Korenie pridávame do každej polievky.
Do niektorých sa však pridáva vo väčšom množstve.
My vám dnes prinášame 5 lahodných receptov na polievky s korením, na ktorých si pochutí celá rodina.
Tak poďme na to!
Korenistá paradajková polievka
Táto paradajkovo-kokosová polievka plná korenia je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, dokonale krémová a navyše luxusne chutí. Zvládnete ju pripraviť za menej ako 20 minút!
INGREDIENCIA
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 cibuľa, veľká
- 1 mrkva, veľká
- 500 g konzervovaných paradajok, celých alebo nakrájaných na kocky
- 2 lyžice mletého čerstvého zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 lyžička soli
POSTUP
- Zahrejte olej vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni.
- Cibuľu a mrkvu nakrájajte nahrubo a pridajte do hrnca.
- Zázvor a cesnak nasekajte nahrubo a pridajte do hrnca so zeleninou.
- Pridajte soľ a všetko poduste pod pokrievkou po dobu 3-10 minút v závislosti od toho, koľko máte času.
- Pridajte rímsky rascu, potom paradajky z konzervy a kokosové mlieko.
- Trochu kokosového mlieka si vyhraďte, pokiaľ chcete trochu pokvapkať navrch.
- Celú zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na stredne nízkom ohni 8–10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
- Rozmixujte do hladka ponorným mixérom.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte niekoľko štipiek soli.

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na polievky pre zdravie , ktoré si zamilujete. Akú vyskúšate ako prvú?
Vegánska kari polievka z červenej šošovky
Vyskúšajte tento úžasný recept na polievku z karí a červenej šošovky s ryžou. Jedná sa o ľahký a sýty pokrm, ktorý je navyše vegánsky a bezlepkový.
INGREDIENCIA
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 stopkový zeler
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica kari
- 1/2 lyžičky rímskej rasce
- 2 veľké paradajky (alebo použite 1 plechovku paradajok)
- 1 šálka červené šošovky, sušené
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 lyžica petržlenovej vňate, čerstvé
- soľ a korenie podľa chuti
Na servírovanie:
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 2 šálky varenej ryže
POSTUP
- Nakrájajte na kocky 1 veľkú cibuľu, 2 mrkvy a 1 stopkový zeler.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte lyžicu oleja a pridajte zeleninu nakrájanú na kocky.
- Restujte, kým nezmäkne a nezezlátne.
- Pridajte 4 strúčiky nasekaného cesnaku, zamiešajte, potom zeleninu dajte na stranu hrnca a pridajte 1 polievkovú lyžicu karí a 1/2 lyžičky rímskej rasce.
- Jemne restujte korenie, kým nestmavne, a potom ich zmiešajte späť so zeleninou.
- Do hrnca teraz pridajte 2 veľké paradajky nakrájané na kocky (alebo použite 1 konzervu paradajok).
- Premiešajte a nechajte na strednom plameni dusiť asi 5 minút, kým paradajky nezmäknú.
- Do hrnca teraz pridajte aj 1 šálku červenej šošovky, ktorú ste predtým opláchli pod tečúcou vodou, a zalejte 3 šálky zeleninového vývaru a polovicou kokosového mlieka.
- Pridajte tiež 1 polievkovou lyžicou najemno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate.
- Hrniec prikryte pokrievkou a varte pri nízkej teplote asi 20-30 minút, kým nebude šošovka uvarená a mäkká.
- Potom polovicu polievky vyberte z hrnca a rozmixujte do hladka.
- Vráťte späť do hrnca.
- Zalejte zvyškom kokosového mlieka a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúce s varenou ryžou (použite dlhozrnnú ryžu, basmati alebo jazmínovú ryžu) alebo cesnakovým naanom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Rascaová polievka
Túto dobrotu často varili naše babičky a to z viacerých dôvodov. Polievka je rýchla, lahodná a úžasne vonia rascou. Bola by škoda na tento skvelý recept zabudnúť!
INGREDIENCIA
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 4 malé zemiaky
- 1 lyžica slnečnicového oleja alebo masti
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- 5 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru alebo vody
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- soľ
- vetvička petržlenu na ozdobu
POSTUP
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci so silným dnom zahrejte olej na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí.
- Pridajte rascu a miešajte asi 1 minútu, kým sa nerozvinie rascová aróma.
- Vsypte múku a miešajte asi 1-2 minúty.
- Hrniec stiahnite z platne a pridajte jednu odmerku kuracieho vývaru.
- Opatrne premiešajte metličkou, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte ďalšiu naberačku vývaru, prešľahajte.
- Teraz môžete pridať zvyšok tekutiny.
- Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
- Hrniec vráťte na sporák a opatrne pridajte na kocky nakrájané zemiaky.
- Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu.
- Znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte polievku dusiť asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Čas od času premiešajte, pretože múka má tendenciu klesať na dno hrnca, kde by sa mohla začať pripaľovať.
- Nakoniec hrniec odstavte zo sporáka, do polievky rozklepnite jedno celé vajce a zašľahajte ho.
- Polievku ďalej nevarte.
- Podľa chuti osoľte, premiešajte a podávajte.

Marocká polievka harira
Harira je tradičná marocká polievky z cíceru a šošovky s čerstvými bylinkami a množstvom korenia. Podávajte s plátkami citróna a teplým pita chlebom.
INGREDIENCIA
- extra panenský olivový olej
- 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 nakrájané stopky stopkového zeleru
- 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná
- soľ
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 a ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 a ½ lyžičky kurkumy
- 1 lyžička rímskej rasce
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 800 g konzervovaných drvených paradajok
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 šálka nasekaného čerstvého koriandra
- 1 šálka zelenej šošovky, opláchnuté
- 1 šálka červené šošovky, opláchnuté
- 400 g konzervovaného cíceru
- 7 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ¼ šálky dlhozrnnej ryže
- klinky citróna na podávanie
POSTUP
- Vo veľkom hrnci zohrejte 4 lyžice extra panenského olivového oleja na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať.
- Pridajte cibuľu, stopkatý zeler a mrkvu.
- Dochuťte soľou.
- Restujte 5 minút za pravidelného miešania, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a korenie a restujte 1 až 2 minúty za pravidelného miešania.
- Pridajte drvené paradajky, paradajkový pretlak, koriander, šošovku (zelenú aj červenú) a cícer.
- Tiež pridajte štipku soli a varte 5 minút za občasného miešania.
- Pridajte vývar a zvýšte teplotu.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na nízku teplotu.
- Zakryte a nechajte 45 minút dusiť, pokiaľ nie sú strukoviny úplne uvarené a veľmi mäkké (občas skontrolujte a pridajte ďalší vývar alebo vodu).
- Vmiešajte ryžu a varte ďalších 15 minút alebo pokiaľ nie je ryža úplne uvarená.
- Podávajte s klinmi citróna.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na polievky z červenej šošovky . Máme pre vás 5 nevšedných variantov!
Protizápalová kuracia polievka so zázvorom
Kombinácia kuracích pŕs so zdravou zeleninou, zázvorom a voňavým korením vrátane liečivej kurkumy vás nadchne! Polievka je sýta, neuveriteľne zdravá a rozhodne by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
- 4 veľké mrkvy, nakrájané
- 3 stonky stopkového zeleru, nakrájané
- 2 šálka nakrájanej kapusty
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky rozmarínu
- 1/2 lyžičky tymiánu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 lyžice zázvoru, nasekaného
- 9 – 10 šálok kuracieho vývaru
- 1 kg kuracích pŕs, nakrájaných na 5 cm kocky
- 2 šálky mrazeného hrášku
POSTUP
- Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a potom nakrájanú cibuľu, mrkvu, stopkať zeler a kapustu.
- Varte do mierneho zmäknutia, asi 6-7 minút.
- Pridajte cesnak, zázvor a korenie – soľ, korenie, kurkumu, cibuľový prášok, rozmarín a tymián.
- Za stáleho miešania pár minút varte.
- Potom pridajte kurací vývar a priveďte do varu.
- Kuracie prsia osoľte a pridajte do hrnca.
- Varte, kým nebudú uvarená, asi 15 minút.
- Kurča vyberte a nechajte trochu vychladnúť.
- Kurča naporciujte dvoma vidličkami.
- Pridajte späť do hrnca spolu s mrazeným hráškom.
- Pokračujte vo varení asi 10 minút.
- Ochutnajte a podávajte s čerstvo mletým čiernym korením.

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o zázvore . Zázvor pomáha proti nevoľnosti aj chrípke. Do akých pokrmov a nápojov sa toto štipľavé korenie hodí? Aké zlúčeniny mu dávajú jeho typickú štipľavú chuť? Ako sa zázvorom piecť a variť? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
Akú polievku s korením máte najradšej? Podeľte sa o recept s priateľmi na Facebooku!