Myslím si, že nie je nič lepšie ako kus mäsa, ktoré je plné vlastnej šťavy. Presne také sú tieto recepty na kuracie supreme, plné šťavy a chutí.
Nechajte sa uniesť na vlne smotanovej omáčky alebo delikátnej pečenej zeleninky z rúry.
Varianta ako si tento úžasný pokrm užiť je nespočetne veľa, tak neváhajte a začnite ešte dnes!
A že neviete čo tento pojem znamená? Nevadí!
Pozrite sa na koniec článku, a aj túto informáciu sa dozviete, spoločne s video ukážkou ako by malo všetko vyzerať a ako by sa malo správne postupovať, k dokonalému výsledku!
Kuracie supreme na masle
Tento klasický recept na kuracie prsia pečené masle vás očarí svojou jednoduchosťou a bude skvele fungovať ako večera pre rodinu, tak hostina pre priateľov. Lahodné opečené mäsko podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi na masle a zeleninovým šalátkom.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla
- Lyžička olivového oleja
- 4 kuracie prsia (vykostené, s kožou)
- 50 g slaniny (hrubo nakrájané)
- 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 100 ml suchého bieleho vína
- 300 ml tučnej smotana
- Soľ
- Čierne korenie
Postup
- Vo veľkej panvici si na strednú teplotu rozpustíme maslo s olejom
- Kurča celé okoreníme az oboch strán opečieme na rozpustenom masle
- Kuracie kúsky vyberieme z panvice a dáme bokom
- Do panvice pridáme slaninu a cibuľu a za občasného premiešania varíme 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí
- Potom vmiešame cesnak a varíme ďalších 5 minút
- Zmes v hrnci zalejeme vínom a necháme asi minútu prebublávať, potom vmiešame smotanu
- Kurča vrátime do panvice kožou dole
- Panvicu prikryjeme a varíme po dobu 10 minút
- Po 10 minútach kura otočíme, panvicu napoly odkryjeme a pokračujeme ďalších 5–10 minút vo varení, kým nie sú prsia prepečené a omáčka sa nezredukuje na konzistenciu hustej smotany
- Omáčku ochutnáme, okoreníme a podávame
Vyhnite sa oblúkom klasickej zemiakovej kaši a pripravte si jednu z týchto výborných dobrôt z nových zemiakov ! Pripravte si ich ako dokonalý šalát so šalotkovou zálievku alebo ako pečené chipsy s parmezánom, výber je len na vás!

Kuracie prsia supreme s letnou zeleninkou
Odľahčite svoj jedálniček a pripravte si tento chutný recept s kuracím mäsom a pečenou zeleninou v rúre! Nie je nič lepšie ako sa po výdatnom obede cítiť sviežo a plný energie!
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 12 baby karotiek
- 8 mladých kvaka
- 4 baby žltej repy
- 4 baby červenej repy
- Menší zväzok rozmarínu
- ½ menšieho zväzku tymiánu
- Zväzok petržlenu
- Soľ
Na kura
- 4 kuracie prsia (vykostené s kožou)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 3 lyžice sezamového oleja
- 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
- ½ zostávajúce polovice zväzku tymiánu
- 75 g masla
- 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 90 ml brandy (alebo nahradíme troškou jablčnej šťavy)
- 200 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Kuracie supreme necháme ohriať na izbovú teplotu
- Dobre ho dochutíme soľou a korením
- Všetku zeleninu dôkladne umyjeme a osušíme
- V pekáči vytvoríme lôžko z rozmarínu, tymiánu a petržlenu
- Navrch poukladáme zeleninu
- Všetku zeleninu dochutíme soľou
- Vršok pekáča pevne uzavrieme alobalom (lesklou stranou nahor)
- Pekáč so zeleninou vložíme do rúry a necháme ju 30-40 minút piecť, kým nebude mäkká
- V priebehu pečenia ju kontrolujeme
- Medzitým pripravíme kuracie prsia
- Veľkú panvicu umiestnime na sporák, zapneme ho na vysokú teplotu a pridáme sezamový olej
- Znížime teplotu na strednú a pridáme cesnak a tymián
- Potom do panvice vložíme kuracie prsia kožou dole
- S kuraťom asi 4 minúty nehýbame, kým sa koža neuvoľní a nezhnedne na okrajoch
- Kurča otočíme a pridáme 6 lyžíc masla
- Keď sa maslo rozpustí, opatrne a priebežne ním lyžičkou asi 3 minúty prelievame a podlievame kura a kožu, kým nezozlátne
- Kurča otočíme späť kožou dole a panvicu preložíme do rúry asi na 10 minút, kým nezozlátne a nevytečie z neho šťava
- Kuracie prsia vyberieme z rúry a preložíme ho na tanier, aby si na chvíľu odpočalo
- Prebytočný tuk z panvice prelejeme do malej misky
- Umiestnime panvicu späť na strednú teplotu na sporák
- Pridáme šalotku a zvyšné 2 lyžice masla
- Presunieme cesnak a tymián späť do panvice
- Za častého miešania pokračujeme asi 4 minúty vo varení, kým šalotka neskaramelizuje
- Znížime teplotu a do panvice opatrne nalejeme brandy alebo jablkový džús
- Pridáme vývar, premiešame a dochutíme soľou a korením
- Omáčku necháme niekoľko minút variť a potom ju prepasírujeme cez sitko do malého hrnca
- Šalotku a cesnak cez sitko pretlačíme do hrnca
- Omáčku vrátime na platňu a varíme asi 5 minút, kým sa nezredukuj
- Upečenú zeleninu rozpolíme a rozložíme na taniere, pridáme kuracie supreme a prelejeme omáčkou

Kuracie prsia s hubami a omáčkou z estragónu
Krémová estragónová omáčka sa dokonale hodí k šťavnatému receptu na kuracie supreme s lesnými hubami.
Čo budeme potrebovať
- Olivový olej (na vyprážanie)
- 6 kuracích pŕs supreme
- 3 šalotky (nakrájané na plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- 500 ml kuracieho vývaru
- 200 ml suchého bieleho vína
- 150 ml tučnej smotany
- 250 g lesných húb (veľké nakrájané na polovicu)
- Pár čerstvých vetvička estragónu (zbavené listov)
- Lyžička dijonskej horčice
- Šťavu z 1 citróna
Postup
- Rúru zahrejeme 180 stupňov
- Na panvici na vysokú teplotu si rozohrejeme olej
- Vložíme kuracie prsia
- Kurča pečieme kožou dole 3–5 minút dozlatista
- Panvicu dáme bokom a kura vložíme do pekáča kožou nahor a pečieme v rúre 20–25 minút, kým nie je prepečené
- Potom ho vyberieme z rúry a necháme kuracie kúsky supreme odpočívať aspoň po dobu 5 minút
- Do čistej panvice pridáme maslo a platňu zapneme na najnižšiu teplotu
- Pridáme šalotku a cesnak a varíme asi 7 minút
- Pridáme kurací vývar a biele víno
- Zvýšime teplotu a varíme po dobu 15–20 minút, kým sa alkohol nevyparí
- Pridáme smotanu a ešte asi 3 minúty necháme prebublávať
- Medzitým si rozohrejeme na panvici na vysokú teplotu maslo a trošku oleja
- Keď maslo začne peniť, pridáme huby a za občasného premiešania varíme 5–8 minút do tmavo zlatej farby
- Do omáčky pridáme estragón, horčicu a citrónovou šťavou
- Potom ochutnáme a okoreníme
- Do omáčky pridáme šťavu, ktorá sa uvoľnila z upečených pŕs, a zamiešame
- Omáčkou kuracie supreme prelejeme a podávame

Objavte podobné tipy
Grilovaný kuracie supreme s karamelizovanou šalotkou
Táto omáčka preliata cez naše grilované puracie prsia je tak dobrá, že by ste ju mohli jesť samotnú len lyžicou. Na panvici orestujeme šalotku a cesnak, potom na panvicu nalejeme biele víno, pridáme kurací vývar a smotanu a všetko uvaríme do hustej a krémovej omáčky!
Čo budeme potrebovať
- 4 ks kuracích supreme pŕs (s kožou as kosťou)
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ citróna (nakrájaný na štyri kusy)
- 3 veľké vetvičky čerstvého tymiánu (ponechané na stonke)
- 200 g šalotky (nakrájané na plátky)
- Lyžica cesnaku (prelisovaný)
- 100 ml bieleho vína
- 500 ml kuracieho vývaru
- 250 ml hustej smotany
- 4 lyžice studeného masla
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Ak kuracie prsia vyberáme z chladničky, tak ich necháme ohriať na izbovú teplotu
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vo veľmi veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejeme na stredne vysokú teplotu sa tri lyžice oleja
- Kuracie supreme si osolíme a okoreníme
- Akonáhle je olej horúci, pridáme štyri kuracie supreme kožou dole a opekáme asi 4–5 minút z každej strany, kým nezozlátnu
- Prsia otočíme kožou nahor a pridáme kúsky citróna, čerstvý tymián a 50 ml kuracieho vývaru
- Panvicu zakryjeme a vložíme do rúry
- Pečieme po dobu 10-20 minút podľa toho, aké sú prsia vysoké
- Vnútorná teplota pŕs, by sa pre ideálne upečenie mala pohybovať okolo 70 stupňov
- Prsia vyberieme na tanier a voľne prikryjeme potravinárskou fóliou
- Citrón vyhodíme
- Obsah z panvice prelejeme do misy a dáme bokom
- Panvicu umiestnime späť na sporák a pridáme poslednú lyžicou oleja a stiahneme teplotu na strednú
- Po zahriatí pridáme šalotku a cesnak a varíme asi päť minút, kým šalotka nezačne ľahko hnednúť
- Pridáme biele víno a varíme asi minútu, aby sa tekutina odparila
- Pridáme kurací vývar a obsah misky a varíme asi 5-10 minút, aby sa zmes zredukovala na polovicu v hustú omáčku
- Pridáme smotanu a znova varíme asi päť minút, aby omáčka bola mierne hustá
- Panvicu zložíme z platne a vmiešame studené maslo, potom zmes zlejte cez sitko a tým odstránime všetky pevné ingrediencie
- Do omáčky vmiešame petržlenovú vňať a podávame ku kuracím prsiam

Kuracie prsia supreme v krémovej omáčke s ryžou
Toto je najlepší recept na pečené kuracie prsník v krémovej omáčke zo slaniny s cibuľou, cesnakom, s prídavkom sladkého hrášku a šampiňónov. Nemôžeme ho zaradiť do kolónky „zdravé jedlo“, ale za tie kalórie rozhodne stojí! Dokonalé jedlo, ktoré servírujeme cez nadýchanú basmati ryžu!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice repkového alebo olivového oleja
- 300 g kuracích prsia s kožou (nakrájaná na kocky)
- 3 plátky údenej slaniny
- 2 stredné cibule (nakrájané nadrobno)
- 3 veľké strúčiky cesnaku (nasekané)
- 3 lyžice hladkej múky
- Kocka kuracieho vývaru (rozpustená v 300 ml vriacej vody)
- 100 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- 200 ml smotany na varenie
- 8 šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
- 150 g mrazeného hrášku
- Petržlen (jemne nasekaná)
- Čierne korenie
- Basmati ryža (na podávanie)
Postup
- Zahrejeme lyžičku oleja vo veľkej panvici na miernu teplotu
- Pridáme slaninu a niekoľko minút ju opekáme, kým nezačne chrumkať a nepustí trochu tuku
- Potom do panvice pridáme cibuľu a varíme 5–10 minút, kým nezačnú mäknúť a nespriehľadní
- Nakoniec pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu alebo dve
- Slaninu, cibuľu a cesnak z panvice vyberieme a dáme zatiaľ bokom
- Trochu zvýšime teplotu a do panvice pridáme zvyšný olej
- Akonáhle sa zahreje, začneme kožou dole niekoľko minút, smažiť kuracie kúsky, kým nebudú úplne zatiahnutá a nezačnú hnednúť
- Slaninu, cibuľu a cesnak vrátime do panvice a vmiešame 3 lyžice múky, kým nie je všetko obalené
- Pomaly a po troškách prilievame mlieko
- S každým pridaním dobre premiešame
- Potom to isté urobíme s kuracím vývarom
- Ďalej do panvice pridáme nakrájané huby a hrášok
- Omáčku varíme 5–10 minút, kým nezačne hustnúť
- Nakoniec vmiešame smotanu a prehrejeme
- Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bohato dochutíme čerstvo mletým čiernym korením.
- Kuracie kúsky supreme podávame s nadýchanou basmati ryžou, dusenou zeleninou alebo chrumkavým chlebom

Ako správne pripraviť kuracie supreme?
Čo je kuracie supreme?
Kurča je skvelou surovinou, ktorú možno pripraviť na nespočetne veľa spôsobov (pozrite sa na naše recepty z kuracieho mäsa a nazbierajte inšpiráciu pre vaše ďalšie varenie).
Jednoduché pokrmy v kombinácii s jemnou esenciou tymiánu, rozmarínu a petržlenu alebo omáčkou z pečenej koreňovej zeleniny sa varia sama a ešte jednoduchšie sa potom konzumuje.
Čo je teda to kuracie prsník Supreme je?
Mnoho kuracích pokrmov sa v dnešnej dobe tituluje ako „kuracie supreme“, od jedál, ktoré sú podávané v prestížnych reštauráciách až po klasické domáce recepty z kuracieho mäsa, ktoré ako hlavnú zložku v recepte používajú smotanovú omáčku alebo smotanovú omáčku z húb.
V skutočnosti však kuracie supreme v tradičnej francúzskej kuchyni sa vzťahuje ku konkrétnemu kusu kurčaťa – konkrétne na vykostené kuracie prsník bez kože.
Ale v mnohých receptoch (vrátane tých našich) sa koža na mäsa ponecháva pre väčšiu chrumkavosť pokrmu. Chrumkavá, opečená koža dodáva kurčaťu výraznú chuť a zároveň uchováva jeho šťavu, čo vedie k jemnejšiemu a chutnejšiemu mäsu.
Čo je liek Supreme Sauce?
Omáčka Supreme je klasická omáčka francúzskej kuchyne.
Omáčka supreme sa tradične vyrába z zápražky (zmes masla a múky) a mäsového vývaru – v tomto prípade kuracieho vývaru.
Omáčka sa redukuje s hustou smotanou, precedí sa cez jemné sitko alebo sitko a často sa dochutí citrónovou šťavou.