6 receptov na čaje z byliniek, ktoré zaženú smäd aj liečia. Inšpirujte sa!

Ste milovníkom teplých nápojov a zároveň veríte liečivým účinkom prírody?

Potom ste tu správne!

Vyskúšajte naše recepty na bylinné čaje, ktoré vás nielen zahrejú, ale pomôžu vám aj s rôznymi zdravotnými neduhmi.

Nájdete tu napríklad tipy, ako správne pripraviť čaj z maliníka, medovky alebo harmančeka.

Užite si to!

Harmančekový čaj

Harmanček používať ako nálev, alebo do ozdravných kúpeľov alebo ho sušený dávame do vankúšov pre lepší spánok. Harmanček sa používa na liečbu zápalov, infikovaných slizníc a alergických reakcií na kožu. Ďalej ho môžeme použiť pri žalúdočných a črevných problémoch alebo pri nadúvaní. Zároveň uvoľňuje kŕče a tíši bolesti. Môže sa používať aj pri bronchiálnej astme a prechladnutí, zvyšuje potenie a napomáha hojeniu rán a pri detskej kolike. Pri dlhodobom používaní však môže vysušovať sliznice a pri predávkovaní spôsobuje zvracanie.

Ingrediencie

  • 2 lyžičky sušených harmančekových kvetov
  • voda
  • cukor alebo med

Postup

  1. Do hrnčeka dajte harmanček.
  2. Uvarte vodu a tou harmanček v hrnčeku zalejte.
  3. Nechajte asi 10 minút lúhovať a sceďte.
  4. Pite osladené medom alebo cukrom.
Čaj z harmančeka v hrnčeku, ozdobený čerstvým harmančekom.
www.livestrong.com

Žihľavový čaj

Žihľavu používame pri ochorení kĺbov či pri krvácaní z ďasien. Žihľava pomáha tiež pri chorobách, akými sú cukrovka, akné či bronchitída. Podporuje tvorbu materského mlieka, preto sa pridáva do zmesí pre dojčiace matky.

Ingrediencie

  • hrsť lístkov čerstvej žihľavy
  • voda

Postup

  1. Na prípravu žihľavového čaju používajte čerstvú žihľavu.
  2. Tú natrhajte niekde v čistej prírode a najlepšie na jar.
  3. Vezmite hrsť čerstvých lístkov a dajte ich do hrnčeka.
  4. Vodu priveďte do varu a zalejte jej žihľavové lístky.
  5. Nechajte asi 15 minút lúhovať a potom zlejte a podávajte.
Čaj zo žihľavy v hrnčeku ozdobený čerstvou žihľavou.
www.food.ndtv.com

Mätový čaj

Mätu používame hlavne pri liečbe reumatizmu, žlčníkových kameňov, pri bolestiach nervov, nevoľnostiach a hnačkách. Zároveň mäta pomáha pri zvonení v ušiach. Pozor – mäta by nemala byť konzumovaná v tehotenstve.

Ingrediencie

  • čerstvá mäta
  • voda
  • cukor alebo med

Postup

  1. Vezmite zväzok čerstvej mäty, čo je miera pre asi litrovú kanvičku čaju, otrhajte lístky a opláchnite.
  2. Mätu zalejte horúcou vodou a nechajte asi 5 minút lúhovať.
  3. Zlejte a môžete podávať.
Čaj z mäty v hrnčeku s podtáckom.
www.scibosnian.com

Ako najlepšie navodiť zimnú atmosféru? Pozrite sa na naše klasické aj moderné recepty na pečený čaj a prevoňajte ním svoj domov.

Alchemilkový čaj

Alchemilka sa používa pri hojení raj, pomáha pri kožných problémoch ako sú vyrážky alebo akné. Lieči uhryznutie a bodnutie hmyzom. To všetko vďaka jeho vysušujúcim účinkom na tkanivá. Medzi jeho výhody tiež patrí liečba opuchov a zápalov, zažívacích problémov a miernej hnačky. Práve sme vymenovali veľa dôvodov, prečo si z neho pripraviť čaj, tak hurá do toho!

Ingrediencie

  • voda
  • čerstvý alchemilka

Postup

  1. Na 1 šálku prevarenej vody potrebujete jednu polievkovú lyžicu alchemilky.
  2. Čaj zakryte a nechajte 10 – 15 minút lúhovať.
  3. Sceďte a potom si ho už len vychunávajte!
Čaj z alchemilky v hrnčeku s podtáckom, s čerstvým alchemilkom položeným vedľa.
www.healthembassy.co.uk

Čaj z maliníka

Čaj z listov maliníka je vraj kúzelný elixír, ktorý pomáha uľahčiť prirodzený pôrod. Bolo preukázané, že urýchľuje pôrod a znižuje prípadné komplikácie. Pripravte si ho s nami. Je to neuveriteľne jednoduché! Navyše má úžasnú chuť, ktorá je veľmi podobná čiernemu čaju. Je skvelý studený aj teplý.

Ingrediencie

  • voda
  • čerstvé listy maliníka

Postup

  1. Nazbierajte mladé malinové listy.
  2. Listy dobre umyte tečúcou vodou, aby ste odstránili prach a hmyz, a položte ich na kuchynskú utierku, aby sa odparila časť vlhkosti.
  3. Listy osušte.
  4. Listy môžete buď nechať prirodzene uschnúť, alebo použiť sušičku, ktorá ich usuší rýchlejšie.
  5. Pokiaľ ich necháte schnúť prirodzene, potom odstráňte spodné listy, stonky zviažte do malých zväzkov a zaveste dnom nahor.
  6. Pokiaľ v sušičke, potom ju predhrejte na 40 stupňov Celzia.
  7. Umiestnite bylinky v jednej vrstve na sušiace podnosy a vložte ich do sušičky.
  8. Sušte, kým bylinky neuschnú, 1 až 4 hodiny.
  9. Kontrolujte každých 30 minút, aby nedošlo k preschnutiu.
  10. Akonáhle listy uschnú, skladujte ich ľahko zabalené v sklenenej nádobe mimo priameho slnečného svetla.
  11. Snažte sa ich nerozdrviť, aby si zachovali chuť, kým nebudete pripravení uvariť čaj.
  12. Poháre skladujte na chladnom a tmavom mieste, mimo dosahu tepla, vlhkosti a teplotných výkyvov.
  13. Sušené bylinky pri správnom skladovaní zostanú účinné po dobu 6 až 12 mesiacov.
  14. Na varenie čaju použite asi 1 čajovú lyžičku drvených sušených malinových listov na šálku vriacej vody.
  15. Lúhujte aspoň 5 minút a pite ako bežný čaj.
Maliníkový čaj v sklenenom hrnčeku s vedľa položenou sušenou zmesou.
www.mommypotamus.com

Medovkový čaj

Medovkový čaj má príjemnú chuť, vďaka ktorej sa stal veľkým hitom. Niektoré údajné zdravotné prínosy medovkového čaju zahŕňajú zníženie stresu, prevenciu infekcií a lepší spánok. Štúdie tiež ukazujú, že medovkový čaj môže pomôcť znížiť úzkosť a depresiu a znižuje krvný tlak. Vyskúšajte ho aj vy!

Ingrediencie

  • 1/4 šálky nasekaných čerstvých listov medovky
  • 1 šálka vody
  • 1 lyžička medu (voliteľne)

Postup

  1. Nasekajte listy medovky a dajte bokom.
  2. Ohrejte vodu v hrnčeku v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku až do varu.
  3. Zmiešajte listy a vodu v hrnčeku a nechajte 10 minút lúhovať.
  4. Vmiešajte med a podľa potreby preceďte.
  5. Pite teplé.
Čaj z medovky v hrnčeku s vedľa položenými jablkami, limetkou a sladkým pečivom.
www.webmd.com

Bylinné čaje najčastejšie zladíme včelím medom. Môžeme však použiť aj púpavový med. Nedávame ho však do horúceho nápoja, pretože by sme tým zničili vitamíny a cenné látky v mede obsiahnuté.

Ak vám chutí žihľavový čaj, môžeme odporučiť aj ostatné recepty zo žihľavy , ktoré sú k dostaniu na našom webe.

Zmes bylín či jednodruhové čaje

Čaje z liečivých bylín môžu byť pripravené zo zmesi bylín alebo z jednej byliny . Na prípravu bylinných čajov sú používané rôzne časti rastlín a to koreň, vňať, listy a kvety . Nálev sa pripravuje zo sušených alebo čerstvých bylín. Ak sú použité čerstvé byliny, je potrebné použiť až dvojnásobné množstvo.

Veľmi dôležité je obdobie, kedy sa rastliny zbierajú . Vhodná je doba, kedy rastliny obsahujú najviac účinných látok. Rastliny nezbierajte v miestach, ktoré môžu byť znečistené hnojivami a inými škodlivými látkami.

A aký bylinkový čaj máte najradšej vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.