Recept na bezlepkovú bábovku je rovnako chutný ako ten na jej klasickú verziu.
Pochutnajte si s nami na gluten free verzii a možno si ju naozaj obľúbite!
Aké sú tie najlepšie gluten free múky? To sa dozviete na konci článku.
Bezlepková bábovka s vanilkovou polevou
Vieme, že si zamilujete túto bezlepkovú verziu bábovky, ktorá je všeobecne veľmi obľúbená. Nahradením klasickej múky za bezlepkovú získate lahodný zákusok ku káve, ktorý sa určite stane hitom u priateľov a rodiny na bezlepkovej diéte.
Čo budeme potrebovať
- 340 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 1/2 lyžičky soli
- 6 veľkých vajec
- 360 g bezlepkovej múky
- 1 lyžica extraktu vanilky
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
- 170 ml mlieka
Na polevu
- 70 g kryštálového cukru
- 5 lyžíc vody
- štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a vymažte si formu.
- Do veľkej misy dajte maslo a cukor. Šľahajte, kým zmes nezosvetlí a nebude nadýchaná.
- Pridajte prášok do pečiva a soľ, premiešajte.
- So zmesi postupne pridávajte vajcia.
- Do misy po pridaní tretieho vajcia, pridajte 2 lyžice múky a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte štvrté vajcia, miešajte, kým sa nevstrebe, a potom vmiešajte ďalšie 2 lyžice múky.
- Pokračujte týmto spôsobom s piatym a šiestym vajcom, striedavo pridávajte vajcia s 2 lyžicami múky z receptu.
- Do mlieka pridajte vanilku a mandľový extrakt.
- Pridajte do cesta jednu tretinu zvyšnej múky.
- Jemne zašľahajte polovicu mlieka.
- Vmiešajte ďalšiu tretinu múky, potom zvyšné mlieko.
- Vmiešame zvyšnú múku.
- Cesto vlejte do vymastenej formy.
- Pečte 50 až 60 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá.
- Bábovku nechajte vychladnúť 10 minút vo forme, potom ju vyklepnite von.
- Zatiaľ čo bezlepková bábovka chladne, urobte si polevu. Zmiešajte cukor, vodu a soľ. Krátko zahrejte, len aby sa cukor rozpustil.
- Vmiešajte vanilku.
- Akonáhle bábovku vyklopíte z formy, jemne ju potrite polevou.
Nie je nič lepšie ako si vychutnať gluten free bábovku s najlepšou kávou. Vyberte si kvalitný kapsľový kávovar podľa našej recenzie!

Mramorová bábovka bezlepku
Nenechajte si ujsť tento recept na bezlepkovú mramorovú bábovku. Je chuťovo bohatá, vanilková a čokoládová, ale hlavne na ňu nikto nezabudne. Než budete podávať sladkú bodku, pripravte si dokonalé recepty z pohánky , ktoré sú tiež gluten free!
Čo budeme potrebovať
- 225 g masla
- 400 g kryštálového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 150 g vajec
- 280 g bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša múka už obsahuje)
- 70 g kukuričného škrobu
- 2 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 240 ml mlieka
- 30 g kakaového prášku
- 75 ml horúcej vody
- 60 g rozpustenej tmavej alebo polosladkej čokolády
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
- Vy šľahajte maslo, cukor a vanilku.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým sa dobre nespoja. Zmes by mala byť hladká a hodvábna.
- V samostatnej stredne veľkej miske prešľahajte múku, xantánovú gumu, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte zmes múky na 3 krát do maslovej zmesi, striedavo s mliekom.
- Asi 1/3 cesta zoškrabnite do samostatnej stredne veľkej misy a dajte bokom.
- Do malej misky bezpečnej pre teplo dajte kakaový prášok. Nalejte horúcu vodu na kakaový prášok a šľahajte do hladka.
- Kakaovú zmes pridajte k odloženej 1/3 cesta.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a znova šľahajte do hladka.
- Do formy nalejte 1/3 svetlého cesta a cez neho potom nalejte 1/3 čokoládového cesta.
- Ľahko cestom pomocou špajle alebo stierky prejdite.
- Nakoniec pridajte poslednú tretinu svetlého cesta.
- Pečte asi hodinu, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte bábovku vo forme chladnúť na mriežke aspoň 20 minút, potom vyklopte.

Objavte podobné tipy
Čokoládová bezlepková bábovka s tvarohom
Tento recept bezlepkovú tvarohovú bábovku s čokoládou vás uchváti svojou dokonale hustou a hutnou konzistenciou. Príprava gluten free zákusku nebola nikdy jednoduchšia. Rovnako jednoduché a výborné sú tieto recepty na lievance bez lepku , ochutnajte.
Čo budeme potrebovať
- 230 ml uvarenej kávy*
- 230 g masla
- 65 g kakaa
- 400 g kryštálového cukru
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky soli
- 240 g bezlepkovej múky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 115 g kyslej smotany alebo jogurtu,
Na náplň
- 2 balíčky klasickej Philadelphie
- 75 g kryštálového cukru
- 1½ lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g horkej čokolády
- 60 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte formu na bábovku.
- Kávu, maslo a kakao vložte do malého hrnca. Zahrievajte, miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Zmes nechajte 10 minút vychladnúť.
- Zatiaľ čo čokoláda chladne, dajte do misy cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a múku a šľahajte.
- Vychladnutú čokoládovú zmes nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte.
- V samostatnej miske rozšľahajte vanilku, vajcia a kyslú smotanu alebo jogurt.
- Vmiešajte do čokoládového cesta, miešajte, kým sa dôkladne nespoja.
- V inej miske rozmixujte smotanový syr, kým nebude hladký, potom pridajte cukor a vanilku.
- Do formy nalejte polovicu cesta. Potom opatrne naneste na cesto lyžicou smotanový syr a uistite sa, že sa nedotýka stien formy a nalejte zvyšok cesta.
- Pečte 55 až 60 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Bábovku nechajte 5 minút chladnúť a potom vyklopte. Pred pridaním polevy nechajte bezlepkovú bábovku úplne vychladnúť.
- Zmiešajte čokoládu a smotanu a zahrievajte, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude hladká. Polevou potrite bábovku a nechajte ju odkvapkať po stranách.
* Náhradky za kávu: Dôrazne odporúčame v tomto recepte použiť kávu. Káva nepridá do receptu svoju vlastnú moka príchuť, naopak zvýrazní čokoládovú chuť bábovky. V prípade potreby však môžete kávu nahradiť vodou, džúsom alebo dokonca čiernym pivom.

Aké sú najlepšie bezlepkové múky na pečenie?
- Mandľová múka sa vyrába mletím celých mandlí. Táto múka obsahuje vysoké percento bielkovín a zdravých tukov. Vďaka svojej jemnej textúre je skvelá na pečenie dezertov, ako sú muffiny, koláče a sušienky.
- Kokosová múka sa vyrába mletím usušeného kokosu a má vysoký podiel vlákniny, ktorá je dobrá pre vaše zažívanie. Jej ľahko sladkastá chuť dodáva sladkým dezertom príjemný nádych. Problémom môže byť, že veľmi jednoducho absorbuje tekutiny, takže ju treba používať v správnom pomere s ostatnými ingredienciami.
- Quinoová múka je vyrobená z mletých quinoových zŕn a je bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály. Je vynikajúci na pečenie chleba, palaciniek a báboviek.
- Ryžová múka sa vyrábaná mletím ryže a je najobľúbenejšou a najviac používanou múkou v bezlepkových diétach. Najlepšie je na pečenie tort, piškót a šišiek.
- Zemiaková múka sa vyrába zo sušených zemiakov a je vhodná na pečenie chleba, sušienok a základových krust. Zemiaková múka pridáva pečivu vlhkosť a štruktúru.