Už zase premýšľate, čo budete tento týždeň variť?
Už nemusíte!
Pripravili sme si pre vás 5 chutných receptov na syrový nákup, ktoré vás zasýtia a naviac uspokoja vaše chuťové bunky.
Vyskúšajte variantu so špenátom a pšenicami či s bešamelovou omáčkou.
Dobrú chuť!
Syrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou
Ste milovníci syra? Skúste si z neho pripraviť chutný nákyp, ktorého príprava nie je vôbec náročná. Navyše naň potrebujete len pár jednoduchých surovín.
INGREDIENCIA
- 1 cibuľa
- 80 g masla
- 80 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 4 vajcia
- 50 g šunky na kocky
- 100 g čedaru
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1 lyžica oleja
- 50 g parmezánu
POSTUP
- Cibuľu nasekáme na jemno a necháme zosklovatieť na rozohriatom masle.
- Zaprášime ju hladkou múkou a orestujeme.
- Za stáleho miešania postupne prilejeme mlieko a privedieme do varu.
- Varíme, kým zmes nezhustne.
- Potom odstavíme a necháme čiastočne vychladnúť.
- Do omáčky postupne vmiešame žĺtky, šunku, čedar, korenie a soľ.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do syrovej omáčky.
- Zapekaciu formu vymažeme olejom a vysypeme nastrúhaným parmezánom.
- Nalejeme syrovú zmes a posypeme zvyšným nastrúhaným čedarom.
- Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme pri 180 ° C asi 30 minút.

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty z bešamelu , na ktorých si pochutná celá rodina. Inšpirujte sa!
Nákyp zo syra so špenátom a pšenicami
Vyskúšajte tento zdravý syrový nákyp s čerstvým špenátom a pšenicami. Pochutí si na ňom celá rodina!
INGREDIENCIA
- 1 hrnček pšeno
- 1 hrnček čerstvého špenátu
- 3 vajcia
- 1/2 lyžičky tymiánu
- pažítka
- morská soľ
- olivový olej
- 250 g syra (eidam, gouda, mozarella,…)
POSTUP
- Pripravíme si pšeno.
- Prepláchneme ich horúcou vodou, potom dáme do kastrólika, zalejeme vodou.
- Varíme asi 15 minút, kým sa z nich nevyvarí všetka voda.
- Medzitým si rozšľaháme vajcia, pridáme do nich tymian, trochu soli a vetvička na jemno nasekané pažítky.
- Po uvarení necháme pšeno na pár minút vychladnúť a zatiaľ si pripravíme špenát.
- Špenátové listy na hrubo nasekáme.
- Jáhly zmiešame v mise so špenátom a dochutíme soľou.
- Vzniknutú zmes dáme do olejom vymastenej zapekacej misy a zalejeme rozšľahanými vajíčkami s bylinkami.
- Pečme na 190 ° C po dobu 20 minút.
- Po dvadsiatich minútach pridáme na vrch nákypu nastrúhaný syr a zapekáme ďalších 5 minút.
- Nákyp chutí naozaj výborne s paradajkami alebo paradajkovým šalátom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Syrový nákyp s rožkami
Nákyp z rožkov, syra a vajec ochutený muškátovým kvetom je skvelou a výdatnou večerou , ktorú si navyše zvládne pripraviť úplne každý!
INGREDIENCIA
- 3 vajcia
- 4 rožky, staršie
- 100 g tvrdého syra
- 300 ml mlieka
- pažítka
- soľ
- 50 g masla
- štipka muškátového kvetu
POSTUP:
- Rožky nakrájame na kocky
- Pridáme 2/3 strúhaného syra, jemne posekanú pažítku, nakrájanú údeninu a premiešame.
- Zmes dáme do tukom vymastenej zapekacej misky a zalejeme osoleným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia.
- Poukladáme kúsky tuku, posypeme zvyškom syra a vo vyhriatej rúre zapečieme.
- Ako príloha sa hodí zeleninový šalát, šalát z červenej repy alebo nakladaná uhorka.

Jemný nákyp zo syra so šunkou
Tento nákyp je úplne vynikajúci vďaka rozotreným žĺtkom a ušľahanému snehu z bielkov. Pridaním šunky mu dodáte ďalšiu skvelú chuť.
INGREDIENCIA
- 150 g syr typu ementálu, nakrájaného na kusy
- 4 kusy vajec
- 60 g hladká múka
- 300 g mlieko
- 80 g maslo
- 1 štipka muškátového orieška, nastrúhaného
- 1 čajová lyžička soli
- 1 štipka korenia, mletý
- 150 g plátkovej šunky, na kocky
- 1 smotana na šľahanie, min. 30% tuku
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Vložte syr do mixovacej nádoby a strúhame pár sekúnd.
- Preložíme do nádoby a odložíme nabok.
- Do mixovacej nádoby vložíme žĺtky, múku, mlieko, maslo, muškátový oriešok, soľ a korenie a mixujeme 3 minúty.
- Pridáme syr a smotanu a mixujeme ďalších 10 sekúnd.
- Do zmesi zamiešame šunku a ušľahaný sneh z bielkov.
- Zmes preložíme do 6 maslom vymastených a múkou vysypaných nákypových misiek.
- Vložte ich do rúry predhriatej na 180°C a pečte 30–35 minút.
- Ihneď podávame.

A čo také recepty na sladký nákyp z ryže ? Vyskúšajte variantu s marhuľami, broskyňami či lesným ovocím a tvarohom!
Syrovo-pórkový nákyp
Tento ľahký vegetariánsky slaný nákyp so syrom a pórom skvele zahreje počas chladných zimných dní. Navyše je nielen chutný, ale aj zdravý.
INGREDIENCIA
- 2 stredné póry, nakrájané na plátky
- 400 g celozrnného chleba, nakrájaného na plátky a potom na trojuholníky
- 150 g syra čedar, nastrúhaného
- 40 g slaného masla
- 600 ml mlieka
- 3 stredné vajcia
- čerstvo mleté čierne korenie
- ½ lyžičky morskej soli
POSTUP
- Zapekaciu misku s objemom 1,5 litra vymažeme trochou masla.
- Na panvici rozpustíme zvyšné maslo a pór na ňom zľahka opekáme asi päť minút, kým nezmäkne.
- Na dno zapekacej misky dáme vrstvu chleba.
- Navrch nasypeme polovicu póru a posypeme polovicou strúhaného syra.
- Hore položíme zvyšné chlebové trojuholníčky a potom zvyšok póru.
- Mlieko a vajcia prešľaháme a okoreníme podľa chuti.
- Nalejeme rovnomerne na vrch nákypu, potom posypeme zvyšným syrom.
- Necháme 20 až 30 minút odstáť.
- Predhrejeme rúru na 170 °C.
- Nákyp pečieme 30 až 35 minút, kým sa nenafúkne a nezozlátne.

Pozrite sa na náš katalóg syrov , kde vám predstavíme tie najznámejšie syry a všetko podstatné, čo o nich potrebujete vedieť!
Okrem týchto základných surovín je možné syrový nákyp doplniť napríklad:
- mäsom
- zeleninou
- dusenými hubami
- zemiakmi
- cestovinami
- čerstvými bylinkami
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!