5 receptov na ázijské polievky na jednom mieste. Pripravte si ich ako miestne!

Máte radi ázijskú kuchyňu?

Potom ste tu správne!

Pripravili sme si pre vás 5 luxusných receptov na čínske polievky, ktoré sú jednoduché a zaberú vám málo času.

Nezabudli sme na vás ani s obľúbenou pikantnou kyslou polievkou.

Nechajte si chutiť!

Čínska kuracia rezancová polievka

Pripravte si túto chutnú ázijskú rezancovú polievku do 20 minút! Je zdravá, orientálna a plná lahodných vaječných rezancov.

Ingrediencie

Na domácu omáčku:

  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu

Na polievku:

  • 1 lyžica oleja
  • 2-3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
  • 1 šálka čínskej kapusty, nastrúhanej
  • 1 lyžica zázvoru + cesnaku, jemne nasekaného
  • 1 kuracie prsia strednej veľkosti
  • 1 liter vody zmiešanej s koncentrovaným vývarom
  • 2 lyžice čínskeho ryžového vína
  • asi ½ balenia Lo Mein rezancov

Na servírovanie:

  • čili vločky
  • niekoľko kvapiek sezamového oleja
  • stonky jarnej cibuľky, ktoré vám ostali z varenia

Postup

  1. Najprv zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku.
  2. Dajte bokom.
  3. Potom sa uistite, že sú všetky vaše čerstvé suroviny nakrájané, než začnete variť.
  4. Nakrájajte jarnú cibuľku (stonky oddeľte, neskôr sa použijú ako ozdoba), nastrúhajte čínsku kapustu, nakrájajte kuracie prsia, nasekajte zázvor a cesnak.
  5. Zahrejte panvicu a pridajte olej na varenie.
  6. Potom pridajte jarnú cibuľku a čínsku kapustu.
  7. Miešajte po dobu 1 minúty na vysokom ohni.
  8. Pridajte zázvor a cesnak a niekoľko sekúnd restujte.
  9. Ďalej pridajte kuracie kúsky a dobre ich orestujte zo všetkých strán.
  10. Prilejte vývar a pridajte svoju predtým pripravenú omáčku a čínske víno na varenie.
  11. Všetko dobre premiešajte a nechajte polievku variť prikrytú asi 7 minút, alebo pokiaľ si nebudete myslieť, že je hotová.
  12. Chvíľu pred servírovaním prihoďte do polievky rezance, sú uvarené veľmi rýchlo.
  13. Podávajte s čili vločkami, niekoľkými kvapkami sezamového oleja a nakrájanými stonkami jarnej cibuľky.
Rezancová polievka s kuracím mäsom a jarnou cibuľkou v miske s lyžicou.
www.masalaherb.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na čínske rezance 4x inak, s mäsom aj vegetariánske.

Kuracia polievka s kukuricou po čínsku

Zahrejte sa výdatnou misou vývaru s kuraťom a kukuricou inšpirovaného Áziou. Polievku pripravíte iba za 20 minút a je tak skvelým jedlom na víkend, kedy nemáte toľko času. Zázvorom a jarným cibuľkou pridáte pikantnosť a extra chuť.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemné plátky
  • 2 cm zázvor, olúpaný a jemne nasekaný
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
  • 325 g plechovky sladkej kukurice, scedené
  • 1 kocka kuracieho vývaru, pripravená na 1,2 litra
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 2 pečené filety z kuracích pŕs, zbavené kože, nasekané
  • 15 g čerstvého koriandra, jemne nasekaného
  • sezamový olej, na podávanie (voliteľne)

Postup

  1. Na miernom ohni zahrejte olej vo veľkej panvici a pridajte cesnak, zázvor a väčšinu jarnej cibuľky.
  2. Varte 2-3 minúty, kým nezmäknú.
  3. Medzitým dajte tri štvrtiny kukurice do misy a rozmixujte ju s tyčovým mixérom na hladkú pastu.
  4. Dajte bokom.
  5. Pridajte do hrnca vývar a sójovú omáčku.
  6. Priveďte do varu a potom varte.
  7. Vmiešajte pyré z kukurice, potom pridajte zostávajúce jadrá kukurice a nasekané kura.
  8. Varte po dobu 4-5 minút, aby sa všetko zahrialo.
  9. Odoberte panvicu z ohňa a za stáleho miešania prilejte vajcia, aby ste vytvorili malé nitky.
  10. Dochuťte čiernym korením a posypte koriandrom.
  11. Podávajte v miskách posypaných zvyšnou jarnou cibuľkou a pokvapkané sezamovým olejom a extra sójovou omáčkou, ak chcete.
Polievka s kukuricou, kuracím mäsom a jarnou cibuľkou naberaná lyžicou.
www.realfood.tesco.com

Pikantná kyslá polievka

Pokiaľ si v čínskych reštauráciách radi doprajete obľúbenú sladkokyslú polievku, budete z tohto receptu nadšení. Je rýchly, jednoduchý a tak chutný!

Ingrediencie

  • 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 230 g húb shiitake, pokrájaných na tenké plátky bez stoniek
  • 1 plechovka (cca 225 g) bambusových výhonkov, scedených (voliteľne)
  • 1/4 šálky ryžového octu alebo viac podľa chuti
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 2 čajové lyžičky sušeného zázvoru
  • 1 lyžička chilli cesnakovej omáčky
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 2 veľké vajcia, rozšľahané
  • 230 g pevného tofu, nakrájaného na kocky
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 čajová lyžička opečeného sezamového oleja
  • soľ a biele korenie (alebo čierne korenie) podľa chuti

Postup

  1. Odložte si ¼ šálky vývaru na neskoršie použitie.
  2. Pridajte zvyšných 7 a ¾ šálok vývaru, huby, bambusové výhonky, ryžový ocot, sójovú omáčku, zázvor a chilli cesnakovú omáčku do veľkého hrnca a premiešajte.
  3. Zahrejte na stredne vysokej teplote, kým sa polievka nezahreje.
  4. Zatiaľ čo sa polievka zahrieva, vyšľahajte spoločne v malej miske ¼ šálky vývaru (ktorú ste si nechali bokom) s kukuričným škrobom dohladka.
  5. Akonáhle polievka dosiahne varu, vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vývaru a miešajte asi 1 minútu, kým polievka nezhustne.
  6. Pokračujte v miešaní polievky krúživými pohybmi, potom primiešajte vajíčka tenkým prúdom (za stáleho miešania polievky) a vytvorte akési vaječné prúžky.
  7. Primiešajte tofu, polovicu jarnej cibuľky a sezamový olej.
  8. Potom dochuťte polievku soľou a štipkou bieleho korenia (alebo čierneho korenia) podľa chuti.
  9. Ak by ste chceli „kyslejšiu“ polievku, pokojne pridajte aj ďalšiu lyžicu alebo dve ryžového octu.
  10. Alebo ak chcete korenenejšiu polievku, pridajte viac čili cesnakovej omáčky.
  11. Ihneď podávajte ozdobené extra jarnou cibuľkou.
Sladkokyslá polievka z Číny s vajíčkom a bambusom vo veľkej mise.
www.gimmesomeoven.com

Čínska polievka s kuracím a hubami

Táto polievka je toľko vecí naraz- lahodná, zdravá, teplá, výživná a strašne jednoduchá! Stačí vám na ňu iba 10 ingrediencií.

Ingrediencie

  • 20 malých sušených húb shiitake
  • 8 šálok vody (plus 1/2 šálky)
  • 2 lyžice sušených bobúľ goji
  • 4 sušené čínske datle
  • 1 malé kura
  • 1 lyžica oleja
  • 5 plátkov zázvoru
  • 2 lyžice vína Shaoxing
  • soľ (podľa chuti)
  • 1 jarná cibuľka, jemne nasekaná

Postup

  1. Najprv niekoľkokrát umyte sušené huby shiitake a dôkladne opláchnite.
  2. Potom ich namočte do 8 šálok vody na 6 hodín alebo cez noc.
  3. Pred varením odstráňte stonky (po namočení) a pridajte huby späť do hrnca s vodou.
  4. Pridajte do polievky sušené bobule goji a sušené čínske datle (nie je nutné ich vopred namočiť).
  5. Priveďte do varu a potom okamžite znížte teplotu na nízku teplotu.
  6. Pripravte kura, zatiaľ čo sa polievka varí.
  7. Umyte ho a osušte papierovým uterákom.
  8. Odrežte kuracie prsia, ktoré si odložte na iné jedlo a zvyšok kurčaťa nakrájajte na veľké kúsky.
  9. Dajte bokom.
  10. Akonáhle sa polievka varí 30 minút, zohrejte wok na stredne vysokom ohni, kým nezačne mierne fajčiť.
  11. Znížte teplotu na strednú teplotu a pridajte olej a plátky zázvoru.
  12. Varte minútu alebo dve.
  13. Rozotrite olej okolo woku, aby sa všade rozprestrel.
  14. Potom rozložte kura v jednej vrstve na wok a zľahka ho opečte.
  15. Akonáhle je väčšina každého kusu hotová, vypnite oheň.
  16. Pridajte kura do polievky.
  17. Wok odmastete ½ šálkou vody a pridajte ho aj do polievky.
  18. Nakoniec pridajte víno Shaoxing a prikryte.
  19. Duste ďalších 30 minút na strednom ohni.
  20. Podľa chuti dosoľte a tesne pred podávaním posypte nasekanou jarnou cibuľkou.
Polievka s kuracím mäsom a hubami vo veľkej mise s naberačkou na prútenej tácke.
www.thewoksoflife.com

Ak vám kuchyňa tohto ázijského velikána zachutila, pozrite sa na recepty na Kung Pao , jedno z najznámejších jedál z Číny.

Ázijská polievka Pho

Užite si kúzlo jednej z najobľúbenejších rezancových polievok na svete! Hoci nejde úplne tak o čínsku polievku, ale o vietnamskú, rozhodne v tomto článku nesmie chýbať, pretože je taká ľahká, plná chuti a úplne návyková, že vás o ňu nemôžeme ochudobniť.

Ingrediencie

  • 2 veľké cibule, rozpolené
  • 150 g nakrájaného zázvoru
  • 10 badiánov
  • 4 škorica
  • 4 kardamónové struky
  • 3 klinčeky
  • 1,5 lyžice koriadrových semienok
  • 1,5 kg hovädzieho hrudia
  • 1 kg mäsových hovädzích kostí
  • 1 kg morkovej kosti
  • 3,5 litra vody
  • 2 lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica soli
  • 3 lyžice rybej omáčky
  • 50 g sušených ryžových rezancov – na 1 porciu
  • 30 g hovädzej sviečkovej, nakrájanej na veľmi tenké plátky – na 1 porciu
  • 3 – 5 plátkov hovädzieho hruí (z vývaru) – na 1 porciu

Na servírovanie:

  • hŕstka fazuľových klíčkov
  • thajská bazalka, 3 – 5 vetvičiek
  • koriander, 3 – 5 vetvičiek (alebo viac bazalky)
  • limetkové klinky
  • jemne nakrájané červené čili
  • omáčka hoisin
  • omáčka Sriracha

Postup

  1. Zahrejte ťažkú panvicu na vysokú teplotu (bez oleja), kým nezačne fajčiť.
  2. Vložte cibuľu a zázvor do panvice rezanou stranou dole.
  3. Restujte niekoľko minút, kým nie je cibuľa aj zázvor ľahko spálený, potom otočte.
  4. Vyberte a odložte bokom.
  5. Opečte ľahko korenie na suchej panvici na stredne vysokej teplote po dobu 3 minút.
  6. Opláchnite kosti a hruďou a potom ich podlejte vodou vo veľkom hrnci.
  7. Varte 5 minút a potom sceďte.
  8. Opláchnite každú kosť a hruďou pod vodou z vodovodu.
  9. Hrniec utrite do čista a priveďte 3,5 litra vody do varu.
  10. Pridajte kosti a hrudí, cibuľu, zázvor, všetko korenie cukor a soľ – voda by mala sotva pokrývať všetko.
  11. Priklopte pokrievkou a varte 3 hodiny.
  12. Vyberte hruďou, ochlaďte a potom uložte do chladničky.
  13. Varte zvyšnú polievku bez pokrievky po dobu 40 minút.
  14. Nalejte vývar do iného hrnca, vyhoďte kosti a korenie.
  15. Vývaru by malo byť asi 2,5 litra, pokiaľ je ho viac, zredukujte.
  16. Pridajte rybiu omáčku, prípadne upravte soľ a cukor.
  17. Vývar by mal byť, voňavý, korenený, slaný a ľahko sladký.
  18. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale tesne pred podávaním.
  19. Vložte rezance do misky.
  20. Zasypte ich surovým hovädzím mäsom a hrudím.
  21. Zalejte horúcim vývarom – uvarí hovädzie na medium rare.
  22. Podávajte so surovinami na servírovanie vedľa!
Ázijská polievka s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom posypaná bylinkami a chilli v hlbokom tanieri s paličkami.
www.recipetineats.com

Pokiaľ chcete okúsiť kúzlo vietnamskej kuchyne, nezabudnite sa pozrieť aj na naše recepty na jarné rolky 6x inak.

Ryžová polievka z Číny

Táto polievka s ryžou je naozaj dobré a rýchle jedlo, ktoré nevyžaduje takmer žiadne úsilie. Základom je jednoduchý čínsky polievkový vývar, ktorý potom môžete použiť aj na ďalšie skvelé pokrmy. Dobrú chuť!

Ingrediencie

Na vývar:

  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 1 šálka vody
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • zázvor 1,5 cm, nakrájaný na 3 plátky
  • 1 a 1/2 polievkové lyžice svetlé sójové omáčky
  • 1 a 1/2 polievkové lyžice čínskeho vína na varenie
  • 1/4 – 1/2 lyžičky sezamového oleja
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia

Na polievku:

  • ¾ šálky nevarenej bielej ryže ▢
  • 3 stonky šalátu Choi Sum, nakrájané na 2 cm kúsky, stonky oddeľte od listov
  • 250g bielych rybích filiet, nakrájaných na 2,5 cm kocky
  • 1 jarná cibuľka, jemne nakrájaná na plátky

Na ozdobu:

  • chrumkavá vyprážaná cibuľka
  • chrumkavé vyprážané rezance (voliteľné)
  • chilli olej alebo pasta

Postup

  1. Do malého hrnca na vysokom plameni nalejte kurací vývar, sójovú omáčku, čínske víno na varenie a pridajte cesnak a zázvor.
  2. Priklopte pokrievkou, nechajte variť, potom znížte plameň na strednú teplotu a varte 5 minút.
  3. Pridajte ryžu a varte odkryté 10 minút – povrch vývaru by mal veľmi jemne bublať.
  4. Pridajte ryby a šalátové stonky a varte 2 minúty.
  5. Vyberte cesnak a zázvor z polievky.
  6. Primiešajte listy šalátu (takmer okamžite vädnú), sezamový olej a korenie.
  7. Ihneď podávajte ozdobené chrumkavou vyprážanou cibuľkou, chrumkavými vyprážanými rezancami a chilli olejom alebo pastou.
Polievka s ryžou, mäsom a jarnou cibuľkou v hrnci s vareškou.
www.recipetineats.com

Druhy čínskych polievok

Vzhľadom na vynaliezavosť čínskych kuchárov by nemalo byť prekvapením, že existuje úžasná paleta čínskych polievok rozdelená do dvoch hlavných kategórií – riedke a husté polievky.

Riedke polievky

Tieto polievky sa pripravujú z číreho vývaru a rýchlo sa varí , pričom mäso alebo zelenina sa pridávajú až v záverečných fázach varenia, v závislosti na ich individuálnych dobách varenia. Je dôležité vývar ani zeleninu neprevariť . Varte ich len tak dlho, aby bola zachovaná ich výrazná chuť.

Husté polievky

Prísady do hustých polievok sa pridávajú naraz. Polievka sa varí pomalšie , čo dáva surovinám čas, aby sa zmiešali. Kukuričný alebo tapiokový škrob sa často pridáva na konci procesu varenia ako zahusťovadlo.

A aká čínska polievka je vaša najobľúbenejšia? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť na vaše odpovede!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.