Vyprážané karbonátky a placky z cukety: ochutnajte ten rozdiel!

Univerzálny zeleninou v kuchyni je cuketa.

Jej všestranné použitie ju predurčuje na smaženie, dusenie i zapekanie.

Je ideálny do redukčných diét, pretože má veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahuje totiž veľmi vysoké percento vody a vlákninu a len minimum sacharidov.

My si pre vás pripravili 6 výborných receptov z cukety. Dobrú chuť!

Vyprážaná cuketa v cestíčku

Vyprážaná cuketa chutí výborne. Doplniť ju môžete aj tatárskou omáčkou alebo zeleninovým šalátom.

INGREDIENCIE

  • cuketa
  • vajcia
  • hladká múka
  • strúhanka
  • soľ
  • olej

POSTUP

  • Cuketu umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Ak je cuketa väčšia, zbavíme ju jadier.
  • Pripravenú cuketu osolíme a obaľujeme v tradičnom trojobale – hladká múka, vajce a strúhanka.
  • Cuketu smažíme z oboch strán na panvici dozlatista.

Hotový recept na smaženú cuketu seriouseats.com

Klasické Cuketové placky na panvicu

Na placky cuketu nastrúhame na rezance a spojíme s vajcami a ďalšími ingredienciami podľa receptu. Mierne zahustíme podľa potreby. Lyžicou potom kladieme do horúceho tuku malej placky.

INGREDIENCIE

  • 1 cuketa
  • 3 lyžice masla
  • 3 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 varený zemiak
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 3 lyžice nakladané kukurica
  • soľ

POSTUP

  • Cuketu a zemiakov nastrúhame, ľahko osolíme.
  • Cesnak a cibuľu olúpeme a nadrobno nakrájame.
  • Všetko zmiešame s trochou polohrubej múky, 2 vajciami a kukuricou.
  • Vypracujeme súdržné cesto, z ktorého vytvarujeme ploché placky, vysoké asi 1 cm.
  • Placky vyprážame na rozpálenom masle z oboch strán dozlatista.
  • Podávame ako hlavný chod, najlepšie s čerstvou zeleninou a kyslou smotanou.

Cuketa: recept na Cuketové placky

Cuketové placky do rúry

Vďačnou večerou budú zaiste Cuketové placky. Zvlášť potom v čase, keď je cukiet všade plno a vy neviete, čo s nimi.

INGREDIENCIE

  • cuketa
  • polohrubá múka
  • lyžička prášku do pečiva
  • 2 až 3 vajcia
  • mlieko
  • jarná cibuľka
  • lístky petržlenovej vňate
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Do misy nasypeme múku s práškom do pečiva.
  • Pridáme vajce rozšľahané v mlieku a zamiešame.
  • Do cesta primiešame nastrúhaný cuketu, nakrájanú jarnú cibuľku a vňaťovú petržlenovú vňať.
  • Všetko dobre zamiešame.
  • Na plech s papierom na pečenie začneme robiť malé obláčiky s našou zmesou
  • Pečieme približne 15 minút na 200 C
  • Podávame so zeleninovým šalátom.

Hotový recept na Cuketové placky

Poctivé Cuketové zemiakové placky

Skúste doplniť nastrúhané zemiaky cuketou a usmažte si zemiakové placky. Uvidíte, aká je to dobrota, po ktorej sa na obed len zapráši.

INGREDIENCIE

  • 300 g cukety
  • 300 g surových zemiakov
  • soľ
  • cesnak podľa chuti
  • majoránka
  • 2 vajcia
  • 7 lyžíc ovsených vločiek

POSTUP

  • Cuketu aj zemiaky očistíme, olúpeme a nastrúhame.
  • Prebytočnú vodu vytlačíme, aby sa nám zemiakové placky dobre vyprážali.
  • Pridáme soľ, majoránku, rozotrený cesnak, vajcia a ovsené vločky.
  • Zo vzniknutej zmesi tvarujeme na panvici placky a na tuku vyprážame z oboch strán.

Hotový recept na Cuketové zemiakové placky

Diétne grilovaná cuketa

INGREDIENCIE

  • 2 stredné cukety
  • citrónová šťava
  • 4 strúčiky cesnaku
  • limetka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • zeler
  • soľ, korenie
  • parmasan na posyp

POSTUP

  • Menšie cuketu nakrájame na kolieska hrubé asi pol centimetra, z oboch strán posypeme korením.
  • Uložíme do uzatvárateľnej misky a zalejeme zálievkou mixovanú zo lyžice oleja, zeleru, citrónovej šťavy, horčice a cesnaku.
  • Necháme odležať do druhého dňa.
  • Grilujeme z oboch strán do zlatista.
  • Servírujeme s pečivom a kyslou smotanou a plátkom limetky.

Cuketu môžeme i ogrilovať.

Vyprážané Cuketové fašírky

Na fašírky cuketu nastrúhame a pripravíme si zmes, ktorú dopĺňame údeninou, hubami, strukovinami, surovú alebo dusenou zeleninou . Zmes spojíme vajcami a zahustíme strúhankou alebo múkou. Vytvarované karbonátky obaľujeme väčšinou v trojobale.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček varené cíceru
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice strúhanky
  • 1 hrnček strúhanej cukety
  • soľ, korenie
  • majoránka
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 lyžice oleja na vyprážanie

POSTUP

  • Cibuľu a cesnak ošúpeme a nadrobno nakrájame.
  • Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.
  • Z cesta vymiešame kolieska asi 1,5 cm vysoká tak, aby sa nám zmestili 4 na panvicu.
  • Smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
  • Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou a tatárskou omáčkou alebo kyslou smotanou.

Recept na Cuketové karbonátky

Ďalšie zaujímavé vlastnosti cukety

Cuketa plodí po celé leto, ak má dostatok vlahy. Dorastá do pomerne veľkých rozmerov, zvláštnosťou nie je ani 5 kg cuketa. Najlepšie pre konzumáciu sú ale cukiny od 20-30 cm. Staršie a väčšie cukety majú silnejšie šupku, ktorá pri tepelnej úprave stvrdne a je ťažko stráviteľná. Semená veľkých cukiet je dobré odstrániť. Naproti tomu menšie a stredné cukety možno konzumovať aj so šupkou.

Ku vyprážané cuketě sa hodia zemiaky v rôznej úprave vrátane zemiakovej kaše. Môžeme pridať aj tatárskou alebo inú studenú omáčku a zeleninový šalát.

Pred tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíľu odležať. Orosí sa a vylúči tak časť prebytočnej vody. Pri príprave cukety pridajte vždy aspoň trochu oleja, lepšie sa vstrebe vitamín A.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.