V hlavnej úlohe recepty na rebarborové múčniky!
Ak ste fanúšikom sladko kyslej kombinácie, tak potom musíte vyskúšať úplne všetky varianty, ktoré sme pre vás pripravili!
Ale nesmiete zaháľať, žne sa iba v mesiacoch máji a júni.
Rebarborový koláč s tvarohom
Ostrá chuť rebarbory funguje úplne skvele v maslovom tvarohu, ale aj na teplých koláčikoch, lievancoch alebo palacinkách.
Čo budeme potrebovať
Na rebarborový tvaroh
- 350 g rebarbory
- 200 g cukru
- 4 žĺtky
- 50 g masla
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 4-5 lyžíc vody
Na koláčovú krustu
- 110 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžička soli
- 140 g múky
- 1 lyžica studenej vody
Postup
- Na rebarborový tvaroh do hrnca pridajte nakrájanú rebarboru, 50 g cukru a vodu a varte na strednú teplotu 3-5 minút alebo kým sa nezačne rozpadať.
- Rozmixujte ju ponorným mixérom alebo v mixéri do hladka, pridajte maslo a miešajte.
- V mise na vodnom kúpeli šľahajte cukor, žĺtky, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a citrónovú kôru, kým sa väčšina cukru nerozpustí.
- Pomaly po lyžiciach pridávame uvarenú teplú rebarboru a ďalej šľaháme asi 5 minút, kým zmes nezhustne.
- Odoberte z vodného kúpeľa a sceďte.
- Na koláčovú krustu si predhrejte rúru na 200 °C.
- Všetky ingrediencie okrem vody pridajte do kuchynského robota a premiešajte.
- Pomaly pridávajte vodu, kým sa cesto nespojí.
- Vzniknuté cesto rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na hrúbku asi 0,5 cm.
- Dajte na 30 minút do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
- Vložte do formy na koláč a odrežte okraje, ktoré z formy prečnievajú.
- Doprostred koláča umiestnite alobal a pridajte sušené fazule a vložte do rúry.
- Cesto pečte 5 minút, a potom znížte na 180 ° a pečte ďalších 10 minút.
- Odstráňte z koláčovej krusty fazuľu a pečte ďalších 10 minút.
- Vyberte a nechajte krustu úplne vychladnúť.
- Pridajte tvaroh na studený koláč a dajte do chladničky na 5 hodín alebo cez noc.
Z rebarbory sa dá urobiť aj veľmi zdravá šťava plná antioxidantov, ktoré bojujú proti zápalom. K tomu, aby ste získali tú najčerstvejšiu šťavu a zároveň nestratili ani gram vitamínov, potrebujete kvalitný odšťavovač . Aký si vybrať zistíte, vďaka našej recenziu!

Rebarborový múčnik s posýpkou
Tento recept s rebarborou a posýpkou pripomína život na dedine. Je tak jednoduchý a nadýchaný!
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 250 g hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- 85 g studeného masla
- 3 až 4 lyžice studenej vody
Na náplň
- 250 g cukru
- 85 g hladkej múky
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky soli
- 1 250 g čerstvé rebarbory
Na posýpku
- 125 g hrubej múky
- 85 g cukru
- 65 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zmiešajte múku a soľ v miske, pridajte nakrájané maslo na kocky a pomocou mixéra na pečivo alebo vidličkou miešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Vidličkou vmiešajte dostatočné množstvo vody, kým múka nezvlhne.
- Vytvarujte cesto do gule a potom ho rozvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu na kruh.
- Vložte cesto do koláčovej formy a pevne pritlačte ku dnu a bokom.
- Orežte cesto, ktoré prečnieva z formy, a dajte bokom.
- V mise zmiešame všetky ingrediencie na náplň okrem rebarbory.
- Potom pridajte rebarboru a prehádžte ju v zmesi, kým nebude dobre pokrytá.
- Pridajte ju do pripraveného cesta a dajte bokom.
- Zmiešajte ingrediencie na posýpku a premiešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Drobenku pridajte na rebarboru.
- Okraj cesta zakryte páskou alobalu a pečte 50–60 minút, alebo kým nie je omrvinka zlatisto hnedá.
- V prípade potreby odstráňte alobal počas posledných 10 minút pečenia.
- Nakoniec vyberte a nechajte koláč vychladnúť.
Rebarbora nemusí byť pre všetkých, preto skúste koláčovú krustu naplniť jednou z našich domácich marmelád , stačí si vybrať tú, ktorú máte najradšej.

Objavte podobné tipy
Bublanina s rebarborou
Nadýchané sladké cesto a kyslastá rebarbora, to je kombinácia, ktorej len ťažko odolať. Skúste náš recept a presvedčte sa na vlastné chuťové poháriky!
Čo budeme potrebovať
- 400 g rebarbory
- 400 g hladkej múky
- 250 g cukru
- 120 g hery
- 250 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 1 balíček prášku do pečiva
- omrvinka z 60 g múky, 60 g cukru a 2 lyžíc masla
Postup
- Do misy dáme múku, cukor, vajcia, puding, mlieko a rozpustenú heru.
- Všetko dobre premiešame.
- Cesto nalejeme na vymastený plech a posypeme ho nakrájanou rebarborou, ktorú sme umyli a zlúpli šupku.
- Posypeme posýpkou a pečieme v rúre vopred vyhriatej asi na 180 stupňov.

Buchta z rebarbory
Rebarbora má typickú jemne kyslastú chuť, ktorá môže niekoho odradiť. Ale skutoční labužníci ju určite ocenia.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg rebarbory
- 300 g polohrubej múky
- 300 g hladkej múky
- 420 g cukru
- 125 g hery
- 160 g strúhanky
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- hrozienka
- škorica
Postup
- Pripravíme si rebarboru, ktorú zlúpneme a nakrájame na malé kocky. Tie namočíme do vody teplej asi 70 stupňov Celzia.
- Vypracujeme hladké cesto z múky, vajcia, 220 g cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru. Cesto rozdelíme na dve polovice, z ktorých tá jedna bude o niečo väčšia.
- Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme a dáme na vymastený plech tak, aby cesto bolo aj po stranách.
- Rebarboru zlejeme a premiešame so strúhankou.
- Na cesto navŕšime rebarboru, posypeme 200 g cukru a vanilkovým cukrom a pridáme oprané hrozienka a škoricu.
- Potom vyvaľkáme ešte jeden plát z menšieho cesta a ten dáme aj na plech. Vrchný aj spodný plát spoločne uzavrieme.
- Pečieme asi 30 až 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Ako vybrať rebarboru?
Čerstvú rebarboru môžete nájsť je táto zelenina v sezóne, čo je obvykle od apríla do júna.
Pri výbere rebarbory hľadajte stonky, ktoré sú pevné a chrumkavé . Vyhnite sa tým, ktoré sú ochabnuté alebo majú škvrny.
Hľadajte tie s malými listami , ktoré značia mladšiu rastlinu, ale pred varením alebo konzumáciou listy nezabudnite odstrániť.
Nerežte stonky, pokiaľ nebudete pripravení rebarboru použiť, inak by zelenina mohla vyschnúť.
Pokiaľ si chcete rebarboru uchovať pre neskoršie použitie, nakrájajte ju a uložte do mrazničky.
Je dobré mať na pamäti, že konzumácii aj malého množstva rebarbory by sa mali vyhnúť tehotné ženy a nie je vhodná ani pre tých, ktorí trpia reumatizmom alebo ich trápia dna.
Rebarboru môžete jesť mnohými rôznymi spôsobmi, vrátane surovej, rozmixovanej do smoothie alebo varenú ako rebarborový džem. Medzi ďalšie spôsoby, ako si vychutnať zeleninu, patria:
- Koláče ako nájdete v týchto receptoch na sladkú rebarboru
- Výroba rebarborovej zmrzliny
- Pridanie rebarbory do čerstvých štiav alebo našej domácej kombuchy
- Do omáčok k mäsu alebo hydine
- Opiecť rebarboru s medom a pridať jej do šalátu