Poďte s nami vyskúšať sladké aj slané recepty na kysnuté lievance.
Nižšie sme si pre vás pripravili sedem receptov, ktoré vás ohromia svojou jednoduchosťou a chuťou.
Medzi klasické recepty, sme zaradili aj tie menej tradičné, ktoré musíte vyskúšať.
Puste sa s nami do experimentovania s chuťami.
Babičkine kysnuté lievance
Nie je nič lepšie ako domáca babičkina kuchyňa. Každý z nás si určite vybaví dobroty, ktoré nám babička ako deťom varila. Tento recept vás prenesie späť do detských rokov.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 g hladkej múky
- 240 ml teplého mlieka
- 4 g droždia
- lyžice cukru
- veľké vajcia
- Štipka soli
- 5 lyžíc oleja
Na omáčku
- 350 g lesného ovocia
- lyžice javorového sirupu alebo medu
- lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na 10 minút zapneme rúru na najnižšiu teplotu, potom ju vypneme
- Do veľkej misy zapracujeme droždie s cukrom a teplým mliekom
- Zmes spracovávame asi 30 sekúnd
- Do drožďovej zmesi vlejte rozšľahané vajcia s múkou a štipkou soli
- Miešame ďalšie 2 – 3 minúty
- Zmes prikryjeme utierkou a misu vložíme do teplej rúry
- V rúre ju necháme na 50 – 60 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
- V panvici rozohrejeme 1 – 2 lyžice oleja
- Cesto po lyžiciach pridávame do panvice
- Používame dve lyžice, pretože by sa nám cesto lepilo na ruky
- Lívanec smažte z každej strany približne 2 minúty
- Na prípravu ovocnej omáčky pridáme všetky prísady do hrnca
- Zahrievame ju na strednú teplotu asi 5 minút
- Ovocie by malo zmäknúť a pustiť šťavu
- Ovocnú omáčku môžeme rozmixovať dohladka tyčovým mixérom, alebo rovno podávať k lievancom
Lyžicu ponorte do hrnčeka s vodou, aby sa na ňu zmes nelepila.

Ruské lievance z kysnutého cesta
V tomto recepte sme sa nechali inšpirovať na východe. Tradičné ruské cesto na lievance používa sušené droždie, ktoré z tohto pokrmu urobí niečo výnimočné. Recept dôjde k dokonalosti ak k lievancom naservírujete kyslú smotanu a čučoriedky obalené v cukre.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml mlieka
- 1 lyžička sušeného droždia
- vajcia
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
- 3 – 4 lyžice oleja alebo masla
Postup
- Vlažné mlieko nalejeme do väčšej misy
- Pridáme lyžičku droždia as mliekom miešame približne 30 sekúnd
- Droždie sa musia v mlieku rozpustiť
- Do mlieka pridáme vajcia s cukrom a soľou
- Do misy preosejeme múku
- Zmes miešame, kým nevznikne hladké cesto
- Misu prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť na teplom mieste
- Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem
- Rozohrejeme si panvicu a rozpustíme na nej maslo
- Z cesta odoberáme polievkovými lyžicami malé kúsky, ktoré na panvici potom smažíme
- Pečieme z každej strany približne 2 minúty, kým nie je lívanec zlatistý
- Lievance necháme uschnúť od tuku na papierovej utierke a potom podávame

Nakysnuté jablčné lievance
Tento recept nevyužíva klasické droždie, ale droždie v prášku. Cesto je oveľa jednoduchšie na prípravu a lievance vám nádherne vykysnú a rozplynú sa na jazyku.
Čo budeme potrebovať
- 2 stredné jablká
- Vajcia
- 4 lyžice gréckeho jogurtu
- 180 ml mlieka
- Lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica oleja
- 140 g hladkej múky
- Lyžička sušeného droždia
- Štipka soli
Postup
- V mise zmiešame múku, sušené droždie a soľ
- V druhej mise vyšľaháme vajcia s jogurtom, vlažným mliekom, olejom a extraktom z vanilky
- Cesto musí mať hladkú štruktúru
- Potom zmiešame suché ingrediencie so suchými
- Cesto poriadne prepracujeme, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto
- Medzitým umyjeme jablká, zbavíme ich jadrovníka a nahrubo nastrúhame
- Nastrúhané jablká opatrne vmiešame do cesta
- Na panvici si zahrejeme olej
- Lievance smažíme na strednej teplote pokiaľ nie sú z oboch strán hnedé
- Ihneď podávame, kým sú lievance teplé

S jablkami sa dajú robiť v kuchyni priam zázraky. Tak skúste ďalšie skvelé recepty na jablčné torty a rozšírte si svoj kulinársky repertoár.
Objavte podobné tipy
Hrnčekový recept na lievance
A je tu ďalší starý, dobrý recept bez váhy. Postačí vám jeden jediný hrnček, s ktorým urobíte veľkú parádu. Tento rýchly recept na lievance z droždia sa stane tradičným folklórom vašej domácej kuchyne.
Čo budeme potrebovať
- 3 hrnčeky teplého mlieka
- 2 lyžičky droždia
- 3 vajcia
- lyžička soli
- 1/4 hrnčeka oleja
- 3 hrnčeky hladkej múky
Postup
- Vo väčšej mise si zmiešame teplé mlieko a droždie
- Chvíľu ho necháme odstáť, aby droždie začalo pracovať
- Vo vedľajšej mise zmiešame ostatné ingrediencie
- Do zmesi začneme pomaly pridávať vzniknutý kvások
- Zmes miešame pokiaľ nie sú prísady spojené a nevznikne hladké cesto
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme aspoň 50 minút odpočívať na teplom mieste
- Cesto musí nadobudnúť na objeme
- Na vymastenej panvičke maslom alebo olejom začneme piecť malé lievancové placky

Lievance z kefírového cesta a droždia
Tento recept na kysnuté lívancové cesto je špeciálny tým, že sa v ňom namiesto mlieka používa kefír alebo acidofilné mlieko. Tento recept musíte skúsiť, má niečo do seba.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička droždia v prášku
- lyžička soli
- ½ lyžičky sódy
- 250 ml kefíru
- 2 lyžice oleja
- vajcia
Postup
- V mise zmiešame múku, cukor, droždie, soľ a jedlú sódu
- Vedľa zmiešame kefír a olej
- Potom pridáme vajcia a zašľaháme ho do tekutej zmesi
- Suché a mokré ingrediencie zmiešame v jednej mise do hladkého cesta
- To potom prikryjeme utierkou a necháme ho oddýchnuť na teplom mieste
- Cesto musí odpočívať aspoň 40 minút
- Keď je cesto nakysnuté, rozohrejeme si panvicu s olejom
- Na panvici potom vyprážame jednotlivé lievance
- Lievance musia byť z oboch strán hnedo zlaté

Kysnuté lievance na slano
Pokiaľ vás omrzeli stále dookola omieľané recepty na lievance, ktoré ponúkajú len sladké varianty, nebojte sa mysleli sme aj na vás. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo nové, nižšie sme si pre vás pripravili slané alternatívy, ktoré ste určite ešte nejedli. Tak šup, šup a vyskúšajte lievance preliate domácim chutney alebo slaninové lievance s javorovým sirupom, ako v správnom americkom bistre.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 125 g kukuričnej múky
- 300 ml vody
- 125 g cícerovej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 125 g ryžovej múky
- 125 g celozrnnej múky
- 1 lyžička cukru kryštál
- 1 lyžička soli
- Stredná cibuľa (nakrájaná na plátky)
- chilli papričky
Na chutney
- 75 g jogurtu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 zväzok koriandra
- 1 zväzok mäty
- jalapeno (nakrájaná na plátky)
- 2 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru (alebo sušeného)
- strúčik cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
Postup
- Do veľkej múky nasypeme a zmiešame všetky múky s lyžičkou soli
- V menšej miske si pripravíme kvások
- 150 ml teplej vody zmiešame so sušeným droždím a cukrom
- Zmes zamiešame a necháme aspoň 10 minút odstáť v teple
- Kvások nalejeme do suchých surovín a spoločne so zvyškom vody zmiešame
- Do cesta pridáme nakrájanú cibuľu a chilli
- Misu s cestom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Na strednú teplotu si nahrejeme panvicu
- Cesto na lievance začneme pomaly z oboch strán smažiť
- Lívanec musí byť dobre prepečený a zlatistý po oboch stranách
- Medzitým keď nám kysne cesto na lievance si pripravíme mätovo-koriandrové chutney
- Všetky ingrediencie dáme do jednej nádoby na mixovanie
- Všetky spolu zmixujeme dohladka
- Pokiaľ sa mixér alebo robot nechce rozbehnúť použijeme trochu vody
- Chutney ochutnáme, dosolíme a pridáme citrónovú šťavu podľa našej chuti
- pred podávaním musí chutney vychladnúť

Chutney sa dá použiť aj ako doplnková omáčka s mäsu. Vyskúšajte tieto recepty na hovädziu roštenku a pridajte domáce chutney. Nebudete sa stačiť diviť!
Slané lievance so slaninou
Čo budeme potrebovať
- 10 plátkov slaniny
- 150 ml cmar
- 2 vajcia
- 3 lyžice javorového sirupu
- lyžička vanilkového extraktu
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- 50 g rozpusteného masla
Postup
- Na rozpálenej panvici si do chrumkava opečieme slaninu
- Z každej strany jej opekáme približne 1 – 2 minúty
- Potom ju necháme vychladnúť a nakrájame ju na malé kocky
- Vo veľkej mise zmiešame cmar, vajcia, javorový sirup a extrakt z vanilky
- V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Potom zmiešame mokré a suché ingrediencie a pridáme rozpustené maslo
- V ceste nesmú byť hrudky
- Do cesta pridáme nakrájanú slaninu a premiešame
- Na nepriľnavej panvici rozpustíme maslo a začneme pomaly opekať lievance
- Lievance z každej strany pečieme približne 1 – 2 minúty
Lievance pri podávaní môžeme prekladať opečenou slaninou a preliať javorovým sirupom.

U lievancov je najlepšie, že si ich každý z vás môže dochutiť podľa vlastných preferencií, tak sa nebojte pustiť uzdu svojej fantázii a svoje lievancové ráno si poriadne užite, so všetkým čo máte radi!
Na poriadny lívanec je potrebná poriadna panvička. Ak tá všetko už dosluhuje nechajte sa inšpirovať ku kúpe novej a prezrite si túto recenziu na nerezové panvice , na ktoré sa už žiadny lívanec neprichytí.