Tieto recepty na fazuľovú polievku rozhodne stoja za to!
Pretože fazuľa, ako väčšina strukovín, sú veľmi zdravé. Nielen, že sú výživné a ľahko stráviteľné, ale sú takmer bez kalórií, teda nám dodávajú vysokú energetickú hodnotu.
Taká správna fazuľačka nás teda dostatočne zasýti, ale pohladí aj dušu našich chuťových buniek.
A čo tak ju skúsiť sedemkrát inak?
Fazuľová polievka z konzervy
Polievka s fazuľami a šunkou je jednoduchý recept na fazuľačku, ktorá je hustá, výdatná a vyrobená z minimálneho množstva prísad.
Čo budeme potrebovať
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 veľká mrkva, nakrájaná
- 1 stopkový zeler, nakrájaný
- 1/2 cibule alebo 1 veľká šalotka, nakrájaná
- soľ
- korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka sušeného tymiánu
- 2 polievkové lyžice múky
- 1 liter kuracieho vývaru
- 400 g plechovka fazule, odkvapkané a opláchnuté
- 500 g dusené šunky, nakrájaná na kocky
Postup
- Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
- Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu/šalotku, dochuťte soľou a korením a potom restujte 10 minút do mäkka.
- Pridajte cesnak a sušený tymián a potom 1-2 minúty opekajte, kým nebude cesnak voňavý.
- Prisypte múku a za stáleho miešania povarte 1 minútu.
- Pomaly za stáleho miešania pridávajte kurací vývar, kým nevznikne hladká „omáčka“, a potom zalejte zvyšným vývarom.
- Zahrejte, aby sa vývar priviedol do varu, a potom pridajte fazuľu a šunku.
- Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte 20 minút.

Fazuľová polievka bez zahusťovania
Mrkva je síce zdravá, ale nie je ničím zvláštne. Tentoraz na nič zabudnite a vychutnajte si fazuľačku s kvapkami !
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček fazule
- 2 lyžice masla
- 2 cibuľa
- 2 kapie
- soľ
- sladká paprika
- tymian
- petržlenová vňať
Postup
- Namočené fazule uvaríme domäkka a scedíme
- Na masle necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme na kocky nakrájané kapie, opražíme a všetko zalejeme 1 litrom vývaru
- Pridáme trochu sladkej papriky, tymiánu, osolíme a pridáme uvarené fazule a krátko povaríme
- Zdobíme petržlenovou vňaťou alebo libečkom

Fazuľová polievka na kyslo s klobásou
Kyslo je veľmi kyslý a fazuľačka veľmi fazuľová? Spojte to a vznikne tento úžasný variant.
Čo budeme potrebovať
- 200 g fazule
- soľ
- 60 – 80 g slaniny
- 2 cibuľa
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- štipka chilli korenia
- 400 g kyslej kapusty
- vývar alebo voda s kockou bujónu
- 4 paradajky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 nožičky klobásy
Postup
- Deň vopred namočenej fazule uvaríme domäkka
- Vývar z fazule scedíme do hrnca na polievku a doplníme ho na cca 1,5 l vývarom alebo vodou s kockou bujónu
- Fazuľu zatiaľ odložíme
- Na polovici nadrobno nakrájanej slaniny opražíme na nakrájanú cibuľu a zasypeme ju paprikou a čili korením
- Premiešame a všetko pridáme do polievky, kam vložíme aj nakrájanú kapustu vrátane nálevu
- Všetko varíme takmer domäkka
- Potom do polievky pridáme sparené a na kúsky nakrájané paradajky, odložené fazule a všetko krátko povaríme
- Nakoniec polievku dochutíme ešte soľou, korením, prípadne feferónkou a doplníme na kolieska nakrájanou klobásou osmaženou na druhej polovici slaniny

Mexická polievka s fazuľami
Vychutnajte si zemitú chuť čiernych fazule, krémového avokáda a chrumkavých kukuričných lupienkov vo fazuľovej polievke, ktorá je pripravená iba za 30 minút.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 červená kapia, nakrájaná na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 1 lyžička mletej rasce
- štipka sušených chilli vločiek
- 1 liter zeleninového vývaru
- 400 g konzervy nakrájaných paradajok
- 120 g mrazených kukuričných zŕn
- 425 g konzervy čiernych fazule, odkvapkané, prepláchnuté
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- 175 g kukuričných lupienkov
- 30 g čerstvých listov koriandra, nasekaných
- 1/2 avokáda, nakrájané na kocky
- 80 g fety, rozdrobené
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte kapiu a cibuľu.
- Varte za častého miešania 5 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte cesnak, rascu a chilli.
- Pridajte vývar, paradajky, kukuricu a fazuľu.
- Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne vysokú.
- Varte 10 minút, alebo pokiaľ sa tekutina mierne nezredukuje.
- Vmiešame limetkovú šťavu. Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s kukuričnými lupienkami, posypanú koriandrom, avokádom a fetou.

Objavte podobné tipy
Fazuľová polievka s údeným mäsom
Táto polievka z fazule je národným bulharským pokrmom. Hovorí sa jej tiež čorba .
Dá sa do nej pridať niekoľko druhov zeleniny, od paradajok až po cuketu, a môžeme pridať aj údené či bravčové mäso.
My zvolili tento variant a chutí naozaj skvele!
Čo budeme potrebovať
- 150 g fazule
- 50 g zeleru
- 100 g mrkvy
- 50 ml oleja
- 100 g cibule
- 20 g hladkej múky
- 100 g kapie (aj sterilizované)
- soľ
- cesnak
- 30 g údeného mäsa
- pažítka
Postup
- Namočené fazule uvaríme spoločne s zelerom a mrkvou.
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme hladkú múku, tým urobíme zápražku. Tú potom zriedime a povaríme.
- Spojíme s fazuľami. Na kocky nakrájame zeler, mrkvu a kapiu.
- Okoreníme soľou, cesnakom a pridáme údené mäso.
- Nakoniec pridáme pažítku

Biela fazuľová polievka zo smotany
Fazuľová polievka je sama o sebe výborná, ale skúšali ste niekedy pridať smotanu ? Toto si jednoducho zamilujete!
Čo budeme potrebovať
- 200 g fazule
- 3 zemiaky
- 1,5 l vody
- 1 bobkový list
- 1 lyžica masla alebo rastlinného tuku
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- mleté korenie
- 20 ml kyslej smotany
- 1 lyžica múky
- ocot
- soľ
Postup
- Suché fazule prepláchneme a na noc namočíme do studenej vody
- Druhý deň pridáme bobkový list a varíme vo vode, v ktorej sú fazule namočené
- Z tuku a múky upražíme svetlú zápražku, pridáme rozotretý cesnak, mleté korenie, zamiešame a dáme do polievky
- Ošúpané zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do polievky, osolíme a všetko spoločne uvaríme
- Nakoniec prilejeme smotanu rozmiešanú s múkou, necháme prejsť varom a podľa chuti pridáme ocot
Fazuľová polievka s párkom ? Znie to skvele, že? Takže ak chcete, nebojte sa kúsok údeniny pridať!

Krémová polievka z bielych fazule
Chutný a lahodný, tým je bezpochyby tento recept na fazuľovú polievku.
Čo budeme potrebovať
- 250 g bielych fazule
- 2 menšie mrkvy
- 2 menšie cibule
- 1 lyžica masti
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- 1 kocka bujónu
- kyslá smotana
- sekaná pažítka
Postup:
- Fazuľu v sitku prepláchneme, zalejeme ich studenou vodou a necháme cez noc namočenú
- Druhý deň ich v rovnakej vode privedieme do varu, pridáme očistenú mrkvu a nakrájané cibule a všetko uvaríme domäkka
- Uvarené fazule nezlievame, ale vyberieme mrkvy a trochu fazule a zvyšok rozmixujeme
- Do rozmixovanej časti potom zavaríme svetlú zápražku usmaženú zo masti a hladkej múky
- Pridáme aj bujón, všetko osolíme a okoreníme a polievku povaríme
- Do hotovej polievky vložíme nadrobno nakrájané mrkvy, odloženej fazule a sekanú pažítku
- Kyslú smotanu môžeme vmiešať do polievky alebo ju pridávať až do tanierov pri podávaní
Chceli by ste si skrátiť dobu varenia fazule? Využite tlakový hrniec.
Mrknite na našu recenziu o tlakových hrncoch . Napríklad nájdete toho pravého pomocníka.

Prečo nás fazuľa nadúvajú?
Fazuľa (všeobecne strukoviny) spôsobujú plynatosť, pretože obsahujú určitý druh cukru, nazývaný oligosacharid, ktorý ľudské telo nedokáže plne stráviť. Ostatné cukry sa štiepia a vstrebávajú v tenkom čreve. Ale ľudské telo neprodukuje enzým, ktorý štiepi oligosacharidy.
Oligosacharidy vo fazuľach sa v nestrávenom stave dostanú až do hrubého čreva. Baktérie v hrubom čreve sa týmito cukrami živia.
To spôsobí fermentáciu (chemický rozklad) a produkciu plynu. Ten plyn uvoľňujeme a spôsobuje plynatosť.