Vynikajúce recepty na perník z cukety pre čajový večierok. Inšpirujte sa!

Už ste niekedy skúšali recepty na cuketový perník, ktorý je vláčny a jemný?

Táto zelenina dodá cestu dokonalú vlhkosť, takže sa nemôže stať, že by bol výsledný múčnik suchý.

Inšpirujte sa v našom článku a potešte svojich blízkych aj priatelia niečím lahodným a chutným.

Pripravte si niektorý z našich skvelých receptov a roztancujte svoje chuťové bunky.

Klasický cuketový perník

Vlhký a vďaka koreniu aj ľahko pikantný, presne taký je tento dokonalý múčnik, po ktorom sa u vás doma len zapráši.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 1/4 hrnčeka melasy
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 3/4 hrnčeka vanilkového jogurtu
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 1/3 hrnčeka strúhanej cukety
  • 3 hrnčeky polohrubej múky

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov a obdĺžnikovú formu nastriekame olejom v spreji.
  • Do veľkej misky dáme cukor, melasu, olej, jogurt a vajcia.
  • Všetko dôkladne našľaháme, aby sa suroviny spojili.
  • Pridáme škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a premiešame.
  • Nakoniec vmiešame strúhanú cuketu s múkou.
  • Cesto nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 50 – 60 minút, až kým perník nezíska zlatisto hnedý nádych.
  • Špajlí vyskúšame cesto uprostred, či nelepí a môžeme vytiahnuť z rúry.
  • Zatiaľ odložíme nabok a necháme múčnik odpočinúť 10 minút vo forme, až potom môžeme vyklopiť na stojan a nechať úplne vychladnúť.
Medovník s cuketou a vanilkovým jogurtom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Zázvorový perník s cuketou a citrónovou polevou

Vôbec nezáleží na tom, či si túto zeleninu vypestujete sami alebo ju kúpite na tržnici, prípadne v supermarkete. Tak či tak z nej môžete vykúzliť luxusný múčnik, ktorý si vaša návšteva zamiluje.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
  • 2 väčšie vajcia
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného masla
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnčeka strúhanej cukety

Na polevu:

  • 2 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky citrónového extraktu (nezamieňať za citrónovú šťavu)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu vymastíme tukom a vysypeme múkou, prípadne môžeme len postriekať olejom v spreji.
  • Do stredne veľkej misy dáme múku, soľ, jedlú sódu, prášok do pečiva, zázvor a našľaháme.
  • Vezmeme inú misu, nasypeme do nej cukor, pridáme čerstvý zázvor, vajcia, olej, rozpustené maslo, vanilku a mixérom dôkladne premiešame.
  • Suché suroviny prisypeme k mokrým a miešame tak dlho, až vznikne hladké cesto, do ktorého primiešame strúhanú cuketu.
  • Cesto nalejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 60 – 65 minút, kým nie je špajľa po zasunutí do strednej časti perníka čistá a cesto nelepí.
  • Vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť vo forme.
  • Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku, kde môže zatiaľ buchta chladnúť.
  • Medzitým si pripravíme polevu. Do misky dáme všetky suroviny na polevu a pomocou drôtenej metly miešame, kým nebude poleva krásne hladká.
  • Akonáhle je poleva hotová, prelejeme s ňou perník a počkáme, až zatuhne. Až potom nakrájame a servírujeme.
Cuketový chlieb so zázvorom a polevou z citróna.
Zdroj: https://ofbatteranddough.com

Zázvorové cupcakes

Tieto jemné, ľahko korenené tortičky majú úplne nezameniteľnú chuť, ktorá tak trochu pripomína mrkvovú tortu. Vďaka cukine sú navyše vláčne.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1/3 hrnčeka hrubo nakrájaného kandizovaného zázvoru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička mletého sušeného zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička jemne strúhanej čerstvej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 hrnčeky nahrubo strúhané cukety
  • 3/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3/4 hrnčeka medu
  • 2 väčšie vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 250 g smotanového syra (môžeme dať aj tvaroh)
  • 2 lyžice zmäknutého neslaného masla
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilky
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky strúhanej pomarančovej kôry

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu na muffiny vyložíme papierom na pečenie, vždy starostlivo každý otvor.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme kandizovaný zázvor a rozmixujeme.
  • Pridáme múku, mletý sušený zázvor, škoricu, kôru, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva a pomocou pulzného tlačidla premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • V stredne veľkej mise zmiešame cuketu, olej, med, vajcia aj vanilkový extrakt, a nakoniec vmiešame zmes s múkou. Zamiešame na hladké cesto, a to potom rozdelíme do formy na muffiny.
  • Pečieme asi 20 – 25 minút, pričom špajdľou vždy každý jednotlivý muffin vyskúšame, či je uprostred dobre prepečený.
  • Potom vyberieme formu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Tortičky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Medzitým si nachystáme polevu.
  • Všetky suroviny dáme do misky a ručným elektrickým šľahačom/mixérom ich na najvyššiu rýchlosť dôkladne našľaháme, aby bola poleva pekne nadýchaná.
  • Takto šľaháme asi 5 minút. Nakoniec ozdobíme tortičky a podľa fantázie ešte ozdobíme kúskom čokolády, ovocím, cukrovým zdobením alebo necháme len polevu.
Cuketové tortičky so zázvorom a luxusnou polevou.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Perníkový chlieb

Tak s touto pochúťkou sa rozhodne nudiť nebudete. Múčnik z cukety je veľmi vláčny a má hustú konzistenciu, navyše vďaka skladbe korenia aj nezameniteľnú chuť.

Akonáhle ho zakrojíte a na plátok si dáte dobre našľahanú a príjemne vychladenú šľahačku, ste stratení. Zlupnete ho ako malinu.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček ovsenej múky
  • 2 polievkové lyžice pudingového prášku
  • 1 hrnček granulovaného sladidla
  • 1 lyžica škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky nového korenia
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajcia
  • 1/4 hrnčeka vaječných bielkov
  • 1/2 hrnčeka konzervovanej tekvice
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnčeka čerstvej strúhanej cukety

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 170 stupňov, formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • Do strednej misky preosejeme múku, puding, sladidlo, korenie, soľ, jedlú sódu aj prášok do pečiva a všetko starostlivo premiešame, aby sa to spojilo.
  • V inej miske našľaháme celé vajcia elektrickým mixérom do peny.
  • Pridáme vaječné bielky, tekvicu, vanilku a znova dobre mixujeme.
  • Po častiach vmiešame suchú zmes a miešame, až bude cesto pekne hladké.
  • Nakoniec prihodíme cuketu a naposledy premiešame.
  • Cesto nalejeme do formy, vložíme do rúry a pečieme asi 45 minút.
  • Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Potom už len stačí nakrájať a podávať.
Bochník z cukety s vôňou perníka.
Zdroj: https://laurenfitfoodie.com

Korenený zázvorový múčnik

Tento chuťovo dobrý a vláčny perník z cukety dokáže vykúzliť úsmev na perách u každého, kto ho ochutná. Môžete si naň dať obľúbenú marmeládu, alebo len tak na tanieriku poliať javorovým sirupom.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžica mletej škorice
  • Štipka muškátového orieška
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 hrnček strúhanej cukety
  • 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov.
  • V jednej miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  • Do ďalšej misy dáme vajcia, olej, strúhanú cuketu, vlašské orechy, vanilkový extrakt, strúhaný zázvor a dôkladne našľaháme.
  • Preložíme do misy so suchými surovinami a miešame, až kým nebude cesto dokonale hladké. Kto chce, môže rovno vziať ručný mixér a šľahať všetko asi 5 minút.
  • Hotové cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 50 minút, až kým sa cesto neprestane lepiť na špajli.
  • Vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočinúť. Potom nakrájame a môžeme podávať.

Tip: Zvyšky, ktoré nezjeme, nám v chladničke vydržia a 5 dní, ale koláč je možné aj zmraziť.

Pred konzumáciou ho stačí len rozmraziť, ohriať v mikrovlnnej rúre alebo pokojne aj chvíľku na plechu v klasickej rúre a bude zase ako čerstvo pripravený.

Múčnik z cukety so zázvorom.
Zdroj: https://foodheavenmadeeasy.com

Vláčne cukinové muffiny

Dobrý múčnik miluje skutočne každý, ale keď je suchý, nie je to ono. To sa vám s týmto receptom nemôže stať, pretože cesto je úžasne jemné, vláčne a nadýchané.

Ingrediencie:

Muffiny:

  • 110 g neslaného masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 55 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice melasy
  • 1 vajce
  • 200 g strúhanej cukety
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 hrnčeka mlieka

Na polevu:

  • 3/4 hrnčeka cukru múčka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička mlieka

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu na muffiny vystriekame sprejom na pečenie.
  • Rozpustíme maslo, dáme do misy a necháme trochu vychladnúť.
  • Pridáme hnedý aj práškový cukor, melasu a zmiešame.
  • Do zmesi zašľaháme vajcia a vmiešame strúhanú cuketu.
  • V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a korenie.
  • Presypeme k cukete, zalejeme mliekom a pomaly miešame, aby sa všetko spojilo a vzniklo hladké cesto.
  • Hotové cesto rozdelíme do jednotlivých otvorov formy a dáme piecť na 16 – 18 minút.
  • Upečené muffiny vyberieme z formy a dáme ich na mriežku vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním všetkých surovín do hustej a hladkej pasty, ktorú bude možné rozotrieť, ale nepotečie.
  • Vychladnuté muffiny ozdobíme polevou a môžeme podľa fantázie posypať zdobením, kúskami čokolády, ovocím alebo nechať len tak s polevou.
Mini perníčky s cuketou, škoricou a klinčekmi.
Zdroj: https://homegrownhappiness.co.nz

Hrnčekový perník

Keď sa zíde škorica, klinček, melasa a zázvor, vždy z toho pozerá niečo veľmi voňavé, nadýchané a lahodné. Čo platí aj o tejto luxusnej pochúťke.

Ingrediencie:

  • 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 1 hrnček strúhanej cukety
  • 1 hrnček strúhanej mrkvy
  • 1/2 hrnčeka mandľového oleja
  • 1/2 hrnčeka melasy
  • 2 väčšie vajcia
  • 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky nového korenia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 hrnček horúcej vody

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 – 180 stupňov a formu vymažeme mandľovým olejom.
  • Vo väčšej mise zmiešame múku, jedlú sódu, škoricu, soľ, nové korenie, klinčeky a zatiaľ odložíme bokom.
  • Do inej misky dáme mandľový olej, hnedý cukor, vajcia, melasu, zázvor a našľaháme.
  • Primiešame mrkvu s cuketou, a nakoniec po častiach vmiešame zmes múky striedavo s horúcou vodou.
  • Akonáhle získame hladké cesto, nalejeme ho do pripravenej formy a pečieme, až kým nie je špajľa po vyskúšaní v strednej časti čistá a cesto nelepí.
  • Hotový perník vyberieme z rúry a necháme 10 minút odstáť, až potom vyberieme z formy.
  • Môžeme ho pocukrovať, poliať čokoládovou či citrónovou polevou, alebo nechať tak ako je.
Mrkvovo-cuketový perník s mandľovým olejom a polevou.
Zdroj: https://www.olivethebest.ca

Cuketový koláč

Pokiaľ milujete vláčne múčniky, potom tento rozhodne nemôžete vynechať. Má skvelú chuť, ľahko sa pripravuje a pochutnajú si na ňom aj deti, navyše nie je zbytočne sladký.

Ingrediencie:

  • 195 g polohrubej múky
  • 175 g trstinového cukru
  • 350 g cukety
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička chia semienok
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 160 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie. Použijeme na to klasickú tortovú.
  • Cuketu olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, necháme chvíľku odstáť a potom zlejeme prebytočnú tekutinu.
  • Dáme do väčšej misy, pridáme vajcia, chia semienka a dobre premiešame.
  • V inej miske zmiešame múku, trstinový cukor, prášok do pečiva a škoricu.
  • Pridáme cuketu s ostatnými surovinami a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Prelejeme do tortovej formy a vložíme do rúry. Pečieme 20 – 25 minút.
  • Po upečení necháme 10 minút odpočívať, potom vyberieme koláč z formy a necháme úplne vychladnúť.
  • Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Medovník z cukety s chia semienkami.
Zdroj: https://www.chillytime.net

Múčnik z trstinovej melasy

V prípade tohto cuketového perníka je už vopred dané, že bude chuťovo neodolateľný, vláčny a jemný. Uvidíte, že sa ho nebudete môcť nabažiť a pokojne zjete celý na posedenie.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1 hrnček olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/2 hrnčeka trstinovej melasy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 2 hrnčeky strúhané cukety
  • 1 hrnček nasekaných vlašských orechov

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov. Formu vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • V jednej mise zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a všetko korenie.
  • Do druhej misy dáme vajcia, ktoré našľaháme a hneď k nim pridáme olej, cukor, melasu, vanilku aj javorový sirup.
  • Všetko dôkladne rozšľaháme, prisypeme suché ingrediencie a znova premiešame.
  • Nakoniec vmiešame nastrúhanú cuketu a vlašské orechy.
  • Cesto prelejeme do pripravenej formy a dáme piecť zhruba na 50 minút. Špajlí potom skontrolujeme, že je cesto dobre prepečené a nelepí.
  • Akonáhle je cesto hotové, vyberieme perník z rúry a dáme na 10 až 15 minút odpočinúť.
  • Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Servírujeme so smotanovo-syrovou polevou, kopčekom zmrzliny alebo napríklad šľahačkou.
Vláčny perník s cuketou a javorovým sirupom.
Zdroj: https://www.crosbys.com

Torta hore nohami

Zelenina je na pečenie veľmi obľúbená, zvlášť pokiaľ sa jedná o niečo dobré, a hlavne sladké na zub. Budete prekvapení, ako dobre môže takýto recept chutiť.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 väčšie vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 1/2 hrnčeka strúhanej cukety
  • 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky čerstvo strúhaného muškátového orieška

Na dohotovenie

  • 3 lyžice neslaného masla
  • 3 líca hnedého cukru
  • 2 cukety
  • 3 lyžice práškového cukru

Postup:

  • Rúru nahrejeme na 170 stupňov a nachystáme si guľatú tortovú formu.
  • V strednej miske zmiešame olej, vajcia, vanilku a oba cukry.
  • Pridáme nastrúhanú cuketu a rozmiešame, aby neboli v ceste kúsky.
  • Do malej misky dáme múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, korenie a zamiešame.
  • Suchú zmes presypeme do misy s cuketou a starostlivo rozšľaháme až do hladkého cesta.
  • Keď máme hotové cesto, pripravíme si suroviny na dohotovenie.
  • Na dno formy dáme neslané maslo a vložíme do rúry, aby sa rozpustilo.
  • Vyberieme horúcu formu z rúry a dno posypeme polovicou hnedého cukru, práškovým cukrom a naukladáme naň plátky cukiet, aby bolo pokryté celé dno.
  • Na cukety nalejeme pripravené cesto a dáme piecť na 30 až 35 minút.
  • Akonáhle je špajľa po zasunutí do strednej časti čistá a cesto nelepí, môžeme perník vybrať z rúry.
  • Počkáme 15 minút, aby trochu vychladol, a potom preklopíme z formy na tanier.
  • Cuketa je teraz hore, takže ju posypeme zostávajúcim hnedým cukrom a pomocou flambovacej pištole necháme cukor ľahko zozlatnúť.
  • Potom už len stačí nakrájať a konzumovať. Kto chce, môže ešte posypať práškovým cukrom alebo počákať čokoládovou polevou.
Koláč s cuketou, muškátovým orieškom a škoricou.
Zdroj: https://joythebaker.com

Cuketa a jej pestovanie

Ide o veľmi obľúbenú zeleninu, ktorá nie je veľmi náročná na pestovanie. Jej výhodou je, že poskytuje bohatú úrodu aj pri malom počte rastlín. Dokonca aj jediná vás dokáže zásobiť na prípravu mnohých pokrmov. Pre jedného si vystačíte s jednou až troma rastlinkami.

Na čo dať pozor pri výsadbe a následnej starostlivosti?

Letná tekvica, ako sa tiež cuketám hovorí, sú veľmi náchylné na zimu, mráz je pre nich doslova smrteľný. To je dôvod, prečo sa musí vysádzať, až keď pominie nebezpečnie nočných mrazíkov, teda zhruba v prvej polovici mája.

Keby však došlo k náhlemu ochladeniu aj v druhej polovici mája, musíme ich zakryť netkanou textíliou, ale len na chvíľu.

K rýchlemu rastu musíme nájsť také miesto, kde je síce dostatok slnka, ale je chránené proti vetru. Jednotlivé rastliny musia byť umiestnené dostatočne ďaleko od seba, nech majú priestor. V praxi to znamená minimálne metrový rozostup. Krík totiž býva košatý a rastie do šírky. Nesmie chýbať ani optimálne množstvo kompostu, ktorý si sami pripravíme, prípadne nejaké kupované hnojivo.

Rastliny potrebujú dostatok výživy aj vlahy. Na hnojenie sa hodia hnojivá bohaté na draslík. Akonáhle sa objavia plody, podložíme ich nejakým mulčovacím materiálom, napríklad pilinami alebo ešte lepšie slamou, prípadne kusom dreva. Vďaka tomu nebudú plody položené na zemi plesnivieť.

Zucchini, the easiest vegetable to grow, good option for beginners

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.