Vyskúšajte recepty na cordon bleu alebo klasickú pochúťku francúzskej kuchyne z rôznych druhov mäsa

Milujete klasické rezne? Potom rozhodne musíte ochutnať recepty na cordon bleu.

Napriek tomu, že sa ten správny variant pripravuje z teľacieho mäsa, nie je problém ho vykúzliť aj z kurčaťa či morky.

Urobte dojem na svojich blízkych a priatelia tým, že im pripravíte niečo nové napríklad k narodeninám.

Ktorý recept vám bude vyhovovať lepšie? Skúste a uvidíme sami, že je to úplná lahôdka.

Klasické teľacie cordon bleu

Pokiaľ máte radi klasické české rezne, potom toto je niečo podobné, len s tým rozdielom, že tu je navyše náplň, vďaka ktorej sa mäso doslova rozplýva na jazyku. Keď už sme pri francúzskej kuchyni, omrknite tiež recepty na parížske torty . Predsa len po masovom obede sa hodí sladká bodka.

Ingrediencie:

  • 8 teľacích rezňov rovnakej veľkosti)
  • 450 g tvrdého syra (ideálne švajčiarsky syr Gruyère)
  • 4 plátky pečenej šunky
  • 1 hrnček suchej strúhanky
  • 2 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice nesoleného čerstvého masla
  • 2 lyžice extra pán čerstvého citróna a vetvičky čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup:

  • Rezne dôkladne naklepeme, aby boli čo najtenšie. Dobré je, keď každý plátok vložíme medzi dva kusy potravinovej fólie alebo napríklad plastové vrecká.
  • Syr nastrúhame, rozdelíme na 4 rovnaké diely a pustíme sa do prípravy.
  • Rozložíme si vedľa seba 4 naklepané kotlety a na každú kotletu dáme plátok šunky, na ktorý pritlačíme 1 diel nastrúhaného syra.
  • Všetko pokladáme tak, aby zostal voľný cca 0,5 cm okraj okolo celého obvodu.
  • Zaklopíme druhou kotletou, pritlačíme a potom okraje naklepeme, aby sa rezne spojili a vytvorené vrecko sa uzavrelo.
  • V mise zmiešame strúhanku, 1 lyžičku soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Do druhej misy dáme múku, 3/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia, opäť premiešame.
  • Nakoniec si do tretej misky rozklepneme vajcia, pridáme 1/4 lyžičky soli a našľaháme.
  • Všetky 4 rezne, ktoré sme predtým naplnili, obalíme najskôr v múke, potom vo vajciach a nakoniec starostlivo v strúhanke. Opatrne, ale dôkladne ich natlačíme, aby sa strúhanka naozaj uchytila úplne všade.
  • Takto obalené rezne rozložíme na mriežku, ktorú umiestnime nad plech na pečenie a dáme ich na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Potom ich vyberieme a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  • V panvici rozohrejeme olej a maslo na stredne vysokú teplotu. Vložíme obalené rezne a znížime teplotu na nižší stupeň.
  • Z každej strany opekáme 2 minúty, potom preložíme na tanier a môžeme podávať.
Francúzska tradičná klasika cordon bleu z teľacieho mäsa.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com/

Kuracie cordon bleu z rúry

Ak nie ste priaznivci vyprážaných pokrmov, ale radi by ste ochutnali túto klasickú lahôdku, môžete si ju jednoducho pripraviť v rúre. Nie je to nič zložité a výsledný pokrm je úplne luxusný. Nielen kvôli mäsu, ale aj vďaka vynikajúcej omáčke.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia bez kosti/bez kože
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 4 plátky šunky
  • 120 g tvrdého syra
  • 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrnček ochutenej strúhanky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu

Omáčka:

  • 2 lyžice nesoleného čerstvého masla
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1/4 hrnčeka bieleho vína
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 1/4 hrnčeka parmezánu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si zapekaciu misku.
  • Kurča opatrne naklepeme na plátky s hrúbkou cca 0,5 – 1 cm. Osolíme a okoreníme.
  • Na každé prso položíme 1 plátok šunky. Syr rozdelíme na 4 rovnaké kúsky a na každý plátok šunky dáme 1 kúsok.
  • Zrolujeme ako roládu a všetky kuracie rolky zaistíme špáradlom, aby obsah nevypadol.
  • V malej miske zmiešame maslo s cesnakom a do druhej misky nasypeme strúhanku s tymiánom.
  • Každú rolku ponoríme do misky s maslom a potom obalíme v strúhanke.
  • Vložíme do zapekacej misky a dáme piecť na 35 – 40 minút. Teplota vo vnútri cordon bleu musí byť 165 stupňov. Zatiaľ čo sa bude kura piecť, pripravíme si omáčku.
  • V menšej panvici si rozpustíme maslo, pridáme múku a varíme zhruba 1 minútu.
  • Po troškách začneme za stáleho miešania prilievať striedavo mlieko a víno, kým nie je zmes hladká.
  • Pridáme dijonskú horčicu, bujón a Worchesterovú omáčku.
  • Neprestávame miešať a privedieme omáčku do varu. Znížime teplotu a varíme 1 minútu.
  • Odstavíme a vmiešame parmezán. Dochutíme soľou a korením podľa potreby a máme hotovo.
  • Upečené mäso naservírujeme na tanier a prelejeme pripravenou omáčkou.
Krehké kuracie prsia plnené údenou šunkou a švajčiarskym syrom pečené v rúre.
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/

Pikantné Cordon blue

Verte, že podľa fotky si poviete, to zase bude nudný recept, ale práve naopak. Takto upravené kura je dokonale lahodné, tak akurát okorenené a každé sústo sa rozplynie na jazyku. Dokonca aj tí najväčší mrzúti sa budú olizovať až na hlave.

Ingrediencie:

  • 4 polovičky kuracích pŕs bez kože a kostí
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky čedaru alebo iného tvrdého syra
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 2 rozšľahané vajcia
  • 1/3 hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček suchej strúhanky
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 1 plechovka kondenzovanej smotanovej hubové polievky
  • 1/2 kg šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/8 lyžičky kari
  • 1/4 hrnčeka bieleho vína
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
  • Kuracie prsia naklepeme cez potravinovú fóliu, aby nebolo mäso potrhané.
  • Každý plátok šunky najskôr zrolujeme samostatne, potom do plátku syra a nakoniec zarolujeme do pŕs.
  • Do misky dáme múku, soľ, korenie aj papriku. V druhej miske rozšľaháme vajcia s mliekom. Posledná miska bude obsahovať strúhanku.
  • Cordon bleu obalíme v ochutenej múke, potom vo vaječnej zmesi a nakoniec v strúhanke.
  • V panvici rozohrejeme olej. Keď je rozpálený, vložíme doň obalené kura a pečieme zo všetkých strán, až bude mať zlatistý povrch.
  • Osmažené kura dáme na tanier a zakryjeme alobalom, aby nevychladlo.
  • Do veľkej misky dáme polievku z konzervy, huby, cesnakový prášok, karí, víno a kyslú smotanu. Dôkladne rozmiešame.
  • Osmažené kura dáme do zapekacej misky, prelejeme omáčkou a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme zhruba 15 – 20 minút.
  • Servírujeme ozdobené vetvičkami čerstvej petržlenovej vňate.
Kurací rezeň plnený syrom a šunkou s lahodnou omáčkou a pikantným korením.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Morčacie prsia s plnkou

Podobne ako teľacie či kuracie cordon bleu, má svoje kúzlo aj to z morčacieho mäsa. Príprava nie je nijako náročná a skvele si pochutnáte. Dokonca sa tento recept hodí k cibuľovej polievke s čerstvo upečeným domácim chlebom.

Ingrediencie:

  • 1 morčacie prsia
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 4 plátky údené šunky
  • 4 plátky švajčiarskeho syra
  • 1/4 hrnčeka celozrnnej múky
  • 1 rozšľahané vajcia
  • 1/2 hrnčeka ochutenej strúhanky

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
  • Morčacie prsia nakrájame na 4 rovnaké diely.
  • Položte medzi dva listy voskovaného papiera a rozklepeme paličkou, kým nie je morka tenká.
  • Horčicu rovnomerne rozotrieme na každý kúsok mäsa.
  • Na každé prso položíme plátky šunky a syra, na jednom konci ponecháme 1,3 cm. Zrolujeme smerom k otvorenému koncu av prípade potreby zaistíme špáradlá.
  • Pripravíme si tri misky. Do prvej misky dáme múku, druhá je na rozšľahané vajcia a do tretej nádoby nasypeme ochutenú strúhanku.
  • Rolky po jednom obalíme múkou, namočíme do vajíčka a potom vtlačíme do strúhanky.
  • Takto obalenú morku položíme na vymastený plech. Pečieme 25 až 35 minút. Podávame s prílohou podľa ľubovôle.
Cordon blue pripravované z morčacích pŕs so šunkou a syrom.
Zdroj: https://bushcooking.com/

Zapečené kuracie rolky s omáčkou Alfredo

Uponáhľaná doba si občas žiada rýchle varenie aj pečenie. No ale prečo si odopierať klasické pochúťky len kvôli nedostatku času? Pripravte si toto luxusné cordon blue, ktoré jednoducho zapečiete v rúre a nasýtite tak celú rodinu.

Ingrediencie:

  • 8 kuracích prsných rezňov
  • 8 plátkov tvrdého syra
  • 8 plátkov medovej šunky
  • 1 a 1/2 hrnčeka panko strúhanky
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/4 šálky slnečnicového oleja
  • 1 hrnček teplej omáčky Alfredo (môže byť aj ohriata, ak máme napríklad zvyšok v chladničke)
  • 8 plátkov slaniny (opečených do chrumkava a rozdrobených na kúsky)
  • 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu

Ako príloha:

  • Pečená mrkva
  • Pečená brokolica

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 175 stupňov a zapekaciu misu postriekame kuchynským sprejom. Zatiaľ dáme bokom.
  • Na každý kurací rezeň položíme 1 plátok syra a 1 plátok šunky. Zrolujeme od kratšieho konca a na niekoľkých miestach zaistíme špáradlá.
  • Pripravíme si 3 misky alebo napríklad tácky. V prvom prešľaháme múku, soľ, korenie a cibuľový prášok. V druhej rozšľaháme vajcia a do tretej nasypeme strúhanku.
  • Každú kuraciu rolku obalíme zo všetkých strán v múčnej zmesi, potom ponoríme do vajca, a nakoniec jemne pritlačíme strúhanku, aby dobre priľnula.
  • Vo veľkej panvici rozohrejeme slnečnicový olej na strednom stupni.
  • Akonáhle sa začne trblietať, opečieme kuracie závitky zo všetkých strán dozlatista, v prípade potreby po dávkach (neprepĺňame panvicu.)
  • Osmažené vložíme do pripraveného pekáča a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme odkryté, kým kuracia šťava nevyteká a kura nie je prepečené, takže asi tak 25–30 minút.
  • Pokiaľ bude povrch príliš hnedý, na posledných 5-10 minút pečenie zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie.
  • Zlikvidujeme špáradlá a môžeme servírovať. Na kura nalejeme lyžicu teplej omáčky Alfredo a posypeme slaninou a parmezánom. Podávame s pečenou zeleninou mrkvou a brokolicou.

Tip: O tom, čo je vlastne panko strúhanka, sa môžete dočítať v našom článku s receptami na šampiňóny .

Krehké a chutné kuracie cordon bleu zapečené s údenou šunkou a syrom podávané s omáčkou alfredo.
Zdroj: https://bellyfull.net/

Plnená bravčová bábika

Vedľa kuracieho a morčacieho mäsa, nesmieme zabudnúť ani na to bravčové. Cordon bleu z neho pripravíte rovnakým spôsobom ako s inými druhmi mäsa a zistíte, že vám chutí rovnako ako tie ostatné len má odlišnú chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej bábiky vcelku
  • 2 lyžičky soli + na prípadné dochutenie
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky mletého oregana
  • Šťavu z 1 limetky
  • 4 plátky medovej šunky
  • 2 prúžky syra (každý cca 15 – 20 cm dlhý s priemerom 2 – 3 cm)
  • 2 menšie olúpané mrkvy
  • 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 rozšľahané veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka japonskej strúhanky alebo panko
  • Rastlinný olej na vyprážanie
  • 1/4 hrnčeka majonézy
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie (čím viac percent, tým lepšie)
  • 1/4 lyžičky tekutého korenia
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku

Postup:

  • Bravčovú bábiku pozdĺžne narežeme v jej strede, a ešte urobíme zárezy na oboch stranách tak, aby sa mäso roztiahlo čo najviac do šírky.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a paličkou na mäso naklepeme na požadovanú hrúbku, čo je cca 4 – 5 cm. Potom bábiku rozdelíme na 2 rovnako veľké diely.
  • Bravčové mäso ochutíme soľou, korením a oreganom. Pokvapkáme šťavou z limetky a jemne vmasírujeme. Odložíme na 30 minút do chladničky.
  • Medzitým si pripravíme omáčku a to tak, že dáme do misy majonézu, smotanu, tekuté korenie aj cesnak a dôkladne premiešame.
  • Hotovú omáčku dáme vychladiť, až kým ju nebudeme potrebovať na servírovanie.
  • Mäso vyberieme z chladničky, položíme na doštičku a položíme naň šunku, syr a mrkvu. Pevne zrolujeme a zaistíme pomocou špáradiel. To isté urobíme aj s druhou časťou.
  • Pripravíme si múku, vajcia a strúhanku na obaľovanie, každé do samostatnej misky.
  • Múku a vajcia ochutíme štipkou soli. Bravčové rolky obalíme v múke, potom namočíme vo vajci, a nakoniec obalíme v strúhanke.
  • Na panvici rozohrejeme olej pri strednej teplote. Akonáhle je olej rozpálený, vložíme obe rolky a opekáme zo všetkých strán, kým nie sú zlatisto hnedé a chrumkavé. Na každú stranu cca 5 – 7 minút.
  • Bravčovú rolku dáme odkvapkať na papierové utierky. Necháme 5 minút oddýchnuť. Odstránime špáradlá a potom nakrájame na kolieska. Ihneď podávame s omáčkou.
Recept na bravčové cordon blue z bravčovej bábiky.
Zdroj: https://www.yummy.ph/

Ako vyrobiť domácu omáčku Alfredo?

Nie je to nič zložité a zvládne to aj úplný začiatočník. Stačí sa len držať postupu a dielo sa určite podarí. Stačí nám na to len pár ingrediencií a luxusná omáčka je na svete. Domáci je oveľa lahodnejší, než keď si ju kúpime hotovú v obchode.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 2 hrnčeky hustej smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 3/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 3/4 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/4 lyžičky vločkovej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 hrnčeky čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano-Reggiano

Postup:

  • Maslo nakrájame na veľké kocky alebo plátky a dáme rozpustiť do veľkej nepriľnavej panvice na strednom stupni. Stále miešame až do rozpustenia.
  • Pridáme nasekaný cesnak, cesnakový prášok, talianske korenie, vločkovú soľ a korenie.
  • Pomocou metličky šľaháme, kým sa suroviny nespoja a omáčka nebude hladká.
  • Stiahneme trochu teplotu, privedieme k miernemu varu, aby sa omáčka nevarila, a za stáleho šľahania varíme 3–4 minúty, kým nezačne hustnúť.
  • Vmiešame parmezán a opäť miešame, až sa nerozpustí a omáčka je opäť krásne hladká a jemná.
  • Odstavíme a môžeme servírovať. Keď ju všetku nespotrebujeme, uložíme si zvyšok v uzavretej nádobe do chladničky.

Tip: Pokiaľ nie je omáčka dostatočne hustá, necháme ju ešte tak 2 až 3 minúty odstáť. Až potom podávame.

Luxusná omáčka Alfredo z domácich surovín.
https://bellyfull.net/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.