Hľadáte recepty na sušené paradajky, ktoré vám nezaberú veľa času?
Chcete svojmu telu dopriať živiny a zároveň si skvele pochutnať?
Inšpirujte sa našimi dobrotami a pustite sa do varenia!
Cestoviny so sušenými paradajkami
Tento recept je vhodný nielen ako rýchla a chutná večera. Pokrm je ľahučký a, vďaka čerstvým bylinkám, špenátu a orieškom, tiež výživný.
Ingrediencie
- 500 g špaget (1 balenie)
- 1 šálka sušených paradajok v oleji (nasekaných nadrobno)
- 1 polievková lyžica sušeného cesnaku
- 230 g baby špenátu
- ½ šálky čerstvej bazalky (nakrájané)
- ⅓ šálky parmezánu (nastrúhaného)
- ¼ šálky píniových orieškov
- soľ
- korenie
Postup
- Dajte variť špagety podľa návodu na balenie. Varte ale iba polovicu odporúčanej doby!
- Na rozohriatu panvicu nalejte olej zo sušených paradajok (v prípade potreby doplňte klasickým olivovým olejom) a pridajte cesnak. Restujte 30 sekúnd a stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
- Do panvice pridajte špenát a sušené paradajky. Restujte, kým špenát nezačne vädnúť (potrvá to asi 2 minúty).
- Pridajte predvarené špagety a, v prípade potreby, prilejte trochu vody.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a všetko poriadne zamiešajte.
- Varte cca 3 minúty, pokiaľ nie sú špagety hotové. Odstráňte z tepla a prisypte bazalku s parmezánom. Nejaký parmezán si nechajte bokom na záverečné zdobenie.
- Každú porciu následne posypte píniovými orieškami a zvyškom parmezánu.
- Špagety so sušenými paradajkami a špenátom môžete ihneď podávať. Dobrú chuť!

Nátierka zo sušených paradajok
Majú vám prísť hostia? Nemáte čas na dlhé prípravy? Vyskúšajte náš recept!
Túto dobrotu budete mať hotovú v priebehu pár minút!
Ingrediencie
- 200 g paradajkového pretlaku
- 250 g sušených paradajok (bez oleja)
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- ½ čajovej lyžičky soli
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do misky a premiešajte.
- Pomocou ponorného mixéra všetko rozmixujte do hladka.
- Nátierku so sušenými paradajkami uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
- Podávajte s obľúbeným pečivom alebo pridajte napríklad do cestovín.

Vyskúšajte niektorý z našich receptov na slané pečivo .
Bravčová bábika so sušenými paradajkami
Pripravte si ľahké, ľahké a chutné jedlo, ktoré môžete podávať vo všedný deň, ale aj v rámci slávnostnejších udalostí.
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice sušených paradajok (nasekaných nadrobno)
- 1 polievková lyžica kapary (nasekaných)
- ¼ šálky masla (v izbovej teplote)
- 500 g bravčovej bábiky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate (nasekané nadrobno)
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra predhrieva, nakrájajte sušené paradajky a kapary.
- V miske rozdrvte zmäkčené maslo a paradajky s kaparmi do neho vmiešajte. Odložte bokom.
- Dajte panvicu (vhodnú na pečenie v rúre) na teplo a zahrievajte ju asi 2 minúty.
- Medzitým opláchnite bravčovú bábiku, osušte ju čistou utierkou a nakrájajte ju na 4 rovnaké kúsky, z ktorých každý potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou a korením.
- Následne kúsky mäsa vložte na panvicu a smažte 2–3 minúty, kým nebude každý kúsok mierne hnedý, a to zo všetkých strán.
- Panvicu odstráňte z tepla a každý kúsok mäsa potrite maslovou zmesou, ktorú ste si pripravili na začiatku. Použite iba polovicu maslovej zmesi! Zvyšok odložte bokom.
- Teraz panvicu vložte do rúry a pečte 10–12 minút.
- Akonáhle je mäso hotové, vyberte panvicu z rúry a podávajte.
- Každú porciu bravčovej bábiky plnené sušenými paradajkami pomažte zvyšnou maslovou zmesou a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte so zemiakmi.

Ak chcete experimentovať, vyskúšajte niektorý zo zaujímavých receptov na zemiakové prílohy .
Objavte podobné tipy
Morčacie roláda s mozzarellou a paradajkami
Toto jedlo vám zaberie iba 30 minút prípravy, a navyše si na ňom skvele pochutnáte!
Pustite sa do prípravy.
Ingrediencie
Náplň do mäsa:
- 2 morčacie prsia
- 1–2 balenia mozzarelly
- 8–10 sušených paradajok v oleji
- hrsť listov čerstvej bazalky
- ½ šálky vlašských orechov
Omáčka z jabĺk:
- 1 malý pór (mletý alebo nasekaný na veľmi drobné kúsky)
- 2 jablká (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 1 polievková lyžica múky
- 1 šálka vody alebo kuracieho vývaru
- ¼ čajovej lyžičky škorice
- ¼ čajovej lyžičky soli
Postup
Náplň do mäsa:
- Sušené paradajky a vlašské orechy zmiešajte a odložte bokom.
- Každé z pŕs rozrežte v polovici tak, aby ste vytvorili čo najväčší kus. Mäso prekryte potravinovou fóliou a vyklepte ho tak, aby malo cca 1 cm na výšku. Vyklepať ho môžete pomocou valčeka alebo paličky.
- Odstráňte potravinovú fóliu a do stredu mäsa položte nakrájané plátky mozzarelly a následne listy bazalky.
- Teraz pridajte paradajkovú zmes a mäso stočte do rolky.
- Mäsovú roku zviažte kuchynskou šnúrou a vložte do, olejom vymastenej, panvice. Vymažte po dobu 5 minút tak, aby boli orestované všetky strany.
- Vyberte morčaciu rolku z panvice a vložte ju do vymasteného pekáča. Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Následne vložte pekáč do rúry a pečte 20–25 minút, a to na 180 °C.
- Akonáhle je šťavnatá morčacia roláda hotová, vyberte ju z rúry a odstráňte šnúru na pečenie.
- Morku nakrájajte na rovnako široké plátky a podávajte s jablčnou omáčkou a obľúbenou prílohou.
Omáčka z jabĺk:
- Jablká olúpte a nakrájajte ich na kocky.
- Do malého hrnca vlejte šťavu z polovice citróna, 2 polievkové lyžice vody a prisypte 1,5 polievkovej lyžice práškového cukru. Pridajte jablká a všetko zamiešajte.
- Zahrievajte, kým jablká nezmäknú a následne ich roztlačte pomocou lyžice.
- Do hrnca pridajte trochu masla a celú zmes osoľte.
- Na vedľajšej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte pór. Restujte 5 minút.
- Následne do panvice pridajte jablčnú zmes z hrnca a varte do úplného zmäknutia. Pridajte múku, škoricu a varte ďalších 5 minút.
- Prilejte kurací vývar alebo vodu a varte 8 minút. Osoľte podľa vlastnej chuti.
- Pomocou ponorného mixéra jemne rozmixujte dohladka a odložte bokom.

Recept na sušené paradajky v peste
Toto pesto je jedinečným doplnkom k cestovinám, obľúbenému mäsu a rybám. Môžete ho ale použiť aj ako lahodnú sendvičovú nátierku.
Ingrediencie
- 1 šálka sušených paradajok
- ⅓ šálky mandlí (nesolených)
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ čajovej lyžičky guličiek čierneho korenia (rozdrveného)
- ½ čajovej lyžičky guličiek červeného korenia (rozdrveného)
- ¾ – 1 šálka extra panenského olivového oleja
Postup
- Všetky prísady vložte do kuchynského robota a spracovávajte tak dlho, pokiaľ nebude všetko nadrobno nasekané.
- Potom robot vypnite, premiešajte lyžicou a vložte do vzduchotesnej nádoby.
- Skladujte v chladničke. Takto uložené pesto zo sušených paradajok vám vydrží 5-7 dní.

Máte radi tento druh pokrmu? Potom vyskúšajte aj recept na pesto s medvedím cesnakom .
Tipy na domáce sušenie paradajok
Ako si usušiť paradajkovú dobrotu sami doma? Inšpirujte sa dvoma nasledujúcimi jednoduchými návodmi!
Domáce sušené paradajky v sušičke
Tento návod vám umožní získať skvelú paradajkovú dobrotu takmer bez práce. Vyskúšajte ho.
Množstvo ingrediencií je závislé čisto na vašej chuti.
- Paradajky očistite a osušte. Potom ich nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte (môžete tiež použiť oregano na dochutenie) a rozložte ich v sušičke tak, aby mal každý plátok dostatok priestoru na schnutie.
- Sušičku zakryte a zapnite na takú teplotu, aká je uvedená v manuáli k vašej sušičke.
- Dôležité je, aby boli paradajky dostatočne vysušené, ale nie príliš suché. Sušenie by malo trvať približne 6–8 hodín.
- Po usušení paradajky vyberte zo sušičky a navrstvite ich do nádoby s vekom.
- Ak chcete získať nakladané sušené paradajky v oleji, prisypte k paradajkám aj soľ, korenie, sušenú bazalku, oregano, vetvičky rozmarínu a všetko zalejte kvalitným olivovým olejom tak, aby boli paradajky úplne ponorené.

Polosušené paradajky
Nemáte sušičku, alebo len máte radi trošku vláčnejšie sušené paradajky? Potom sa inšpirujte nasledujúcim postupom.
Množstvo ingrediencií si stanovte sami podľa vlastného vkusu.
- Nakrájajte menšie paradajky na polovicu a umiestnite ich na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Každú paradajku jemne potrite olivovým olejom, posypte soľou a sušenými bylinkami podľa vlastnej chuti. Bylinkami paradajky posypte, ale až po hodine pečenia, aby príliš nestmavli alebo sa nespálili a nezhorkli.
- Paradajky dajte piecť do rúry, vyhriatej na 150 ° C a pečte 2 hodiny.
- Pokiaľ nechcete s paradajkami hneď ďalej pracovať, môžete po tejto dobe rúru vypnúť a nechať ich dôjsť (postačí pol hodina).
- Hotové paradajky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe. V chladničke vám vydrží až niekoľko dní.

Recepty na sušené paradajky nie sú nijako zložité a skvele chutia!
Doprajte svojim chuťovým bunkám tento jedinečný gurmánsky zážitok a svojmu telu vitamínmi K, C, E, B a minerálmi, ako je vápnik a horčík.
Dobrú chuť!