Akonáhle začne počasie priať hubám, mnohí z nás sa vypravia do lesa.
S plným košíkom potom premýšľame, čo zo všetkých tých húb pripraviť.
Máme pre vás 5 vynikajúcich receptov na hubové smaženice, ktorým neodoláte!
Vyskúšajte verziu s vajcami, kozím syrom či krupicou.
Dobrú chuť!
Hubová vyprážačka s vajcami
Klasika, ktorá jednoducho nesklame! Pripravte si ju podľa nášho receptu a zaručene si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 400 g huby (lesných)
- 2 kusy vajec
- 1 lyžica oleja +1 lyžica masla
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- nasekaná petržlenová vňať
POSTUP
- Huby očistíme a pokrájame.
- Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Na panvici rozohrejeme maslo s olejom.
- Na tuku opražíme cibuľku dozlatista.
- Vsypeme huby a dusíme ich domäkka.
- Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
- Pridáme rascu, zamiešame, osolíme, okoreníme a vmiešame vajcia s nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávame s chlebom alebo iným pečivom.

Vyprážané z húb so syrom feta
Taká vyprážačka skvele chutí aj so syrom. Vyskúšajte ju napríklad so slaným syrom feta. Pochutnáte si!
INGREDIENCIA
- 4 – 5 hnedých húb
- 2 lyžičky olivového oleja
- 3 vajcia
- mleté korenie
- 50 g rozdrobeného syra feta
POSTUP
- Huby očistíme a pokrájame.
- Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme pokrájané huby.
- Huby dusíme ich domäkka.
- Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
- Vajíčka si zvlášť rozmiešame v hrnčeku pridáme štipku soli a korenia.
- Vlejeme do panvice k hubám, miešame, ale nie do úplného zrazenia.
- Pridáme 1/2 rozdrobeného syra feta.
- Premiešame a vypneme plameň.
- Vajcia sa ešte na teplej panvici vyzrážajú.
- Miešané vajcia by mali byť veľmi mäkké.
- Vajcia pri servírovaní posypeme zvyškom syra feta.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie panvíc s pokrievkou . Kto vyhral v našom porovnaní?
Smaženice zo šampiňónov s ovocím
Máme pre vás tip na skvelé raňajky a štart do nového dňa. Hoci kombinácia húb a ovocia znie možno trochu neobvykle, v skutočnosti sa jedná o pochúťku, ktorú si obľúbite!
INGREDIENCIA
- 150 g nakrájaných šampiňónov na plátky
- 6 vajec
- 1 lyžica masla
- šťava z polovice citróna
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- ¾ šálky petržlenu, nasekané
- čerstvé ovocie podľa chuti na podávanie
POSTUP
- Rozohrejeme maslo na panvici.
- Pridáme pokrájané huby, osmažíme sa a dusíme do mäkka.
- Voda z húb by sa mala odpariť.
- Vajíčka si zvlášť rozmiešame v hrnčeku pridáme štipku soli a korenia.
- Vlejeme do panvice k hubám a miešame.
- Keď sú vajíčka takmer hotové, pridáme petržlen, citrónovú šťavu a môžeme pridať ešte soľ a korenie.
- Podávame s čerstvým ovocím a môžeme zdobiť lístky mäty.

Máme pre vás tiež 9 skvelých receptov na zakonzervovanie húb alebo ako si vychutnať svoju obľúbenú pochúťku po celý rok!
Objavte podobné tipy
Hubová smaženica s krupicou
Už ste niekedy do smaženice skúsili pridať krupicu? Nie? Chyba! Vďaka nej vás pokrm skvele zasýti a vy ani nebudete potrebovať pečivo.
INGREDIENCIA
- 500 g zmesi čerstvých húb (líšky, bedle, hnedé hríbiky)
- 1 lyžica masla
- 6 vajec
- 2 lyžice detskej krupičky
- soľ a korenie
- drvená rasca
POSTUP
- Huby umyjeme, nakrájame a podusíme v 2 dl vody.
- Pridáme maslo, osolíme, okoreníme a pridáme rascu.
- Zaprášime krupicou a po chvíľke pridáme vajcia.
- Miešame do stuhnutia vajec.
- Pretože je tam krupica, netreba ani prikusovať chlieb, stačí obložiť zeleninou alebo pridať zeleninový šalát.

Praženice zo šampiňónov s kozím syrom
Rýchle, zdravé a ľahké jedlo uvarené za menej ako 10 minút a navyše plné chuti! Znie to skvele? Tak vyskúšajte náš recept.
INGREDIENCIA
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 5 extra veľkých vajec
- 1 lyžica smotany alebo mlieka
- 2 lyžice mäkkého rozdrobeného kozieho syra
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvý petržlen na podávanie (voliteľne)
POSTUP
- Rozohrejeme panvicu na strednom plameni a potom vyprážame šampiňóny a cesnak na troche oleja do zlatista.
- Vajcia rozšľaháme so smotanou/mliekom a dochutíme.
- Nalejeme vajcia do panvice s hubami a varíme.
- Pridáme rozdrobený kozí syr av prípade potreby dochutíme.
- Ihneď podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na zapečené huby na 7 rôznych spôsobov!
Tipy na tú najlepšiu vyprážanicu
- Na hubovú smaženicu sa jednoznačne odporúča zmes húb, ktorú by mali tvoriť mäkšie huby, ako sú hríby, kozáci, kremenáče či jedlé holubinky.
- Smaženica nie je práve diétne jedlo, takže ich môžeme trochu odľahčiť použitím ďalších surovín alebo naopak, pri menšom množstve húb, ju nastaviť tak, aby bola rovnako sýta.
- Na odľahčenie používame predovšetkým zeleninu . Dajú sa použiť rôzne druhy zeleniny, predovšetkým paradajky, papriky, cukety, karfiol, mrkva, zeler a ďalšie druhy zeleniny.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!