Kombinácia kuracieho mäsa a kapusty je veľmi chutná a zdravá.
Preto sme si pre vás dnes pripravili 5 jednoduchých receptov na kuracie stehná na kapustu, ktoré sú vhodné pre celú rodinu.
Máme pre vás varianty s kyslou aj hlávkovou kapustou.
Užite si to!
Kuracie stehná s kyslou kapustou a baby zemiakmi
Jednoduché a chutné kuracie stehná s baby zemiakmi a kyslou kapustou z jednej panvice. Skvelý tip na rodinný obed či večeru!
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 4 x 250 g kuracích stehien
- morská soľ a drvené čierne korenie
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 300g baby zemiakov, polených
- ½ lyžičky rasce
- 2 malé vetvičky bobkový list
- 540 g kyslej kapusty
- 250 ml kuracieho vývaru
- kyslá smotana na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Rozohrejte olej vo veľkej ťažkej panvici vhodnej do rúry na strednom ohni.
- Kurča osoľte, okoreňte a kožou dole opekajte 6 minút alebo dozlatista.
- Otočte a varte opekajte ďalšie 4 minúty.
- Vyberte mäso z panvice a dajte bokom.
- Pridajte do panvice cibuľu, zemiaky, rascu a bobkové listy a za stáleho miešania varte 6 minút.
- Pridajte kyslú kapustu a vývar a premiešajte.
- Vráťte kurča do panvice, prikryte pokrievkou a preložte do rúry.
- Pečte 30 minút.
- Odkryte a pečte 20 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky a kura zlaté a prepečené.
- Osoľte, okoreňte a podávajte s kyslou smotanou.
Máme pre vás aj ďalších 7 luxusných receptov na kombináciu mäsa a kapusty , ktoré musíte ochutnať. Vyskúšajte ich všetky!
Kuracie stehná s kapustou a citrónom z jednej panvice
Nie je nad ľahké pokrmy z jednej panvice, na prípravu ktorých neušpiníte hromadu riadu. A presne taký je aj tento recept na pečené kuracie horné stehná s bielou kapustou a citrónmi. Užite si ho!
Čo budete potrebovať
- 6 kuracích horných stehien (s kosťou as kožou)
- 2 šálky nakrájanej bielej kapusty
- 1 veľká nakrájaná cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžičky morskej soli
- 1,5 lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžičky cesnakového prášku
- 3 lyžičky provensálskych byliniek alebo tymiánu
- 0,25 šálky kuracieho vývaru
- 2 nakrájané citróny
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra predhrieva, pripravte si zeleninu.
- Cibuľu nakrájajte na polmesiačiky.
- Kapustu nakrájajte na čo najtenšie kúsky.
- Citrón nakrájajte na kolieska.
- Semienka vyhoďte.
- Kuracie stehná bohato posypte soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom a provensálskymi bylinkami alebo sušeným tymianom z oboch strán.
- Na sporáku rozohrejte panvicu vhodnú do rúry s 2 lyžicami olivového oleja.
- Kuracie stehná opekajte na stredne vysokej teplote 2–3 minúty z každej strany.
- Akonáhle je mäso opečené, preložte ho na tanier.
- Do panvice pridajte kapustu a cibuľu a 1/4 šálky kuracieho vývaru.
- Vložte mäso späť do panvice a pridajte niekoľko plátkov citróna.
- Preneste panvicu do predhriatej rúry a pečte (odkryté) 20-30 minút, alebo kým nie je mäso úplne upečené.
- Pomocou teplomera na mäso skontrolujte vnútornú teplotu kurčaťa.
- Varené kuracie musí mať v najhrubšej časti mäsa aspoň 73 °C.
- Na podávanie pridajte nasekanú petržlenovú vňať!
Užite si aj naše recepty na jedlo z jedného hrnca 5x inak! Vychutnajte si napríklad bravčové s ryžou, cestoviny s cuketou a šampiňónmi alebo kapustovú polievku.
Objavte podobné tipy
Pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste
Chrumkavé a šťavnaté kuracie stehná v marináde zo sezamového oleja a sójovej omáčky pečené spolu s hlávkovou kapustou sú neuveriteľne lahodné a skvele sa hodia ako rýchla večera počas náročného pracovného dňa.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžička oleja neutrálnej chuti
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja alebo olivového oleja
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu (alebo iného)
- 1 lyžica Srirachy (voliteľne)
- 8 kuracích stehien
- 1 štipka soli a korenia podľa chuti
- 1 hlávková kapusta s hmotnosťou cca 1 – 1,5 kg
Postup
- Predhrejte rúru na 220ºC.
- Nalejte lyžičku oleja neutrálnej chuti do panvice.
- V malej miske zmiešajte sezamový olej, kokosový olej, sójovú omáčku, ryžový ocot a srirachu, ak používate.
- Vložte stehná do veľkej misy.
- Všetko dochuťte soľou a korením.
- Stehná prelejte 1/4 šálkou pripravenej zmesi a nechajte marinovať, kým sa rúra predohrieva.
- Kapustu nakrájajte na cca 2,5 cm klinky.
- Klinky dajte do veľkej misy, všetko dochuťte soľou a korením a zalejte zvyšnou zmesou oleja a sójovej omáčky.
- Kuracie stehná dajte na pripravený plech a rovnomerne ich rozprestrite.
- Pečte 10 minút.
- Vyberte plech z rúry a okolo stehien naskladajte klinky kapusty.
- Pečte ďalších 20 až 25 minút, alebo kým mäso nezezlátne a neprepečie sa.
- Vyberte plech z rúry a preneste mäso na tanier, aby si odpočinulo.
- Kapustu vráťte do rúry a pečte ďalších 10 až 15 minút, alebo kým sa šťava nezredukuje a okraje kapusty neskaramelizujú.
- Podávajte!
Kuracie stehná na červenej kapuste s cesnakovými maslovými fazuľami
Úžasný zimný pokrm z jednej panvice, ktorý vás skvele zasýti aj zahreje. Kombinácia pečených kuracích stehien, sladkej červenej kapusty a šťouchaným maslových fazule s cesnakom je úplne neodolateľná!
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie stehná
- slnečnicový olej
- 1 kocka zeleninového bujónu
- polovica veľkej hlávky červenej kapusty
- 1 červená cibuľa
- 1 hruška
- ½ tyčinky škorice
- ½ lyžičky borievkových bobúľ
- 1 badián
- 1 lyžička nového korenia
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 60 ml červeného vína
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 plechovka maslových fazule
- soľ a korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Kuracie stehná potrite trochou oleja a dobre ich ochuťte soľou a korením.
- Dajte do rúry na pekáč piecť na 20 minút.
- Medzitým kocku vývaru zmiešajte s 250 ml vriacej vody.
- Miešajte, kým sa nerozpustí.
- Kapustu rozpoľte a rezom v tvare V odstráňte tuhý stredový koreň.
- Polovicu kapusty nakrájajte nadrobno.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu.
- Hrušku aj so šupkou nastrúhajte.
- Cibuľu s nastrúhanou hruškou zmiešajte vo veľkej panvici vhodnej do rúry s kapustou, škoricou, borievkou, badiánom, novým korením, cukrom, vínom a vývarom.
- Dochuťte soľou a korením.
- Kuracie stehná vyberte z rúry a vložte do zmesi z červenej kapusty.
- Zakryte panvicu pokrievkou alebo tesne priliehajúcou vrstvou alobalu.
- Znížte teplotu rúry na 190 °C a pečte 40 minút.
- Zatiaľ čo sa mäso pečie, olúpte strúčiky cesnaku, vložte ich do hrnca s bobkovým listom a len trochu podlejte vodou.
- Mierne duste 20 minút, kým cesnak úplne nezmäkne.
- Maslové fazule sceďte a prepláchnite.
- Pridajte ich do hrnca s cesnakom a varte za mierneho miešania, kým sa úplne nezahrejú, asi 5 minút.
- Zlejte prebytočnú vodu, odstráňte bobkový list a vidličkou alebo šťouchadlom na zemiaky roztlačte cesnak a fazuľa na hrubú kašu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Vyberte pokrm z rúry a dochuťte kapustu podľa svojich predstáv.
- Kuracie stehná podávajte na množstve kapusty s roztlačenými fazuľami ako prílohou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie liatinových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?
Marinované kuracie mäso pečené s mrkvou a kapustou
Kuracie stehná v marináde zo sójovej omáčky, medu a korenia piatich vôní pečené spolu s mrkvou a hlávkovou kapustou do úplnej dokonalosti. Po tomto pokrme sa budete olizovať!
Čo budete potrebovať
- 2 kg kuracích horných stehien
- 1 hlávková kapusta, nakrájaná na 2,5 cm klinky
- 3 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na 5 cm klinky
- 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica korenia piatich vôní
- 1 lyžička cesnaku
- 1/4 šálky + 2 lyžice olivového oleja
- drvené červené chilli na dochutenie
- jarná cibuľka
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Na veľkú panvicu naaranžujte kapustu a mrkvu, pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja a osoľte 1 lyžičkou morskej soli.
- V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, med, korenie piatich vôní, cesnak a ¼ šálky olivového oleja.
- Vo veľkej miske premiešajte mäso spolu s marinádou.
- Pečte 35 minút, potom mäso vyberte a pečte zeleninu ďalších 10 minút.
- Ozdobte vločkami červeného chilli a nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Dobrú chuť!
Hlávková kapusta sa vyskytuje v rôznych tvaroch a farbách, vrátane červenej, fialovej, bielej a zelenej. Jeho listy môžu byť vráskavé alebo hladké. Je navyše nabité vitamínmi K a C a minerálmi ako je draslík alebo vápnik. Viete, ako kapusta vypestovať a spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o hlávkovej kapuste !
A ako sa vám naše dnešné recepty na kuracie stehná na kapustu páčili? Napíšte nám do komentárov!