Zdravé recepty na korenené polievky 5x inak. Inšpirujte sa!

Korenie pridávame do každej polievky.

Do niektorých sa však pridáva vo väčšom množstve.

My vám dnes prinášame 5 lahodných receptov na polievky s korením, na ktorých si pochutí celá rodina.

Tak poďme na to!

Korenistá paradajková polievka

Táto paradajkovo-kokosová polievka plná korenia je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, dokonale krémová a navyše luxusne chutí. Zvládnete ju pripraviť za menej ako 20 minút!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 cibuľa, veľká
  • 1 mrkva, veľká
  • 500 g konzervovaných paradajok, celých alebo nakrájaných na kocky
  • 2 lyžice mletého čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 lyžička soli

POSTUP

  • Zahrejte olej vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni.
  • Cibuľu a mrkvu nakrájajte nahrubo a pridajte do hrnca.
  • Zázvor a cesnak nasekajte nahrubo a pridajte do hrnca so zeleninou.
  • Pridajte soľ a všetko poduste pod pokrievkou po dobu 3-10 minút v závislosti od toho, koľko máte času.
  • Pridajte rímsky rascu, potom paradajky z konzervy a kokosové mlieko.
  • Trochu kokosového mlieka si vyhraďte, pokiaľ chcete trochu pokvapkať navrch.
  • Celú zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na stredne nízkom ohni 8–10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  • Rozmixujte do hladka ponorným mixérom.
  • Ochutnajte av prípade potreby pridajte niekoľko štipiek soli.
Paradajkovo-kokosová polievka plná korenia servírovaná v 2 tanieroch.
www.howtomakedinner.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na polievky pre zdravie , ktoré si zamilujete. Akú vyskúšate ako prvú?

Vegánska kari polievka z červenej šošovky

Vyskúšajte tento úžasný recept na polievku z karí a červenej šošovky s ryžou. Jedná sa o ľahký a sýty pokrm, ktorý je navyše vegánsky a bezlepkový.

INGREDIENCIA

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 stopkový zeler
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica kari
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce
  • 2 veľké paradajky (alebo použite 1 plechovku paradajok)
  • 1 šálka červené šošovky, sušené
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica petržlenovej vňate, čerstvé
  • soľ a korenie podľa chuti

Na servírovanie:

  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 šálky varenej ryže

POSTUP

  • Nakrájajte na kocky 1 veľkú cibuľu, 2 mrkvy a 1 stopkový zeler.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte lyžicu oleja a pridajte zeleninu nakrájanú na kocky.
  • Restujte, kým nezmäkne a nezezlátne.
  • Pridajte 4 strúčiky nasekaného cesnaku, zamiešajte, potom zeleninu dajte na stranu hrnca a pridajte 1 polievkovú lyžicu karí a 1/2 lyžičky rímskej rasce.
  • Jemne restujte korenie, kým nestmavne, a potom ich zmiešajte späť so zeleninou.
  • Do hrnca teraz pridajte 2 veľké paradajky nakrájané na kocky (alebo použite 1 konzervu paradajok).
  • Premiešajte a nechajte na strednom plameni dusiť asi 5 minút, kým paradajky nezmäknú.
  • Do hrnca teraz pridajte aj 1 šálku červenej šošovky, ktorú ste predtým opláchli pod tečúcou vodou, a zalejte 3 šálky zeleninového vývaru a polovicou kokosového mlieka.
  • Pridajte tiež 1 polievkovou lyžicou najemno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate.
  • Hrniec prikryte pokrievkou a varte pri nízkej teplote asi 20-30 minút, kým nebude šošovka uvarená a mäkká.
  • Potom polovicu polievky vyberte z hrnca a rozmixujte do hladka.
  • Vráťte späť do hrnca.
  • Zalejte zvyškom kokosového mlieka a dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte horúce s varenou ryžou (použite dlhozrnnú ryžu, basmati alebo jazmínovú ryžu) alebo cesnakovým naanom.
Polievka z karí a červenej šošovky s ryžou v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.vibrantplate.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Rascaová polievka

Túto dobrotu často varili naše babičky a to z viacerých dôvodov. Polievka je rýchla, lahodná a úžasne vonia rascou. Bola by škoda na tento skvelý recept zabudnúť!

INGREDIENCIA

  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 4 malé zemiaky
  • 1 lyžica slnečnicového oleja alebo masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 vajce
  • 5 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru alebo vody
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • soľ
  • vetvička petržlenu na ozdobu

POSTUP

  • Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  • V hrnci so silným dnom zahrejte olej na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí.
  • Pridajte rascu a miešajte asi 1 minútu, kým sa nerozvinie rascová aróma.
  • Vsypte múku a miešajte asi 1-2 minúty.
  • Hrniec stiahnite z platne a pridajte jednu odmerku kuracieho vývaru.
  • Opatrne premiešajte metličkou, aby nevznikli hrudky.
  • Pridajte ďalšiu naberačku vývaru, prešľahajte.
  • Teraz môžete pridať zvyšok tekutiny.
  • Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
  • Hrniec vráťte na sporák a opatrne pridajte na kocky nakrájané zemiaky.
  • Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu.
  • Znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte polievku dusiť asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
  • Čas od času premiešajte, pretože múka má tendenciu klesať na dno hrnca, kde by sa mohla začať pripaľovať.
  • Nakoniec hrniec odstavte zo sporáka, do polievky rozklepnite jedno celé vajce a zašľahajte ho.
  • Polievku ďalej nevarte.
  • Podľa chuti osoľte, premiešajte a podávajte.
Polievka z rasce na tanieri, ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.cooklikeczechs.com

Marocká polievka harira

Harira je tradičná marocká polievky z cíceru a šošovky s čerstvými bylinkami a množstvom korenia. Podávajte s plátkami citróna a teplým pita chlebom.

INGREDIENCIA

  • extra panenský olivový olej
  • 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 nakrájané stopky stopkového zeleru
  • 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná
  • soľ
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 a ½ lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • 800 g konzervovaných drvených paradajok
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 šálka nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 šálka zelenej šošovky, opláchnuté
  • 1 šálka červené šošovky, opláchnuté
  • 400 g konzervovaného cíceru
  • 7 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • ¼ šálky dlhozrnnej ryže
  • klinky citróna na podávanie

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci zohrejte 4 lyžice extra panenského olivového oleja na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať.
  • Pridajte cibuľu, stopkatý zeler a mrkvu.
  • Dochuťte soľou.
  • Restujte 5 minút za pravidelného miešania, kým zelenina nezmäkne.
  • Pridajte cesnak a korenie a restujte 1 až 2 minúty za pravidelného miešania.
  • Pridajte drvené paradajky, paradajkový pretlak, koriander, šošovku (zelenú aj červenú) a cícer.
  • Tiež pridajte štipku soli a varte 5 minút za občasného miešania.
  • Pridajte vývar a zvýšte teplotu.
  • Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na nízku teplotu.
  • Zakryte a nechajte 45 minút dusiť, pokiaľ nie sú strukoviny úplne uvarené a veľmi mäkké (občas skontrolujte a pridajte ďalší vývar alebo vodu).
  • Vmiešajte ryžu a varte ďalších 15 minút alebo pokiaľ nie je ryža úplne uvarená.
  • Podávajte s klinmi citróna.
Polievka z cícera a šošovky s čerstvými bylinkami na tanieri s lyžicou.
www.themediterraneandish.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na polievky z červenej šošovky . Máme pre vás 5 nevšedných variantov!

Protizápalová kuracia polievka so zázvorom

Kombinácia kuracích pŕs so zdravou zeleninou, zázvorom a voňavým korením vrátane liečivej kurkumy vás nadchne! Polievka je sýta, neuveriteľne zdravá a rozhodne by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
  • 4 veľké mrkvy, nakrájané
  • 3 stonky stopkového zeleru, nakrájané
  • 2 šálka nakrájanej kapusty
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky rozmarínu
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 4 lyžice zázvoru, nasekaného
  • 9 – 10 šálok kuracieho vývaru
  • 1 kg kuracích pŕs, nakrájaných na 5 cm kocky
  • 2 šálky mrazeného hrášku

POSTUP

  • Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a potom nakrájanú cibuľu, mrkvu, stopkať zeler a kapustu.
  • Varte do mierneho zmäknutia, asi 6-7 minút.
  • Pridajte cesnak, zázvor a korenie – soľ, korenie, kurkumu, cibuľový prášok, rozmarín a tymián.
  • Za stáleho miešania pár minút varte.
  • Potom pridajte kurací vývar a priveďte do varu.
  • Kuracie prsia osoľte a pridajte do hrnca.
  • Varte, kým nebudú uvarená, asi 15 minút.
  • Kurča vyberte a nechajte trochu vychladnúť.
  • Kurča naporciujte dvoma vidličkami.
  • Pridajte späť do hrnca spolu s mrazeným hráškom.
  • Pokračujte vo varení asi 10 minút.
  • Ochutnajte a podávajte s čerstvo mletým čiernym korením.
Zázvorová polievka s kuracím mäsom a zeleninou servírovaná na tanieroch s lyžicou.
www.suebeehomemaker.com

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o zázvore . Zázvor pomáha proti nevoľnosti aj chrípke. Do akých pokrmov a nápojov sa toto štipľavé korenie hodí? Aké zlúčeniny mu dávajú jeho typickú štipľavú chuť? Ako sa zázvorom piecť a variť? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

Akú polievku s korením máte najradšej? Podeľte sa o recept s priateľmi na Facebooku!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.