Dokonalé recepty na koláč s jogurtom! Jednou ochutnáte a už nikdy nebudete maškrtiť inak

Recepty na jogurtový koláč vás úplne uchvátia.

Ich náplň je jemná, sladká a bezkonkurenčne krémová.

Aký typ jogurtu je najlepší na zaradenie do vášho jedálnička? To sa dozviete na konci článku.

Jogurtový koláč bez pečenia

Tento koláč s jogurtom je úplne prispôsobiteľný, pretože si môžete vybrať príchuť jogurtu a zladiť ju s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi. Zvážte plátky jahôd alebo broskýň, polovičky čerešní, kúsky mandarínky alebo celé čučoriedky, maliny alebo černice.

Čo budeme potrebovať

  • 250 ml šľahačky
  • 450 g jogurtu (akákoľvek príchuť)
  • 250 g grahamových sušienok
  • 60 g cukru
  • 75 g masla (rozpusteného)
  • Čerstvé ovocie (jahody, čučoriedky broskyne alebo pomaranča)

Postup

  • Vyšľahajte šľahačku a potom opatrne pridajte jogurt a miešajte.
  • Zmiešajte najemno rozdrvené sušienky s cukrom.
  • Pridajte rozpustené maslo a miešajte.
  • Vzniknutú krustu vtlačte na dno vymastenej formy na koláč.
  • Zmrazte do stuhnutia, asi 2 hodiny.
  • Jogurtovú náplň nalejte do krusty.
  • Dajte do mrazničky stuhnúť.
  • Koláč s jogurtovou náplňou vyberte z mrazničky približne 20 minút pred podávaním.
  • Ovocie nakrájajte na plátky a upravte na koláč ako dekoráciu.

Namiesto grahamových sušienok môžete použiť vanilkové sušienky. Tie sa krásne hodia k citrónovej jogurtovej náplni alebo čokoládové sušienky, ktoré sa dobre hodia k jogurtu s kokosovou príchuťou.
Tento ľahký koláč má pomerne nízky obsah kalórií, ale pokiaľ chcete znížiť obsah tuku a kalórií, môžete tento recept pripraviť z jogurtu a grahamových sušienok so zníženým obsahom tuku alebo bez cukru.

Nepečená krusta so smotanovo jogurtovou náplňou a jahodami.
Zdroj: fedandfit.com

Ovocný koláč s gréckym jogurtom

Táto skvelá kombinácia gréckeho jogurtu, smotanového syra a medu vytvára bohatú, krémovú náplň do koláča, ktorá je lahodná s čerstvými čerešňami, jahodami alebo rozmixovaným ovocím. Ak si chcete vychutnať viac jogurtových dobrôt, čerpajte inšpiráciu v týchto receptoch na múčniky z jogurtu .

Čo budeme potrebovať

  • 230 g smotanového syra
  • 60 ml medu
  • 60 ml mlieka
  • 1 vrecúško neochutené želatíny
  • 250 g čistého gréckeho jogurtu
  • 250 g sušienok
  • 100 g masla

Na ovocie

  • 500 g čerstvých čerešní (vykôstkovaných)
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžica Brandy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc vody
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup

  • Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  • Smotanový syr a med šľahajte, kým nebude zmes krémová a hladká.
  • Pridajte mlieko do malej, žiaruvzdornej misky a posypte želatínou. Miešajte, aby sa spojili.
  • V malom hrnci priveďte do varu asi trochu vody a vložte dovnútra misku s mliekom a želatínou.
  • Za stáleho miešania zmes zahrievajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Vyberte a nechajte asi 2 minúty vychladnúť.
  • K smotanovému syru a medu pridajte vychladenú želatínovo-mliečnu zmes a jogurt a šľahajte na stredne nízku rýchlosť, kým sa dôkladne nespoja.
  • Rozdrvené sušienky zmiešajte s rozpusteným maslom.
  • Vzniknutú posýpku nasypte do formy a vytlačte po jej dne a stranách.
  • Korpus vložte do rúry a pečte 10 – 15 minút.
  • Vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
  • Náplň nalejte do upečené a vychladnuté krusty a dajte chladiť do mrazničky, minimálne na 6 hodín.
  • Na polevu, vložte čerešne do stredného hrnca a pridajte cukor, citrónovú šťavu, brandy a 4 lyžice vody.
  • Varte za častého miešania, kým čerešne nezmäknú, 5 až 7 minút.
  • Ochutnajte av prípade potreby pridajte trochu cukru a potom zvýšte teplotu na stredne vysokú.
  • Zostávajúce 2 lyžice vody ušľahajte spolu s kukuričným škrobom, kým sa dobre nespoja.
  • Pridajte k čerešňovej zmesi a miešajte, kým tekutina nezhustne na konzistenciu hustého sirupu.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Tesne pred podávaním koláč polejte čerešňovou polevou.
Misa plná krémového koláča z jogurtu a čerešní.
Zdroj: mygourmetconnection.com

Rýchly jogurtový koláč s limetkou

Tento koláč z jogurtu az obyčajných limetiek chutí rovnako lahodne, ako keby ste si ho objednali v špičkovej cukrárni – a navyše je jednoduchý na prípravu. Ak chcete povzniesť váš dezert ešte na vyššiu úroveň, vyrobte si náplň z domáceho jogurtu ! Ako na to sa dozviete u nás.

Čo budeme potrebovať

Na kruste

  • 300 g jemne drvených grahamových sušienok
  • 60 g hnedého cukru
  • 60 g masla (rozpusteného)

Na náplň

  • 460 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • 1 lyžica nastrúhanej limetkovej kôry
  • 180 ml čerstvej limetkovej šťavy

Na ozdobu

  • 240 ml studenej hustej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej limetkovej kôry
  • 8 až 10 tenkých plátkov limetky

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a nastavte mriežku rúry do strednej polohy.
  • V strednej miske zmiešajte rozdrobené sušienky, hnedý cukor a rozpustené maslo a premiešajte najskôr vidličkou a potom rukami, kým sa zmes dobre nespojí.
  • Krustu vtlačte na dno formy.
  • Pečte 10 minút, kým len ľahko nezhnedne. Krustu nechajte vychladnúť.
  • Znížte teplotu rúry na 160 °C.
  • Vo veľkej mise prešľahajte sladené kondenzované mlieko, jogurt, limetkovú kôru a limetkovú šťavu.
  • Nalejte hustú zmes do teplej krusty.
  • Pečte 15 minút, kým náplň takmer nestuhne.
  • Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote po dobu 30 minút, potom vložte do chladničky, aby sa dôkladne vychladila, asi na 3 hodiny.
  • Vyšľahajte smotanu, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Pridajte cukor a šľahajte. Koláč potrite šľahačkou.
  • Ozdobte limetkovou kôrou a plátkami limetky.
Jemný koláčik s limetkou a kondenzovaným mliekom s jogurtom.
Zdroj: skinnytaste.com

Koláč z jogurtu a jabĺk

Tento recept na jablkový koláč s jogurtom je vláčnejšou verziou bežného koláča. Podávajte ho na vašej budúcej párty alebo rodinnej večeri a určite bude všetkým chutiť. Americký apple pie je legendárny preto si ho vychutnajte aj v našich 6 jablčných variantoch .

Čo budeme potrebovať

  • 1,5 kg pečených jabĺk zbavených jadrovníkov a nakrájaných na kocky
  • 150 ml vanilkového jogurtu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 vajce

Na kruste

  • 300 g namletých sušienok
  • 90 g masla (rozpusteného)

Na polevu

  • 110 g polohrubej múky
  • 90 g hnedého cukru
  • 90 g masla (nakrájaného na kocky a chladeného)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu.
  • Pripravte si náplň. V mise vyšľahajte dohromady jogurt a vajcia.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií a miešajte, aby sa spojili.
  • Zmiešajte si ingrediencie na kruste a zmes vtlačte na dno formy.
  • Krustu dajte piecť na 10 – 15 minút, potom vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Náplň rozotrite do korpusu, potom posypte pripravenou polevou.
  • Pečte asi 50 minút, alebo pokiaľ nie je náplň zlatisto hnedá.
  • Nechce úplne vychladnúť.

K jogurtovému koláču patrí jedine káva! Pripravte si ju vnajlepšom automatizovanom kávovare , ktorý si môžete vybrať v našej recenzii.

Nadýchaný koláč s jablkami a jogurtom posypaný cukrom.
Zdroj: servingdumplings.com

Aký je najzdravší jogurt?

Grécky jogurt je bohatým zdrojom bielkovín a väčšinou má nižší obsah cukru ako iné bežné jogurty. Pokiaľ sa pozrieme na zloženie, tak býva taktiež bohatým zdrojom vápnika, probiotík a vitamínu B12.

Biely jogurt môžeme nájsť pod názvami ako prírodný alebo neochutený jogurt. Tento typ jogurtu býva často považovaný za zdravú voľbu, pretože neobsahuje žiadne pridané cukry, farbivá ani ochucovadlá. Takzvane zdravé cukry môžete do jogurtu pridať sami cez čerstvé ovocie alebo med.

Ak vás trápi intolerancia na laktózu, potom jogurt bez laktózy bude pre vás vhodná voľba. Obsahuje všetky benefity, ktoré ponúka aj bežný jogurt, ale s nižším obsahom laktózy.

Probiotický jogurt obsahuje živé kultúry baktérií, ktoré sú dobrým začiatkom, ak potrebujete podporiť alebo zlepšiť trávenie a zdravie čriev. Probiotiká môžu byť užitočné aj na posilnenie imunitného systému.

Pokiaľ ide o výber jogurtov, majte na pamäti, že by ste mali vždy hľadať, tie ktoré majú minimálne množstvo pridaných cukrov a umelých prísad. Vyberajte aj jogurty s čo najnižším obsahom nasýtených tukov, pokiaľ sa snažíte regulovať ich príjem.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.