Naháňa vás maškrtná, ale neviete na čo?
Pripravte si s nami tradičný recept na baklavu a vychutnajte si originálnu chuť Blízkeho východu.
Tento dezert je až prekvapivo ľahký na svoju výrobu a pokiaľ používate kupované cesto, zaberie vám maximálne 30 minút. Ale s tradičným cestom bude tento sladký dezert ešte sladší!
Vydajte sa do sladkého raja s touto pochúťkou!
Grécka medová baklava
Tento tradičný grécky recept na sladký dezert kombinuje vrstvy chrumkavého cesta namočeného v sladkom sirupe a orechovú zmes s vôňou škorice. Táto dobrota je perfektná na prípravu deň vopred, pretože druhý deň je ešte lepší!
Čo budeme potrebovať
Na Baklavu a orechovú náplň
- 170 g vylúpaných pistácií (hrubo nasekaných)
- 170 g vlašských orechov, (hrubo nasekaných)
- 170 g lieskových orechov (hrubo nasekaných)
- 150 g cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- Lyžička mletého klinčeka
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- 280 g rozpusteného masla (až 16 polievkových lyžíc)
Na medový sirup
- 180 g cukru
- 250 ml studenej vody
- 250 ml medu
- 1 lyžica pomarančového extraktu
- 5 celých klinčekov
- Šťava z jedného citróna
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si medový sirup
- Do hrnca dáme cukor a vodu a za občasného miešania zmes zahrievame na sporáku, kým sa cukor nerozpustí
- Pridáme med, pomarančový extrakt a celý klinček, všetko spoločne premiešame
- Zmes v hrnci privedieme do varu a potom teplotu znížime a necháme variť asi 25 minút
- Hrniec so sirupom odstránime z platne a necháme ho vychladnúť, tak aby bol vlažný
- Následne pridáme citrónovú šťavu a vyberieme klinčeky
- Na orechovú zmes dáme do kuchynského robota (s čepeľou ako násadou) pistácie, vlašské a lieskové orechy
- Orechy niekoľkých pulzmi nasekáme (nie na prášok, ale nahrubo)
- Preložíme do veľkej misy a pridáme cukor, škoricu a mletý klinček
- Všetko spolu dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Pripravíme si kupované alebo doma vyrobené cesto na baklavu
- Rozmrazené cesto rozbalíme a pláty vložíme medzi dve čisté kuchynské utierky
- To pomôže zabrániť tomu, aby sa cesto počas práce s ním nevysušilo a nezlomilo
- Na zostavenie baklavy si pripravíme pekáč
- Vnútro pekáča potrieme trochou rozpusteného masla
- Vezmeme jeden list cesta a vložíme ho do pekáča
- Hornú časť plátu potrieme rozpusteným maslom
- Tento postup opakujeme ešte niekoľkokrát, kým nespotrebujeme asi ⅓ cesta, pričom každú vrstvu potierame rozpusteným maslom
- Teraz rozdelíme asi ½ orechovej zmesi rovnomerne na hornú vrstvu navrstveného cesta
- Pokračujeme v zostavovaní baklavy, po jednom pláte
- Opäť každú vrstvu potrieme trochou rozpusteného masla
- Opakujeme, kým znova nespotrebujeme ⅓ cesta
- Cesto znovu potrieme zvyšnej ½ orechovej zmesi, ktorú rovnomerne rozprestrieme na vrch cesta
- Navrstvíme zvyšné ⅓ cesta rovnakým spôsobom, ako predtým
- Úplne posledný plát potrieme maslom
- Baklavu nakrájame na 24 kosoštvorcových kúskov (pozri video návod nižšie)
- Pekáč s baklavou vložíme do rúry na strednú mriežku a pečieme 35 – 45 minút, kým vršok baklavy nezezlátne a špajle po zapichnutí do stredu nevyjde čistá
- Akonáhle baklavu vyberieme z rúry, nalejeme na horúcu baklavu vychladnutý sirup
- Pred podávaním necháme baklavu niekoľko hodín odležať alebo aspoň 1 hodinu
Pred podávaním sa uistite, že baklava úplne vychladla. Baklava je ešte lepší na druhý deň, keď má čas vstrebať všetok sirup.
Pred uskladnením sa uistite, že baklava je úplne vychladnutá. Dobre ju zakryte a na uloženie cez noc jej stačí nechať ležať v izbovej teplote.
Pre dlhšie skladovanie preložte baklavu do vzduchotesných sklenených nádob a nechajte niekoľko dní pri izbovej teplote, v chladničke alebo ju zmrazte. Pred podávaním rozmrazte upečenú baklavu cez noc v chladničke alebo niekoľko hodín pri izbovej teplote.

Tradičná turecká baklava
Tento stredovýchodný dezert je chrumkavý, jemný a hlavne nie je ani príliš sladký. Je to v podstate nadýchaný raj, ktorý sa vám rozplynie v ústach!
Čo budeme potrebovať
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- 285 g rozpusteného masla
- 450 g vlašských orechov (jemne nasekaných)
- Lyžička mletej škorice
- 200 g cukru krupica
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 185 ml vody
- 170 ml medu
Na ozdobu
- Rozpustené čokoládové lupienky
- Nasekané vlašské orechy
Postup
- Cesto si rozmrazíme podľa pokynov na obale, tak aby v čase pečenia malo izbovú teplotu
- Pekáč si vymastíme maslom
- Pripravíme si medovú omáčku
- V strednom hrnci zmiešame cukor, med, 2 lyžice citrónovej šťavy a vodu
- Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom znížime teplotu na nízku a varíme ďalšie 4 minúty bez miešania.
- Hrniec odstránime z tepla a sirup necháme vychladnúť, zatiaľ čo si pripravíme baklavu
- Rúru si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Vlašské orechy si nadrvíme v kuchynskom robote, tak aby mali jemnú štruktúru
- V strednej miske zmiešame jemne nasekané vlašské orechy a 1 lyžičku škorice
- Do pekáča vložíme 10 plátov cesta, jeden po druhom
- Každý plát potrieme maslom, kým naň položíme ďalší
- Zostávajúce cesto máme neustále prikryté vlhkým uterákom, aby nevyschlo
- Na cesto navrstvíme ⅕ orechové zmesi
- Pridáme ďalších 5 maslom premastených plátkov cesta a potom ďalšiu vrstvu orechov
- Postup opakujeme 4 krát
- Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami maslom premastených plátkov cesta
- Posledný plát potrieme navrch maslom
- Cesto nakrájame do tvaru kosoštvorcov
- Vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch po dobu 1 hodiny a 15 minút, kým nie sú vršky zlatisto hnedé
- Baklavu vyberieme z rúry a ihneď na nej pomocou lyžice rovnomerne nalejeme vychladnutý sirup
- Nechajte baklavu úplne vychladnúť, odkrytú a pri izbovej teplote
- Baklavu ozdobte najemno nasekanými orechmi alebo pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
Med je veľmi zdravou surovinou, ktorú by sme nemali v našom jedálničku zabúdať. Preto ho použite aj na výrobu týchto medových múčnikov , ktoré vám zdvihnú náladu a podporia zdravie.

Libanonský dezert s pistáciami
Táto tradičná libanonský recept na baklavu je obľúbená pochúťka po celom svete. Táto sladká pistáciová baklava je vyrobená iba zo zdravých surovín bez konzervantov a umelých dochucovadiel.
Čo budeme potrebovať
Na baklavu
- 200 g pistáciových orieškov (jemne nasekaných)
- 375 g ghí (alebo masla rozpusteného)
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
Na sirup
- 85 g cukru
- 85 g medu
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- Pekáč si vymažeme ghí maslom
- V miske si zmiešame pistáciové oriešky a ½ ghí
- Vezmeme osem plátov cesta a navrstvíme ho do vymastenej formy, pričom každý plát priebežne potierame rozpusteným ghí maslom
- Asi ½ orechovej zmesi rozotrieme cesto
- Zmes prikryjeme ďalšími 6 plátmi cesta, každý potretý ghí maslom
- Pridáme zostávajúcu orechovú zmes a položíme zostávajúce pláty cesta, každý plát opäť potretý ghí
- Pomocou noža nakrájame baklavu na malé kosoštvorce
- Vložíme do rúry a pečieme 50 minút, kým nie je baklava hore zlatohnedá
- Zatiaľ čo sa baklava pečie, zmiešame si cukor, med, škoricu a citrónovú šťavu v malom hrnci
- Zmes privedieme do varu a cukor necháme úplne rozpustiť
- Znížime teplotu a zmes necháme 5 minút variť
- Pred použitím necháme sirup schladiť na izbovú teplotu
- Keď je baklava hotová, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť
- Akonáhle je sirup vlažný, pokvapkáme s ním rovnomerne baklavu
- Baklavu necháme 6 až 8 hodín odležať, aby vsiakla sirup

Škoricové chrumkavé rolky s orechmi
Trochu netradičné podanie baklavy. Tento recept na rolky so škoricou a orechmi je rovnako lahodný ako klasicky recept na baklavu. Jediný rozdiel je vo forme, v ktorej sa dostane na váš tanier. Pozrite sa na video návod, ako rolky správne zabaliť!
Čo budeme potrebovať
Na sirup
- 250 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 30 g glukózového sirupu
- Tyčinka škorice
- 4 klinčeky (celé)
- Šťava z malého citróna
Na rolky
- 200 g rozpusteného ghí
- 50 g vlašských orechov
- 50 g mandlí
- 50 g pistácií
- Lyžičku mletej škorice
- 500 g cesta (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- Mleté pistácie (na ozdobu)
Postup
- V malom hrnci zmiešame cukor, vodu, glukózový sirup, tyčinku škorice, klinčeky a citrónovú šťavu
- Zmes privedieme do varu na stredne vysokú teplotu
- Za občasného miešania varíme, aby sa cukor rozpustil
- Akonáhle sa zmes varí, vypneme teplotu a necháme sirup vychladnúť
- Nastavíme rošt v rúre na najnižšiu úroveň
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- V kuchynskom robote si veľmi jemne nasekáme vlašské orechy, mandle, pistácie a škoricu
- Rozbalíme si cesto a prepolíme ho
- Cesto zabalíme do fólie a nevlhčenej kuchynskej utierky, aby nám nevyschlo
- Vezmeme jeden plát cesta, položíme ho na pracovnú plochu a potrieme ho ghí maslom
- Po celom povrchu cesta nasypeme niečo cez 2 lyžičky orechovej zmesi
- Rolku môžeme ubaľovať okolo tenkej tyče, ktorú následne pred pečením vyberieme alebo rolku je možné ubaliť aj bez nej
- Cesto teda zarolujeme okolo drevenej tyče alebo ho zarolujeme bez nej
- Pokiaľ nepoužívate tyč, cesto príliš neuťahujte
- Postup opakujeme so všetkými plátmi rovnako
- Rolky vkladáme do vymasteného pekáča, tak aby sa vzájomne dotýkali
- Zvyšným ghí potrieme všetky rolky
- Vložíme do rúry a pečieme 70 až 90 minút, kým nie sú zlatisté
- Hotové rolky vyberieme z rúry a ešte horúci dezert ihneď polejeme vychladnutým sirupom
- Necháme ich aspoň 30 minút odpočinúť a vsiaknuť sirup
- Rolky na záver posypeme mletými pistáciami a podávame
Tu sa môžete pozrieť ako sa správne má baklava baliť (začiatok 3:12), pokiaľ z nej tvoríme rolky. Zároveň sa ale nič nestane pokiaľ sa rozhodnete rolky ubaliť klasickým spôsobom, a to bez použitia drevenej tyčky.

Vegánska baklava
Poďte si upiecť vegánsku verziu tejto chrumkavej tureckej pochúťky z pouhých 30 minút! Tento vegánsky recept na klasický dezert je možné pripraviť dopredu a podávať každému, kto miluje sladké!
Čo budeme potrebovať
- 200 g vlašských orechov
- 310 g trstinového cukru (alebo kokosového)
- 1½ lyžičky mletej škorice
- 200 g kokosového masla (rozpusteného)
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- 100 ml vody
- 200 ml agáve sirupu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
- Do kuchynského robota pridáme vlašské orechy, ½ z celkového množstva cukru a škoricu
- Niekoľkokrát pulzujeme, aby sa orechy nasekali najemno
- Cesto prikryjeme vlhkým uterákom, aby nám nevyschlo
- Zapekaciu misu si vymažeme rozpusteným koksovým maslom alebo iným rastlinným tukom
- Na dno položíme prvý plát cesta a potrieme ho kokosovým maslom
- Opakujeme, kým nespotrebujeme asi ⅓ cesta
- Približne ⅕ orechové zmesi rozprestrieme na vrstvu cesta
- Následne pridáme ďalšie 2 pláty cesta, každý potretý maslom
- Potom pridáme ďalšiu vrstvu orechov
- Celý postup opakujeme ešte štyrikrát, alebo pokiaľ nespotrebujeme všetko cesto a náplň
- Posledný plát potrieme maslom
- Dezert veľmi ostrým nožom nakrájame na 24 štvorcových kúskov
- Vložíme do rúry a pečieme asi 35–45 minút, alebo pokiaľ nebude zlatý
- Medzitým do stredného hrnca pridáme zvyšný cukor, vodu a sirup z agáve
- Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Keď je cukor rozpustený, znížime teplotu a varte 10-15 minút
- Potom zložíme z platne, vmiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť
- Baklavu vyberieme z rúry a ešte horúcu ju ihneď polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote
- Necháme odležať minimálne 4 hodiny, najlepšie však cez noc
- Podávame ozdobené nasekanými orechmi a škoricou

Objavte podobné tipy
Baklava z lístkového cesta s pudingom
Nie je čas strácať čas a to platí aj v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na chrumkavý dezert zo stredného východu ešte rýchlejšie za pomoci lístkového cesta, ktoré je rovnako chrumkavé ako originálne cesto na baklavu, ale je s ním oveľa menej práce pri zostavovaní. Avšak to neznamená horšiu chuť, dezert je rovnako sladký a lahodný ako v jeho tradičnej podobe!
Čo budeme potrebovať
- 55 g pistáciových orechov
- 85 g vlašských orechov
- 2 pláty lístkového cesta
- 20 g masla (rozpusteného)
- Lyžičku mletej škorice
- 375 ml smotany
- Lyžičku vanilkového extraktu
- 270 g práškového cukru
- 375 ml mlieka
- 35 g kukuričnej múky
- 6 žĺtkov
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice medu
- 6 celých klinčekov
- Tyčinka škorice
- 2 lyžice ružovej vody
Postup
- Rúru predhrejeme na na 180 stupňov
- Maslom si vymažeme 2 pekáče
- Dno vyložíme papierom na pečenie
- Polovicu pistácií vlašských orechov si nasekáme nahrubo
- Preložíme ich do misky a dáme bokom
- Zostávajúce orechy nasekáme najemno a preložíme do samostatnej misky
- Na každý plech položíme jeden list lístkového cesta
- Pláty potrieme maslom, posypeme škoricou, a potom jemne nasekanými orechmi
- Pláty pokvapkáme zvyšným maslom
- Vložíme do rúry a pečieme 8 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezmení farbu na svetlo zlatú
- Pláty cesta 2 krát až 3 krát prepichneme špajľou a pomocou plechu ho stačíme na hrúbku 1-1,5 cm
- Pečieme ďalších 8 minút
- A potom ich necháme úplne vychladnúť
- Vo veľkom hrnci zmiešame smotanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mlieka
- Zmes zahrievame na strednú teplotu, a potom privedieme zmes do varu
- Odstránime z tepla
- V miske zmiešame kukuričnú múku, žĺtky a zvyšné mlieko
- Túto zmes vlejeme do smotanovej zmesi a miešame, kým sa dobre ingrediencie nespoja
- Hrniec umiestnime späť na platňu a na stredne nízku teplotu, za stáleho miešania 5 minút varím, kým nezhustne
- Každý plát cesta rozrežte na polovicu a umiestnime do vysokého plechu
- Prvý plát potrieme jednou tretinou pudingovej zmesi
- Navrch položíme druhý plát cesta
- Pridáme druhú tretinu pudingu a tú znova prikryjeme cestom
- Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a pudingom, kedy celú baklavu zakončíme cestom
- Baklavu umiestnime aspoň na 8 hodín do chladničky
- Zostávajúci práškový cukor dáme do malého hrnca s citrónovou šťavou, medom, klinčekmi, škoricou a 80 ml vody
- Miešame na strednom teplotu, kým sa cukor nerozpustí
- Teplotu zvýšime a varíme 3 minúty do mierneho zhustnutia
- Klinčeky a škoricu vyhodíme a vmiešame ružovú vodu
- Upečenú baklavu týmto sirupom polejeme (necháme si niečo na servírovanie)
- Baklavu servírujeme posypanú nahrubo nasekanými orechmi so zvyšným sirupom

Domáce cesto na baklavu
Nie je nič lepšie ako domáci koláč vyrobený z domáceho cesta! Phyllo cesto, ako znie jeho originálny názov v gréčtine znamená list alebo plát a používa sa na ako pri pečení sladkých, tak slaných koláčov či dezertov.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Lyžica červeného vínneho octu
- Lyžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
- Uprostred múky urobíme jamku a vlejeme ocot a olivový olej
- V kuchynskom robote za pomoci hnetacieho nástavca cesto prepracujeme 10–15 sekúnd
- Najprv pridáme 130 ml vody a miešajte, kým múka neabsorbuje všetku vodu
- Po chvíli miešania by sa z cesta mala stať pružná guľa
- Dokonalé cesto by malo byť mäkké, tvárne a hladké
- Pokiaľ sa cesto stále rozpadá, musíme pridať ešte trochu vody
- Pridáme len niekoľko kvapiek vody a chvíľu miešame
- Skontrolujeme konzistenciu cesta av prípade potreby pridáme ešte niekoľko kvapiek vody
- V prípade, že pridáme viac vody, než je potrebné, cesto bude lepkavé
- To môžeme spraviť pridaním ďalšej múky (pridávame ju po lyžičkách)
- Keď budeme s konzistenciou cesta spokojní, cesto nakrájame na guličky a zľahka ich potrieme olivovým olejom, zabalíme do plastovej fólie
- Cesto necháme 45-60 minút odpočívať
- Odpočinok je nevyhnutný, aby cesto zmäklo a dalo sa s ním ľahko pracovať
- S takto pripraveným cestom môžeme začať pripravovať našu domácu baklavu
V závislosti od druhu múky a rôznych ďalších faktorov môže cesto potrebovať trochu viac alebo menej vody, než si vyžaduje tento recept. Tajomstvo výroby dokonalého domáceho cesta na baklavu je množstvo vody, ktoré použijete.

Video návod na prípravu baklavy
Ako nakrájať baklavu
Čo je baklava?
Hoci história baklavy nie je dobre zdokumentovaná, jej súčasná podoba bola pravdepodobne vyvinutá v kuchyni konštantínopolského cisára. Kedy baklava bola servírovaná pri ramadáne v slávnostnom sprievode zvanom Baklava Alayı, ktorý ho sprevádzal.
Tri hlavné prúdy, ktoré sa hlásia k tomuto dezertu sú starí Rimania, Turci zo strednej Ázie a Peržania. Niekto pripisuje vynález baklavy s Asýrčanom, ktorí ju podľa nich mali vynájsť už v 8. storočí pred nl
Podobnosti s baklavou nájdeme aj v starogréckych dezertoch zvaných gastris alebo tureckým güllaç, ktorý používa tradičné cesto na baklavu, len náplň sa od modernej podoby odlišuje. Tento dezert mal byť prvýkrát upečený už v 14. storočí.
Gréci a Turci sa stále sporia o to, ktorý recept na baklavu bol tým prvým. Na baklavu si teda robia nárok obe krajiny. Grécka aj turecká kuchyňa vychádzala z varenia Byzantskej ríše, ktorá pokračovala v tradícii varenia Rímskej ríše. Pretože sa obe kuchyne a kultúry historicky prelínajú, je ťažké recept povedať len jednej strane.
Baklava je tradičný dezert v moderných arabských kuchyniach, aj keď sa o ňom žiadna z historických kuchárok nezmieňuje. Jeho receptúra sa skladá z malých kúskov mandľovej pasty zabalenej vo veľmi tenkom ceste a zaliate sirupom.
Príprava baklavy
Na prípravu baklavy sa používajú veľké plechy na pečenie.
Baklava sa bežne pripravuje na veľkých plechách. Na plech sa pokladá mnoho vrstiev tradičného cesta, ktoré sa premazáva rozpusteným maslom a rastlinným olejom. Navrch sa položí vrstva nasekaných orechov – typicky vlašské alebo pistácie, ale niekedy sa používajú aj lieskové orechy – a potom nasledujú ďalšie vrstvy cesta.
Pred pečením (180 °C na 30 minút) sa cesto nakrája na pravidelné kusy v tvare kosoštvorca, trojuholníky alebo obdĺžniky. Po upečení sa uvarená baklava zaleje sirupom, ktorý môže obsahovať med, ružovú vodu alebo vodu z pomarančových kvetov a nechá sa vsiaknuť.
Baklava sa obvykle podáva pri izbovej teplote a často sa zdobí mletými orechmi.
Druhy baklavy
Existuje mnoho regionálnych variácií baklavy. V Grécku sú vlašské orechy bežnejšie ako pistácie a dezert je často ochutený škoricou. Baklava v gréckom štýle má byť vyrobená z 33 vrstiev cesta, odkazujúcich na roky Kristovho života.
V Iráne sa do sladenej orechovej náplne pridáva kardamóm.
Azerbajdžanská baklava je druh baklavy vyrobený z kysnutého cesta, lieskových orechov, mletého klinčeka, kardamóm a šafran. V náplni sa používajú vlašské orechy alebo mandle, obvykle sa krája do tvaru kosoštvorca a tradične sa podáva počas jarných sviatkov.
V arménskej kuchyni je baklava korenená škoricou a klinčekmi.