8 zdravých receptov na vitariánske vianočné pečivo plné orieškov, semienok a sušeného ovocia. Inšpirujte sa!

Zaujímate sa o zdravý životný štýl?

Potom ste už iste počuli o surovej čiže raw strave, ktorá sa stáva stále obľúbenejšou.

Vyskúšajte ju v podobe chutných receptov na raw cukroví!

Je zdravé, rýchle, jednoduché a nemusíte sa obávať o svoju štíhlu líniu.

Vďaka jeho výdatnosti ho zjete oveľa menšie množstvo.

Datlovo-mandľové raw cukroví so slnečnicovými semienkami a kakaom

Veľa druhov tohto vianočného pečiva má tvar guličiek. Ich príprava je totiž veľmi jednoduchá. Vyskúšajte!

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky slnečnicových semienok
  • 1/4 šálky mandlí
  • 4 datle
  • 6 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia alebo tzv. mixed spice
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 PL vody
  • štipka soli

Postup:

  1. V kuchynskom robote rozmixujte mandle a slnečnicové semienka.
  2. Potom pridajte zvyšné ingrediencie, teda datle, kakao, korenie, olej a vodu.
  3. Zmes premiešajte tak, aby sa jednotlivé suroviny spojili.
  4. Vytvorte z cesta ručne guličky.
  5. Vzniknuté raw cukrovinky môžete obaliť do kakaového prášku, rozdrvených mandlí či preliať čokoládovou polevou.
  6. Skladujte v chladničke.
Vianočné pečivo v tvare guličiek pripravených z mandlí, slnečnicových semienok a datlí.
zdroj: bareblends.com

Mixed spice, ktoré je veľmi obľúbené predovšetkým v anglosaských krajinách, si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj vy sami doma. Zmiešajte 2 PL mletého nového korenia, 2 PL mletej škorice, 2 čajové lyžičky mletého klinčeka, 2 čajové lyžičky mletého koriandra, 2 čajové lyžičky mletého zázvoru a 1 čajovú mletého muškátového orieška.

Raw linecké s chia semienkami

Nielen perníčky, ale aj linecké sa dajú pripraviť vo vitariánskom variante. Vyskúšajte ich s chia semienkami.

Ingrediencie:

  • 1 šálka lieskových orieškov
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 a 1/2 šálky datlí
  • 2 čajové lyžičky javorového sirupu
  • 2/3 šálky chia semienok
  • štipka soli
  • malinový džem na zlepenie

Postup:

  1. Pomocou kuchynského robota rozomeľte lieskové orechy.
  2. Pridajte mandľovú múku, soľ a datle.
  3. Spracovávajte, pokiaľ nie je zmes jemne namletá a mierne zlepená.
  4. Pridajte javorový sirup a chia semienka
  5. Vzniknuté cesto rozdeľte na dve polovice.
  6. Pomocou valčeka prvú časť rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát o šírke približne 3 mm.
  7. Vykrajovače vytvárajte tvary raw cukroví.
  8. Linecké odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Postup opakujte s druhou polovicou, na ktorú použite vykrajovače s ozdobným stredom.
  10. Cukrovie uložte na 30 minút do chladničky.
  11. Následne pomocou malinového džemu jednotlivé časti lineckého pečiva zlepte
Nepečené linecké pečivo s chia semienkami.
zdroj: thefullhelping.com

Nepečené vianočné perníčky

Perníčky patria k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Prekvapivo ich možno pripraviť aj v raw podobe!

Ingrediencie:

  • 1 šálka datlí
  • 1 šálka mandlí
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1 čajová lyžička kokosového cukru alebo mletých mandlí na posypanie

Postup:

  1. Datle, mandle a orechy rozmixujte kuchynským robotom.
  2. Pridajte korenie a vypracujte v cesto.
  3. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 10 minút do mrazničky.
  4. Následne cesto vyvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte rôzne tvary raw cukroví.
  5. Posypte mletými mandľami alebo kokosovým cukrom a skladujte v chladničke.
Nepečené perníčky z datlí a mandlí.
Zdroj: lovefoodnourish.com

Nedokážete si Vianoce predstaviť bez klasických perníčkov? Inšpirujte sa našimi receptami na tie najlepšie medové perníčky !

Vianočné mrkvové košíčky s kokosovým krémom

Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem zázvoru potrebujte aj niekoľko ďalších druhov korenia.

Ingrediencie:

  • 10 datlí
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky datlí
  • 1 pomaranč
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 4 PL strúhaného kokosu
  • 2 mrkvy

Krém

  • 400 ml kokosového mlieka z konzervy
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Datle a vlašské orechy rozmixujte v kuchynskom robote na lepkavú a drobivú hmotu.
  2. Zmes vtlačte do pripravených silikónových formičiek na košíčky a vložte do mrazničky.
  3. Z pomaranča odstráňte kôru, ktorú použijete na ozdobu.
  4. Vložte všetky prísady okrem mrkvy do kuchynského robota a rozmixujte ich do jednoliatej hmoty.
  5. Preneste do misy a potom nastrúhajte mrkvu.
  6. Premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
  7. Vyberte z mrazničky formičky s orechovo-datlovým základom a doplňte ich mrkvovou zmesou.
  8. Vložte opäť na aspoň 2 hodiny do mrazničky.
  9. Tesne pred uplynutím dvoch hodín si pripravte kokosový krém.
  10. Kokosové mlieko vyšľahajte do krémovej konzistencie a za chodu prístroja pridávajte javorový sirup a vanilku.
  11. Opatrne vyberte košíčky z formičiek a pomocou zdobítka ozdobte kopčekom kokosového krému a pomarančovou kôrou.
Vianočné mrkvové košíčky s kokosovým krémom.
zdroj: onegreenplanet.org

Veľmi potrebným prístrojom na prípravu receptov na raw cukroví sú kuchynské roboty a šľahače. V prípade, že si nie ste istí, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , môžete sa pozrieť na náš porovnávací test.

Vanilkové raw guličky s čokoládovou polevou a marcipánom

Máte radi chuť a vôňu vanilky? Nahraďte klasické vanilkové rožky týmito raw guličkami.

Ingrediencie:

  • 80 g mletých mandlí
  • 100 g datlí
  • 130 g sušených marhúľ
  • šťava z polovice pomaranča a polovice citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého korenia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 50 g kakaového masla
  • 3 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 PL raw sladidlá
  • štipka soli

Marcipán

  • 150 g celých mandlí namočených vo vode po dobu aspoň 4 hodín
  • 2 PL agávového nektáru
  • 1 čajová lyžička spiruliny v prášku
  • 1 čajová lyžička šťavy z repy

Postup:

  1. Vložte všetky ingrediencie na guličky do kuchynského robota, rozmixujte a vytvorte homogénne cesto.
  2. Z cesta ručne vytvarujte guličky, ktoré odložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Následne si pripravte čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli na veľmi miernom ohni rozpustite kakaové maslo.
  4. Vmiešajte doň kakaový prášok, sladidlo a štipku soli. Čokoládovú polevu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Raw cukroví v tvare guličiek napichnite na vidličku a namáčajte ich do čokoládovej polevy. Odkladajte späť na plech.
  6. V prípade priania môžete guličky ozvláštniť aj bielou čokoládovou polevou.
  7. Následne vložte plech s guličkami na 20 minút do chladničky, aby poleva stuhla.
  8. Medzitým si pripravte marcipán. Olúpte mandle a kuchynským robotom ich rozmixujte.
  9. Do mandlí pridajte agávový sirup a znova mixujte.
  10. Ak chcete raw marcipán farebný, pridajte do jednej časti špirulínový prášok a do druhej šťavu z červenej repy.
  11. Marcipánom ozdobte hornú časť guličiek.
Vanilkové guličky s mandľami, datľami, čokoládovou polevou a marcipánom.
Zdroj: wallflowerkitchen.com

Lahodné raw cukroví z orechov a datlí

Okrem mandlí môžete na prípravu „surových“ cukroviniek využiť aj vlašské, lieskové alebo kešu orechy. Dodajú mu mierne odlišnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky kešu
  • 1/2 šálky datlí
  • štipka soli
  • 3 PL psyllium šupiek
  • 3/4 šálky kokosového oleja
  • 3/4 šálky javorového sirupu
  • 1 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Kuchynským robotom rozmixujte vlašské orechy a kešu.
  2. Pridajte datle a soľ. Mixujte zmes dovtedy, kým sa jednotlivé suroviny dokonale nespoja.
  3. Pridajte psyllium. Opäť zmes mixujte.
  4. Vylejte zmes do zapekacej misky a rukami ju starostlivo roztlačte až do okrajov.
  5. Následne pripravte čokoládovú polevu.
  6. V mixéri zmiešajte kokosový olej, javorový sirup, kakao a vanilku.
  7. Vytvorte hladkú polevu a rozotrite ju po orechovo-datlovej zmesi v miske.
  8. Vložte zapekaciu misku na 2 hodiny do mrazničky.
  9. Po vybratí nakrájajte na malé kúsky.
Orechovo-datlové raw vianočné tyčinky.
Zdroj: therawtarian.com

Máte radi rozmanité druhy orechov? Recepty na raw cukroví nie sú jediné, v ktorých ich môžete využiť. Upečte si aj ďalšie druhy orechového vianočného pečiva !

Vitariánske guľôčky zo sušených marhúľ, brusníc a kokosu

Chutné neodolateľné pečivo, v ktorom sa skvele snúbi sušené ovocie, kokos a korenie.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky sušených marhúľ
  • 1/2 šálky horúcej vody
  • 4 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 šálka hrozienok
  • 1/2 šálky sušených brusníc
  • 1/2 šálky datľovej pasty
  • 1/4 šálky chia semienok
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky pomarančového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • strúhaný kokos, nasekané sušené brusnice, nasekané pistácie, mandľová múka a kakaový prášok na obalenie

Postup:

  1. Sušené marhule namočte na 15 minút do horúcej vody a medzitým si pripravte ostatné ingrediencie.
  2. Preneste namočené marhule spolu s vodou z namáčania do misy kuchynského robota.
  3. Zredukujte na pyré, pridajte strúhaný kokos a mandľovú múku a spracovávajte, kým nevznikne lepkavá zmes.
  4. Pridajte zvyšok ingrediencií a spracovávajte ich pulzným spôsobom, kým nevznikne tvárne cesto.
  5. Z cesta ručne vytvorte guličky, ktoré odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Na záver raw cukroví obaľte, niektoré guličky v strúhanom kokose, iné, v nasekaných brusniciach či pistáciách, ďalšie v kakau či mandľovej múke.
  7. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Vianočné nepečené guľôčky zo sušených marhúľ, brusníc a kokosu.
zdroj: thehealthyfoodie.com

Okrem receptov na raw cukroví, môžete škoricu použiť aj pri príprave voňavých škoricových cukroviniek !

Vianočné kokosové raw tyčinky

Ak ste zástancovia skôr jednoduchých receptov, tieto kokosové tyčinky s minimom ingrediencií sú presne pre vás.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 3/4 šálky kokosového cukru
  • 1/2 šálky kokosového mlieka z konzervy
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky kokosovej múky
  • 1/2 šálky čokoládových kvapiek

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte kokosový olej, kokosový cukor, kokosové mlieko a vanilku.
  2. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte kokosovú múku a potom aj čokoládové kvapky.
  4. Vzniknutú zmes vložte do pekáča či formy a roztlačte prstami, lyžičkou či špachtľou.
  5. Dajte na aspoň 2 hodiny do mrazničky.
  6. Následne nakrájajte na tyčinky.
Raw tyčinky s kokosom a čokoládou.
Zdroj: becomingness.com

Kokos je v rozmanitých podobách súčasťou veľkého množstva vianočných pochúťok. Ak si chcete jeho chuť užiť naplno, vyskúšajte naše recepty na kokosové pečivo .

Raw strava a raw cukroví

V doslovnom preklade znamená raw surový, jedná sa teda o potravu, ktorá nie je tepelne spracovaná. Táto strava je založená na myšlienke, že tepelne upravené jedlo stráca svoje cenné živiny. Z tohto dôvodu sa tak pri príprave raw pokrmov nesmie presiahnuť teplota 42 °C. Okrem označenia surová strava sa dá stretnúť aj s výrazom živá strava alebo vitariánstvo.

Zásady vitariánstva teda znamenajú nekonzumovať žiadne varené, dusené, pečené či vyprážané jedlá. Recepty na raw cukroví sú toho príkladom, pretože v žiadnom z nich sa cukroví nevkladá do rúry. Najčastejšími surovinami, ktoré sa pri príprave raw cukroví využívajú, sú predovšetkým datle, mandle, orechy, semienka a rozmanité druhy korenia. Použiť je možné aj rôzne sušené ovocie či med.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.