Čo takto dať si špenát ?
Na čerstvý listový špenát je ešte skoro, ale mrazený špenátový pretlak je dostupný takmer vždy a takmer všade.
Pri kuchynskej úprave to zďaleka nemusí byť len známa kôpka špenátu, zemiakov a volského oka, ktorú si všetci pamätajú zo školskej jedálne.
Koniec koncov, poďte sa presvedčiť sami.
Inšpirujte sa našimi receptami so špenátom!
Špenátová polievka s krutónmi
INGREDIENCIE
- 400 g mrazeného špenátu
- 1 cibuľa
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 ml vývaru (zeleninový, hydinové)
- štipka mletej rasce
- 150 ml smotany
- 1-2 lyžičky škrobovej múčky
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 bageta + lyžica masla
POSTUP
- V hrnci rozohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
- Pridáme špenát a dusíme pod pokrievkou, kým sa špenát nerozpustí.
- V predhriatej rúre opečieme s trochou masla bagetu nakrájanú na kocky.
- Ku špenátu prilejeme horúci vývar
- Osolíme, okoreníme čiernym korením a rascou.
- Nakoniec zjemníme smotanou, v ktorej sme rozmiešali škrobovú múčku, a krátko povaríme, asi 2 minúty.
- Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a korením a stiahneme z ohňa.
- Podávame s opečenými krutonky.

dusený špenát
Najlepšie je určite pripraviť čerstvý špenát, ale v zime vezmeme za vďaku aj špenátom v mrazenej podobe. Je ľahko dostupný, lacný a behom chvíľky z neho vykúzlime rýchly a chutný obed.
INGREDIENCIE
- 400 g mrazeného špenátového pretlaku
- 1 -2 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a korenie
- olej
- 1 lyžička hladkej múky
- 400 ml vývaru
POSTUP
- Zmrazený špenátový pretlak necháme čiastočne rozmraziť.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
- V kastróle rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme ju speniť.
- Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania pripravíme zápražku.
- Tú potom trochu zriedime vývarom, dobre rozmiešame a povaríme.
- Ďalej pridáme čiastočne rozmrazený špenát, prelisovaný cesnak, soľ a dusíme do úplného rozmrazenie špenátu.
- Nakoniec pridáme smotanu a vajcia, ktoré necháme za stáleho miešania zraziť.
- Dusený špenát podávame ako prílohu k upečenému mäsu a knedliam alebo k vareným zemiakom s vajcom.

Špenátová roláda z mladého špenátu
INGREDIENCIE
- 300 g lístkov mladého špenátu
- 5 vajec
- 2 lyžice solamylu
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- čerstvo pomleté korenie podľa chuti
- 100 g bravčovej šunky
- 100 g tvrdého syra na plátky
- 100 g lučiny
POSTUP
- Špenátové lístky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
- Pokrájame ich na malé kúsky.
- Žĺtky vyšľaháme so solamylom, prelisovaným cesnakom, pridáme soľ, korenie, sneh z bielkov a špenát.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozotrieme pripravenú zmes a pri 160 ° C pečieme asi 15 minút.
- Z plátu odstránime papier na pečenie.
- Po celej ploche ho potrieme lučinou a rozložíme plátky šunky a syra, zrolujeme do rolády.
- Takto necháme vychladnúť.
- Špenátovou roládu krájame na kúsky.

špenátové smoothie
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, a to ešte ideálne chutným, rýchlym a jednoduchým spôsobom, rozmixovaný špenát s ovocím je to pravé riešenie.
INGREDIENCIE
- hrsť baby špenátu
- 1 banán
- 1 pomaranč alebo kivi
- slnečnicové semienka
POSTUP
- Špenát opláchneme pod teplou tečúcou vodou a vložíme do smoothie makeru alebo rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Ďalej pridáme banán a pomaranč ( je možné ho zameniť aj za kivi ).
- Dolejeme vodou a prisypeme slnečnicové semienka.
- Všetko rozmixujeme do hladka.

Objavte podobné tipy
špenátová nátierka
Zdravé, rýchle a chutné občerstvenie v podobe tejto nátierky.
INGREDIENCIE
- stredne veľká misa listov špenátu
- 250 g tvarohu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžička olivového oleja
- oregano
- soľ
POSTUP
- Z mladých špenátových listov vyrežeme tuhé stonky a na site je pomaly prelejeme vriacou vodou.
- Necháme dobre odkvapkať a vytlačíme prebytočnú vodu.
- Nakrájame nadrobno a zmiešame s tvarohom, pár nakrájanými lístkami oregana, štipkou soli a olivovým olejom.
- Cesnaku dáme podľa jeho sily jeden až dva strúčiky.
- Premiešame a ideálne dáme na pol hodiny do chladničky.

Krémové špenátové rizoto s hráškom
INGREDIENCIE
- 1 lyžička olivového oleja
- 50 g ryže s okrúhlymi
- 125 ml polotučného mlieka
- 1/2 lyžičky sušenej zeleniny
- 80 g mrazeného listového špenátu
- 70 g mrazeného hrášku
- 50 g parmezánu
- soľ a korenie
POSTUP
-
- V pánvi zahřejeme olej a na něm opečeme rýži.
-
- Přidáme mražený špenát , promícháme, osolíme a přidáme sušenou zeleninu.
-
- Podlijeme trochou mléka a pomalu pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Průběžně mícháme a podléváme.
-
- Vystačit by mělo 125 ml mléka, ale v případě potřeby použijte i více.
-
- Na poslední dvě minuty přidáme mražený hrášek, promícháme a necháme společně podusit.
- Podáváme posypané sýrem.

Špenátové palacinky s ricottou, paradajkami a bazalkou
Týmto receptom zabodujete u svojich najbližších. Tento špenátový pokrm zaujme predovšetkým svojimi chuťovými, ale aj vizuálnymi vnemy.
Vyskúšajte s nami recept na ľahkú a zdravú večeru v podobe špenátových palaciniek s ricottou, paradajkami a bazalkou.
INGREDIENCIE – palacinky
- 1 šálka baby špenátových listov
- 1,5 šálky mlieka
- 3 vajcia
- 3 polievkové lyžice rozpusteného masla alebo olivového oleja (plus maslo či olej na panvicu)
- 1 polievková lyžica nakrájanej čerstvej bazalky
- 1 šálka špaldovej múky
INGREDIENCIE – náplň
- 1 lyžica olivového oleja
- 3-4 paradajky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- 2 šálky čerstvého syra ricotta
- 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky
POSTUP
- Špenát, mlieko, vajcia, maslo a bazalku rozmixujeme. Pridáme múku a lyžičku soli, premiešame. Necháme 20 minút odpočinúť.
- Cesto dobre premiešame a na rozpálenom oleji postupne opekáme palacinky.
- V malej panvici rozohrejeme olej, pridáme paradajky a cesnak, ochutíme soľou, korením a necháme speniť 5-6 minút kým cesnak nezačne voňať a paradajky nezmäknú.
- Premiešame ricottu, parmasán a bazalku.
- Servírovanie palaciniek: ricottu natrieme na polovicu palacinky, ozdobíme pripravenými paradajkami a prekryjeme zvyškom palacinky. Na rozpálenej panvici krátko ohrejeme palacinky z oboch strán a ihneď podávame.

Špenátové lasagne s hubami a ricottou
Špenát sa výborne hodí aj k cestovinám. V kombinácii so syrom, hubami a paradajkovým pyré tvoria výborný základ špenátových lasagní.
Vyskúšajte vegetariánsky recept na lasagne so špenátom, čerstvými hubami a ricottou.
INGREDIENCIE
- 20 plátkov cestovín lasagne
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šálka nakrájaných šampiňónov
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 3 šálky syra ricotta
- 2/3 šálky strúhaného tvrdého syra
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1/2 lyžičky korenia
- 1 vajce
- 3 šálky mozzarelly
- 3 šálky paradajkového pyré
- 1 šálka nastrúhaného Parmezánu
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 175 ° C.
- Do osolenej vriacej vody vložíme lasagne a varíme 8-10 minút, kým nie sú al dente, scedíme.
- Na panvici osmažíme na olivovom oleji šampiňóny, cibuľu a cesnak. Do osolenej vriacej vody vložíme špenát a varíme 5 minút. Následne scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a špenát nakrájame. Necháme vychladnúť.
- V mise zmiešame ricottu, nastrúhaný tvrdý syr, špenát, soľ, oregano, bazalku, čierne korenie a vajce. Pridáme vychladnutú zmes húb. Mixujeme nízkou rýchlosťou po dobu 1 minúty.
- Na dno pekáča položíme cestovinové lasagne. Prelejeme tretinou pripravenej zmesi. Presypeme 1 šálkou mozzarelly a 1/3 šálky parmezánu. Na syrovú vrstvu nanesieme 1 šálka paradajkovej zmesi. Takto vrstvíme ešte dvakrát.
- Pekáčik prekryjeme hliníkovou fóliou a pečieme 1 hodinu v predhriatej rúre.

Tip: Miesto čerstvého špenátu možno použiť mrazený špenát. Nechajte ho povoliť a poduste na panvici, vychladnutý potom použite v recepte rovnako ako čerstvý.
Kuracie roláda so špenátom
Najlepšia kombinácia na nedeľný obed? Bielkoviny, vitamíny a vláknina.
INGREDIENCIE
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku (na drobno nakrájaný)
- 1/2 kg špenátu
- 1/2 šálky píniových orieškov (pražených)
- 1 šálka syra feta (rozdrobený)
- kôra z 1 citróna
- štipka červenej papriky
- 4 kuracie prsia (vykostené, bez kože)
- petržlenová vňať a plátok citrónu na ozdobu
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Plnka: na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme na drobno nakrájanú šalotku, cesnak a restujeme na miernom plameni 3 min. Postupne pridávame špenát. Ochutíme soľou a korením.
- Špenát vložíme do misy spolu s píniovými orieškami, rozdrobeným syrom feta, citrónovou kôrou, soľ a čerstvo pomleté korenie. Všetko dôkladne premiešame.
- Roláda: kuracie prsia prekrojíme tak, aby nám vznikli tenšie pláty mäsa, ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením. Náplň si rozdelíme a poukladáme jej všetky vzniknuté pláty kuracieho mäsa. Vytvoríme roládu, ktorú poistíme kuchynským povrázkom a previažeme. Takto postupujeme s ďalšími plátky mäsa.
- Opekáme zo všetkých strán po dobu 6-8 minút.
- Dopekáme 5-10 minút v rúre. Necháme 5 minút odpočinúť.

Zo špenátu pripravujeme taky veľmi často obľúbené špenátové lievance, špenátové palacinky a špenátové omelety.
Môžeme im tiež plniť rôzne cestá alebo mäso. alebo ho pridávame ako ďalšiu surovinu pri výrobe vyprážaných špenátových odrezkov, špenátových fašírok a špenátových placiek.