Recepty na tokáň alebo maďarské mäsové jedlo na 4 spôsoby. Ktorý vyskúšate vy?

Snáď každý pozná guláš, ale čo taký tokáň?

Dusený pokrm s mäsom nakrájaným na prúžky je skutočná lahôdka.

A preto vám prinášame 4 luxusné recepty na tokáň, podľa ktorých si ho môžete pripraviť.

Vyskúšajte variant s morčacím, hovädzím či bravčovým mäsom.

Užite si to!

Morčacie tokáň s hubami

Tokáň nemusíme pripravovať len z bravčového alebo hovädzieho mäsa a tento pokrm je toho dôkazom. Je chutný, jednoduchý a skvele okorenený. Kombinácia chutí je úplne luxusná a vy si s naším receptom hravo vykúzlite perfektné výdatné jedlo.

Ingrediencie

  • 800 g morčacích pŕs, nakrájaných na asi 4 cm prúžky hrúbky ceruzky
  • 150 g prerastenej slaniny, nadrobno nakrájané
  • 2 cibule, nasekané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 300 g lesných húb, nakrájané na prúžky
  • 3 – 4 kyslé uhorky, nakrájané na prúžky rovnakej veľkosti ako mäso
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica drvenej rasce
  • 1 lyžica majoránky

Postup

  1. Pripravte si dostatočne veľký hrniec.
  2. Nakrájanú slaninu rozpustite.
  3. Zatiaľ čo slanina púšťa tuk, pripravte si cibuľu, cesnak, huby, uhorky a mäso.
  4. K upečenej slanine pridajte cibuľu, poduste a pridajte mäso.
  5. Osoľte, okoreňte, pridajte rascu a poriadne premiešajte.
  6. Pridajte huby, ešte pár minút miešať a podlejte vodou.
  7. Ochutnajte a podľa chuti pridajte, čo vám chýba.
  8. Nechajte variť, nech sa chute premiešajú.
  9. Mäso zmäkne za 20 – 30 minút.
  10. V poslednom kroku pridajte pokrájané uhorky a horčicu.
  11. Ešte krátko povarte.
  12. Užite si to!
Omáčka s morčacím mäsom, hubami a kyslou uhorkou servírovaná v hlbokom tanieri s vedľa položenou paprikou a paradajkami.
www.dunajskostredsky.sk

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na guláš z húb v 7 rôznych variantoch!

Tokáň z hovädzích líčok

Prečo si nepripraviť tokáň napríklad z hovädzích líčok? Je to pochúťka! Nezabudnite ich podliať červeným vínom a podusiť, a vznikne vám úplne luxusný víkendový obed.

Ingrediencie

  • 600 g hovädzích líčok
  • 2 lyžice sadla
  • 300 g cibule
  • cesnak podľa chuti
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • paradajkový pretlak
  • rasca podľa chuti
  • 300 ml červeného vína
  • chilli paprička
  • majorán

Postup

  1. Hovädzie líčka očistite a nakrájajte na rezančeky.
  2. Nakrájanú cibuľu opražte na masti dozlatista.
  3. Pridajte mäso a spolu osmažte.
  4. Pridajte paradajkový pretlak a orestujte.
  5. Podlejte červeným vínom a nechajte odpariť.
  6. Podlievajte hovädzím vývarom alebo vodou a duste domäkka pod pokrievkou.
  7. Pridajte cesnak, korenie, rascu, chilli a soľ.
  8. Nakoniec pridajte majoránku a nechajte prejsť varom.
  9. Podávajte s domácim chlebom alebo tarhoňou.
Omáčka s hovädzím mäsom servírovaná v hrnci s chilli papričkou.
www.varecha.pravda.sk

Maďarský tokáň z bravčového mäsa s ryžou

Tak túto delikatesu jednoducho musíte vyskúšať! Korenená omáčka s prúžkami bravčového mäsa, paradajkami a paprikou servírovaná s ryžou vás nadchne.

Ingrediencie

  • 800 g bravčovej plece bez kosti, nakrájané na podlhovasté kusy 1 cm x 3 a ½ cm
  • 200 g údeného bravčového bôčika alebo slaniny (bez kože), nakrájanej na malé kocky, asi 1 cm
  • 350 g dlhozrnnej ryže, opláchnuté
  • 2 stredné cibule, olúpané a nasekané
  • 1 lyžička soli (viac podľa chuti)
  • 1 lyžička maďarskej sladkej papriky
  • 3 štipky mletého korenia
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
  • 2 stredné paradajky, olúpané a nakrájané na veľmi malé kúsky (alebo rozmixované na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
  • 1 maďarská žltá paprika, zbavená jadrovníka a nakrájaná na veľmi malé kúsky (alebo rozmixovaná na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 lyžica hladkej múky

Postup

  1. Pridajte kúsky bravčového bôčika alebo slaniny do veľkého hrnca a nechajte opekať na strednom plameni, kým mäso nebude zlatohnedé a chrumkavé, asi 8-10 minút.
  2. Až budete pripravení, odoberte kúsky bôčika alebo slaniny dierovanou lyžicou a dajte bokom do malej misky.
  3. Prepálený tuk uchovávajte na panvici.
  4. Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a na rozpálenom tuku ju restujte, kým nezosklovatí, asi 6-8 minút.
  5. Pridajte bravčové mäso a opekajte, kým nie je ľahko opečené, asi 4-5 minút.
  6. Znížte plameň na stredne nízky a vmiešajte papriku, lisovaný cesnak, malé kúsky paradajok a žltej papriky, soľ a čerstvo mleté korenie.
  7. Pridajte ½ šálky vody, položte na hrniec pokrievku a nechajte variť, kým bravčové mäso nezmäkne, asi 1 hodinu a 15 minút.
  8. Zatiaľ čo sa mäso varí, pripravte si ryžu.
  9. Ryžu prepláchnite v studenej tečúcej vode a potom dobre sceďte.
  10. Pridajte ryžu do malého hrnca a zalejte 2 a ½ šálky studenej osolenej vody.
  11. Priklopte pokrievkou a priveďte vodu do varu, potom stiahnite plameň na veľmi nízku teplotu a pokračujte vo varení asi 15 minút, kým ryža nie je mäkká, ale nie kašovitá.
  12. Potom vypnite sporák, odoberte pokrievku a nechajte ryžu 15 minút vychladnúť.
  13. Dokončite omáčku.
  14. V strednej mise zmiešajte kyslú smotanu a múku.
  15. Vypnite sporák a do hrnca s omáčkou pridajte zmes kyslej smotany a dobre premiešajte.
  16. Ohrejte na stredne vysokej teplote a nechajte omáčku zhustnúť do krémovej konzistencie pri miernom vare 1–2 minúty.
  17. Ochuťte omáčku soľou a korením av prípade potreby pridajte ďalšiu.
  18. Tokáň a ryžu naservírujte vedľa seba na tanier a ozdobte chrumkavými kúskami bravčového bôčika a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Omáčka s prúžkami bravčového mäsa, paradajkami a paprikou servírovaná s ryžou na tanieri.
www.offbeatbudapest.com

Pripravte si aj recepty na domáci perkelt alebo rýchle a jednoduché jedlo vhodné pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Hovädzie tokáň na víne

Vyskúšajte obľúbený variant s hovädzím mäsom pripravovaný na bielom víne. K tejto omáčke sa skvele hodí ryža či zemiaky.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho boku
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 a 1/2 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • paradajkový pretlak

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na prúžky s hrúbkou 5 mm a dĺžkou 5 cm.
  2. Na oleji orestujte cibuľu dozlatista.
  3. Pridajte mäso a opečte zo všetkých strán.
  4. Dochuťte soľou a korením.
  5. Pridajte cesnak a víno, prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni.
  6. V prípade potreby podlejte trochou vody.
  7. Keď je mäso napoly uvarené, pridajte paradajkový pretlak. V prípade potreby pridajte trochu vody a pokračujte v varení, kým nie je mäso hotové. Nechajte tekutinu čo najviac zredukovať.
  8. Omáčka sa hodí k vareným alebo šťouchaným zemiakom, ryži alebo polente.
Omáčka s hovädzím mäsom servírovaná v dvoch panviciach av jednom hrnci s vedľa položenými mištičkami ovocia a prílohy.
www.itshungarian.com

Čo robí tokáň tokánom?

  • Dôležité je mäso nakrájať na prúžky , nie na kocky ako na perkelt či guláš.
  • Môžeme ho pripraviť z bravčového, hovädzieho, ale aj hydinového mäsa.
  • Pridáva sa do neho menej papriky ako do guláša a často sa podlieva vínom .
  • Omáčka býva hustejšia .
  • Môžeme do neho pridať aj huby, fazuľu, paradajky, slaninu, klobásu či smotanu.

Trochu tej histórie

O pôvode tokáne, jeho histórii a vlastne aj tom, čo presne tento pokrm zahŕňa, kolujú tisíce mýtov a legiend. Hovorí sa, že pôvodne pochádza z Transylvánie a jeho názov vyjadruje rumunsky ragú. Patrí medzi najstaršie maďarsko-sedmohradské pokrmy . Mnohí tvrdia, že tokáň sa odlišuje od guláša a ostatných obdobných pokrom tým, ako nakrájame mäso – na rezančeky.

A ako vám naše recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.