Univerzálny zeleninou v kuchyni je cuketa.
Jej všestranné použitie ju predurčuje na smaženie, dusenie i zapekanie.
Je ideálny do redukčných diét, pretože má veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahuje totiž veľmi vysoké percento vody a vlákninu a len minimum sacharidov.
My si pre vás pripravili 6 výborných receptov z cukety. Dobrú chuť!
Vyprážaná cuketa v cestíčku
Vyprážaná cuketa chutí výborne. Doplniť ju môžete aj tatárskou omáčkou alebo zeleninovým šalátom.
INGREDIENCIE
- cuketa
- vajcia
- hladká múka
- strúhanka
- soľ
- olej
POSTUP
- Cuketu umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Ak je cuketa väčšia, zbavíme ju jadier.
- Pripravenú cuketu osolíme a obaľujeme v tradičnom trojobale – hladká múka, vajce a strúhanka.
- Cuketu smažíme z oboch strán na panvici dozlatista.

Klasické Cuketové placky na panvicu
Na placky cuketu nastrúhame na rezance a spojíme s vajcami a ďalšími ingredienciami podľa receptu. Mierne zahustíme podľa potreby. Lyžicou potom kladieme do horúceho tuku malej placky.
INGREDIENCIE
- 1 cuketa
- 3 lyžice masla
- 3 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 1 varený zemiak
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 3 lyžice nakladané kukurica
- soľ
POSTUP
- Cuketu a zemiakov nastrúhame, ľahko osolíme.
- Cesnak a cibuľu olúpeme a nadrobno nakrájame.
- Všetko zmiešame s trochou polohrubej múky, 2 vajciami a kukuricou.
- Vypracujeme súdržné cesto, z ktorého vytvarujeme ploché placky, vysoké asi 1 cm.
- Placky vyprážame na rozpálenom masle z oboch strán dozlatista.
- Podávame ako hlavný chod, najlepšie s čerstvou zeleninou a kyslou smotanou.

Cuketové placky do rúry
Vďačnou večerou budú zaiste Cuketové placky. Zvlášť potom v čase, keď je cukiet všade plno a vy neviete, čo s nimi.
INGREDIENCIE
- cuketa
- polohrubá múka
- lyžička prášku do pečiva
- 2 až 3 vajcia
- mlieko
- jarná cibuľka
- lístky petržlenovej vňate
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Do misy nasypeme múku s práškom do pečiva.
- Pridáme vajce rozšľahané v mlieku a zamiešame.
- Do cesta primiešame nastrúhaný cuketu, nakrájanú jarnú cibuľku a vňaťovú petržlenovú vňať.
- Všetko dobre zamiešame.
- Na plech s papierom na pečenie začneme robiť malé obláčiky s našou zmesou
- Pečieme približne 15 minút na 200 C
- Podávame so zeleninovým šalátom.

Objavte podobné tipy
Poctivé Cuketové zemiakové placky
Skúste doplniť nastrúhané zemiaky cuketou a usmažte si zemiakové placky. Uvidíte, aká je to dobrota, po ktorej sa na obed len zapráši.
INGREDIENCIE
- 300 g cukety
- 300 g surových zemiakov
- soľ
- cesnak podľa chuti
- majoránka
- 2 vajcia
- 7 lyžíc ovsených vločiek
POSTUP
- Cuketu aj zemiaky očistíme, olúpeme a nastrúhame.
- Prebytočnú vodu vytlačíme, aby sa nám zemiakové placky dobre vyprážali.
- Pridáme soľ, majoránku, rozotrený cesnak, vajcia a ovsené vločky.
- Zo vzniknutej zmesi tvarujeme na panvici placky a na tuku vyprážame z oboch strán.

Diétne grilovaná cuketa
INGREDIENCIE
- 2 stredné cukety
- citrónová šťava
- 4 strúčiky cesnaku
- limetka
- 2 lyžice olivového oleja
- zeler
- soľ, korenie
- parmasan na posyp
POSTUP
- Menšie cuketu nakrájame na kolieska hrubé asi pol centimetra, z oboch strán posypeme korením.
- Uložíme do uzatvárateľnej misky a zalejeme zálievkou mixovanú zo lyžice oleja, zeleru, citrónovej šťavy, horčice a cesnaku.
- Necháme odležať do druhého dňa.
- Grilujeme z oboch strán do zlatista.
- Servírujeme s pečivom a kyslou smotanou a plátkom limetky.

Vyprážané Cuketové fašírky
Na fašírky cuketu nastrúhame a pripravíme si zmes, ktorú dopĺňame údeninou, hubami, strukovinami, surovú alebo dusenou zeleninou . Zmes spojíme vajcami a zahustíme strúhankou alebo múkou. Vytvarované karbonátky obaľujeme väčšinou v trojobale.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček varené cíceru
- 2 vajcia
- 3 lyžice strúhanky
- 1 hrnček strúhanej cukety
- soľ, korenie
- majoránka
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice oleja na vyprážanie
POSTUP
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nadrobno nakrájame.
- Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.
- Z cesta vymiešame kolieska asi 1,5 cm vysoká tak, aby sa nám zmestili 4 na panvicu.
- Smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
- Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou a tatárskou omáčkou alebo kyslou smotanou.

Ďalšie zaujímavé vlastnosti cukety
Cuketa plodí po celé leto, ak má dostatok vlahy. Dorastá do pomerne veľkých rozmerov, zvláštnosťou nie je ani 5 kg cuketa. Najlepšie pre konzumáciu sú ale cukiny od 20-30 cm. Staršie a väčšie cukety majú silnejšie šupku, ktorá pri tepelnej úprave stvrdne a je ťažko stráviteľná. Semená veľkých cukiet je dobré odstrániť. Naproti tomu menšie a stredné cukety možno konzumovať aj so šupkou.
Ku vyprážané cuketě sa hodia zemiaky v rôznej úprave vrátane zemiakovej kaše. Môžeme pridať aj tatárskou alebo inú studenú omáčku a zeleninový šalát.
Pred tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíľu odležať. Orosí sa a vylúči tak časť prebytočnej vody. Pri príprave cukety pridajte vždy aspoň trochu oleja, lepšie sa vstrebe vitamín A.