6 receptov na restovanú ryžu, ktoré si zamilujete! Preskúmajte chute Ázie

Chrumká to, vonia to, chutí to. Čo je to?

Áno! Sú to naše lahodné recepty na vyprážanú ryžu, ktoré si môžete vychutnať aj vy u vás doma!

Nechajte sa uniesť vôňami Ázie, ktoré kombinujú len tie najlepšie suroviny a korenie. Presne vďaka tomu sú tieto pokrmy také chutné a originálne!

Budete ryžu servírovať ako hlavný chod alebo ako prílohu?

Jednoduchá vyprážaná ryža s vajíčkom

Tento čínsky recept na restovanú ryžu patrí medzi tie najobľúbenejšie. Jedlo je rýchle, ľahké na prípravu a ľahko ho prispôsobíte vašim chutiam a obľúbeným kombináciám. Preto je tak neodolateľne chutné.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice masla (rozdelené)
  2. 2 vajcia (rozšľahané)
  3. 2 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané na kocky)
  4. Malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
  5. 100 g mrazeného hrášku
  6. 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
  7. Soľ
  8. Čierne korenie
  9. 450 g uvarenej ryže (najlepšie krátkozrnná biela ryža)
  10. 3 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
  11. 3–4 lyžice sójovej omáčky
  12. 2 lyžičky ustricovej omáčky (alebo rybie omáčky)
  13. ½ lyžičky sezamového oleja

Postup

  1. Vo veľkej panvici si zohrejeme na stredne vysokú teplotu ½ lyžice masla, kým sa nerozpustí
  2. Pridáme rozšľahané vajcia a za občasného miešania varíme, kým sa nerozmiešajú
  3. Vajcia vyberieme von a prenesieme ich na samostatný tanier
  4. Do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu masla a zahrievame, kým sa nerozpustí
  5. Pridáme mrkvu, cibuľu, hrášok a cesnak a dochutíme výdatnou štipkou soli a korenia
  6. Vyprážame asi 5 minút, kým cibuľa a mrkva nezmäknú
  7. Teplotu zvýšime na vysokú, pridáme zvyšné maslo a miešam, kým sa nerozpustí
  8. Okamžite pridáme uvarenú ryžu, zelenú cibuľku, sójovú omáčku a ustricovú omáčku a miešame, kým sa všetko nespojí
  9. Pokračujeme v restovaní ďalšie 3 minúty, aby sa ryža opekala, a občas premiešame
  10. Ryžu nechávame medzi miešaním chvíľu odležať, aby sa mohla naspodku opiecť a chrumkať
  11. Potom pridáme vajcia a miešame, aby sa ingrediencie spojili
  12. Odstránime z platne a vmiešame sezamový olej
  13. Ochutnáme av prípade potreby dochutíme extra sójovou omáčkou
  14. Ihneď podávame
Lahodná restovaná ryža so zeleninou a rozšľahaným vajíčkom.
Zdroj: therecipecritic.com

Vietnamská vyprážaná ryža s bravčovým mäsom

Tento pokrm je doslova zo zvyškov, ale nezľaknite sa bude to chuťová jazda! Nechajte sa uniesť lahodným ázijským receptom na restovanú ryžu s bravčovým mäsom. Tento pokrm pripravený s vajcami, cesnakom, zázvorom a zelenou cibuľkou, dochutený rybou omáčkou, vás zasýti sám o sebe, ale bravčové mäso mu dodá ten správny šmrnc!

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice rastlinného oleja
  2. 500 g mletého bravčového mäsa
  3. ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  4. 2 lyžičky mletého zázvoru
  5. 2 lyžičky mletého cesnaku
  6. 2 lyžice trstinového cukru
  7. 2 lyžice rybej omáčky
  8. Celá limetka
  9. 100 g jarnej cibuľky (nakrájané na kolieska)
  10. Lyžica sezamových semienok
  11. 4 veľké vajcia
  12. 750 g varenej ryže

Postup

  1. Do veľkej panvice pridáme jednu lyžicu oleja a všetko bravčové mäso
  2. Na stredne vysokú teplotu varíme bravčové mäso 5-7 minút
  3. Vareškou mleté bravčové mäso počas varenia drvíme na menšie kúsky
  4. Pridáme trstinový cukor a dobre premiešame, aby sa bravčové mäso obalilo
  5. Pokračujeme v smažení ďalšie 3–4 minúty
  6. Bravčové mäso preložíme bravčové mäso z panvice do misy a dáme bokom
  7. Pridáme zvyšné dve lyžice oleja do panvice
  8. Pridáme cesnak a zázvor a varíme 3 minúty
  9. Ďalej pridáme rozšľahané vajcia, mleté čierne korenie a rybiu omáčku
  10. Vajcia uvaríme, akoby sme pripravovali miešané vajcia, kým prestanú byť tekuté
  11. K vajciam pridáme ryžu a premiešame
  12. Pridáme mleté bravčové mäso späť do panvice a premiešame s ryžou
  13. Akonáhle je ryža plne prehriata, vypneme sporák teplo
  14. Pridáme zelenú cibuľku a sezamové semienka
  15. Premiešame a ihneď podávame s ďalšou zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami na ozdobu
Wok plný restovanej ryže na masle s vajíčkom a mletým bravčovým mäsom,
Zdroj: thekitchn.com

Thajská vyprážaná ryža so zeleninou

Využite rôzne druhy čerstvej zeleniny a aromatickej jazmínovej ryže s lahodnou omáčkou. Je to perfektný recept na zdravú alternatívu na prípravu rýchlej večere alebo obeda.

Čo budeme potrebovať

Na ryžu

  1. 250 g jazmínovej ryže
  2. 500 ml vody

Na omáčku

  1. 3 lyžice ustricovej omáčky
  2. 2 lyžice sójovej omáčky
  3. 2 lyžičky rybej omáčky
  4. Lyžička medu
  5. 2 lyžice ryžového octu

Na zeleninu

  1. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  2. 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané na plátky)
  3. Červená paprika (nakrájané na kocky)
  4. 150 g zeleného hrášku
  5. 150 g nakrájanej huby shitake
  6. Chilli papričku
  7. 3-4 olúpané celé strúčiky cesnaku
  8. 5 cm olúpaného zázvoru
  9. 2 lyžice oleja na varenie
  10. Soľ
  11. Čerstvú bazalku (nasekanú)

Postup

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju vychladnúť.
  2. V malej mise zmiešame ustrícovú omáčku, sójovú omáčku, rybiu omáčku, med a ocot
  3. Všetko spoločne dobre premiešame a dáme bokom
  4. Najemno nasekáme červenú chilli papričku, strúčiky cesnaku a zázvor (je nastrúhame)
  5. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na strednú až vysokú teplotu
  6. Pridáme roztlačené chilli, cesnak, zázvor a smažíme asi minútu
  7. Potom pridáme cibuľu a varíme, kým nebude priehľadná
  8. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, korenie, hrášok a huby a všetko varíme 2-3 minúty
  9. Potom pridáme pripravenú omáčku a dobre premiešame
  10. Teraz pridáme uvarenú ryžu a dobre premiešame so zeleninou a omáčkou
  11. V prípade potreby dosolíme
  12. Nakoniec pridáme nasekané čerstvé lístky bazalky a podávame teplé

Urobte si tematický ázijský večer ak receptom na vyprážanú ryžu pridajte niektorú z týchto typických ázijských polievok ako predjedlo a celú hostinu zakončite niektorým z týchto receptov na sladkú a chrumkavú baklavu ! Len nech to chrumká!

Luxusná restovaná ryža plná zeleniny s limetkou a sezamovými semienkami.
Zdroj: vanillaandbean.com

Vyprážané ryžové rezance s kuracím mäsom

Tento recept na báječné rezance Pad Thai Gai pochádza priamo z Thajska. Obsahujú restované rezance s kuracím mäsom v pikantnej omáčke spolu s posypkou z nasekaných orechov a bazalky. Rezance sa restujú, kým nemajú tú klasickú lepkavú konzistenciu. Zamilujete si sladko-kyslú rovnováhu chutí v lahodnej omáčke.

Čo budeme potrebovať

  1. 220 g ryžových rezancov
  2. 250 g kuracích pŕs alebo stehien (bez kostí, nakrájaných na kocky)
  3. 2 lyžice rastlinného oleja
  4. 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
  5. 100 g nastrúhanej mrkvy
  6. 100 g čínskej nakrájanej kapusty
  7. Vajcia
  8. 150 g čerstvých fazuľových klíčkov
  9. 75 g drvených alebo nahrubo nasekaných arašidov
  10. 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
  11. Hrsť lístkov čerstvej bazalky
  12. Mesiačiky limetky (na ozdobu)

Na omáčku

  1. 150 ml kuracieho vývaru
  2. Lyžica sójovej omáčky
  3. 2 lyžice rybej omáčky
  4. 2 lyžice limetkovej šťavy
  5. 3 lyžičky trstinového cukru
  6. Chilli prášok

Postup

  1. Ryžové rezance varíme, kým nebudú mať správnu konzistenciu, tzv. nebudú al-dente na skus
  2. Rezance scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili
  3. Zmiešame všetky ingrediencie na omáčku dohromady v miske
  4. Nakrájané kuracie kúsky pokvapkáme 2 lyžicami omáčky a premiešame
  5. Rozpálime si veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
  6. Pokvapkáme ju a pridáme cesnak a za stáleho miešania ho opekáme asi 1 minútu
  7. Pridáme kura a za stáleho miešania opekáme ďalšie 2 minúty
  8. Pridáme mrkva a kapusta
  9. Pokiaľ bude zmes veľmi suchá, nakvapkáme na panvicu trochu omáčky
  10. Ingrediencie v panvici odsunieme do strán a doprostred rozklepneme vajcia
  11. Rýchlo premiešame a zmiešame s ostatnými ingredienciami
  12. Pridáme rezance a ¼ omáčky a premiešame
  13. Za stáleho miešania vyprážame približne 30 sekúnd a pridáme ďalšiu omáčku a takto pokračujeme, kým nespotrebujeme väčšinu omáčky
  14. Pridáme fazuľové klíčky a pokračujeme v smažení ďalšie 2 až 3 minúty
  15. Ochutnáme a pridáme zvyšnú omáčku, ak chceme intenzívnejšiu chuť
  16. Vyprážané ryžové rezance podávame s nasekanými arašidmi, jarnou cibuľkou a čerstvou bazalkou
  17. Nakoniec všetko ozdobíme mesiačikmi limetky, ktoré tesne pred konzumáciou vytlačíme na rezance
Žuvavé thajské rezance s kuracím mäsom lahodnou omáčkou a limetkou.
Zdroj: recipetineats.com

Pad thai rezance s krevetami

Tieto restované krevety sú servírované na lôžku z klasických žuvavých ryžových rezancov, do ktorých sme všetci takí šialení. Šťavnaté krevety v úžasnej omáčke plnej výrazných chutí, ktoré si zamiluje naozaj každý. Nebojte sa a nahraďte rezance vyprážanou ryžou a vytvorte si vlastný recept na vyprážanú ryžu s krevetami! Použite na to napríklad náš prvý recept v článku!

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g ryžových rezancov
  2. 2 lyžičky kukuričného škrobu (rozpustené v 2 lyžiciach vody)
  3. 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  4. 50 ml sójovej omáčky
  5. 2 lyžice suchého sherry
  6. Lyžička cukru
  7. Lyžica chilli (alebo cesnakového korenia)
  8. 2 lyžice arašidového oleja (alebo rastlinného/repkového)
  9. Lyžica jemne nasekaného cesnaku
  10. Lyžica mletého zázvoru
  11. 1 kg vylúpaných a vypitvaných kreviet
  12. 3 lyžice nakrájané pažítky

Postup

  1. V hrnci privedieme do varu vôd
  2. Ryžové rezance umiestnime do veľkej misy a zalejeme ich vriacou vodou
  3. Pomocou klieští alebo vidličky s rezancami v mise pohybujeme a miešame ich, kým nebudú pružné, ale nie mäkké
  4. Rezance scedíme a prepláchneme studenou vodou
  5. Medzitým si v miske zmiešame kukuričný škrob vo vode s vývarom, sójovou omáčkou, sherry, cukrom a chilli cesnakovou omáčkou
  6. Vo veľkej panvici si zohrejeme olej a pridáme cesnak, zázvor a krevety
  7. Za stáleho miešania opekáme 2 minúty, kým nie sú krevety zvonku ružové
  8. Potom pridáme ryžové rezance a premiešame, aby sa spojili
  9. Do panvice vlejeme omáčku a za občasného miešania kreviet a rezancov varíme ďalšie 3 minúty
  10. Omáčka sa bude variť, hustnúť a obaľovať krevety
  11. Vyprážané rezance s krevetami podávame horúce s pažítkou navrchu
Lahodné ryžové rezance usmažené na oleji s chrumkavými a šťavnatými krevetami.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Zdravá restovaná ryža s tofu

Tento recept na vegánsku vyprážanú ryžu je perfektný ako týždenná večera! Je plné rastlinných bielkovín, vďaka tofu pečenému v rúre, množstve zeleniny a ryže! Pokiaľ vám z predošlých dní zostala ryža – je to skvelý recept, ako ju spotrebovať. Vlastne je lepšie, keď použijete zvyšnú (varenú a vychladenú) ryžu.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g tuhého tofu
  2. 2 lyžice oleja (+ 1 lyžička oleja)
  3. 200 g nakrájanej mrkvy
  4. 200 g zeleného hrášku
  5. 150 g nakrájanej jarnej cibuľky
  6. 2 lyžičky mletého cesnaku
  7. 2 lyžičky mletého zázvoru
  8. 500 g varenej hnedej ryže (ca 250 g nevarené)
  9. 3 lyžice sójovej omáčky
  10. Lyžica vegánskej hubové omáčky
  11. Lyžička chilli prášku
  12. Lyžička ryžového octu
  13. 2 lyžičky sezamového oleja
  14. Sezamové semienka (na podávanie)

Postup

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a dáme bokom ju vychladnúť.
  2. Rúru zahrejeme na 200 stupňov
  3. Tofu nakrájame na plátky a zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky
  4. Položíme naň niečo ťažké (ako liatinovú panvicu), necháme ho asi 15 minút lisovať
  5. Tofu potom nakrájame na 2 centimetrové kocky
  6. Premiešame ho s 1 lyžičkou oleja
  7. Rozložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a dochutíme soľou
  8. Tofu v rúre pečieme dozlatista, aby bolo pevné na dotyk, asi 30 minút
  9. Medzitým rozohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu
  10. Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a pridáme mrkvu, hrášok a polovicu cibule
  11. Všetko spolu varíme asi 5 minút, kým mrkva nezmäkne
  12. Ľahko dochutíme soľou a čiernym korením
  13. Zeleninu preložíme do misky
  14. Do panvice pridáme zvyšnú polievkovú lyžicu oleja a zahrievame, kým sa nezačne trblietať
  15. Pridáme cesnak a zázvor a vyprážame si 15 sekúnd, kým sa nerozvonia
  16. Vmiešame ryžu a necháme ju variť bez pohybu 3 minúty
  17. Potom znížime teplotu na strednú a za stáleho miešania opekáme 4–5 minút, kým ryža nie je zlatisto hnedá
  18. Vmiešame tofu, varenú zeleninu, sójovú omáčku, hubovú omáčku, chilli prášok a ocot
  19. Pokračujeme v opekaní ďalšie 2 minúty
  20. Panvicu zložíme z platne a vmiešame sezamový olej a zostávajúcu jarnú cibuľku
  21. Servis vyprážanej ryže dokončíme sezamovými semienkami a podávajte s omáčkou Sriracha
Najlepšia zdravá alternatíva na restovanú ryžu pre vegánov, s tofu.
Zdroj: minimalistbaker.com

História, rady a tipy

Čínska vyprážaná ryža je pokrm, ktorý sa pripravuje s ryžou a nakrájanou zeleninou ochutenou rôznymi čínskymi ingredienciami.

Vyprážaná ryža môže byť vegetariánska aj pripravovaná s mäsom a je to ideálny pokrm, ktorý vám dovolí spracovať zvyšky z predošlého dňa a vytvoriť z nich niečo nové a lahodné!

Každá variácia na vyprážanú ryžu má svoje vlastné ingrediencie a štýly varenia. Najobľúbenejšími variantmi v klasickej čínskej kuchyni je v kombinácii s vyprážaným vajcom, kuracím mäsom a vyprážanou zeleninou.

Z Číny sa tento pokrm veľmi rýchlo rozšíril do celého sveta a svoje miesto našiel najmä v čínskych uliciach v Amerike, vo Veľkej Británii a Indii. Tu sa stali veľmi obľúbenými v ázijských reštauráciách a je servírovaná ako špecialita miestnej kuchyne.

História tohto pokrmu má hlbokú históriu. Je to v celku staré jedlo, ktoré bolo vymyslené ako spôsob, ako využiť zvyšky potravín. Hovorí sa, že ide o pokrm, ktorý pochádza z dynastie Sui v rokoch 589-618 nášho letopočtu a konkrétne z mesta Yangzhou a je známa pod názvom Yangchow.

Ryža sa obvykle pred samotnou prípravou dusí alebo varí. Odporúča sa používať staršiu ryžu, ktorá je oveľa viac suchá ako čerstvá ryža, takže ryža, ktorá je 2-3 dni stará, výbornou voľbou.

Hlavné ingrediencie

Kvalita ryže je tiež hlavným faktorom pri výrobe dokonalej čínskej vyprážanej ryže. Ideálne je použiť ryžu basmati.

Ďalšie prísady zahŕňajú ochutený olej, najlepšie cesnakový olej. Hlavnými zložkami sú potom zelenina, ako sú nakrájané fazuľa, jarná cibuľka, hrášok, zeler a kapusta.

Do mäsa môžeme použiť bravčové, kuracie a dokonca aj hovädzie mäso.

Morské plody sú tiež dobrou voľbou.

Najdôležitejšou súčasťou receptu je samozrejme korenie. Soľ, korenie, sójová omáčka, ocot a často sa pridáva ustricová omáčka, ktorá pokrmu dodá extra šmrnc a chuť.

S čím vyprážanú ryžu podávať

Obloha čínskej vyprážanej ryže je pri podávaní veľmi dôležitá. Pokrm je možné doplniť šalotkou, zelerom alebo mrkvou nakrájanou na rôzne tvary. Alebo s ďalšími prílohami ako je:

  • Volské oko
  • Polievka s vaječným kvapkaním
  • Kuracie Teriyaki
  • Pálivo-kyslou čínskou polievkou
  • Čínskymi knedľami
  • Gyoza knedličky
  • Vaječnými rolkami
  • Pečeným ružičkovým kelom
  • Bravčové mäso v sladkokyslom náleve
  • Kurčatá na citrónoch
  • Krevetami vyprážané v temptúre

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.