6 receptov na výbornej nepečené raw cukrovinky o Vianociach

O Vianociach je nepečené cukrovinky veľmi obľúbené .

Vyskúšajte aj zdravú alternatívu v podobe raw cukroví.

Príprava je rýchla, jednoduchá a občas si vystačíte s naozaj málo surovinami.

Pretože je raw cukrovinky celkom hutné, nemusíte piecť také množstvo ako u klasického vianočného pečiva.

Verte, že zjete oveľa menšie množstvo.

Pripravte sa, raw vianočné pečivo je plné orieškov, semienok aj sušeného ovocia.

Raw kakaové guľôčky

Snáď najznámejší nepečené vianočné cukrovinky sú guľôčky, ktoré sa robia na rôzne spôsoby.

Orechové, čokoládové, rumové, kokosové.

Rovnako tak sa jedná aj o veľmi obľúbené nepečené vianočné cukrovinky raw. Stačí použiť len tie správne suroviny.

INGREDIENCIE

  • 1/4 hrnčeka slnečnicových semienok
  • 1/4 hrnčeka mandlí
  • 4 datle
  • 6 lyžíc raw kakaa
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžička takzvaného mixed spice korenia
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžice vody
  • štipka morskej soli

INGREDIENCIE na obalenie

  • 1 lyžica kakaa
  • 1 lyžica korenia mixed spice

POSTUP

  1. Kuchynským robotom rozmixujte mandle a slnečnicové semienka.
  2. Potom pridajte zvyšné ingrediencie a zmes premiešajte tak, aby sa jednotlivé suroviny spojili.
  3. Vytvorte z cesta malé hľuzovky.
  4. Cukroví obaľte buď v kakau, alebo korenie.
  5. Schovajte hľuzovky do chladničky.

NÁŠ TIP: Pripravte si takzvaní mixed spice korenia. Zmiešajte 2 lyžice mletého nového korenia, 2 lyžice mletej škorice, 2 lyžičky mletého klinčeka, 2 lyžičky mletého koriandra, 2 lyžičky mletého zázvoru a 1 lyžičku strúhaného muškátového orieška.

raw guľôčky z kakaa
Zdroj: bareblends.com

Perníčky v raw podaní

Dokážete si predstaviť Vianoce bez medovníčkov? Ak nie všetci v rodine sú zástancami raw cukroví, nevadí, im môžete podľa týchto receptov pripraviť tradičné medovníčky.

Obohaťte však stôl na Štedrý deň aj o raw cukrovinky z datlí. Práve z datlí sa totiž raw perníčky robia .

Datle sú v raw strave často používané, ukážkou sú aj raw datľové guličky, ktoré si môžete pripraviť podľa tohto receptu .

Pustite sa teda do ich prípravy, sú jednoduché.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček datlí
  • 1 hrnček mletých mandlí
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička prírodné vanilkovej esencie
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička kokosového cukru či 1 lyžička mletých mandlí na posypanie

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie rozmixujte kuchynským robotom tak, aby vzniklo hladké cesto.
  2. Potom cesto dajte na tanier, prikryte ho papierovou utierkou a vložte do mrazničky na 10 minút.
  3. Z cesta uváľajte dva pláty a za pomoci formičiek vyrežte rôzne tvary.
  4. Toto cukroví raw môžete uschovať do chladničky až na 5 dní.
nepečené perníčky z datlí
Zdroj: lovefoodnourish.com

Vanilkové raw guličky

Chcete sa vianočne naladiť? Urobte si vanilkové guličky. Hoci sú v raw variante, chutia výborne.

Vanilkové guľôčky sa stanú vašim obľúbeným raw sladkosťami. Recept nájdete hneď pod týmto riadkom.

INGREDIENCIE NA pudingový KULIČKY

  • 80 g mletých mandlí
  • 100 g datlí
  • 130 g sušených marhúľ
  • šťava z pomaranča a polovice citróna
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžička vanilkového prášku či 1 lyžička pasty z vanilkových bôbov

INGREDIENCIE NA čokoládová poleva

  • 50 g kakaového masla
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 lyžice raw sladidlá
  • štipka soli

INGREDIENCIE NA MARCIPÁN

  • 150 g celých mandlí namočených vo vode po dobu aspoň 4 hodín
  • 1 až 2 lyžice agávového nektáru
  • 1 lyžička spiruliny v prášku
  • 1 lyžička šťavy z repy

POSTUP

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na pudingové guličky. Cesto rozmixujte kuchynským robotom tak, aby sa všetky suroviny dokonale spojili.
  2. Z cesta si urobte za pomoci veľké lyžice sústa, z ktorých urobíte guľôčky.
  3. Potom sa pustite do čokoládovej polevy. Vo vodnom kúpeli na veľmi miernom ohni roztavte kakaové maslo. Vmiešajte do neho kakaový prášok, sladidlo a štipku soli. Čokoládovú polevu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. (Vytvoriť si môžete aj bielu čokoládovú polevu, ako je tomu aj na obrázku nižšie, ale nie je to podmienkou.)
  4. Guličky napichnite na vidličku a namáčajte ich do čokoládovej polevy. Položte ich na papier odolný proti mastnote, prípadne na alobal.
  5. Guličky dajte do chladničky, aby stuhli.
  6. Medzitým si pripravte marcipán. Olúpte mandle, kuchynským robotom je rozmixujte, kým nebudú vyzerať ako strúhanka. Do mandlí pridajte sladidlo a znovu je mixujte, kým nebudú rozmixované do hladka.
  7. Ak chcete raw marcipán farebný, tak časť zmiešajte so spirulinou a časť so šťavou z červenej repy. Marcipán pridajte hore na vanilkové guličky.
vanilkové guličky s mandľami bez pečenia
Zdroj: wallflowerkitchen.com

Raw cukroví v podobe maslových tyčiniek

Ak si chcete zdravé vianočné pečivo raw aj odfotiť, aby ste sa pochválili svojim priateľom, verte, že tieto tyčinky zmiznú zo stola skôr, než stihnete vziať do rúk fotoaparát.

Zaraďte si tieto tyčinky medzi TOP recepty na nepečené raw vianočné pečivo.

INGREDIENCIE NA TYČINKY

  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka kešu
  • 1/2 hrnčeka datlí
  • štipka morskej soli
  • 3 lyžice psyllium šupiek

INGREDIENCIE NA čokoládová poleva

  • 3/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 3/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1 hrnček raw kakaa
  • 1/4 lyžičky čistého vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Kuchynským robotom rozmixujte maslo, vlašské orechy a kešu.
  2. Pridajte datle a soľ. Mixujte zmes do tej doby, než sa jednotlivé suroviny dokonale nespoja.
  3. Pridajte psyllium. Opäť zmes mixujte.
  4. Vylejte zmes do formy na koláč a rukami ju starostlivo roztlačte až do okrajov.
  5. Potom sa pustite do prípravy čokoládovej polevy.
  6. Zmiešajte všetky ingrediencie na čokoládovú polevu. Použite mixér, aby ste dosiahli naozaj hladkej konzistencie.
  7. Čo najrýchlejšie čokoládovú polevu dajte na cesto pripravené v koláčové forme. Naozaj čokoládovú polevu rozotierajte rýchlo (ideálne prsty), než sa začne rozpadať.
  8. Vložte formu do mrazničky aspoň na dve hodiny.
  9. Potom stačí nakrájať tyčinky a môžete sa pustiť do jedla.
maslové raw orechové tyčinky
Zdroj: therawtarian.com

Mrkvovej cupcakes raw

V posledných rokoch akoby sa s cupcakes roztrhlo vrece. Jedná sa o malé tortičky, ktoré sú nádherne zdobené rôznymi polevami.

Dokonca sa cupcakes robia aj ako raw cukroví . Receptov existuje veľa a my vám jeden z nich prinášame.

INGREDIENCIE NA KOŠÍČKY

  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 hrnček datlí
  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy (za pomoci papierového obrúska odstráňte z mrkvy čo najviac vody)
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky zázvoru
  • štipka muškátového orieška
  • štipka morskej soli
  • 3/4 hrnčeka hrozienok

INGREDIENCIE NA polevy

  • 1 hrnček kešu namočených na zhruba 1 hodinu
  • 1/3 hrnčeka agávového sirupu
  • štipka morskej soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • voda

POSTUP

  1. Kuchynským robotom rozmixujte datle a vlašské orechy.
  2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a korenia. Mixujte zmes do tej doby, než nevznikne hladké cesto.
  3. Pridajte hrozienka a opäť mixujte, aby sa ingrediencie spojili dokopy.
  4. Urobte si tiež rovno krém. Opláchnite kešu, dajte ich do misky spoločne s agávovým sirupom, soľou a citrónovou šťavou. Krém mixujte a postupne pridávajte vodu tak, aby ste dosiahli požadovanej konzistencie.
  5. Cesto pripravené na košíčky vtlačte do šiestich formičiek na muffiny. Dajte košíčky na zhruba 1 hodinu vychladnúť do chladničky.
  6. Potom košíčky vyberte z chladničky, ozdobte ich pripraveným krémom a podávajte na stôl.
nepečené košíčky s mrkvou
Zdroj: onegreenplanet.org

Jednoduché raw tyčinky

Ak ste zástancami skôr jednoduchých receptov, jeden vám prinášame. Niektoré recepty na raw cukrovinky vyžadujú len minimum ingrediencií.

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka rastlinného masla či kokosového oleja
  • 3/4 hrnčeka kokosového cukru
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka (z konzervy)
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky
  • 1/2 hrnčeka raw čokolády nasekané na kúsky

POSTUP

  1. Vo veľkej miske zmiešajte maslo, kokosový cukor, kokosové mlieko a vanilku. Ingrediencie dôkladne premiešajte.
  2. Pridajte kokosovú múku a potom aj čokoládu.
  3. Cesto dajte do nejakej menšej formy, poriadne ho roztlačte prstami, lyžičkou či špachtľou.
  4. Dajte formu na aspoň 2 hodiny do mrazničky, ideálne však cez noc.
  5. Potom zmes nakrájajte na tyčinky.
  6. Skladovať by sa mali vo vzduchotesnej nádobe v mrazničke. Zhruba 10 minút pred podávaním ich z mrazničky vytiahnite.
tyčinky z nepečeného cesta chutia skvele vo všetkých tvaroch
Zdroj: becomingness.com

Čo je to raw strava?

Ak ste na recepty na raw vianočné pečivo narazili prvýkrát, zrejme vás i zaujíma to, čo to vôbec raw strava je.

V preklade raw znamená surový, teda jedná sa o surovú stravu, ktorá nie je tepelne spracované. V našich končinách býva nazývaná aj ako živá strava.

Pri tepelnej úprave suroviny stráca výživové hodnoty. Vedeli ste, že potraviny stráca živiny a dôležité enzýmy, ak sa pripravujú na viac ako 42 ° C?

Ľudia, ktorí sa riadia len raw pravidlami, vo svojom jedálničku nemajú varená, pečená, ani vyprážané jedlá.

Taký jedálniček sa potom skladá z ovocia, zeleniny, šalátov, semienok, orechov a raw sušených plodov.

Človek, ktorý konzumuje výhradne živú stravu, je vitarián .

Ako vidíte, ani vitariáni si neodpírají vianočné pečivo. Tak vyskúšajte raw vianočné pečivo. Recepty máte vyššie.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.