Recepty na mäsové rezančeky s tzatziki a bylinkami 6x inak! Predstavujeme vám gyros

Neexistuje snáď nič lepšie ako mäso plné šťavy, marinované v najlepších bylinkách a podávané s výbornou omáčkou!

Presne také sú tieto recepty na gyros, ktoré nemajú chybu.

Pripravte si ho v pohodlí vášho domova a vychutnajte si ho aj s doma pripravenými pita chlebom.

Vychutnajte si ho tak ako na dovolenke v Grécku!

Domáce kuracie gyros v pita chlebe

Nemôžete sa nabažiť marinovaných mäsových kúskov z vašej obľúbenej gréckej reštaurácie? Vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept na kuracie rezančeky v gréckom štýle. Kuracie plátky marinované v jogurte s dokonale zladenom korením a zabalené do nadýchaného chleba s omáčkou tzatziki, je niečo čo musíte skúsiť!

Čo budeme potrebovať

Na kuracie mäso

  1. 700 g kuracích pŕs (nakrájaných na plátky)
  2. Extra panenský olivový olej

Na marinádu

  1. 250 g gréckeho jogurtu
  2. Šťava z 1 citróna
  3. 2 lyžice gréckeho extra panenského olivového oleja
  4. 2 lyžice červeného vínneho octu
  5. 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  6. Štipka soli
  7. Čierne korenie
  8. Lyžica oregana
  9. Lyžička sladkej papriky
  10. Lyžička mletej rasce
  11. Lyžička mletého koriandra
  12. Štipka kajenského korenia

Na prílohu

  1. Pita chlieb (na prípravu domáceho pita chleba viď posledný recept v článku)
  2. Omáčka tzatziki
  3. Paradajka (nakrájaná na plátky)
  4. Uhorka (nakrájaná na plátky)
  5. Zelená paprika (nakrájaná na plátky)
  6. Červená cibuľa (nakrájaná na polmesiačiky)
  7. Olivy

Postup

  1. Na kuraciu marinádu si zmiešame korenie na gyros marinádu
  2. Všetko spolu dobre premiešame a pridáme na plátky nakrájané kuracie mäso
  3. Znovu premiešame, aby sa mäso dôkladne v gyros korení obalilo
  4. Misu prikryjeme a dáme ju minimálne na 30 minút odpočívať do chladničky, najlepšie však marinujeme cez noc
  5. Na panvici si potom na strednú teplotu rozohrejeme polievkovú lyžicu olivového oleja
  6. Pridáme kuracie plátky a začneme smažiť
  7. Mäso z každej strany vyprážame približne 5 minút, kým nie je zlatohnedé
  8. Na zostavenie kuracieho gyros si ohrejeme pita chlieb
  9. Ako prvé roztierame tzatziki omáčku
  10. Pridáme 2-3 plátky upečeného kurčaťa
  11. Navrch dáme paradajku, uhorku, zelenú papriku, cibuľu a olivy
  12. Všetko môžeme zavŕšiť ešte pridaním tzatziki omáčky, zabalíme pita chlieb a ihneď teplé podávame

Pre ešte intenzívnejší zážitok si môžete uvariť tento recept na kuracie gyros aj s domácim pita chlebom. Stačí sa pozrieť na posledný recept tohto článku a behom pár minút sa môžete Grécku priblížiť zase o niečo viac.

Šťavnaté kuracie mäso položené na nadýchané pite s tzatziki.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Tradičný gyros z jahňacieho mäsa

Zahryznite sa do tohto lahodného gréckeho jahňacieho Gyrosu s domácou pita a jogurtovou omáčkou tahini a predstierajte, že ste sviatok… Podávajte s mojimi gréckymi citrónovými zemiakmi

Čo budeme potrebovať

Na tahini jogurtovú omáčku

  1. 200 g gréckeho jogurtu
  2. 2 lyžice tahini (sezamové pasty)
  3. 2 lyžice olivového oleja
  4. Šťava z ½ citróna
  5. 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  6. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  7. Lyžička soli

Na jahňacie mäso

  1. 1 kg jahňacej plece
  2. Lyžica oregana
  3. Lyžica cibuľového prášku
  4. ½ lyžičky sladkej papriky
  5. Lyžička soli
  6. ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  7. 2 lyžice olivového oleja
  8. 2 lyžice bieleho vínneho octu

Na servírovanie

  1. 2 paradajky (nakrájané na tenké plátky)
  2. 1 červená cibuľa (nakrájaná na veľmi tenké plátky)
  3. 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Na domácu jogurtovú omáčku s tahini si v miske zmiešame jogurt, tahini, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, soľ a nasekanú petržlenovú vňať
  2. Misku zakryjeme a uložíme do chladničky, pokiaľ nie je potreba
  3. Na prípravu a varenie jahňacieho si v mise zmiešame oregano, sladkú papriku, cesnakový granulát, soľ a korenie
  4. Všetko premiešame a nakoniec pridáme olivový olej a ocot
  5. Touto koreniacou gyros zmesou potrieme celú jahňaciu pliecku
  6. Mäso prikryjeme a necháme aspoň hodinu marinovať
  7. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov s mriežkou v spodnej tretine
  8. Marinované jahňacie mäso pečieme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
  9. Neskôr alobal odstránime a varíme ďalších 20 minút
  10. Rúru vypneme a mäso v pekáči, ktorý voľne prekrytý alobalom necháme 30 minút odpočívať
  11. Jahňacie mäso nakrájame na tenké plátky a odstránime všetky mastné kúsky.
  12. K nakrájanému jahňaciemu pridáme niekoľko lyžíc šťavy z pekáča
  13. Mäso udržujeme v teple, kým nebudeme gyros zostavovať
  14. Na zostavenie pita chleba zmiešame jednu nadrobno nakrájanú červenú cibuľu s veľkým množstvom nasekanej petržlenovej vňate
  15. Paradajky zbavíme semienok a taktiež nakrájame na drobné kúsky
  16. Rozpečený pita chlieb potrieme jogurtovou omáčkou s tahini
  17. Pridáme veľké množstvo jahňacieho mäsa a navrch dáme paradajky s cibuľou a petržlenovou vňaťou
  18. Mäso pitú zabalíme a ihneď podávame

Jahňacie mäso sa pečie, keď je jeho vnútorná teplota 70 stupňov, aby bolo stredne prepečené, nie suché.

Krehké jahňacie mäso v chlebe so zeleninou a omáčkou.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Bravčové rezančeky gyros s tzatziki omáčkou

Urobte si svoj vlastný domáci tradičný grécky pokrm zabalený v pita s týmto jednoduchým receptom na souvlaki alebo gréckej špízy! Souvlaki sú jedným z najobľúbenejších pouličných jedál v Grécku a má to dobrý dôvod. Pokrm je plnený dobre uvareným a koreneným mäsom so sviežou omáčkou tzatziki a zabalený v lahodne chrumkavej piti. A to je na tom jednoducho to najlepšie!

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 1 bravčovú bábiku (nakrájanú na rezančeky)
  2. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  3. ½ červenej cibule (nakrájaná na plátky)
  4. 4 lyžice olivového oleja
  5. 2 lyžice červeného vínneho octu
  6. Lyžica oregana
  7. Lyžica sušeného tymiánu
  8. Lyžica sušeného rozmarínu
  9. ½ lyžice medu

Na omáčku tzatziki

  1. Uhorku
  2. 2 strúčiky cesnaku
  3. 50 ml panenského olivového oleja
  4. 500 g jogurtu
  5. 2 lyžice červeného vínneho octu
  6. Soľ
  7. Korenie

Na servírovanie

  1. 4 pita chleby
  2. Červená cibuľa (nakrájaná)
  3. Paradajka (nakrájaná na plátky)
  4. Šalát

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame rezančeky z bravčovej bábiky, cesnak, červenú cibuľu, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice červeného vínneho octu, trochu tymiánu, trochu rozmarínu a všetko premiešame
  2. Ingrediencie dôkladne premiešame dohromady, aby sa chute prepojili, a nakoniec pridáme ½ lyžice medu
  3. Misku zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky
  4. Mäso necháme v marináde aspoň 2 hodiny v chladničke nakladať, najlepšie však cez noc
  5. Na tepelnú úpravu mäsa si na vysokú panvicu rozpálime veľkú panvicu
  6. Pridáme bábiku spolu s marinádou, v ktorej sa nakladala
  7. Mäso z každej strany opekáme bez miešania asi minútu, kým nie je mäso vo vnútri prepečené a na povrchu chrumkavé
  8. Na prípravu tzatziki omáčky na bravčový gyros nalejte do kuchynského robota olivový olej a cesnak
  9. Zmes mixujeme, kým sa cesnak nerozdrví na kašičku
  10. Do veľkej misy nastrúhame uhorku, ochutíme soľou a korením a necháme 10 minút odstáť
  11. Nastrúhanú uhorku zabalíme do utierky a začneme ju žmýkať, aby sa zbavila prebytočnej vody
  12. Uhorku vrátime do misy a pridáme rozmixovaný cesnak s olejom, jogurt, 2 lyžice octu z červeného vína, soľ a korenie a premiešame
  13. Pita chlieb zľahka potrieme z oboch strán olejom a dochutíme soľou, korením a oreganom
  14. Rúru si zapneme na 250 stupňov
  15. Na jej dno položíme veľkú panvicu (hore nohami)
  16. Na nej chlieb položíme pita chleby a opekáme v predhriatej rúre na 250 ° C asi 1 minútu
  17. Na podávanie potrieme pita chleby trochou domácej tzatziki omáčky a navrch dajte bravčové rezančeky, niekoľko plátkov červenej cibule, pár plátkov nakrájaných paradajok
  18. Zabalíme a ihneď podávame

Pre rýchlejšiu a jednoduchšiu verziu môžete omáčku tzatziki nahradiť samotným jogurtom alebo horčičnou či majonézovou omáčkou.

Bravčové mäso nakrájané na rezančeky v nadýchanom chlebe s krémovými tzatziki.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Gyros so syrom halloumi a hranolkami

Užite si pocit letnej dovolenky v Grécku vďaka tomuto jednoduchému a výbornému receptu na tradičný grécky pokrm vo vegetariánskej verzii s halloumi syrom. A vychutnajte si ho o niečo viac s domácimi bylinkovými hranolčekmi.

Čo budeme potrebovať

Na gyros

  1. 100 g halloumi (nakrájaný na plátky)
  2. Lyžička medu
  3. ½ lyžičky cesnakového prášku
  4. ½ lyžičky chilli prášku
  5. 2 lyžičky oregana
  6. Kôra a šťava z ½ citróna
  7. 3 lyžice tzatziki omáčky
  8. ¼ červenej cibule (nakrájané na tenké plátky)
  9. 5 cherry paradajok (rozpolených)
  10. ¼ uhorky (nakrájaná na polmesiaca)

Na bylinkové hranolky

  1. Lyžica olivového oleja
  2. 2 zemiaky (ošúpané a nakrájané na hranolky)
  3. 2½ lyžičky sušeného oregana

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov
  2. Plech vymastíme olivovým olejom a vložíme ho do rúry, aby sa rozohrial
  3. Nakrájané zemiaky opláchneme v studenej vode, aby sme odstránili prebytočný škrob, a potom ich osušíme čistou utierkou
  4. Plátky zemiakov rozprestrieme na rozpálený pekáč a posypeme ich sušeným oreganom a poriadne osolíme
  5. Zemiaky pečieme 30–40 minút, kým nebudú chrumkavé a zlatisté
  6. V polovici pečené zemiaky otočíme (cca po 15 minútach)
  7. Keď sú hranolky takmer upečené, do misy vhodíme nakrájané halloumi, med, cesnakový prášok, chilli, oregano a citrónovú kôru aj šťavu
  8. Halloumi v tejto zmesi dôkladne obalíme
  9. Potom si rozohrejeme na vysokú teplotu panvicu a halloumi 2–3 minúty z každej strany vyprážame, kým sa rovnomerne neopečie
  10. Na zostavenie vegetariánskeho gyros si na ešte horúcej panvici ohrejeme pita placku
  11. Placku si môžeme rozohriať aj na vysokú teplotu v rúre po dobu 2 minút
  12. Chleba potrieme poriadnou porciou tzatziki omáčky
  13. Potom pridáme pár bylinkových lupienkov, halloumi, červenú cibuľu, paradajky a nakrájanú uhorku
  14. Pokrm posypeme oreganom a pokvapkáme troškou tzatziki
  15. Chlieb potom obalíme okolo náplne a vychutnávame si ho so zvyškom domácich hranoliek
Vegetariánsky grécky recept s halloumi syrom a bylinkovými hranolčekmi.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Vegánsky gyros

Ak ste ešte nevyskúšali tento pravý, tradičný grécky pokrm z bravčového alebo kuracieho mäsa, ktorý sa obvykle podáva zabalený v mäkkej a nadýchanej pite s paradajkami, cibuľou, tzatziki omáčkou a niekedy aj so zemiakovými hranolkami, tak tento recept je jeho presnou kópiou, bez živočíšnych surovín . Je oveľa zdravšia a ľahšia na trávená ako jeho klasická verzia!

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. Stredná červená cibuľa (nakrájaná na plátky)
  3. Lyžica cesnaku (prelisovaného)
  4. ¼ lyžičky rasce
  5. ¼ lyžičky mletej škorice
  6. ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  7. ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  8. ½ lyžičky sušeného oregana
  9. 2 lyžice paradajkovej pasty
  10. 400 g šampiňónov (alebo hlivy ustricovej/shiitake/portobello)
  11. 200 g marinovaných artičokov (okapaných)
  12. 2 lyžice sójovej omáčky
  13. 2 lyžice javorového sirupu

Na servírovanie

  1. 6 ks chlebov pita
  2. Šalát
  3. Uhorka (nakrájaná na plátky)
  4. Reďkovky (nakrájaná)
  5. Cherry paradajky (prepolená)
  6. Vegánske tzatziki

Postup

  1. Rúru si predhrejeme nie 200 stupňov
  2. Na panvici vhodnej do rúry pridáme olivový olej a nakrájanú červenú cibuľu
  3. Zmes opekáme, kým cibuľa nezmäkne
  4. Potom pridáme prelisovaný cesnak, rascu, škoricu, mleté klinčeky, čierne korenie a sušené oregano a minútu restujeme, kým sa ingrediencie dobre nezmiešajú
  5. Pridáme paradajkovú pastu a miešame, kým zmes nie je jednotná
  6. Pridáme nakrájané šampiňóny a artičoky
  7. Opekáme do zmäknutia
  8. Pridáme sójovú omáčku a javorový sirup
  9. Pokračujeme vo varení, kým sa všetka tekutina nevyvarí a omáčka nebude lepkavá a hustá
  10. Potom vložíme celú panvicu do rúry a pečieme 25 minút na 200 stupňov
  11. Zatiaľ čo so šampiňónmi s artičokami pečú, pripravíme si ostatné ingrediencie na zostavenie tohto receptu na vegánsky gyros
  12. Pita chlieb si rozohrejeme v rúre
  13. Nakrájame si šalát, uhorky, reďkovky a cherry paradajky
  14. Keď sú huby a artičoky upečené začneme gyros zostavovať
  15. Stred pita chleba potrieme vegánskymi tzatziki
  16. Potom pridáme šalát, uhorku, reďkovky a cherry paradajky
  17. Nakoniec pridáme zmes húb a artičokov a zavŕšime to tzatziki omáčkou
  18. Okraje pita chleba preložíme okolo náplne a podávame
Vegánska alternatíva klasického gréckeho receptu na gyros s hubami a tzatziki.
zdroj: veganricha.com

Gyros po domácky z rúry

Tento recept na domáce kuracie gyros sa môže pochváliť obrovskou chuťou v niekoľkých jednoduchých krokoch. Gyro noc, vyrobená zo zmesi korenia s dokonalou rovnováhou byliniek, dymu, tepla a vône, si môžete užiť v pohodlí svojho domova! Budete nadšení svojim vlastným výtvorom.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg kuracích stehien (bez kostí a kože)

Na marinádu

  • 120 ml gréckeho jogurtu
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 30 ml červeného vínneho octu
  • Lyžica mletej rasce
  • 30 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  • Lyžica sušeného oregana
  • Lyžica údené papriky
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • Lyžička soli
  • Lyžička korenia

Na servírovanie

  1. 4 pita chleby
  2. 60 ml tzatziki omáčky
  3. ½ červenej cibule (nakrájané na tenké plátky)
  4. 75 g cherry paradajok (rozpolených)

Postup

  1. Zmiešame si všetky prísady na marinádu do veľkej misy
  2. Pridáme kuracie stehná, misu zakryjeme a dáme ju na 1-4 hodiny do chladničky
  3. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  4. Plech na pečenie vyložíme roštom na pečenie
  5. Kurča na mriežku vyskladáme a pečieme 15–18 minút, kým okraje nezačnú byť chrumkavé
  6. Kurča potom nakrájame nahrubo na väčšie kusy
  7. Ohrejeme si pita chlieb po dobu 15-20 sekúnd v mikrovlnnej rúre alebo ich opečieme jednotlivo na suchej panvici na stredne vysokú teplotu
  8. Do chleba vložíme časť kurčaťa a navrch pridáme tzatziki, cibuľu a paradajky
  9. Pokrm ihneď podávame

Pre väčšiu chrumkavosť tohto receptu na kuracie gyros bez toho, aby sa kura vysušil, môžete rúru prepnúť na režim grilu a mäso grilovať po dobu 2–3 minút na záver.

Chrumkavé kuracie mäso v pita chlebe s tzatziki omáčkou a zeleninou.
Zdroj: jocooks.com

Domáce pita chlieb

Tento recept na domáci pita chlieb sa ľahko pripravuje, pretože vyžaduje iba niekoľko ingrediencií, ktoré už možno máte doma po ruke! Vypracujte veľmi jednoduché cesto, nechajte ho vykysnúť a zažite čaro čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domáceho pita chleba.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g hladkej múky
  2. 130 g gréckeho jogurtu
  3. 120 ml vody
  4. 3 lyžice olivového oleja
  5. Lyžica cukru
  6. Lyžička suchého aktívneho droždia
  7. Lyžička soli

Postup

  1. Múku, cukor, droždie a soľ dáme do misy
  2. Pridáme vodu, jogurt a olivový olej
  3. Všetko premiešame, a akonáhle sa cesto spojí, rukami ho v mise zľahka prehnite, kým sa dobre nezapracuje
  4. Misu prikryjeme a cesto necháme hodinu kysnúť (nijako výrazne nevykysne)
  5. Cesto vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú plochu
  6. Krátko ho znova prehniteme a vytvarujeme do bochníčku
  7. Bochník nakrájame na šesť rovnakých kusov
  8. Každú časť vyvaľkáme, na placku
  9. Pokiaľ je cesto lepivé, pridáme ďalšiu múku
  10. Jednotlivé plátky pita uchovávame oddelené mastným papierom a prikryté vlhkou utierkou
  11. Rozpálime si veľkú nepriľnavú panvicu, ktorú vymažeme trochou olivového oleja
  12. Pitu vyprážame na vysokú teplotu, niekoľko minút z každej strany, kým nebude pekne sfarbená dozlatista
  13. Jednotlivé plátky chleba uchovávame v teple alebo ich pred podávaním opekáme na panvici alebo grilujeme v rúre, aby sa ohriali
Domáci nadýchaný chlieb z rúry alebo panvice.
Zdroj: natashaskitchen.com

Gyros vs. kebab aký je rozdiel?

Nie je kebab ako gyros a gyros nie je ako kebab! Medzi týmito pokrmami existujú síce malé, ale dôležité rozdiely, ktoré sa viažu na históriu vzniku týchto jednotlivých obľúbených fast foodových pokrmov. Poďme sa pozrieť na to, čo robí gyros gyrosom a nie kebabom souvlaki alebo shawarmou!

1. Döner kebab

Döner kebab má svoj pôvod v Osmanskej ríši, siahajúcej až do 13. storočia. Mäso bolo pečené v tvare veľkého kužeľa na zvislom hrote, ktorý sa pri pečení otáčal. Pred podávaním bola vonkajšia vrstva mäsa okrájaná, zatiaľ čo zvyšok mäsového klátu bol ponechaný na hrote, aby sa dopekal.

Kebaby sa aj dnes pripravujú stále rovnakým spôsobom. V Anatólii môžete dostať kuracie a jahňacie kebaby podávané s ryžou a šalátom.

1. Gyros – stredomorské bylinky a tzatziki

Grécko bolo súčasťou Osmanskej ríše až do devätnásteho storočia a jeho kuchyňa sa pod osmanským vplyvom vyvíjala. Grécky gyros veľmi podobný slávnemu kebabu. Gyros znamená v gréčtine „otočka“ a oboje sa pečie na vertikálnom grile.

Gyros sa obvykle vyrába z jahňacieho, hovädzieho, bravčového alebo kuracieho mäsa. Mäso je marinované so stredomorskými bylinkami, ako je tymian, rozmarín a oregano.

Mäso marinované v citrónovej šťave, olivovom oleji a bylinkách sa podáva v ručne vyrábanom pita chlebe spolu s oreganovými hranolčekmi, paradajkami, červenou cibuľou a samozrejme tzatziki omáčkou, tento recept na gyros je tým pravým a nefalšovaným, ktorý môžete ochutnať.

Zostaňte s nami ešte chvíľu v gréckej kuchyni a vyskúšajte ďalšie lahodné recepty, ktoré vám môže táto krajina ponúknuť. Poddajte sa chuti tejto tradičnej gréckej mussaky z baklažánu !

2. Souvlaki – varené na špajli

Souvlaki je spojené s gréckym slovom souvla (znamenajúce pľuvať) a počiatky souvlaki siahajú až do starovekého Grécka. Hlavným rozdielom medzi gyrosom a souvlaki je spôsob prípravy mäsa.

Mäso na gyros sa pečie napichnuté na hrote vo vertikálnej polohe, zatiaľ čo mäso na souvlaki sa pečie na vodorovne polohovaných hrotoch, otáčajúcich sa na grile.

Niektoré souvlaki sa podávajú na špíze, ale je možné ich tiež zložiť a podávať v pita chlebe s omáčkou a oblohou.

3. Shawarma – ochutená a okorenená

Shawarma je ako blízky príbuzný ku gyrosu. Zakladá sa na rovnakom dedičstve, ktoré mu poskytla Osmanská ríša.

Keď sa ríša začala rozrastať smerom na Blízky východ, pokrm sa stal známym ako „shawarma“, čo je arabské slovo pre „otáčanie“. Shawarma bola prispôsobená miestnym chutiam a vyvinula sa vo vlastnú podobu, ktorá ju dnes odlišuje od gyrosu alebo kebabu.

Shawarma sa často vyrába z hovädzieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa, pričom mäso je marinované až 24 hodín v rôznom korení.

Obvykle medzi ne patrí bobkový list, kurkuma, klinčeky, škorica a koriander. Podáva sa s prílohami ako je šalát tabouleh, fattoush a cícerový humus. Najbežnejšou omáčkou je sezamové tahini.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.