Fazuľové rýchlovky je zdanlivý protireč, pretože práve táto strukovina je preslávená svojou dlhou prípravou.
Ale pretože strukoviny všeobecne, možno dnes kúpiť sterilizované, teda predpripravené, je možné recepty s fazuľami pripraviť v priebehu niekoľkých málo minút.
Ktoré sú tie najobľúbenejšie? To zistíte v týchto 8 jednoduchých receptoch na rýchlovky z fazule!
Fazuľová polievka
Táto polievka z fazule je inšpirovaná prestížnou reštauráciou, ktorá sa rok čo rok držala na popredných priečkach rebríčka 50 najlepších svetových reštaurácií. Ale nebojte sa! Zvládnete jej ľavú zadnú!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 180 g cibuľa, jemne nakrájaná
- 1/4 lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1/4 lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 1 bobkový list
- 80 ml pasírovaných paradajok
- 4 x 400 g plechoviek fazule, scedené
- 750 ml zeleninového vývaru,
Na picad (omáčku na dochutenie)
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 g celých lieskových orechov
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Vo veľkom ťažkom hrnci rozohrejte olej na strednú teplotu.
- Pridajte cesnak, cibuľu, bylinky a varte za pravidelného miešania 8 minút, kým cibuľa nie je tmavo zlatohnedá a sladká.
- Pridajte paradajky a varte na miernej teplote ďalších 8 minút, kým paradajky nezhustnú.
- Vmiešajte fazuľu, a potom zeleninový vývar.
- Nastavte teplotu tak, aby polievka veľmi jemne bublala, a varte 15 minút s pokrievkou.
- Preneste 150 ml polievky do pohára a rozmixujte do hladka, a potom vmiešajte ju späť do polievky, aby sa vývar zahustil.
- Na picad si predhrejte malú panvicu na strednú teplotu.
- Pridajte lieskové orechy a opekajte ich, kým sa nerozvonia.
- Odstráňte z nich šupku pomocou utierky.
- Lieskové orechy nasekajte nahrubo, a potom k nim pridajte zvyšné ingrediencie a všetko rozmixujte do hladka tyčovým mixérom.
- Tesne pred podávaním vmiešajte 2 polievkové lyžice picady.
- Do každého polievkového taniera pridajte 1 lyžičku zvyšnej picady a zalejte fazuľovou polievkou.
Polievka s fazuľami a klobásou
Na panvici si rozohrejte olej a pridajte na nej na kolieska nakrájanú klobásu. Opekajte, kým nie je chrumkavá. Vyberte ju z panvice a dajte bokom. Klobásu pridajte až nakoniec, do hotovej polievky.
alebo údeným mäsom
Pripravíme si koreňovú zeleninu s cibuľou, ktorú spoločne s údeným kolenom vložíme do studenej vody. Celú zmes privedieme do varu a varíme asi 30 minút. Všetko potom zlejeme, koleno dáme do čistej vriacej vody spolu s nakrájanou zeleninou a varíme do mäkka.
Ďalšiu inšpiráciu na fazuľačku môžete načerpať v našich receptoch!

Fazuľový guláš
V iba štyroch krokoch si vytvoríte ten najlahodnejší guláš z fazule, aký ste kedy ochutnali. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je sila!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica kečupu
- 200 g slovenskej salámy
- 2 cibuľa
- 1/2 litra vývaru
- 1 paradajka
- 2 papriky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- mletá paprika
- gulášové korenie
- soľ
- 2 plechovky fazule v slanom náleve (biele+červené)
Postup
- Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme papriky a paradajku.
- Osolíme, okoreníme a okoreníme. Pridáme na kolieska alebo na kocky krájanú salámu.
- Zalejeme vývarom a pridáme fazuľu. Zalejeme sójovou omáčkou a vmiešame kečup.
- Povaríme 10 minút a podávame s pečivom.
Na guláš pre vegetariánov i vegánov sa inšpirujte v našich receptoch!

Zelené fazuľové struky na kyslo
Fazuľa na kyslo je obľúbenou prílohou u našich susedov v Nemecku. Dajú sa servírovať s klobásou, kuracími rezňami alebo údeným mäsom.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml červeného vínneho octu
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica masla
- 500 g zelených fazule, nakrájaných
- soľ a mleté korenie
Postup
- V malom hrnci priveďte do varu ocot a cukor.
- Znížte teplotu a varte za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na 2 polievkové lyžice, 5 až 10 minút.
- Pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Fazuľa varte v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka, asi 6 minút.
- Dobre sceďte.
- Nakoniec fazuľu premiešajte octovou zmesou a dochuťte soľou a korením. Ihneď podávajte.
Trochu náročnejšie na dobu prípravy, ale tiež výborné sú balkánske fazule s feta syrom alebo kovbojské fazule na cibuli a cesnaku.

Fazuľa na mexický spôsob
Mexické fazuľa sú niečo, čo vám nesmie ujsť! Rýchle riešenie pre vyťažený pracovný týždeň!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 stredná červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 veľká červená kapia, nakrájaná nadrobno
- 2 lyžičky chilli prášku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 2 x 400 g konzervy červených fazule, odkvapkané, prepláchnuté
- 125 g kukurice
- 1 lyžička práškového cukru
- 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
- ryža Basmati, na podávanie
- Plátky avokáda, na podávanie
Postup
- Vo veľkom hrnci na strednej teplote rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu a cesnak.
- Varte 3 až 4 minúty do zmäknutia.
- Pridajte kapiu a chilli prášok.
- Varte 2 až 3 minúty alebo kým kapia nezmäkne.
- Pridajte paradajkový pretlak, paradajky, fazuľa, kukuricu a cukor.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum.
- Varte 20 minút, alebo kým zmes mierne nezhustne.
- Podávajte s ryžou, petržlenom a avokádom.
Mexiko bez nachos je ako … jednoducho bez týchto receptov na mexickej nachos , ako by ste neboli!

Objavte podobné tipy
Fazuľový šalát
Svieži, ľahký, ale hlavne zdravý! Pochutnajte si na šaláte s fazuľami, kedykoľvek a kdekoľvek.
Čo budeme potrebovať
- 1 plechovka fazule
- 2 paradajky
- 1 šalátová uhorka
- 200 g feta syra
- soľ, korenie
- bazalka
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 plechovka sterilizovaného rímskeho hrachu
- niekoľko listov hlávkového šalátu
Postup
- Zeleninu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy.
- Prisypeme zliatu fazuľu a hrach a nadrobený syr.
- Osolíme, okoreníme a pridáme bazalku.
- Polejeme olivovým olejom, dobre premiešame a necháme hodinu odležať v chladničke.
- Servírujeme na listoch šalátu s kvalitným bielym pečivom.
Je pre vás olivový olej ako zálievka málo? Vyskúšajte ďalšie šalátové zálievky , ktoré vás zaručene nesklamú!

Fazuľové struky na smotane
Fazuľky so smotanovou omáčkou najskôr každému evokujú školskú jedáleň a nie veľmi dobrý chuťový zážitok. Preto je čas to zmeniť! Uvarte si tento perfektný recept s fazuľami a uvidíte, ako si pochutnáte!
Čo budeme potrebovať
- 2 plechovky fazuľových strukov
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice kôpru
- soľ
- 1 liter vývaru
- 1 smotana na šľahanie
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice octu
Postup
- Na masle orestujeme cibuľu a pridáme struky, zalejeme vývarom.
- Osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a povaríme 3 minúty.
- V hrnčeku studenej vody rozmiešame hladkú múku a vlejeme do fazuliek
- Necháme znova prejsť varom a po troch minútach dochutíme octom a cukrom.
- Povaríme ešte 2 minútky a vypneme.
- Podávame so zemiakmi a vajcom.

Fazuľa chilli con carne
Tento skvelý recept na fazuľu s mletým mäsom je jedným z najlepších jedál, ktoré je možné podávať priateľom pri akejkoľvek príležitosti.
Čo budeme potrebovať
- 1 veľká cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 vrchovatá lyžička pálivého chilli
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 kocka hovädzieho vývaru
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- ½ lyžičky sušenej majoránky
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 400 g plechovky červených fazule
- dlhozrnná ryža, na podávanie
- kyslá smotana, na podávanie
Postup
- Nakrájajte cibuľu na malé kocky, papriku nakrájajte, nadrobno nasekajte 2 strúčiky cesnaku.
- Na panvicu pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja a nechajte 1–2 minúty zahrievať.
- Pridajte cibuľu a varte za častého miešania asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte cesnak, červenú papriku, lyžičku chilli, lyžičku papriky a lyžičku mletej rasce.
- Poriadne premiešajte, potom nechajte ďalších 5 minút za občasného miešania variť.
- Pridajte mäso a pokračujte v miešaní aspoň 5 minút.
- Vedľa si kocku hovädzieho vývaru rozdrobte v 300 ml horúcej vody.
- To potom nalejte do panvice s mäsovou zmesou.
- Pridajte plechovku nakrájaných paradajok.
- Pridajte ½ lyžičky sušenej majoránky, lyžičku cukru a poriadne osoľte a okoreňte.
- Pridajte 2 lyžice paradajkového pretlaku a omáčku dobre premiešajte.
- Všetko priveďte do varu, poriadne premiešajte a panvicu priklopte pokrievkou. Znížte teplotu, kým nebude jemne bublať, a nechajte takto variť 20 minút.
- Po miernom prevarení by zmes mala vyzerať hustá a šťavnatá.
- Sceďte a prepláchnite plechovku červených fazule a vmiešajte ich do hrnca s čili.
- Znovu priveďte do varu a zľahka nechajte prebublávať bez pokrievky ďalších 10 minút.
- Vypnite a chilli con carne nechajte odpočinúť pod pokrievkou ďalších 10 minút.
- Podávajte s kyslou smotanou a obyčajnou varenou dlhozrnnou ryžou.

Fazuľová nátierka
Rýchla nátierka z bielych fazule alebo vegánska paštéta, je super rýchly recept, ktorý funguje ako predjedlo, olovrant alebo párty dip.
Čo budeme potrebovať
- 1 stredná cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 400 g bielych fazule
- 30 g sušených paradajok v oleji
- ½ citróna, šťava
- 2 lyžice petržlenu
- 2 lyžice pažítky
- 1 lyžica vody
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Cibuľu a cesnak nakrájame nahrubo, potom ich osmažte na oleji, kým ľahko nezhnednú.
- Sceďte a prepláchnite fazuľu a vložte ich do misy k cibuli a cesnaku.
- Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a zvyšok ingrediencií a pomocou tyčového mixéra všetko dobre rozmixujte.

Tipy ako na fazule
Ak milujete fazuľu, ale chceli by ste si ich pripraviť doma, avšak rýchlejšie a zároveň výživnejšie, môžete využiť tlakový hrniec. Čerstvé fazule sú určite zdravšie ako tie z plechovky. Ak sa zamestnávate výberom tlakového hrnca, do vašej domácnosti, sledujte naše tipy .
U fazuľových rýchloviek si môžeme zvoliť nielen množstvo, ale aj chuť, ktorá môže byť ostrejšia alebo napríklad pre deti jemnejšia.
Úplne najrýchlejším a zároveň nutrične vyváženým pokrmom sú fazuľa s údeninou a kyslou kapustou .
Podľa toho vyberáme druh fazule. predovšetkým potom druh nálevu.
Z korenia je najlepšie:
- mletá sladká paprika
- štipka pálivej papriky
- chilli korenie
- mleté korenie
- zázvor
- rôzne zmesi, napríklad gulášové korenie
Z koreniacich prípravkov sa používa hlavne:
- kečup jemný aj ostrý
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- tabasco
Na zjemnenie hotového pokrmu môžeme pridať kyslú smotanu.
Medzi základné suroviny, ktorými fazuľu dopĺňame, patria:
- mäso
- údenina
- zelenina.
Prílohy nie sú potrebné pre fazuľu, pre väčšie jedáky ich podávame s chlebom alebo iným pečivom.