Sladké recepty na zavarené černice, ktoré vás pohladia na duši aj na jazyku

Čo iné robiť so záplavou lesných plodov ako vyskúšať nejaký z receptov na zavarené černice.

Týmto procesom varenia sa stratí ich typická trpkosť a sú oveľa lepším doplnkom pre akékoľvek sladké jedlo.

Vyskúšajte ich s bielym jogurtom, palacinkami alebo dokonca ovsenou kašou.

Spríjemnite si deň touto doma vyrobenou sladkosťou!

Zavárané černice s brandy

Na týchto mäkkých lesných plodoch je jednoducho niečo hrejivé, čo nás láka najmä v chladnom zimnom období. Je to možno preto, že dozrievajú v najteplejšej fáze leta a pri ich ochutnaní sa v myšlienkach späť do leta vraciame.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g černíc
  2. 400 g černíc
  3. 50 ml vody
  4. 200 ml vody
  5. 200 g cukru
  6. Celá škorica
  7. 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
  8. Lyžička muškátového orieška

Postup

  1. Pripravíme si vopred sterilizované alebo úplne nové poháre na zaváranie
  2. Dajte prednosť tým, ktoré majú závitové zatváranie
  3. 200 g černíc vložíme do menšieho hrnca a roztlačíme ich šťouchadlom na zemiaky
  4. Pridáme 50 ml vody a zmes privedieme do varu
  5. Varíme asi 2 minúty
  6. Potom černice precedíme cez sito a zachytenú dužinu vyhodíme
  7. Vo vedľajšom hrnci privedieme do varu 200 ml vody s cukrom, škoricou a muškátovým orieškom
  8. Varíme asi 5 minút a potom pridávame 400 g černíc, brandy a scedenú černicovú šťavu
  9. Pokračujeme vo varení a nepretržitom miešaní, aby sa černice prehriali
  10. Miešame ale opatrne, aby sa černice príliš neroztlačili
  11. Pomocou dierovanej naberačky umiestnime povarené černice do zaváracích pohárov, ale neplníme ich až po okraj
  12. Pomocou naberačky na ne nalejeme horúci černicový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový priestor od okraja pohára
  13. Pohár utrieme, zatvoríme jej viečkom a tesne utiahneme
  14. Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť

Černice zavárania zjemnia, takže sa zbavia svojej typickej trpkosti. Dajú sa použiť ako doplnok s ochutením bieleho jogurtu, palaciniek, lievancov alebo ako poleva k vanilkovej zmrzline.

Sladká zaváraniny z čiernych bobúľ a kvalitné brandy.
Zdroj: bakingamoment.com

Černicový sirup

Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesných bobúľ si zamilujete na prvé ochutnanie. Je to výborná domáca pochúťka na palacinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastne všetko čo vás len napadne.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 kg černíc
  2. 400 g cukru
  3. 500 ml vody
  4. 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si zmiešame vodu spoločne s ostružinami
  2. Varíme ich na strednú teplotu, kým černice nezmäknú
  3. Keď sú mäkké, vezmeme si k ruke tyčový mixér a černice dohladka rozmixujeme
  4. Takto upravené černice cez sitko presejeme do inej misky
  5. Pomocou stierky černicovú omáčku cez sitko prepracujeme, kým nám v site nezostanú len semienka
  6. Teraz omáčku bez semienok vrátime späť do hrnca
  7. Do omáčky vmiešame cukor a citrónovú šťavu
  8. Sporák zapneme na strednú teplotu a varíme
  9. Černicovú omáčku stále miešame asi 5-10 minút, kým sa nezredukuje v sirup
  10. Do dezinfikovaných alebo nových pohárov horúci sirup nalejeme
  11. Ponecháme asi 3 centimetrový priestor od horného okraja
  12. Poháre utrieme a pevne uzavrieme viečkom
  13. Potom si pripravíme veľký hrniec, ktorý naplníme asi do polovice vodou, ktorú začneme variť
  14. Keď sa voda varí, pomocou klieští začneme jednotlivé poháre do neho vkladať a necháme ich tam asi 10 minút
  15. Potom ich vyberieme a otočíme ich dnom nahor na pripravený uterák alebo utierku
  16. Takto ich necháme aspoň 12 hodín odpočívať
  17. Potom skontrolujeme, či poháre tesnia, tým že zatlačíme na stred viečka, keď nepruží je to v poriadku
  18. Zavarené černice môžeme takto skladovať 9-12 mesiacov
Tekutá pochúťka vo forme sirupu z najlepších lesných bobúľ.
Zdroj: virtuallyhomemade.com

Marmeláda z černíc

Ľahko kyslastá marmeláda, ktorá sa výborne hodí ku všetkému sladkému, pretože úplne perfektne sladkosť vyváža.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g černíc
  2. 35 g želírovacieho cukru
  3. 250 g cukru
  4. 250 ml vody (alebo jablčného džúsu)
  5. 3 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
  6. Kvapka modrého potravinárskeho farbiva
  7. 4 lyžičky citrónovej šťavy

Postup

  1. Černice umyjeme
  2. Na sporáku privedieme vo väčšom hrnci do varu vodu
  3. V niekoľkých dávkach do nej vkladáme černice
  4. Počkáme, kým sa voda nezačne znovu variť a potom černice varíme asi minútu
  5. Ihneď ich z hrnca vyberieme a vložíme do misy s vekom alebo hrnce, aby nám zostali teplé
  6. Opakujeme s celou várkou černíc
  7. Do veľkého hrnca pridáme želírovací cukor spoločne s klasickým cukrom a pridáme vodu alebo džús
  8. Ak ste sa rozhodli pracovať aj s potravinárskym farbivom, tak ho teraz pridáme
  9. Na strednú teplotu neustále zmes miešame, kým zmes nezhustne a nezačne bublať
  10. Pridáme šťavu z citróna a varíme ďalšiu minútu
  11. Opatrne pridáme blanšírované černice a miešame, kým sa rovnomerne nerozprestrú
  12. Horúcu černicovú marmeládu plníme do dezinfikovaných pohárov, kde necháme asi 3 centimetre namiesto od uzáveru
  13. Hrdlo pohárov utrieme, nasadíme viečka a poriadne utiahneme
  14. Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť
Marmeláda plná kúskov čerstvých zavarených lesných bobúľ.
Zdroj: evermine.com

Černicová zaváranina s čokoládou

Uchovajte si letné šťavnaté bobule v tomto fantastickej receptu na zavarené černice s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutí priam božsky. Najmä potom na chrumkavom hrianke alebo obľúbenej zmrzline.

Čo budeme potrebovať

  1. 650 g čerstvých černíc
  2. 150 g cukru kryštál
  3. Šťava z ½ citróna
  4. 30 g kvalitnej čokolády (nadrobno nakrájané)

Postup

  1. Černice umyjeme, očistíme a usušíme
  2. Černice spoločne s cukrom vložíme do väčšieho hrnca a začneme ich na strednú teplotu variť
  3. Za stáleho miešania pokračujeme, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa sirup
  4. Uvarené černice prepasírujeme cez sitko a kôstky vyhodíme
  5. Zmes vrátime späť do hrnca a pridáme citrónovú šťavu
  6. Zmes zahrievame na vysokú teplotu
  7. Tesne pred tým ako sa zmes začne variť, teplotu znížime a pridáme čokoládu
  8. Pomaly miešame, aby sa ingrediencie prepojili
  9. Pripravíme si poháre na zaváranie, ktoré sme predtým umyli a dezinfikovali
  10. Čokoládovo-černicovú zmes privedieme znova do varu a za stáleho miešania jej 5 minút prudko povaríme
  11. Zložíme z platne a necháme zmes 3 minúty odpočívať
  12. Na povrchu by sa za tú dobu mal vytvoriť škralúp (pri jemnom stlačení by sa mal povrch zvraštiť)
  13. Pokiaľ sa tak nedeje, vrátime zmes znovu na sporák a znovu povaríme, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu
  14. Horúcu zmes nalievame do pohárov, kde necháme 3 centimetrový priestor od okraja
  15. Poháre utrieme a uzavrieme
  16. Do väčšieho hrnca, do jeho polovice, nalejeme vodu, ktorú privedieme do varu
  17. Uzavreté poháre vložíme do horúceho vodného kúpeľa a varíme ich po dobu 10 minút
  18. Potom poháre vyberieme a necháme ich hore dnom chladnúť 12-24 hodín.
  19. Skontrolujeme tesnenie a zavarené černice uchovávame na chladnom mieste

Akékoľvek neuzavreté poháre by mali byť chladené a spotrebované do 3 týždňov.

Pohár plný lesných bobúľ s citrónovou šťavou na toastu.
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Zaváranie černíc bez cukru

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg černíc
  2. 500 ml vody (alebo nesladené ovocné šťavy)

Postup

  1. Vodu nalejeme do hrnca a privedieme ju do varu
  2. Černice umyjeme a scedíme
  3. Pridáme ich do vody a varíme, kým nie sú mäkké
  4. Pomocou dierovanej naberačky, plníme horúcimi ostružinami jednotlivé poháre
  5. Poháre by mali mať voľný priestor 3 centimetrov od horného okraja
  6. Potom pridáme vyvarenú tekutinu (asi 1 centimeter)
  7. Utrieme hrdlo pohára a uzavrieme viečkom
  8. Naplnené poháre naukladáme do hrnca, do ktorého nalejeme vodu a privedieme ho do varu
  9. Hrniec priklopíme a černice zavárame asi 15 minút
  10. Po uplynutí 15 minút, sporák vypneme, zložíme pokrievku a počkáme 5 minút
  11. Potom poháre vyberieme a necháme ich 24 hodín odpočívať a chladnúť.
  12. Poháre si označíme a skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste
Černicová domáca zaváranina bez cukru len z 2 ingrediencií.
Zdroj: ourbalancedbowl.com

Zaváranie černíc v rúre

Zaváranie v rúre je oveľa jednoduchšie ako napríklad v horúcej vode. Najmä vám to ušetrí veľa času aj práce. Ale aj tento spôsob zavárania má niekoľko svojich zásad, ktoré treba dodržať, a to:

Dôkladnú sterilizáciu pohárov

V rúre zavárajte iba v pohároch so závitom

Používať rovnakú veľkosť pohárov

Poháre sa v rúre nesmú vzájomne dotýkať ani sa dotýkať plechu

Používajte hlbší plech, do ktorého budete liať vodu

Čo budeme potrebovať

  1. 2 kg čerstvých černíc
  2. 1 l vody
  3. 300 g cukru

Postup

  1. Černice umyjeme a očistíme pod studenou vodou
  2. Naplníme ich do umytých pohárov
  3. Pripravíme si sladký nálev, ktorým černice zalejeme
  4. V hrnci si zvaríme cukor spoločne s vodou
  5. Týmto horúcim nálevom černice zalejeme
  6. Poháre uzavrieme viečkami, ktoré musia byť na závit
  7. Rúru si zapneme na 250 stupňov na režim horúceho vzduchu
  8. Na dno plechu dáme starú utierku, ktorú zalejeme vodou do výšky asi 2-3 centimetrov
  9. Na plech vyskladáme poháre a vložíme ich do rúry
  10. Černice zavárame asi 8 minút
  11. Keď uplynie stanovený čas, tak všetky poháre potom dnom nahor vyskladáme na kuchynskú linku a necháme ich 12-24 hodín v pokoji odstáť
Lahodná domáca marmeláda natretá na čerstvom chlebe.
Zdroj: emmaduckworthbakes.co.uk

Zaváranie vo svojej podstate nie je tak zložité. Chce to trochu skúseností a cviku a potom to pôjde jedna radosť. Pokiaľ si ale predsa len chcete uľahčiť prácu alebo máte veľkú záhradu plnú najrôznejšieho ovocia, ktoré si priamo hovorí o zavarení, tak neváhajte ani minútu a kúpte si zaváraný hrniec!

Uľahčí vám to veľa času a práce, pri ktorej stihnete mnoho ďalších aktivít. Pokiaľ si ale výberom nie ste istí pozrite sa na tieto recenzie tých najlepších hrncov na zaváranie čo sú momentálne na trhu k dispozícii. A staňte sa majstrom v zaváraní jedna dve!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.