Bábovka bez lepku alebo gluten free, vás presvedčí, že klasika nemusí byť vždy najlepšia!

Recept na bezlepkovú bábovku je rovnako chutný ako ten na jej klasickú verziu.

Pochutnajte si s nami na gluten free verzii a možno si ju naozaj obľúbite!

Aké sú tie najlepšie gluten free múky? To sa dozviete na konci článku.

Bezlepková bábovka s vanilkovou polevou

Vieme, že si zamilujete túto bezlepkovú verziu bábovky, ktorá je všeobecne veľmi obľúbená. Nahradením klasickej múky za bezlepkovú získate lahodný zákusok ku káve, ktorý sa určite stane hitom u priateľov a rodiny na bezlepkovej diéte.

Čo budeme potrebovať

  • 340 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 6 veľkých vajec
  • 360 g bezlepkovej múky
  • 1 lyžica extraktu vanilky
  • 1/4 lyžičky mandľového extraktu
  • 170 ml mlieka

Na polevu

  • 70 g kryštálového cukru
  • 5 lyžíc vody
  • štipka soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov a vymažte si formu.
  • Do veľkej misy dajte maslo a cukor. Šľahajte, kým zmes nezosvetlí a nebude nadýchaná.
  • Pridajte prášok do pečiva a soľ, premiešajte.
  • So zmesi postupne pridávajte vajcia.
  • Do misy po pridaní tretieho vajcia, pridajte 2 lyžice múky a miešajte, kým sa nespoja.
  • Pridajte štvrté vajcia, miešajte, kým sa nevstrebe, a potom vmiešajte ďalšie 2 lyžice múky.
  • Pokračujte týmto spôsobom s piatym a šiestym vajcom, striedavo pridávajte vajcia s 2 lyžicami múky z receptu.
  • Do mlieka pridajte vanilku a mandľový extrakt.
  • Pridajte do cesta jednu tretinu zvyšnej múky.
  • Jemne zašľahajte polovicu mlieka.
  • Vmiešajte ďalšiu tretinu múky, potom zvyšné mlieko.
  • Vmiešame zvyšnú múku.
  • Cesto vlejte do vymastenej formy.
  • Pečte 50 až 60 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá.
  • Bábovku nechajte vychladnúť 10 minút vo forme, potom ju vyklepnite von.
  • Zatiaľ čo bezlepková bábovka chladne, urobte si polevu. Zmiešajte cukor, vodu a soľ. Krátko zahrejte, len aby sa cukor rozpustil.
  • Vmiešajte vanilku.
  • Akonáhle bábovku vyklopíte z formy, jemne ju potrite polevou.

Nie je nič lepšie ako si vychutnať gluten free bábovku s najlepšou kávou. Vyberte si kvalitný kapsľový kávovar podľa našej recenzie!

Bábovka z vanilkového cesta s polevou z vanilky.
Zdroj: fitmittenkitchen.com

Mramorová bábovka bezlepku

Nenechajte si ujsť tento recept na bezlepkovú mramorovú bábovku. Je chuťovo bohatá, vanilková a čokoládová, ale hlavne na ňu nikto nezabudne. Než budete podávať sladkú bodku, pripravte si dokonalé recepty z pohánky , ktoré sú tiež gluten free!

Čo budeme potrebovať

  • 225 g masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 150 g vajec
  • 280 g bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša múka už obsahuje)
  • 70 g kukuričného škrobu
  • 2 ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 240 ml mlieka
  • 30 g kakaového prášku
  • 75 ml horúcej vody
  • 60 g rozpustenej tmavej alebo polosladkej čokolády

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
  • Vy šľahajte maslo, cukor a vanilku.
  • Pridajte vajcia a miešajte, kým sa dobre nespoja. Zmes by mala byť hladká a hodvábna.
  • V samostatnej stredne veľkej miske prešľahajte múku, xantánovú gumu, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
  • Pridajte zmes múky na 3 krát do maslovej zmesi, striedavo s mliekom.
  • Asi 1/3 cesta zoškrabnite do samostatnej stredne veľkej misy a dajte bokom.
  • Do malej misky bezpečnej pre teplo dajte kakaový prášok. Nalejte horúcu vodu na kakaový prášok a šľahajte do hladka.
  • Kakaovú zmes pridajte k odloženej 1/3 cesta.
  • Pridajte rozpustenú čokoládu a znova šľahajte do hladka.
  • Do formy nalejte 1/3 svetlého cesta a cez neho potom nalejte 1/3 čokoládového cesta.
  • Ľahko cestom pomocou špajle alebo stierky prejdite.
  • Nakoniec pridajte poslednú tretinu svetlého cesta.
  • Pečte asi hodinu, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Vyberte z rúry a nechajte bábovku vo forme chladnúť na mriežke aspoň 20 minút, potom vyklopte.
Bábovka dvoch farieb z bezlepkovej múky.
Zdroj: glutenfreestories.com

Čokoládová bezlepková bábovka s tvarohom

Tento recept bezlepkovú tvarohovú bábovku s čokoládou vás uchváti svojou dokonale hustou a hutnou konzistenciou. Príprava gluten free zákusku nebola nikdy jednoduchšia. Rovnako jednoduché a výborné sú tieto recepty na lievance bez lepku , ochutnajte.

Čo budeme potrebovať

  • 230 ml uvarenej kávy*
  • 230 g masla
  • 65 g kakaa
  • 400 g kryštálového cukru
  • 3/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky soli
  • 240 g bezlepkovej múky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 veľké vajcia
  • 115 g kyslej smotany alebo jogurtu,

Na náplň

  • 2 balíčky klasickej Philadelphie
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1½ lyžičky vanilkového extraktu

Na polevu

  • 115 g horkej čokolády
  • 60 ml hustej smotany

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte formu na bábovku.
  • Kávu, maslo a kakao vložte do malého hrnca. Zahrievajte, miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Zmes nechajte 10 minút vychladnúť.
  • Zatiaľ čo čokoláda chladne, dajte do misy cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a múku a šľahajte.
  • Vychladnutú čokoládovú zmes nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte.
  • V samostatnej miske rozšľahajte vanilku, vajcia a kyslú smotanu alebo jogurt.
  • Vmiešajte do čokoládového cesta, miešajte, kým sa dôkladne nespoja.
  • V inej miske rozmixujte smotanový syr, kým nebude hladký, potom pridajte cukor a vanilku.
  • Do formy nalejte polovicu cesta. Potom opatrne naneste na cesto lyžicou smotanový syr a uistite sa, že sa nedotýka stien formy a nalejte zvyšok cesta.
  • Pečte 55 až 60 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Bábovku nechajte 5 minút chladnúť a potom vyklopte. Pred pridaním polevy nechajte bezlepkovú bábovku úplne vychladnúť.
  • Zmiešajte čokoládu a smotanu a zahrievajte, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude hladká. Polevou potrite bábovku a nechajte ju odkvapkať po stranách.

* Náhradky za kávu: Dôrazne odporúčame v tomto recepte použiť kávu. Káva nepridá do receptu svoju vlastnú moka príchuť, naopak zvýrazní čokoládovú chuť bábovky. V prípade potreby však môžete kávu nahradiť vodou, džúsom alebo dokonca čiernym pivom.

Skvele dochutená bábovka z čokolády plnená tvarohom.
Zdroj: glutenfreestories.com

Aké sú najlepšie bezlepkové múky na pečenie?

  1. Mandľová múka sa vyrába mletím celých mandlí. Táto múka obsahuje vysoké percento bielkovín a zdravých tukov. Vďaka svojej jemnej textúre je skvelá na pečenie dezertov, ako sú muffiny, koláče a sušienky.
  2. Kokosová múka sa vyrába mletím usušeného kokosu a má vysoký podiel vlákniny, ktorá je dobrá pre vaše zažívanie. Jej ľahko sladkastá chuť dodáva sladkým dezertom príjemný nádych. Problémom môže byť, že veľmi jednoducho absorbuje tekutiny, takže ju treba používať v správnom pomere s ostatnými ingredienciami.
  3. Quinoová múka je vyrobená z mletých quinoových zŕn a je bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály. Je vynikajúci na pečenie chleba, palaciniek a báboviek.
  4. Ryžová múka sa vyrábaná mletím ryže a je najobľúbenejšou a najviac používanou múkou v bezlepkových diétach. Najlepšie je na pečenie tort, piškót a šišiek.
  5. Zemiaková múka sa vyrába zo sušených zemiakov a je vhodná na pečenie chleba, sušienok a základových krust. Zemiaková múka pridáva pečivu vlhkosť a štruktúru.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.