupu
- 700 ml zeleninového leča (v skle)
- olej
- Plátky toastového chleba (podľa počtu stravníkov)
- strúhaný syr
Postup
- Do panvice nalejeme trochu oleja, pridáme mleté mäso a prudko opražíme.
- Potom osolíme, pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, na plátky pokrájaný cesnak a feferónky.
- Necháme trochu opražiť a prihodíme kečup s lečom, ktoré spoločne podusíme.
- Nakoniec ešte podľa potreby dosolíme a okoreníme.
- Toastový chlieb opečieme v hriankovači a nanesieme naň hotovú diabolskú zmes.
- Každý toast ešte posypeme strúhaným syrom.

Objavte podobné tipy
Avokádový toast
Avokádo je veľmi obľúbená a hlavne zdraviu prospešnými látkami nadupaná potravina, preto si pripravte tento recept na avokádový toast!
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky toastového chleba
- 1 zrelé avokádo
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté štvorfarebné korenie
- 1 lyžica pražených sezamových semienok
- 8 plátkov šalátovej uhorky
- Hrsť zrniečok z granátového jablka
Postup
- Avokádo dáme do misky a pomocou vidličky roztlačíme.
- Pridáme prelisovaný cesnak, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme.
- Prihodíme pražené sezamové semienka a premiešame.
- Toastové chleby opečieme v hriankovači a nanesieme na ne avokádovú zmes.
- Každý chlieb ozdobíme plátkami uhorky a zrniečkami granátových jabĺk alebo paradajkami.

Mäsová zmes na hrianky
Toasty je výborné doplniť pikantnou mäsovou zmesou, ktorú si môžeme vyrobiť do zásoby napríklad na zimu.
Čo budeme potrebovať
- 500 g chudého bravčového bôčika
- 250 g cibule
- 500 g paprík
- 500 g paradajok
- 1 menšia palička cesnaku
- 1 menšia feferónka
- soľ
- mleté korenie
- mletá pálivá paprika
Postup
- Do papiňáka dáme variť bôčik s prídavkom feferónky.
- Papriky, paradajky, cibuľu a cesnak očistíme, všetko nakrájame a osolíme a dáme variť domäkka.
- Ak je mäso a zelenina mäkké, všetko pomelieme spoločne na mäsovom mlynčeku na pastu.
- Potom do nej pridáme korenie – korenie a papriku a ešte prípadne dosolíme.
- Naplníme do pohárov a sterilizujeme po dobu 1 a štvrť hodiny
Hrianky a toasty podávame vždy horúce, ihneď po príprave, pretože len tak sú chrumkavé a dobré. Pre lepší vzhľad aj chuť ich môžeme dozdobiť surovou zeleninou.

Cuketová zmes na hrianky
Cuketové toasty začínajú byť čoraz viac obľúbené, najmä medzi vegetariánmi. Je to skvelá zeleninová alternatíva ku klasickému tataráku.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg cukiet
- 4 cibuľa
- cesnak podľa chuti
- 110 ml oleja
- soľ podľa chuti
- cukor podľa chuti
- 2 lyžice balsamika
- 400 g paradajkového pretlaku
- 5 lyžíc worcestru
- chilli korenie
Postup
- V hrnci osmažíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na kolieska nakrájanú cuketu a spoločne dusíme.
- Dochutíme cesnakom, korením a worchestrom.
- Ako je cuketa mäkká, môžeme zmes podávať natretú na hriankach
Milujete zapečené toasty a sendviče? Také dobroty možno vykúzliť aj v sendvičovači. Aký by k vám domov najviac pasoval? Mrknite na recenziu najlepších sendvičovačov .
Inšpirujte sa aj ďalšími lahodnými nátierkami, skúste napríklad tieto rybie nátierky , alebo krémové nátierky zo syrov , ale aj vegetariánske nátierky z cíceru !

Ako na domáci toastový chleba?
Tento super jednoduchý recept povedie aj tým najväčším začiatočníkom v kuchyni. Bude mäkký, jemný, vysoký a ideálny na výrobu sendvičov.
Čo budeme potrebovať
- 240 ml teplej vody
- 60 ml vlažného plnotučného mlieka
- 7 g droždia
- 25 g krupicového cukru
- 60 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 400 g polohrubej múky
Postup
- V mise vyšľahajte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
- Prikryte a nechajte 5 minút odležať.
- Pridajte maslo, soľ a 200 g múky.
- Hneťte po dobu 30 sekúnd, a potom pridajte zvyšok múky.
- Hneťte, kým sa cesto nespojí a neodlepí sa od stien misy, asi 2 minúty.
- Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom. Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili v oleji.
- Misu zakryte plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte ho kysnúť v teplom prostredí 1-2 hodiny do dvojnásobného objemu asi 2 hodiny.
- Keď je cesto nakysnuté, pretlačte ho, aby sa uvoľnil vzduch.
- Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik a zrolujte ho do tvaru polena a vložte do pripravenej šatky, pekáčika alebo formy.
- Prikryte vytvarovaný bochník plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.
- Nechajte znova nakysnúť asi 1 hodinu.
- Nastavte rošt rúry do nižšej polohy a predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte 30–34 minút alebo dozlatista.
- Pokiaľ na bochník jemne poklepete, mal by znieť duto.
- Vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním nechajte chlieb niekoľko minút vychladnúť.