Pochutnajte si na 5 skvelých receptoch s usušenými paradajkami

Hľadáte recepty na sušené paradajky, ktoré vám nezaberú veľa času?

Chcete svojmu telu dopriať živiny a zároveň si skvele pochutnať?

Inšpirujte sa našimi dobrotami a pustite sa do varenia!

Cestoviny so sušenými paradajkami

Tento recept je vhodný nielen ako rýchla a chutná večera. Pokrm je ľahučký a, vďaka čerstvým bylinkám, špenátu a orieškom, tiež výživný.

Ingrediencie

  • 500 g špaget (1 balenie)
  • 1 šálka sušených paradajok v oleji (nasekaných nadrobno)
  • 1 polievková lyžica sušeného cesnaku
  • 230 g baby špenátu
  • ½ šálky čerstvej bazalky (nakrájané)
  • ⅓ šálky parmezánu (nastrúhaného)
  • ¼ šálky píniových orieškov
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Dajte variť špagety podľa návodu na balenie. Varte ale iba polovicu odporúčanej doby!
  • Na rozohriatu panvicu nalejte olej zo sušených paradajok (v prípade potreby doplňte klasickým olivovým olejom) a pridajte cesnak. Restujte 30 sekúnd a stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
  • Do panvice pridajte špenát a sušené paradajky. Restujte, kým špenát nezačne vädnúť (potrvá to asi 2 minúty).
  • Pridajte predvarené špagety a, v prípade potreby, prilejte trochu vody.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a všetko poriadne zamiešajte.
  • Varte cca 3 minúty, pokiaľ nie sú špagety hotové. Odstráňte z tepla a prisypte bazalku s parmezánom. Nejaký parmezán si nechajte bokom na záverečné zdobenie.
  • Každú porciu následne posypte píniovými orieškami a zvyškom parmezánu.
  • Špagety so sušenými paradajkami a špenátom môžete ihneď podávať. Dobrú chuť!

Špagety so sušenými paradajkami, špenátom, orieškami a parmezánom.
zdroj: cookingclassy.com

Nátierka zo sušených paradajok

Majú vám prísť hostia? Nemáte čas na dlhé prípravy? Vyskúšajte náš recept!

Túto dobrotu budete mať hotovú v priebehu pár minút!

Ingrediencie

  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 250 g sušených paradajok (bez oleja)
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • ½ čajovej lyžičky soli

Postup

  • Všetky ingrediencie vložte do misky a premiešajte.
  • Pomocou ponorného mixéra všetko rozmixujte do hladka.
  • Nátierku so sušenými paradajkami uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
  • Podávajte s obľúbeným pečivom alebo pridajte napríklad do cestovín.

Nátierka zo sušených paradajok v pohári.
zdroj: afarmgirlsdabbles.com

Vyskúšajte niektorý z našich receptov na slané pečivo .

Bravčová bábika so sušenými paradajkami

Pripravte si ľahké, ľahké a chutné jedlo, ktoré môžete podávať vo všedný deň, ale aj v rámci slávnostnejších udalostí.

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice sušených paradajok (nasekaných nadrobno)
  • 1 polievková lyžica kapary (nasekaných)
  • ¼ šálky masla (v izbovej teplote)
  • 500 g bravčovej bábiky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate (nasekané nadrobno)
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Zatiaľ čo sa rúra predhrieva, nakrájajte sušené paradajky a kapary.
  • V miske rozdrvte zmäkčené maslo a paradajky s kaparmi do neho vmiešajte. Odložte bokom.
  • Dajte panvicu (vhodnú na pečenie v rúre) na teplo a zahrievajte ju asi 2 minúty.
  • Medzitým opláchnite bravčovú bábiku, osušte ju čistou utierkou a nakrájajte ju na 4 rovnaké kúsky, z ktorých každý potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou a korením.
  • Následne kúsky mäsa vložte na panvicu a smažte 2–3 minúty, kým nebude každý kúsok mierne hnedý, a to zo všetkých strán.
  • Panvicu odstráňte z tepla a každý kúsok mäsa potrite maslovou zmesou, ktorú ste si pripravili na začiatku. Použite iba polovicu maslovej zmesi! Zvyšok odložte bokom.
  • Teraz panvicu vložte do rúry a pečte 10–12 minút.
  • Akonáhle je mäso hotové, vyberte panvicu z rúry a podávajte.
  • Každú porciu bravčovej bábiky plnené sušenými paradajkami pomažte zvyšnou maslovou zmesou a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
  • Podávajte so zemiakmi.

Bravčová bábika so sušenými paradajkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.
zdroj: streetsmartkitchen.com

Ak chcete experimentovať, vyskúšajte niektorý zo zaujímavých receptov na zemiakové prílohy .

Morčacie roláda s mozzarellou a paradajkami

Toto jedlo vám zaberie iba 30 minút prípravy, a navyše si na ňom skvele pochutnáte!

Pustite sa do prípravy.

Ingrediencie

Náplň do mäsa:

  • 2 morčacie prsia
  • 1–2 balenia mozzarelly
  • 8–10 sušených paradajok v oleji
  • hrsť listov čerstvej bazalky
  • ½ šálky vlašských orechov

Omáčka z jabĺk:

  • 1 malý pór (mletý alebo nasekaný na veľmi drobné kúsky)
  • 2 jablká (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 šálka vody alebo kuracieho vývaru
  • ¼ čajovej lyžičky škorice
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup

Náplň do mäsa:

  • Sušené paradajky a vlašské orechy zmiešajte a odložte bokom.
  • Každé z pŕs rozrežte v polovici tak, aby ste vytvorili čo najväčší kus. Mäso prekryte potravinovou fóliou a vyklepte ho tak, aby malo cca 1 cm na výšku. Vyklepať ho môžete pomocou valčeka alebo paličky.
  • Odstráňte potravinovú fóliu a do stredu mäsa položte nakrájané plátky mozzarelly a následne listy bazalky.
  • Teraz pridajte paradajkovú zmes a mäso stočte do rolky.
  • Mäsovú roku zviažte kuchynskou šnúrou a vložte do, olejom vymastenej, panvice. Vymažte po dobu 5 minút tak, aby boli orestované všetky strany.
  • Vyberte morčaciu rolku z panvice a vložte ju do vymasteného pekáča. Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Následne vložte pekáč do rúry a pečte 20–25 minút, a to na 180 °C.
  • Akonáhle je šťavnatá morčacia roláda hotová, vyberte ju z rúry a odstráňte šnúru na pečenie.
  • Morku nakrájajte na rovnako široké plátky a podávajte s jablčnou omáčkou a obľúbenou prílohou.

Omáčka z jabĺk:

  • Jablká olúpte a nakrájajte ich na kocky.
  • Do malého hrnca vlejte šťavu z polovice citróna, 2 polievkové lyžice vody a prisypte 1,5 polievkovej lyžice práškového cukru. Pridajte jablká a všetko zamiešajte.
  • Zahrievajte, kým jablká nezmäknú a následne ich roztlačte pomocou lyžice.
  • Do hrnca pridajte trochu masla a celú zmes osoľte.
  • Na vedľajšej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte pór. Restujte 5 minút.
  • Následne do panvice pridajte jablčnú zmes z hrnca a varte do úplného zmäknutia. Pridajte múku, škoricu a varte ďalších 5 minút.
  • Prilejte kurací vývar alebo vodu a varte 8 minút. Osoľte podľa vlastnej chuti.
  • Pomocou ponorného mixéra jemne rozmixujte dohladka a odložte bokom.

Nakrájaná morčacia roláda, plnená sušenými paradajkami a mozzarellou, zdobená čerstvými bylinkami a podávaná s jablčnou omáčkou.
zdroj: shoothecook.com

Recept na sušené paradajky v peste

Toto pesto je jedinečným doplnkom k cestovinám, obľúbenému mäsu a rybám. Môžete ho ale použiť aj ako lahodnú sendvičovú nátierku.

Ingrediencie

  • 1 šálka sušených paradajok
  • ⅓ šálky mandlí (nesolených)
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky guličiek čierneho korenia (rozdrveného)
  • ½ čajovej lyžičky guličiek červeného korenia (rozdrveného)
  • ¾ – 1 šálka extra panenského olivového oleja

Postup

  • Všetky prísady vložte do kuchynského robota a spracovávajte tak dlho, pokiaľ nebude všetko nadrobno nasekané.
  • Potom robot vypnite, premiešajte lyžicou a vložte do vzduchotesnej nádoby.
  • Skladujte v chladničke. Takto uložené pesto zo sušených paradajok vám vydrží 5-7 dní.

Pesto zo sušených paradajok s mandľami v pohári, zdobené čerstvou vetvičkou rozmarínu.
zdroj: stripedspatula.com

Máte radi tento druh pokrmu? Potom vyskúšajte aj recept na pesto s medvedím cesnakom .

Tipy na domáce sušenie paradajok

Ako si usušiť paradajkovú dobrotu sami doma? Inšpirujte sa dvoma nasledujúcimi jednoduchými návodmi!

Domáce sušené paradajky v sušičke

Tento návod vám umožní získať skvelú paradajkovú dobrotu takmer bez práce. Vyskúšajte ho.

Množstvo ingrediencií je závislé čisto na vašej chuti.

  • Paradajky očistite a osušte. Potom ich nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte (môžete tiež použiť oregano na dochutenie) a rozložte ich v sušičke tak, aby mal každý plátok dostatok priestoru na schnutie.
  • Sušičku zakryte a zapnite na takú teplotu, aká je uvedená v manuáli k vašej sušičke.
  • Dôležité je, aby boli paradajky dostatočne vysušené, ale nie príliš suché. Sušenie by malo trvať približne 6–8 hodín.
  • Po usušení paradajky vyberte zo sušičky a navrstvite ich do nádoby s vekom.
  • Ak chcete získať nakladané sušené paradajky v oleji, prisypte k paradajkám aj soľ, korenie, sušenú bazalku, oregano, vetvičky rozmarínu a všetko zalejte kvalitným olivovým olejom tak, aby boli paradajky úplne ponorené.

Kolieska paradajok v sušičke na ovocie a zeleninu, ochutené bylinkami a soľou.
zdroj: chilipeppermadness.com

Polosušené paradajky

Nemáte sušičku, alebo len máte radi trošku vláčnejšie sušené paradajky? Potom sa inšpirujte nasledujúcim postupom.

Množstvo ingrediencií si stanovte sami podľa vlastného vkusu.

  • Nakrájajte menšie paradajky na polovicu a umiestnite ich na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Každú paradajku jemne potrite olivovým olejom, posypte soľou a sušenými bylinkami podľa vlastnej chuti. Bylinkami paradajky posypte, ale až po hodine pečenia, aby príliš nestmavli alebo sa nespálili a nezhorkli.
  • Paradajky dajte piecť do rúry, vyhriatej na 150 ° C a pečte 2 hodiny.
  • Pokiaľ nechcete s paradajkami hneď ďalej pracovať, môžete po tejto dobe rúru vypnúť a nechať ich dôjsť (postačí pol hodina).
  • Hotové paradajky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe. V chladničke vám vydrží až niekoľko dní.

Rozpolené paradajky, usušené v rúre, ochutené bylinkami a podávané v bielej miske.
zdroj: lilvienna.com

Recepty na sušené paradajky nie sú nijako zložité a skvele chutia!

Doprajte svojim chuťovým bunkám tento jedinečný gurmánsky zážitok a svojmu telu vitamínmi K, C, E, B a minerálmi, ako je vápnik a horčík.

Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.