Čo iné robiť so záplavou lesných plodov ako vyskúšať nejaký z receptov na zavarené černice.
Týmto procesom varenia sa stratí ich typická trpkosť a sú oveľa lepším doplnkom pre akékoľvek sladké jedlo.
Vyskúšajte ich s bielym jogurtom, palacinkami alebo dokonca ovsenou kašou.
Spríjemnite si deň touto doma vyrobenou sladkosťou!
Zavárané černice s brandy
Na týchto mäkkých lesných plodoch je jednoducho niečo hrejivé, čo nás láka najmä v chladnom zimnom období. Je to možno preto, že dozrievajú v najteplejšej fáze leta a pri ich ochutnaní sa v myšlienkach späť do leta vraciame.
Čo budeme potrebovať
- 200 g černíc
- 400 g černíc
- 50 ml vody
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- Celá škorica
- 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
- Lyžička muškátového orieška
Postup
- Pripravíme si vopred sterilizované alebo úplne nové poháre na zaváranie
- Dajte prednosť tým, ktoré majú závitové zatváranie
- 200 g černíc vložíme do menšieho hrnca a roztlačíme ich šťouchadlom na zemiaky
- Pridáme 50 ml vody a zmes privedieme do varu
- Varíme asi 2 minúty
- Potom černice precedíme cez sito a zachytenú dužinu vyhodíme
- Vo vedľajšom hrnci privedieme do varu 200 ml vody s cukrom, škoricou a muškátovým orieškom
- Varíme asi 5 minút a potom pridávame 400 g černíc, brandy a scedenú černicovú šťavu
- Pokračujeme vo varení a nepretržitom miešaní, aby sa černice prehriali
- Miešame ale opatrne, aby sa černice príliš neroztlačili
- Pomocou dierovanej naberačky umiestnime povarené černice do zaváracích pohárov, ale neplníme ich až po okraj
- Pomocou naberačky na ne nalejeme horúci černicový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový priestor od okraja pohára
- Pohár utrieme, zatvoríme jej viečkom a tesne utiahneme
- Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť
Černice zavárania zjemnia, takže sa zbavia svojej typickej trpkosti. Dajú sa použiť ako doplnok s ochutením bieleho jogurtu, palaciniek, lievancov alebo ako poleva k vanilkovej zmrzline.

Černicový sirup
Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesných bobúľ si zamilujete na prvé ochutnanie. Je to výborná domáca pochúťka na palacinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastne všetko čo vás len napadne.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg černíc
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Vo väčšom hrnci si zmiešame vodu spoločne s ostružinami
- Varíme ich na strednú teplotu, kým černice nezmäknú
- Keď sú mäkké, vezmeme si k ruke tyčový mixér a černice dohladka rozmixujeme
- Takto upravené černice cez sitko presejeme do inej misky
- Pomocou stierky černicovú omáčku cez sitko prepracujeme, kým nám v site nezostanú len semienka
- Teraz omáčku bez semienok vrátime späť do hrnca
- Do omáčky vmiešame cukor a citrónovú šťavu
- Sporák zapneme na strednú teplotu a varíme
- Černicovú omáčku stále miešame asi 5-10 minút, kým sa nezredukuje v sirup
- Do dezinfikovaných alebo nových pohárov horúci sirup nalejeme
- Ponecháme asi 3 centimetrový priestor od horného okraja
- Poháre utrieme a pevne uzavrieme viečkom
- Potom si pripravíme veľký hrniec, ktorý naplníme asi do polovice vodou, ktorú začneme variť
- Keď sa voda varí, pomocou klieští začneme jednotlivé poháre do neho vkladať a necháme ich tam asi 10 minút
- Potom ich vyberieme a otočíme ich dnom nahor na pripravený uterák alebo utierku
- Takto ich necháme aspoň 12 hodín odpočívať
- Potom skontrolujeme, či poháre tesnia, tým že zatlačíme na stred viečka, keď nepruží je to v poriadku
- Zavarené černice môžeme takto skladovať 9-12 mesiacov

Marmeláda z černíc
Ľahko kyslastá marmeláda, ktorá sa výborne hodí ku všetkému sladkému, pretože úplne perfektne sladkosť vyváža.
Čo budeme potrebovať
- 500 g černíc
- 35 g želírovacieho cukru
- 250 g cukru
- 250 ml vody (alebo jablčného džúsu)
- 3 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
- Kvapka modrého potravinárskeho farbiva
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
Postup
- Černice umyjeme
- Na sporáku privedieme vo väčšom hrnci do varu vodu
- V niekoľkých dávkach do nej vkladáme černice
- Počkáme, kým sa voda nezačne znovu variť a potom černice varíme asi minútu
- Ihneď ich z hrnca vyberieme a vložíme do misy s vekom alebo hrnce, aby nám zostali teplé
- Opakujeme s celou várkou černíc
- Do veľkého hrnca pridáme želírovací cukor spoločne s klasickým cukrom a pridáme vodu alebo džús
- Ak ste sa rozhodli pracovať aj s potravinárskym farbivom, tak ho teraz pridáme
- Na strednú teplotu neustále zmes miešame, kým zmes nezhustne a nezačne bublať
- Pridáme šťavu z citróna a varíme ďalšiu minútu
- Opatrne pridáme blanšírované černice a miešame, kým sa rovnomerne nerozprestrú
- Horúcu černicovú marmeládu plníme do dezinfikovaných pohárov, kde necháme asi 3 centimetre namiesto od uzáveru
- Hrdlo pohárov utrieme, nasadíme viečka a poriadne utiahneme
- Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť

Objavte podobné tipy
Černicová zaváranina s čokoládou
Uchovajte si letné šťavnaté bobule v tomto fantastickej receptu na zavarené černice s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutí priam božsky. Najmä potom na chrumkavom hrianke alebo obľúbenej zmrzline.
Čo budeme potrebovať
- 650 g čerstvých černíc
- 150 g cukru kryštál
- Šťava z ½ citróna
- 30 g kvalitnej čokolády (nadrobno nakrájané)
Postup
- Černice umyjeme, očistíme a usušíme
- Černice spoločne s cukrom vložíme do väčšieho hrnca a začneme ich na strednú teplotu variť
- Za stáleho miešania pokračujeme, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa sirup
- Uvarené černice prepasírujeme cez sitko a kôstky vyhodíme
- Zmes vrátime späť do hrnca a pridáme citrónovú šťavu
- Zmes zahrievame na vysokú teplotu
- Tesne pred tým ako sa zmes začne variť, teplotu znížime a pridáme čokoládu
- Pomaly miešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Pripravíme si poháre na zaváranie, ktoré sme predtým umyli a dezinfikovali
- Čokoládovo-černicovú zmes privedieme znova do varu a za stáleho miešania jej 5 minút prudko povaríme
- Zložíme z platne a necháme zmes 3 minúty odpočívať
- Na povrchu by sa za tú dobu mal vytvoriť škralúp (pri jemnom stlačení by sa mal povrch zvraštiť)
- Pokiaľ sa tak nedeje, vrátime zmes znovu na sporák a znovu povaríme, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu
- Horúcu zmes nalievame do pohárov, kde necháme 3 centimetrový priestor od okraja
- Poháre utrieme a uzavrieme
- Do väčšieho hrnca, do jeho polovice, nalejeme vodu, ktorú privedieme do varu
- Uzavreté poháre vložíme do horúceho vodného kúpeľa a varíme ich po dobu 10 minút
- Potom poháre vyberieme a necháme ich hore dnom chladnúť 12-24 hodín.
- Skontrolujeme tesnenie a zavarené černice uchovávame na chladnom mieste
Akékoľvek neuzavreté poháre by mali byť chladené a spotrebované do 3 týždňov.

Zaváranie černíc bez cukru
Čo budeme potrebovať
- 1 kg černíc
- 500 ml vody (alebo nesladené ovocné šťavy)
Postup
- Vodu nalejeme do hrnca a privedieme ju do varu
- Černice umyjeme a scedíme
- Pridáme ich do vody a varíme, kým nie sú mäkké
- Pomocou dierovanej naberačky, plníme horúcimi ostružinami jednotlivé poháre
- Poháre by mali mať voľný priestor 3 centimetrov od horného okraja
- Potom pridáme vyvarenú tekutinu (asi 1 centimeter)
- Utrieme hrdlo pohára a uzavrieme viečkom
- Naplnené poháre naukladáme do hrnca, do ktorého nalejeme vodu a privedieme ho do varu
- Hrniec priklopíme a černice zavárame asi 15 minút
- Po uplynutí 15 minút, sporák vypneme, zložíme pokrievku a počkáme 5 minút
- Potom poháre vyberieme a necháme ich 24 hodín odpočívať a chladnúť.
- Poháre si označíme a skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste

Zaváranie černíc v rúre
Zaváranie v rúre je oveľa jednoduchšie ako napríklad v horúcej vode. Najmä vám to ušetrí veľa času aj práce. Ale aj tento spôsob zavárania má niekoľko svojich zásad, ktoré treba dodržať, a to:
Dôkladnú sterilizáciu pohárov
V rúre zavárajte iba v pohároch so závitom
Používať rovnakú veľkosť pohárov
Poháre sa v rúre nesmú vzájomne dotýkať ani sa dotýkať plechu
Používajte hlbší plech, do ktorého budete liať vodu
Čo budeme potrebovať
- 2 kg čerstvých černíc
- 1 l vody
- 300 g cukru
Postup
- Černice umyjeme a očistíme pod studenou vodou
- Naplníme ich do umytých pohárov
- Pripravíme si sladký nálev, ktorým černice zalejeme
- V hrnci si zvaríme cukor spoločne s vodou
- Týmto horúcim nálevom černice zalejeme
- Poháre uzavrieme viečkami, ktoré musia byť na závit
- Rúru si zapneme na 250 stupňov na režim horúceho vzduchu
- Na dno plechu dáme starú utierku, ktorú zalejeme vodou do výšky asi 2-3 centimetrov
- Na plech vyskladáme poháre a vložíme ich do rúry
- Černice zavárame asi 8 minút
- Keď uplynie stanovený čas, tak všetky poháre potom dnom nahor vyskladáme na kuchynskú linku a necháme ich 12-24 hodín v pokoji odstáť

Zaváranie vo svojej podstate nie je tak zložité. Chce to trochu skúseností a cviku a potom to pôjde jedna radosť. Pokiaľ si ale predsa len chcete uľahčiť prácu alebo máte veľkú záhradu plnú najrôznejšieho ovocia, ktoré si priamo hovorí o zavarení, tak neváhajte ani minútu a kúpte si zaváraný hrniec!
Uľahčí vám to veľa času a práce, pri ktorej stihnete mnoho ďalších aktivít. Pokiaľ si ale výberom nie ste istí pozrite sa na tieto recenzie tých najlepších hrncov na zaváranie čo sú momentálne na trhu k dispozícii. A staňte sa majstrom v zaváraní jedna dve!