Recepty na špenátové cestoviny v tých najlepších variantoch. Inšpirujte sa!

Hľadáte jedlo, ktoré budete mať na stole do pol hodinky a pritom zasýti celú rodinu?

Recepty na cestoviny so špenátom sú tou pravou voľbou!

Môžete do nich použiť akýkoľvek syr alebo to, čo máte práve doma.

Poďme na to!

Tagliatelle s kuracím mäsom a špenátom

Tento recept na cestoviny so špenátom a kuracím mäsom je naozaj delikatesa! Druh cestovín môžete zvoliť aký máte radi.

Ingrediencie

  • 300g cestovín (tagliatelle sú ideálnymi)
  • 400g mrazeného špenátu (ideálne listový)
  • 300g kuracích pŕs
  • 200-250ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100g eidamu či goudy
  • Tavený syr (podľa chuti)
  • Soľ a korenie
  • Maslo alebo olivový olej

Postup

  • Na masle alebo olivovom oleji orestujte nakrájané kuracie prsia a dajte bokom.
  • Cibuľku nakrájajte najemno a osmažte do zlatista, potom pridajte mrazený špenát a nechajte prevariť.
  • Potom do neho prelisujte cesnak, zalejte smotanou a chvíľku povarte.
  • Pridajte tavený syr, nastrúhaný syr a varte do zhustnutia.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte.
  • Podľa návodu uvarte cestoviny v osolenej vode.
  • Nakoniec cestoviny zmiešajte so špenátovou omáčkou a podávajte.
Smotanové cestoviny so špenátom a kuraťom.
Zdroj: goodtoknow.co.uk

Zostal vám špenát a neviete, čo s ním? Urobte si napríklad slané raňajky v podobe palaciniek so špenátom!

Zapekané cestoviny so špenátom a kuraťom

Zapečené cestoviny sú ideálnym jedlom, pokiaľ nechcete hodiny stráviť pri platni. Stačí zmiešať ingrediencie, šupnúť ich do rúry a je hotovo.

Ingrediencie

  • 400g mrazeného špenátu
  • 4ks kuracích pŕs
  • 100g tvrdého syra
  • 3ks taveného syra
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1ks cibuľa
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie cestovín (druh podľa vašich chutí)
  • Olivový olej
  • Soľ

Postup

  • Kuracie mäso očistite a nakrájajte na kúsky. Potom ho na olivovom oleji orestujte do zlatista. Dajte bokom.
  • Na panvici orestujte najemno nakrájanú cibuľku, pridajte mrazený špenát a prelisovaný cesnak. Duste do rozmrazenia.
  • Potom pridajte tavený syr, nastrúhaný tvrdý syr a zalejte smotanou.
  • Podľa chuti osoľte a varte do zhusnutia.
  • Nakoniec do zmesi vmiešajte orestované kuracie mäso.
  • Cestoviny uvarte podľa návodu na balenie v osolenej vode.
  • Zapekaciu misu vymažte olivovým olejom a vložte uvarené cestoviny. Potom zalejte špenátovou zmesou a kuracím mäsom. Premiešajte
  • Navrch nasypte ešte trochu syra a dajte zapiecť približne na 20 minút pri 180 °C.
  • Hotové zapečené cestoviny podávajte.
Cestoviny zapečené so špenátom, syrom a kuracím mäsom.
Zdroj: slenderkitchen.com

Páčil sa vám tento recept? Pozrite sa na ďalšiu inšpiráciu na zapekanie cestovín.

Špenátové penne s nivou

Krémová syrová omáčka s kuracím mäsom a špenátom – nestarnúca klasika vynikajúcej chuti. Vyskúšajte ju!

Ingrediencie

  • 400g mrazeného listového špenátu
  • 250ml smotany na šľahanie/na varenie
  • 250g kuracích pŕs
  • 1ks vajcia
  • 100g nivy
  • Penne cestoviny
  • Olivový olej
  • Soľ

Postup

  • Najprv očistite kuracie mäso a nakrájajte na rezančeky. Potom ho osoľte a premiešajte s rozmiešaným vajíčkom.
  • Na panvici rozpáľte olivový olej a orestujte kuracie kúsky. Dajte bokom.
  • Medzitým uvarte podľa návodu cestoviny v osolenej vode.
  • Nivu nastrúhajte či nakrájajte na menšie kúsky. Listový špenát duste na panvici spoločne so smotanou.
  • Potom, čo je špenát rozpustený, pridajte nastrúhanú nivu a varte do zhustnutia.
  • Do omáčky pridajte osmažené kuracie mäso a uvarené cestoviny. Premiešajte a ešte krátko povarte.
  • Hotový pokrm ihneď podávajte ako hlavný chod.
Penne cestoviny s listovým špenátom a smotanovou omáčkou.
Zdroj: yummly.com

Poradíme vám s voľbou vhodného sporáka. Hodnotili sme voľne stojace kombinované sporáky . Zaujíma vás, ako v našom testovaní obstáli?

Cestoviny zapečené so špenátom a fetou

Vyskúšajte tento netradičný recept na cestoviny zapečené s gréckym syrom feta. Pokiaľ nemáte po ruke fetu, stačí použiť balkánsky syr.

Ingrediencie

  • 300g cestovín
  • 200g syra feta alebo balkánskeho syra
  • 250ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 balenie čerstvého špenátu
  • 1 lyžica horčice
  • Štipka nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ, korenie
  • Maslo

Postup

  • Najprv uvarte podľa návodu cestoviny v osolenej vode.
  • Do misy postrúhajte fetu, pridajte horčicu, nasekaný špenát, nasekanú petržlenovú vňať a zalejte smotanou.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a všetko riadne zamiešajte.
  • Uvarené cestoviny zmiešajte so smotanovo-špenátovou zmesou a dajte do zapekacej misy vymastenej maslom.
  • Navrch môžete dať ešte trochu nastrúhaného syra feta a dajte zapiecť cca na 15 minút pri 180 °C.
  • Po upečení ihneď podávajte.
Zapečené cestoviny so špenátom na grécky štýl.
Zdroj: the-girl-who-ate-everything.com

Citrónové špagety so špenátom

Vyskúšajte tieto citrónové cestoviny so špenátom. Vďaka citrónu sú svieže. Recept je navyše 100% vegánsky.

Ingrediencie

  • 1ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 300-400g špaget
  • 400g mrazeného špenátu (3 hrnčeky čerstvého)
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Soľ, korenie
  • Olivový olej/kokosový olej

Postup

  • Cibuľku nakrájajte najemno. Na hlbšej panvici s trochou oleja restujte po dobu 3 minút.
  • Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ďalšiu minútu.
  • Pridajte nevarené špagety, zalejte zeleninovým vývarom, kokosovým mliekom a citrónovou šťavou.
  • Premiešajte, cestoviny jemne zatlačte do tekutiny a varte do zmäknutia 15-18 minút.
  • Potom, čo sú špagety al dente, vmiešajte špenát a citrónovú kôru.
  • Varte ešte 2 minúty a dochuťte soľou a korením.
  • Hotové cestoviny podávajte ešte teplé.
Špenátové cestoviny na panvici s citrónovou chuťou.
Zdroj: mysuburbankitchen.com

Zdravie ukryté v špenáte

Okrem toho, že špenát skvele chutí, je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Obsahuje aj antioxidanty, ktoré sú spojené s protizápalovými účinkami ako sú kaempferol a flavnoid. Práve flavnoid znižuje riziko niekoľkých nádorových ochorení.

Ďalšou látkou je kvercetín, ktorá prospieva srdcu a pomáha pri chorobách s ním spojenými. Ďalej pomáha proti cukrovke, vírusových a bakteriálnych infekciách ale aj pri alergických reakciách. Bohatý je aj na luteín, ten pomáha srdce chrániť pred infarktom odstraňovaním nánosov cholesterolu zo stien ciev.

Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že látky v špenáte znižujú oxidačný stres a napomáhajú telu tlmiť zápalové reakcie. Tiež sa vďaka nemu v tele uvoľňujú hormóny sýtosti, preto sa po jeho konzumácii budete cítiť plní a spokojní.

Vďaka už spomínaným protizápalovým účinkom je špenát dôležitý pre správnu funkciu mozgu. Okrem podpory mozgovej činnosti, tiež pôsobí v ochrane očí vďaka obsahu luteínu. Je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, kvôli ktorému dochádza k strate zraku u ľudí vo veku 50 rokov a viac.

Špenát je teda blahodárnou súčasťou našich jedálnych lístkov. Dajte na našu radu a pripravte si z neho napríklad výborné a svieže smoothie!


Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.