Chrumká to, vonia to, chutí to. Čo je to?
Áno! Sú to naše lahodné recepty na vyprážanú ryžu, ktoré si môžete vychutnať aj vy u vás doma!
Nechajte sa uniesť vôňami Ázie, ktoré kombinujú len tie najlepšie suroviny a korenie. Presne vďaka tomu sú tieto pokrmy také chutné a originálne!
Budete ryžu servírovať ako hlavný chod alebo ako prílohu?
Jednoduchá vyprážaná ryža s vajíčkom
Tento čínsky recept na restovanú ryžu patrí medzi tie najobľúbenejšie. Jedlo je rýchle, ľahké na prípravu a ľahko ho prispôsobíte vašim chutiam a obľúbeným kombináciám. Preto je tak neodolateľne chutné.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice masla (rozdelené)
- 2 vajcia (rozšľahané)
- 2 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané na kocky)
- Malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 100 g mrazeného hrášku
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Soľ
- Čierne korenie
- 450 g uvarenej ryže (najlepšie krátkozrnná biela ryža)
- 3 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 3–4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky ustricovej omáčky (alebo rybie omáčky)
- ½ lyžičky sezamového oleja
Postup
- Vo veľkej panvici si zohrejeme na stredne vysokú teplotu ½ lyžice masla, kým sa nerozpustí
- Pridáme rozšľahané vajcia a za občasného miešania varíme, kým sa nerozmiešajú
- Vajcia vyberieme von a prenesieme ich na samostatný tanier
- Do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu masla a zahrievame, kým sa nerozpustí
- Pridáme mrkvu, cibuľu, hrášok a cesnak a dochutíme výdatnou štipkou soli a korenia
- Vyprážame asi 5 minút, kým cibuľa a mrkva nezmäknú
- Teplotu zvýšime na vysokú, pridáme zvyšné maslo a miešam, kým sa nerozpustí
- Okamžite pridáme uvarenú ryžu, zelenú cibuľku, sójovú omáčku a ustricovú omáčku a miešame, kým sa všetko nespojí
- Pokračujeme v restovaní ďalšie 3 minúty, aby sa ryža opekala, a občas premiešame
- Ryžu nechávame medzi miešaním chvíľu odležať, aby sa mohla naspodku opiecť a chrumkať
- Potom pridáme vajcia a miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Odstránime z platne a vmiešame sezamový olej
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme extra sójovou omáčkou
- Ihneď podávame

Vietnamská vyprážaná ryža s bravčovým mäsom
Tento pokrm je doslova zo zvyškov, ale nezľaknite sa bude to chuťová jazda! Nechajte sa uniesť lahodným ázijským receptom na restovanú ryžu s bravčovým mäsom. Tento pokrm pripravený s vajcami, cesnakom, zázvorom a zelenou cibuľkou, dochutený rybou omáčkou, vás zasýti sám o sebe, ale bravčové mäso mu dodá ten správny šmrnc!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 500 g mletého bravčového mäsa
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 2 lyžičky mletého cesnaku
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- Celá limetka
- 100 g jarnej cibuľky (nakrájané na kolieska)
- Lyžica sezamových semienok
- 4 veľké vajcia
- 750 g varenej ryže
Postup
- Do veľkej panvice pridáme jednu lyžicu oleja a všetko bravčové mäso
- Na stredne vysokú teplotu varíme bravčové mäso 5-7 minút
- Vareškou mleté bravčové mäso počas varenia drvíme na menšie kúsky
- Pridáme trstinový cukor a dobre premiešame, aby sa bravčové mäso obalilo
- Pokračujeme v smažení ďalšie 3–4 minúty
- Bravčové mäso preložíme bravčové mäso z panvice do misy a dáme bokom
- Pridáme zvyšné dve lyžice oleja do panvice
- Pridáme cesnak a zázvor a varíme 3 minúty
- Ďalej pridáme rozšľahané vajcia, mleté čierne korenie a rybiu omáčku
- Vajcia uvaríme, akoby sme pripravovali miešané vajcia, kým prestanú byť tekuté
- K vajciam pridáme ryžu a premiešame
- Pridáme mleté bravčové mäso späť do panvice a premiešame s ryžou
- Akonáhle je ryža plne prehriata, vypneme sporák teplo
- Pridáme zelenú cibuľku a sezamové semienka
- Premiešame a ihneď podávame s ďalšou zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami na ozdobu

Thajská vyprážaná ryža so zeleninou
Využite rôzne druhy čerstvej zeleniny a aromatickej jazmínovej ryže s lahodnou omáčkou. Je to perfektný recept na zdravú alternatívu na prípravu rýchlej večere alebo obeda.
Čo budeme potrebovať
Na ryžu
- 250 g jazmínovej ryže
- 500 ml vody
Na omáčku
- 3 lyžice ustricovej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky rybej omáčky
- Lyžička medu
- 2 lyžice ryžového octu
Na zeleninu
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané na plátky)
- Červená paprika (nakrájané na kocky)
- 150 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájanej huby shitake
- Chilli papričku
- 3-4 olúpané celé strúčiky cesnaku
- 5 cm olúpaného zázvoru
- 2 lyžice oleja na varenie
- Soľ
- Čerstvú bazalku (nasekanú)
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju vychladnúť.
- V malej mise zmiešame ustrícovú omáčku, sójovú omáčku, rybiu omáčku, med a ocot
- Všetko spoločne dobre premiešame a dáme bokom
- Najemno nasekáme červenú chilli papričku, strúčiky cesnaku a zázvor (je nastrúhame)
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na strednú až vysokú teplotu
- Pridáme roztlačené chilli, cesnak, zázvor a smažíme asi minútu
- Potom pridáme cibuľu a varíme, kým nebude priehľadná
- Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, korenie, hrášok a huby a všetko varíme 2-3 minúty
- Potom pridáme pripravenú omáčku a dobre premiešame
- Teraz pridáme uvarenú ryžu a dobre premiešame so zeleninou a omáčkou
- V prípade potreby dosolíme
- Nakoniec pridáme nasekané čerstvé lístky bazalky a podávame teplé
Urobte si tematický ázijský večer ak receptom na vyprážanú ryžu pridajte niektorú z týchto typických ázijských polievok ako predjedlo a celú hostinu zakončite niektorým z týchto receptov na sladkú a chrumkavú baklavu ! Len nech to chrumká!

Objavte podobné tipy
Vyprážané ryžové rezance s kuracím mäsom
Tento recept na báječné rezance Pad Thai Gai pochádza priamo z Thajska. Obsahujú restované rezance s kuracím mäsom v pikantnej omáčke spolu s posypkou z nasekaných orechov a bazalky. Rezance sa restujú, kým nemajú tú klasickú lepkavú konzistenciu. Zamilujete si sladko-kyslú rovnováhu chutí v lahodnej omáčke.
Čo budeme potrebovať
- 220 g ryžových rezancov
- 250 g kuracích pŕs alebo stehien (bez kostí, nakrájaných na kocky)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 100 g čínskej nakrájanej kapusty
- Vajcia
- 150 g čerstvých fazuľových klíčkov
- 75 g drvených alebo nahrubo nasekaných arašidov
- 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- Hrsť lístkov čerstvej bazalky
- Mesiačiky limetky (na ozdobu)
Na omáčku
- 150 ml kuracieho vývaru
- Lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice rybej omáčky
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 3 lyžičky trstinového cukru
- Chilli prášok
Postup
- Ryžové rezance varíme, kým nebudú mať správnu konzistenciu, tzv. nebudú al-dente na skus
- Rezance scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili
- Zmiešame všetky ingrediencie na omáčku dohromady v miske
- Nakrájané kuracie kúsky pokvapkáme 2 lyžicami omáčky a premiešame
- Rozpálime si veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
- Pokvapkáme ju a pridáme cesnak a za stáleho miešania ho opekáme asi 1 minútu
- Pridáme kura a za stáleho miešania opekáme ďalšie 2 minúty
- Pridáme mrkva a kapusta
- Pokiaľ bude zmes veľmi suchá, nakvapkáme na panvicu trochu omáčky
- Ingrediencie v panvici odsunieme do strán a doprostred rozklepneme vajcia
- Rýchlo premiešame a zmiešame s ostatnými ingredienciami
- Pridáme rezance a ¼ omáčky a premiešame
- Za stáleho miešania vyprážame približne 30 sekúnd a pridáme ďalšiu omáčku a takto pokračujeme, kým nespotrebujeme väčšinu omáčky
- Pridáme fazuľové klíčky a pokračujeme v smažení ďalšie 2 až 3 minúty
- Ochutnáme a pridáme zvyšnú omáčku, ak chceme intenzívnejšiu chuť
- Vyprážané ryžové rezance podávame s nasekanými arašidmi, jarnou cibuľkou a čerstvou bazalkou
- Nakoniec všetko ozdobíme mesiačikmi limetky, ktoré tesne pred konzumáciou vytlačíme na rezance

Pad thai rezance s krevetami
Tieto restované krevety sú servírované na lôžku z klasických žuvavých ryžových rezancov, do ktorých sme všetci takí šialení. Šťavnaté krevety v úžasnej omáčke plnej výrazných chutí, ktoré si zamiluje naozaj každý. Nebojte sa a nahraďte rezance vyprážanou ryžou a vytvorte si vlastný recept na vyprážanú ryžu s krevetami! Použite na to napríklad náš prvý recept v článku!
Čo budeme potrebovať
- 250 g ryžových rezancov
- 2 lyžičky kukuričného škrobu (rozpustené v 2 lyžiciach vody)
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 50 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice suchého sherry
- Lyžička cukru
- Lyžica chilli (alebo cesnakového korenia)
- 2 lyžice arašidového oleja (alebo rastlinného/repkového)
- Lyžica jemne nasekaného cesnaku
- Lyžica mletého zázvoru
- 1 kg vylúpaných a vypitvaných kreviet
- 3 lyžice nakrájané pažítky
Postup
- V hrnci privedieme do varu vôd
- Ryžové rezance umiestnime do veľkej misy a zalejeme ich vriacou vodou
- Pomocou klieští alebo vidličky s rezancami v mise pohybujeme a miešame ich, kým nebudú pružné, ale nie mäkké
- Rezance scedíme a prepláchneme studenou vodou
- Medzitým si v miske zmiešame kukuričný škrob vo vode s vývarom, sójovou omáčkou, sherry, cukrom a chilli cesnakovou omáčkou
- Vo veľkej panvici si zohrejeme olej a pridáme cesnak, zázvor a krevety
- Za stáleho miešania opekáme 2 minúty, kým nie sú krevety zvonku ružové
- Potom pridáme ryžové rezance a premiešame, aby sa spojili
- Do panvice vlejeme omáčku a za občasného miešania kreviet a rezancov varíme ďalšie 3 minúty
- Omáčka sa bude variť, hustnúť a obaľovať krevety
- Vyprážané rezance s krevetami podávame horúce s pažítkou navrchu

Zdravá restovaná ryža s tofu
Tento recept na vegánsku vyprážanú ryžu je perfektný ako týždenná večera! Je plné rastlinných bielkovín, vďaka tofu pečenému v rúre, množstve zeleniny a ryže! Pokiaľ vám z predošlých dní zostala ryža – je to skvelý recept, ako ju spotrebovať. Vlastne je lepšie, keď použijete zvyšnú (varenú a vychladenú) ryžu.
Čo budeme potrebovať
- 400 g tuhého tofu
- 2 lyžice oleja (+ 1 lyžička oleja)
- 200 g nakrájanej mrkvy
- 200 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 lyžičky mletého cesnaku
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 500 g varenej hnedej ryže (ca 250 g nevarené)
- 3 lyžice sójovej omáčky
- Lyžica vegánskej hubové omáčky
- Lyžička chilli prášku
- Lyžička ryžového octu
- 2 lyžičky sezamového oleja
- Sezamové semienka (na podávanie)
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a dáme bokom ju vychladnúť.
- Rúru zahrejeme na 200 stupňov
- Tofu nakrájame na plátky a zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky
- Položíme naň niečo ťažké (ako liatinovú panvicu), necháme ho asi 15 minút lisovať
- Tofu potom nakrájame na 2 centimetrové kocky
- Premiešame ho s 1 lyžičkou oleja
- Rozložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a dochutíme soľou
- Tofu v rúre pečieme dozlatista, aby bolo pevné na dotyk, asi 30 minút
- Medzitým rozohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu
- Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a pridáme mrkvu, hrášok a polovicu cibule
- Všetko spolu varíme asi 5 minút, kým mrkva nezmäkne
- Ľahko dochutíme soľou a čiernym korením
- Zeleninu preložíme do misky
- Do panvice pridáme zvyšnú polievkovú lyžicu oleja a zahrievame, kým sa nezačne trblietať
- Pridáme cesnak a zázvor a vyprážame si 15 sekúnd, kým sa nerozvonia
- Vmiešame ryžu a necháme ju variť bez pohybu 3 minúty
- Potom znížime teplotu na strednú a za stáleho miešania opekáme 4–5 minút, kým ryža nie je zlatisto hnedá
- Vmiešame tofu, varenú zeleninu, sójovú omáčku, hubovú omáčku, chilli prášok a ocot
- Pokračujeme v opekaní ďalšie 2 minúty
- Panvicu zložíme z platne a vmiešame sezamový olej a zostávajúcu jarnú cibuľku
- Servis vyprážanej ryže dokončíme sezamovými semienkami a podávajte s omáčkou Sriracha

História, rady a tipy
Čínska vyprážaná ryža je pokrm, ktorý sa pripravuje s ryžou a nakrájanou zeleninou ochutenou rôznymi čínskymi ingredienciami.
Vyprážaná ryža môže byť vegetariánska aj pripravovaná s mäsom a je to ideálny pokrm, ktorý vám dovolí spracovať zvyšky z predošlého dňa a vytvoriť z nich niečo nové a lahodné!
Každá variácia na vyprážanú ryžu má svoje vlastné ingrediencie a štýly varenia. Najobľúbenejšími variantmi v klasickej čínskej kuchyni je v kombinácii s vyprážaným vajcom, kuracím mäsom a vyprážanou zeleninou.
Z Číny sa tento pokrm veľmi rýchlo rozšíril do celého sveta a svoje miesto našiel najmä v čínskych uliciach v Amerike, vo Veľkej Británii a Indii. Tu sa stali veľmi obľúbenými v ázijských reštauráciách a je servírovaná ako špecialita miestnej kuchyne.
História tohto pokrmu má hlbokú históriu. Je to v celku staré jedlo, ktoré bolo vymyslené ako spôsob, ako využiť zvyšky potravín. Hovorí sa, že ide o pokrm, ktorý pochádza z dynastie Sui v rokoch 589-618 nášho letopočtu a konkrétne z mesta Yangzhou a je známa pod názvom Yangchow.
Ryža sa obvykle pred samotnou prípravou dusí alebo varí. Odporúča sa používať staršiu ryžu, ktorá je oveľa viac suchá ako čerstvá ryža, takže ryža, ktorá je 2-3 dni stará, výbornou voľbou.
Hlavné ingrediencie
Kvalita ryže je tiež hlavným faktorom pri výrobe dokonalej čínskej vyprážanej ryže. Ideálne je použiť ryžu basmati.
Ďalšie prísady zahŕňajú ochutený olej, najlepšie cesnakový olej. Hlavnými zložkami sú potom zelenina, ako sú nakrájané fazuľa, jarná cibuľka, hrášok, zeler a kapusta.
Do mäsa môžeme použiť bravčové, kuracie a dokonca aj hovädzie mäso.
Morské plody sú tiež dobrou voľbou.
Najdôležitejšou súčasťou receptu je samozrejme korenie. Soľ, korenie, sójová omáčka, ocot a často sa pridáva ustricová omáčka, ktorá pokrmu dodá extra šmrnc a chuť.
S čím vyprážanú ryžu podávať
Obloha čínskej vyprážanej ryže je pri podávaní veľmi dôležitá. Pokrm je možné doplniť šalotkou, zelerom alebo mrkvou nakrájanou na rôzne tvary. Alebo s ďalšími prílohami ako je:
- Volské oko
- Polievka s vaječným kvapkaním
- Kuracie Teriyaki
- Pálivo-kyslou čínskou polievkou
- Čínskymi knedľami
- Gyoza knedličky
- Vaječnými rolkami
- Pečeným ružičkovým kelom
- Bravčové mäso v sladkokyslom náleve
- Kurčatá na citrónoch
- Krevetami vyprážané v temptúre