Na jar prichádza obdobie prvých jarných šalátov z čerstvej zeleniny.
V ponuke už je hlávkový šalát, reďkovky, jarná cibuľka, hocikde aj kaleráby.
Šalátky môžeme podávať ako k hlavným jedlám alebo samostatne ako vitamínovú jarnú posilu.
Skúste tie naše!
Jarný zemiakový šalát
Šalát zo zemiakov nemusíme servírovať len na Vianoce, ale aj v jeho odľahčenej verzii na jar.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg malé červené zemiaky
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja, rozdelené
- 60 ml citrónovej šťavy
- Hrsť mäty, jemne nasekané
- 2 lyžice mletej šalotky
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- Soľ a korenie na dochutenie
- 250 g rukoly
- 150 g hrášku
Postup
- Zemiaky varte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou 10 až 15 minút do mäkka.
- Scedíme a necháme vychladnúť.
- Zemiaky nakrájajte na polovice a preložte do veľkej misy.
- Pridajte 2 lyžice oleja a premiešajte.
- Zemiaky grilujte 3 až 5 minút na panvici.
- V malej miske prešľahajte zvyšný olej, citrónovú šťavu, mätu, šalotku a Dijon.
- Dochuťte soľou a korením.
- Zmiešajte zemiaky, rukolu, hrášok a dresing.
Pripravte si k ľahkému letnému šalátku aj lahodného lososa so zeleninou ! Inšpirujte sa našimi receptami!

Mrkvový šalát s jarnou cibuľkou
Chrumkavý a ľahký recept na jarný šalát.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mrkvy, nakrájaná
- 150 g nakrájanej jarnej cibuľky
- 100 g čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- Hrubá soľ a čerstvo mleté korenie
- 1/2 šťavy citróna
Postup
- Zmiešajte mrkva, cibuľu a petržlen vo veľkej miske.
- Zmiešame olej a ocot a dochutíme soľou a korením.
- Necháme 1 hodinu odležať.
- Pred podávaním vytlačte citrón.

Objavte podobné tipy
Jarný uhorkový šalát s reďkovkami
Na tomto šaláte z uhoriek je toho toľko čo milovať. Ľahko sa pripravuje, používa tie najjednoduchšie ingrediencie a je plný čerstvej chuti.
Čo budeme potrebovať
- zväzok malých čerstvých reďkoviek
- 1 šalátová uhorka
- šalát lollo rosso
- extra panenský olivový olej
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup
- Reďkovky a uhorku dôkladne umyjeme, okrájame konce a nakrájame na tenké plátky.
- Šalát podľa potreby premiešame, dôkladne vysušíme a natrháme na menšie trsy.
- Všetko zmiešame vo veľkej mise, pridáme lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu.
- Podávame vychladené.

Jarný paradajkový šalát s bazalkou a tekvicovými semienkami
Čerstvé paradajky zo záhradky sa dokonale hodia k tekvicovým semienkom a bylinkám!
Čo budeme potrebovať
- 10 stredných paradajok
- tekvicové semienka – lepšie budú chutiť opražené
- bazalkové listy
- chlebové krutóny (najlepšie z tekvicového chleba)
- olivový olej
- balsamico ocot alebo redukciu
- soľ, korenie
Postup
- Paradajky nakrájame a dáme do misy.
- Pridáme tekvicové semienka, natrhané bazalkové listy, zalejeme olivovým olejom.
- Dochutíme soľou a korením, balzamicom
- Môžeme doplniť krutóny z chleba.
Všetky ponúkané recepty môžeme dopĺňať celozrnným pečivom, alebo domácim chlebom . Pre jednoduchšiu prípravu si môžete zaobstarať tie najlepšie domáce pekárne , ktorých hodnotenie nájdete v našej recenzii.
