Snáď každý pozná guláš, ale čo taký tokáň?
Dusený pokrm s mäsom nakrájaným na prúžky je skutočná lahôdka.
A preto vám prinášame 4 luxusné recepty na tokáň, podľa ktorých si ho môžete pripraviť.
Vyskúšajte variant s morčacím, hovädzím či bravčovým mäsom.
Užite si to!
Morčacie tokáň s hubami
Tokáň nemusíme pripravovať len z bravčového alebo hovädzieho mäsa a tento pokrm je toho dôkazom. Je chutný, jednoduchý a skvele okorenený. Kombinácia chutí je úplne luxusná a vy si s naším receptom hravo vykúzlite perfektné výdatné jedlo.
Ingrediencie
- 800 g morčacích pŕs, nakrájaných na asi 4 cm prúžky hrúbky ceruzky
- 150 g prerastenej slaniny, nadrobno nakrájané
- 2 cibule, nasekané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 300 g lesných húb, nakrájané na prúžky
- 3 – 4 kyslé uhorky, nakrájané na prúžky rovnakej veľkosti ako mäso
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica drvenej rasce
- 1 lyžica majoránky
Postup
- Pripravte si dostatočne veľký hrniec.
- Nakrájanú slaninu rozpustite.
- Zatiaľ čo slanina púšťa tuk, pripravte si cibuľu, cesnak, huby, uhorky a mäso.
- K upečenej slanine pridajte cibuľu, poduste a pridajte mäso.
- Osoľte, okoreňte, pridajte rascu a poriadne premiešajte.
- Pridajte huby, ešte pár minút miešať a podlejte vodou.
- Ochutnajte a podľa chuti pridajte, čo vám chýba.
- Nechajte variť, nech sa chute premiešajú.
- Mäso zmäkne za 20 – 30 minút.
- V poslednom kroku pridajte pokrájané uhorky a horčicu.
- Ešte krátko povarte.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na guláš z húb v 7 rôznych variantoch!
Tokáň z hovädzích líčok
Prečo si nepripraviť tokáň napríklad z hovädzích líčok? Je to pochúťka! Nezabudnite ich podliať červeným vínom a podusiť, a vznikne vám úplne luxusný víkendový obed.
Ingrediencie
- 600 g hovädzích líčok
- 2 lyžice sadla
- 300 g cibule
- cesnak podľa chuti
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- paradajkový pretlak
- rasca podľa chuti
- 300 ml červeného vína
- chilli paprička
- majorán
Postup
- Hovädzie líčka očistite a nakrájajte na rezančeky.
- Nakrájanú cibuľu opražte na masti dozlatista.
- Pridajte mäso a spolu osmažte.
- Pridajte paradajkový pretlak a orestujte.
- Podlejte červeným vínom a nechajte odpariť.
- Podlievajte hovädzím vývarom alebo vodou a duste domäkka pod pokrievkou.
- Pridajte cesnak, korenie, rascu, chilli a soľ.
- Nakoniec pridajte majoránku a nechajte prejsť varom.
- Podávajte s domácim chlebom alebo tarhoňou.

Maďarský tokáň z bravčového mäsa s ryžou
Tak túto delikatesu jednoducho musíte vyskúšať! Korenená omáčka s prúžkami bravčového mäsa, paradajkami a paprikou servírovaná s ryžou vás nadchne.
Ingrediencie
- 800 g bravčovej plece bez kosti, nakrájané na podlhovasté kusy 1 cm x 3 a ½ cm
- 200 g údeného bravčového bôčika alebo slaniny (bez kože), nakrájanej na malé kocky, asi 1 cm
- 350 g dlhozrnnej ryže, opláchnuté
- 2 stredné cibule, olúpané a nasekané
- 1 lyžička soli (viac podľa chuti)
- 1 lyžička maďarskej sladkej papriky
- 3 štipky mletého korenia
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 2 stredné paradajky, olúpané a nakrájané na veľmi malé kúsky (alebo rozmixované na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
- 1 maďarská žltá paprika, zbavená jadrovníka a nakrájaná na veľmi malé kúsky (alebo rozmixovaná na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 250 g kyslej smotany
- 1 lyžica hladkej múky
Postup
- Pridajte kúsky bravčového bôčika alebo slaniny do veľkého hrnca a nechajte opekať na strednom plameni, kým mäso nebude zlatohnedé a chrumkavé, asi 8-10 minút.
- Až budete pripravení, odoberte kúsky bôčika alebo slaniny dierovanou lyžicou a dajte bokom do malej misky.
- Prepálený tuk uchovávajte na panvici.
- Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a na rozpálenom tuku ju restujte, kým nezosklovatí, asi 6-8 minút.
- Pridajte bravčové mäso a opekajte, kým nie je ľahko opečené, asi 4-5 minút.
- Znížte plameň na stredne nízky a vmiešajte papriku, lisovaný cesnak, malé kúsky paradajok a žltej papriky, soľ a čerstvo mleté korenie.
- Pridajte ½ šálky vody, položte na hrniec pokrievku a nechajte variť, kým bravčové mäso nezmäkne, asi 1 hodinu a 15 minút.
- Zatiaľ čo sa mäso varí, pripravte si ryžu.
- Ryžu prepláchnite v studenej tečúcej vode a potom dobre sceďte.
- Pridajte ryžu do malého hrnca a zalejte 2 a ½ šálky studenej osolenej vody.
- Priklopte pokrievkou a priveďte vodu do varu, potom stiahnite plameň na veľmi nízku teplotu a pokračujte vo varení asi 15 minút, kým ryža nie je mäkká, ale nie kašovitá.
- Potom vypnite sporák, odoberte pokrievku a nechajte ryžu 15 minút vychladnúť.
- Dokončite omáčku.
- V strednej mise zmiešajte kyslú smotanu a múku.
- Vypnite sporák a do hrnca s omáčkou pridajte zmes kyslej smotany a dobre premiešajte.
- Ohrejte na stredne vysokej teplote a nechajte omáčku zhustnúť do krémovej konzistencie pri miernom vare 1–2 minúty.
- Ochuťte omáčku soľou a korením av prípade potreby pridajte ďalšiu.
- Tokáň a ryžu naservírujte vedľa seba na tanier a ozdobte chrumkavými kúskami bravčového bôčika a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Pripravte si aj recepty na domáci perkelt alebo rýchle a jednoduché jedlo vhodné pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Hovädzie tokáň na víne
Vyskúšajte obľúbený variant s hovädzím mäsom pripravovaný na bielom víne. K tejto omáčke sa skvele hodí ryža či zemiaky.
Ingrediencie
- 800 g hovädzieho boku
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 a 1/2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 200 ml suchého bieleho vína
- paradajkový pretlak
Postup
- Hovädzie mäso nakrájajte na prúžky s hrúbkou 5 mm a dĺžkou 5 cm.
- Na oleji orestujte cibuľu dozlatista.
- Pridajte mäso a opečte zo všetkých strán.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte cesnak a víno, prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni.
- V prípade potreby podlejte trochou vody.
- Keď je mäso napoly uvarené, pridajte paradajkový pretlak. V prípade potreby pridajte trochu vody a pokračujte v varení, kým nie je mäso hotové. Nechajte tekutinu čo najviac zredukovať.
- Omáčka sa hodí k vareným alebo šťouchaným zemiakom, ryži alebo polente.

Čo robí tokáň tokánom?
- Dôležité je mäso nakrájať na prúžky , nie na kocky ako na perkelt či guláš.
- Môžeme ho pripraviť z bravčového, hovädzieho, ale aj hydinového mäsa.
- Pridáva sa do neho menej papriky ako do guláša a často sa podlieva vínom .
- Omáčka býva hustejšia .
- Môžeme do neho pridať aj huby, fazuľu, paradajky, slaninu, klobásu či smotanu.
Trochu tej histórie
O pôvode tokáne, jeho histórii a vlastne aj tom, čo presne tento pokrm zahŕňa, kolujú tisíce mýtov a legiend. Hovorí sa, že pôvodne pochádza z Transylvánie a jeho názov vyjadruje rumunsky ragú. Patrí medzi najstaršie maďarsko-sedmohradské pokrmy . Mnohí tvrdia, že tokáň sa odlišuje od guláša a ostatných obdobných pokrom tým, ako nakrájame mäso – na rezančeky.
A ako vám naše recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!