Máte radi ázijskú kuchyňu?
Potom ste tu správne!
Pripravili sme si pre vás 5 luxusných receptov na čínske polievky, ktoré sú jednoduché a zaberú vám málo času.
Nezabudli sme na vás ani s obľúbenou pikantnou kyslou polievkou.
Nechajte si chutiť!
Čínska kuracia rezancová polievka
Pripravte si túto chutnú ázijskú rezancovú polievku do 20 minút! Je zdravá, orientálna a plná lahodných vaječných rezancov.
Ingrediencie
Na domácu omáčku:
- 1 lyžica trstinového cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
Na polievku:
- 1 lyžica oleja
- 2-3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 1 šálka čínskej kapusty, nastrúhanej
- 1 lyžica zázvoru + cesnaku, jemne nasekaného
- 1 kuracie prsia strednej veľkosti
- 1 liter vody zmiešanej s koncentrovaným vývarom
- 2 lyžice čínskeho ryžového vína
- asi ½ balenia Lo Mein rezancov
Na servírovanie:
- čili vločky
- niekoľko kvapiek sezamového oleja
- stonky jarnej cibuľky, ktoré vám ostali z varenia
Postup
- Najprv zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku.
- Dajte bokom.
- Potom sa uistite, že sú všetky vaše čerstvé suroviny nakrájané, než začnete variť.
- Nakrájajte jarnú cibuľku (stonky oddeľte, neskôr sa použijú ako ozdoba), nastrúhajte čínsku kapustu, nakrájajte kuracie prsia, nasekajte zázvor a cesnak.
- Zahrejte panvicu a pridajte olej na varenie.
- Potom pridajte jarnú cibuľku a čínsku kapustu.
- Miešajte po dobu 1 minúty na vysokom ohni.
- Pridajte zázvor a cesnak a niekoľko sekúnd restujte.
- Ďalej pridajte kuracie kúsky a dobre ich orestujte zo všetkých strán.
- Prilejte vývar a pridajte svoju predtým pripravenú omáčku a čínske víno na varenie.
- Všetko dobre premiešajte a nechajte polievku variť prikrytú asi 7 minút, alebo pokiaľ si nebudete myslieť, že je hotová.
- Chvíľu pred servírovaním prihoďte do polievky rezance, sú uvarené veľmi rýchlo.
- Podávajte s čili vločkami, niekoľkými kvapkami sezamového oleja a nakrájanými stonkami jarnej cibuľky.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na čínske rezance 4x inak, s mäsom aj vegetariánske.
Kuracia polievka s kukuricou po čínsku
Zahrejte sa výdatnou misou vývaru s kuraťom a kukuricou inšpirovaného Áziou. Polievku pripravíte iba za 20 minút a je tak skvelým jedlom na víkend, kedy nemáte toľko času. Zázvorom a jarným cibuľkou pridáte pikantnosť a extra chuť.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemné plátky
- 2 cm zázvor, olúpaný a jemne nasekaný
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 325 g plechovky sladkej kukurice, scedené
- 1 kocka kuracieho vývaru, pripravená na 1,2 litra
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 2 pečené filety z kuracích pŕs, zbavené kože, nasekané
- 15 g čerstvého koriandra, jemne nasekaného
- sezamový olej, na podávanie (voliteľne)
Postup
- Na miernom ohni zahrejte olej vo veľkej panvici a pridajte cesnak, zázvor a väčšinu jarnej cibuľky.
- Varte 2-3 minúty, kým nezmäknú.
- Medzitým dajte tri štvrtiny kukurice do misy a rozmixujte ju s tyčovým mixérom na hladkú pastu.
- Dajte bokom.
- Pridajte do hrnca vývar a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu a potom varte.
- Vmiešajte pyré z kukurice, potom pridajte zostávajúce jadrá kukurice a nasekané kura.
- Varte po dobu 4-5 minút, aby sa všetko zahrialo.
- Odoberte panvicu z ohňa a za stáleho miešania prilejte vajcia, aby ste vytvorili malé nitky.
- Dochuťte čiernym korením a posypte koriandrom.
- Podávajte v miskách posypaných zvyšnou jarnou cibuľkou a pokvapkané sezamovým olejom a extra sójovou omáčkou, ak chcete.

Pikantná kyslá polievka
Pokiaľ si v čínskych reštauráciách radi doprajete obľúbenú sladkokyslú polievku, budete z tohto receptu nadšení. Je rýchly, jednoduchý a tak chutný!
Ingrediencie
- 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 230 g húb shiitake, pokrájaných na tenké plátky bez stoniek
- 1 plechovka (cca 225 g) bambusových výhonkov, scedených (voliteľne)
- 1/4 šálky ryžového octu alebo viac podľa chuti
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 2 čajové lyžičky sušeného zázvoru
- 1 lyžička chilli cesnakovej omáčky
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- 230 g pevného tofu, nakrájaného na kocky
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- 1 čajová lyžička opečeného sezamového oleja
- soľ a biele korenie (alebo čierne korenie) podľa chuti
Postup
- Odložte si ¼ šálky vývaru na neskoršie použitie.
- Pridajte zvyšných 7 a ¾ šálok vývaru, huby, bambusové výhonky, ryžový ocot, sójovú omáčku, zázvor a chilli cesnakovú omáčku do veľkého hrnca a premiešajte.
- Zahrejte na stredne vysokej teplote, kým sa polievka nezahreje.
- Zatiaľ čo sa polievka zahrieva, vyšľahajte spoločne v malej miske ¼ šálky vývaru (ktorú ste si nechali bokom) s kukuričným škrobom dohladka.
- Akonáhle polievka dosiahne varu, vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vývaru a miešajte asi 1 minútu, kým polievka nezhustne.
- Pokračujte v miešaní polievky krúživými pohybmi, potom primiešajte vajíčka tenkým prúdom (za stáleho miešania polievky) a vytvorte akési vaječné prúžky.
- Primiešajte tofu, polovicu jarnej cibuľky a sezamový olej.
- Potom dochuťte polievku soľou a štipkou bieleho korenia (alebo čierneho korenia) podľa chuti.
- Ak by ste chceli „kyslejšiu“ polievku, pokojne pridajte aj ďalšiu lyžicu alebo dve ryžového octu.
- Alebo ak chcete korenenejšiu polievku, pridajte viac čili cesnakovej omáčky.
- Ihneď podávajte ozdobené extra jarnou cibuľkou.

Objavte podobné tipy
Čínska polievka s kuracím a hubami
Táto polievka je toľko vecí naraz- lahodná, zdravá, teplá, výživná a strašne jednoduchá! Stačí vám na ňu iba 10 ingrediencií.
Ingrediencie
- 20 malých sušených húb shiitake
- 8 šálok vody (plus 1/2 šálky)
- 2 lyžice sušených bobúľ goji
- 4 sušené čínske datle
- 1 malé kura
- 1 lyžica oleja
- 5 plátkov zázvoru
- 2 lyžice vína Shaoxing
- soľ (podľa chuti)
- 1 jarná cibuľka, jemne nasekaná
Postup
- Najprv niekoľkokrát umyte sušené huby shiitake a dôkladne opláchnite.
- Potom ich namočte do 8 šálok vody na 6 hodín alebo cez noc.
- Pred varením odstráňte stonky (po namočení) a pridajte huby späť do hrnca s vodou.
- Pridajte do polievky sušené bobule goji a sušené čínske datle (nie je nutné ich vopred namočiť).
- Priveďte do varu a potom okamžite znížte teplotu na nízku teplotu.
- Pripravte kura, zatiaľ čo sa polievka varí.
- Umyte ho a osušte papierovým uterákom.
- Odrežte kuracie prsia, ktoré si odložte na iné jedlo a zvyšok kurčaťa nakrájajte na veľké kúsky.
- Dajte bokom.
- Akonáhle sa polievka varí 30 minút, zohrejte wok na stredne vysokom ohni, kým nezačne mierne fajčiť.
- Znížte teplotu na strednú teplotu a pridajte olej a plátky zázvoru.
- Varte minútu alebo dve.
- Rozotrite olej okolo woku, aby sa všade rozprestrel.
- Potom rozložte kura v jednej vrstve na wok a zľahka ho opečte.
- Akonáhle je väčšina každého kusu hotová, vypnite oheň.
- Pridajte kura do polievky.
- Wok odmastete ½ šálkou vody a pridajte ho aj do polievky.
- Nakoniec pridajte víno Shaoxing a prikryte.
- Duste ďalších 30 minút na strednom ohni.
- Podľa chuti dosoľte a tesne pred podávaním posypte nasekanou jarnou cibuľkou.

Ak vám kuchyňa tohto ázijského velikána zachutila, pozrite sa na recepty na Kung Pao , jedno z najznámejších jedál z Číny.
Ázijská polievka Pho
Užite si kúzlo jednej z najobľúbenejších rezancových polievok na svete! Hoci nejde úplne tak o čínsku polievku, ale o vietnamskú, rozhodne v tomto článku nesmie chýbať, pretože je taká ľahká, plná chuti a úplne návyková, že vás o ňu nemôžeme ochudobniť.
Ingrediencie
- 2 veľké cibule, rozpolené
- 150 g nakrájaného zázvoru
- 10 badiánov
- 4 škorica
- 4 kardamónové struky
- 3 klinčeky
- 1,5 lyžice koriadrových semienok
- 1,5 kg hovädzieho hrudia
- 1 kg mäsových hovädzích kostí
- 1 kg morkovej kosti
- 3,5 litra vody
- 2 lyžice cukru
- 1 polievková lyžica soli
- 3 lyžice rybej omáčky
- 50 g sušených ryžových rezancov – na 1 porciu
- 30 g hovädzej sviečkovej, nakrájanej na veľmi tenké plátky – na 1 porciu
- 3 – 5 plátkov hovädzieho hruí (z vývaru) – na 1 porciu
Na servírovanie:
- hŕstka fazuľových klíčkov
- thajská bazalka, 3 – 5 vetvičiek
- koriander, 3 – 5 vetvičiek (alebo viac bazalky)
- limetkové klinky
- jemne nakrájané červené čili
- omáčka hoisin
- omáčka Sriracha
Postup
- Zahrejte ťažkú panvicu na vysokú teplotu (bez oleja), kým nezačne fajčiť.
- Vložte cibuľu a zázvor do panvice rezanou stranou dole.
- Restujte niekoľko minút, kým nie je cibuľa aj zázvor ľahko spálený, potom otočte.
- Vyberte a odložte bokom.
- Opečte ľahko korenie na suchej panvici na stredne vysokej teplote po dobu 3 minút.
- Opláchnite kosti a hruďou a potom ich podlejte vodou vo veľkom hrnci.
- Varte 5 minút a potom sceďte.
- Opláchnite každú kosť a hruďou pod vodou z vodovodu.
- Hrniec utrite do čista a priveďte 3,5 litra vody do varu.
- Pridajte kosti a hrudí, cibuľu, zázvor, všetko korenie cukor a soľ – voda by mala sotva pokrývať všetko.
- Priklopte pokrievkou a varte 3 hodiny.
- Vyberte hruďou, ochlaďte a potom uložte do chladničky.
- Varte zvyšnú polievku bez pokrievky po dobu 40 minút.
- Nalejte vývar do iného hrnca, vyhoďte kosti a korenie.
- Vývaru by malo byť asi 2,5 litra, pokiaľ je ho viac, zredukujte.
- Pridajte rybiu omáčku, prípadne upravte soľ a cukor.
- Vývar by mal byť, voňavý, korenený, slaný a ľahko sladký.
- Pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale tesne pred podávaním.
- Vložte rezance do misky.
- Zasypte ich surovým hovädzím mäsom a hrudím.
- Zalejte horúcim vývarom – uvarí hovädzie na medium rare.
- Podávajte so surovinami na servírovanie vedľa!

Pokiaľ chcete okúsiť kúzlo vietnamskej kuchyne, nezabudnite sa pozrieť aj na naše recepty na jarné rolky 6x inak.
Ryžová polievka z Číny
Táto polievka s ryžou je naozaj dobré a rýchle jedlo, ktoré nevyžaduje takmer žiadne úsilie. Základom je jednoduchý čínsky polievkový vývar, ktorý potom môžete použiť aj na ďalšie skvelé pokrmy. Dobrú chuť!
Ingrediencie
Na vývar:
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 šálka vody
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- zázvor 1,5 cm, nakrájaný na 3 plátky
- 1 a 1/2 polievkové lyžice svetlé sójové omáčky
- 1 a 1/2 polievkové lyžice čínskeho vína na varenie
- 1/4 – 1/2 lyžičky sezamového oleja
- 1/4 lyžičky bieleho korenia
Na polievku:
- ¾ šálky nevarenej bielej ryže ▢
- 3 stonky šalátu Choi Sum, nakrájané na 2 cm kúsky, stonky oddeľte od listov
- 250g bielych rybích filiet, nakrájaných na 2,5 cm kocky
- 1 jarná cibuľka, jemne nakrájaná na plátky
Na ozdobu:
- chrumkavá vyprážaná cibuľka
- chrumkavé vyprážané rezance (voliteľné)
- chilli olej alebo pasta
Postup
- Do malého hrnca na vysokom plameni nalejte kurací vývar, sójovú omáčku, čínske víno na varenie a pridajte cesnak a zázvor.
- Priklopte pokrievkou, nechajte variť, potom znížte plameň na strednú teplotu a varte 5 minút.
- Pridajte ryžu a varte odkryté 10 minút – povrch vývaru by mal veľmi jemne bublať.
- Pridajte ryby a šalátové stonky a varte 2 minúty.
- Vyberte cesnak a zázvor z polievky.
- Primiešajte listy šalátu (takmer okamžite vädnú), sezamový olej a korenie.
- Ihneď podávajte ozdobené chrumkavou vyprážanou cibuľkou, chrumkavými vyprážanými rezancami a chilli olejom alebo pastou.

Druhy čínskych polievok
Vzhľadom na vynaliezavosť čínskych kuchárov by nemalo byť prekvapením, že existuje úžasná paleta čínskych polievok rozdelená do dvoch hlavných kategórií – riedke a husté polievky.
Riedke polievky
Tieto polievky sa pripravujú z číreho vývaru a rýchlo sa varí , pričom mäso alebo zelenina sa pridávajú až v záverečných fázach varenia, v závislosti na ich individuálnych dobách varenia. Je dôležité vývar ani zeleninu neprevariť . Varte ich len tak dlho, aby bola zachovaná ich výrazná chuť.
Husté polievky
Prísady do hustých polievok sa pridávajú naraz. Polievka sa varí pomalšie , čo dáva surovinám čas, aby sa zmiešali. Kukuričný alebo tapiokový škrob sa často pridáva na konci procesu varenia ako zahusťovadlo.
A aká čínska polievka je vaša najobľúbenejšia? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť na vaše odpovede!