Zemiaky ako príloha: vylepšite každé svoje jedlo

Kto neje zemiaky , ako by nežil. Žlté, výborné a kúzelné . Prečo kúzelné? Pretože z nich možno pripraviť snáď tisíce jedál.

Pokiaľ doma robíte iba zemiaky varené, tak ste na správnom mieste. My vám totiž ukážeme, že zo zemiakov ide urobiť príloha snáď ku všetkému.

Vyskúšajte si našich 5 najlepších receptov na zemiaky .

Zemiakové knedle

Ingrediencie

  • 4 zemiaky
  • 1 hrsť krupičky
  • 1 hrsť hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ

Postup

  1. Na doske rozvaľkáme 4 väčšie horúce zemiaky, pridáme 1 hrsť krupičky a 1 hrsť hrubej múky a 1 vajce
  2. Osolíme, urobíme cesto, môžeme pridať aj na kocky nakrájanú žemľu
  3. Vytvarujeme do valčeka a vkladáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme 15-20 minút av polovici varenia obrátime

Zemiakové knedle

Zemiakové knedle môžeme variť aj na pare , a to tak, že si do hrnca nalejeme primerané množstvo vody. Na hrniec položíme parák, ktorý pomastíme.

Vodu uvedieme do varu a potom na parák položíme knedle . Varíme 20 minút.

Po vybratí ihneď nakrájame, najlepšie niťou.

Šťuchané zemiaky s kyslou smotanou

Ingrediencie

  • 75 dkg zemiakov
  • 1 kyslá smotana
  • soľ
  • lahôdková cibuľka
  • 2 lyžice masla

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode
  2. Uvarené zemiaky s maslom rozšťoucháme
  3. Pridáme nakrájanú cibuľku aj s vňaťou a vmiešame kyslú smotanu

Šťuchané zemiaky s kyslou smotanou

Zapečené zemiaky

Ingrediencie

  • 8-10 väčších zemiakov
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • 2 lyžičky provensálskeho korenia
  • hrsť čerstvých zelených vňatí
  • 3 lyžice masla
  • 2 vajcia
  • 2 dl kyslej smotany

Postup

  1. Zemiaky olúpeme, nakrájame na tenké plátky a premiešame s lisovaným cesnakom, soľou, korením a sekanými zelenými vňaťami (pažítka, petržlenová vňať alebo podľa vašej chuti)
  2. Zapekaciu misku alebo pekáčik vytrieme maslom, vložíme doň okorenené zemiaky a dáme piecť do horúcej rúry
  3. Po zmäknutí zemiakov ušľaháme vajcia s kyslou smotanou, nalejeme na zemiaky a zapečieme dozlatista

Zapečené zemiaky

Dusené zemiaky s paradajkami

Ingrediencie

  • 60 dkg zemiakov
  • 3 cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 lyžice masti alebo oleja
  • 1 kyslá smotana alebo biely jogurt
  • 2 lyžičky mletej papriky
  • soľ

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju na tuku, pridáme mletú papriku, ktorú necháme speniť a podlejeme vodou alebo vývarom z masoxu
  2. Surové zemiaky olúpeme, nakrájame na plátky, pridáme do cibuľového základu s paprikou, osolíme a dusíme do polomäkka
  3. Do polomäkkých zemiakov pridáme na kolieska nakrájané paradajky a dodusíme
  4. Nakoniec pridáme kyslú smotanu alebo jogurt a podľa chuti prisolíme, môžeme pridať aj štipku čili korenia a majoránu, oregano alebo bazalku

Dusené zemiaky s paradajkami

Zemiakový šalát s hubami

Ingrediencie

  • 1,5 kg zemiakov
  • soľ
  • korenie
  • 4 varené vajcia
  • 15 dkg húb sterilizovaných v octe
  • 1 jablko
  • 1 varená mrkva
  • 2 stredná cibuľa

Majonéza

  • 1 majonéza
  • 1 malý biely jogurt
  • soľ
  • cukor (nemusí byť)
  • 1 lyžička horčica
  • citrónová šťava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, necháme vychladnúť a olúpeme
  2. Nakrájame ich do misy na kúsky alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky, osolíme a okoreníme
  3. Z húb zlejeme nálev a podľa potreby ich nakrájame na menšie kúsky
  4. Pridáme ich k zemiakom spoločne s varenými vajcami, ktoré nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na jemno pokrájané jablko s mrkvou
  5. Majonézu zmiešame s jogurtom a dochutíme soľou, citrónovou šťavou a horčicou. Ľahko vmiešame do šalátu

Zemiakový šalát

A čo si dať k zemiakovým prílohám? Odporúčame snáď to najznámejšie, klasický vyprážaný rezeň .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.