Polievka by na Vianoce jednoducho nemala chýbať!
Najmä preto, že má za úlohu vzbudiť chuťové bunky a pripraviť žalúdok na ďalší chod.
Podľa tradície sa do polievok pridávajú aj krúpy a strukoviny, predovšetkým potom hrach. Tým bol zaistený dostatok peňazí a úrody na ďalší rok.
Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami na vianočné polievky!
Vianočná hrachová polievka
Štedrý deň je VEĽKÝ deň v Českej republike, máme štedrovečernú večeru a večer otvárame darčeky. K štedrovečernej tabuli patrí aj lahodné jedlo, aké je tento recept na tradičnú polievku z hrachu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g zeleného hrášku, cez noc namočený a scedený
- 1 veľká mrkva, nahrubo nakrájaná
- 2 zelerové tyčinky s listami, nakrájané nahrubo
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nahrubo nasekané
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1,5 l vody
- Kocka zeleninového bujónu
- 150 g mrazeného hrášku
- chlieb na krutóny
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Vo veľkom hrnci zmiešajte hrášok, mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, majorán a vodu.
- Priveďte do varu, stlmte a prikryté varte asi 1 hodinu. Hrášok by mal byť veľmi mäkký.
- Po hodine varenia pridajte bujón a varte ďalších 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
- Polievku rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridajte viac vody.
- Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme mrazený hrášok, iba prehrejeme.
- Zatiaľ čo sa polievka varí, nakrájajte plátky chleba na kocky.
- Vložíme ich do misy a zmiešame s olejom.
- Kocky chleba rozložte na plech a opekajte do zlatista
- Polievku podávajte s krutónmi navrchu.
Krutóny do polievky si môžete pripraviť aj podľa nás! Prečítajte si o tomto chrumkavom doplnku do každej polievky!

Tradičná rybia vianočná polievka
Recept na poctivú polievku, ktorá ctí vianočnú tradíciu.
Čo budeme potrebovať
- 1 rybia hlava
- mliečie
- ikry
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1/4 póru
- 2 lyžice masla
- hladká múka
- 2 hrsti petržlenu
- soľ
Postup
- Rybiu hlavu uvaríme v 1,5 l vody.
- Akonáhle je mäkká, vyberieme ju a oberieme mäso.
- Mäso vrátime do polievky.
- Pridáme mliečie a ikry.
- Varíme približne 15 minút.
- Zeleninu nakrájame na kocky a pridáme do polievky.
- Varíme domäkka.
- Z masla a múky vytvoríme zápražku.
- Dáme do polievky a chvíľu varíme.
- Polievku dochutíme soľou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
- Podávame.
Aby rybie mäso bolo naozaj jemné a krehké sa postarákvalitný pomalý hrniec . Aký je ten najlepší sa dozviete v našej recenzii!

Objavte podobné tipy
Vianočná polievka z kapra
Voňavá a výživná polievka s kaprom je ako stvorená na rodinnú večeru. Polievka má bohatú chuť. Ak máte radi hustejšie polievky, pridajte trochu pšeno alebo ryže.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg kapra
- 250 g filetu z kapra
- 2 l vody
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkva
- 5-6 ks zemiakov
- Kôpor – podľa chuti
- Petržlen – podľa chuti
- 2-3 ks bobkového listu
- 5 ks nového korenia
- Soľ – podľa chuti
- štipka papriky
Postup
- Starostlivo umyte ryby, odstráňte šupiny. Odstráňte žiabre.
- Rybiu hlavu a filet vložte do hlbokého hrnca a naplňte ich dvoma litrami studenej vody.
- Hrniec dajte na platňu, vývar priveďte do varu.
- Rybí vývar varte 30 minút na miernu teplotu.
- Potom hotovú rybu a filet vyberieme z vývaru.
- Zemiaky umyte a olúpte, nakrájajte na kocky.
- Do vriaceho rybieho vývaru pridajte nakrájané zemiaky.
- Zeleninu varte 5-7 minút.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na rezančeky.
- Do polievky s kaprom pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a pokračujte vo varení, kým zelenina nezmäkne.
- Ku koncu varenia pridajte do rybej polievky bobkové listy, nové korenie a nadrobno nasekaný kôpor a petržlen.
- Polievku osolíme a dochutíme korením.
- Polievku varte ďalšie 1-2 minúty, vypnite oheň.
- Uvarené rybie filé oddeľte od kostí. Nalejte polievku na taniere alebo vývar.
- Na každý tanier pridajte porciu filetu z kapra.
Ako vieme z kapra nemusí byť len polievka. Pripravte si aj tieto lahodné kaprie pochúťky !

Kuracia vianočná polievka
Polievka s mäsom z kurčaťa as kvapkaním tak, ako by ju uvarila babička.
Čo budeme potrebovať
- 1 kuracie stehno
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 kocka masoxu
- hrsť pažítky
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1 vajíčko
- štipka soli
Postup
- Kuracie stehno dáme do vody a privedieme do varu.
- Zeleninu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu.
- Akonáhle je stehno mäkké, vyberieme ho.
- Mäso oberieme a vložíme späť do polievky.
- Dochutíme masoxom.
- Polohrubou múku premiešame s vajíčkom a osolíme.
- Necháme stuhnúť v mrazničke.
- Kvapanie nastrúhame do vriacej polievky.
- Dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.
Do polievky sa hodia pečeňové knedličky, kvapkanie, krutóny, ryža alebo aj cestoviny. Polievka by však nemala byť príliš sýta.

(NE)tradičné vianočné tradície vo svete
- Vianočné kura
Vianoce sú predovšetkým o jedle av Japonsku je toto jedlo spojené s tromi písmenami: KFC. Ľudia sa hrnú do amerického reťazca rýchleho občerstvenia KFC, aby jedli vyprážané kuracie mäso. Tradícia jedenia „(vyprážaného) vianočného kurčaťa“ siaha až do marketingovej kampane v roku 1974. - Šťastné čísla
Od konca 19. storočia rozdáva španielska národná lotéria najväčšiu možnú výhru v lotérii. To sa stalo obrovskou spoločenskou udalosťou a obvykle 22. decembra sa ľudia schádzajú s desiatkami žrebov v ruke, každý vo veľkej nádeji, že budú jedným zo šťastných výhercov.
- Vianočné poleno
V prípade, že nie ste priaznivcami vianočných stromčekov, môžeme vás zaujať tradíciami vianočného polena. V mnohých častiach Španielska nosia darčeky Tió de Nadal alebo vianočné poleno – kus dreva, ktorý často zdobí tvár a nôžky.
- Metla a mopy
V Nórsku Vianoce znamenajú schovanie mopov a metiel – nie preto, že by sa ľuďom nechcelo upratovať, ale preto, že Nóri sú trochu poverčiví a chcú zabrániť zlým duchom, ktorí sa tej noci vrátia na Zem, aby ukradli metly a jazdili po nich na vianočnom nebi. - Vianočné pavúky
Verte tomu alebo nie, existuje niečo ako vianočný pavúk. Na Ukrajine zdobia vianočné stromčeky pavučiny, o ktorých sa hovorí, že prinášajú šťastie. Príbeh, ktorý sa k tejto tradícii spája, rozpráva o chudobnej žene, ktorá si nemohla dovoliť ozdoby, ktorými by si ozdobila stromček. Druhý deň ráno sa prebudila a jej strom bol pokrytý pavučinami, ktoré v slnečnom svetle vyzerali ako trblietajúce sa ozdoby. - Káčer Donald
Dôležitou švédskou tradíciou je vianočný „špeciál káčera Donalda“. Tento hodinový televízny program sa vysiela na Štedrý deň o 15:00 a všetky slávnosti sú naplánované okolo neho, aby ho mohli rodiny sledovať spoločne.