Vynikajúci recepty zo špenátu: zdravo, rýchlo a chutne

Čo takto dať si špenát ?

Na čerstvý listový špenát je ešte skoro, ale mrazený špenátový pretlak je dostupný takmer vždy a takmer všade.

Pri kuchynskej úprave to zďaleka nemusí byť len známa kôpka špenátu, zemiakov a volského oka, ktorú si všetci pamätajú zo školskej jedálne.

Koniec koncov, poďte sa presvedčiť sami.

Inšpirujte sa našimi receptami so špenátom!

Špenátová polievka s krutónmi

INGREDIENCIE

  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 cibuľa
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 ml vývaru (zeleninový, hydinové)
  • štipka mletej rasce
  • 150 ml smotany
  • 1-2 lyžičky škrobovej múčky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 bageta + lyžica masla

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
  2. Pridáme špenát a dusíme pod pokrievkou, kým sa špenát nerozpustí.
  3. V predhriatej rúre opečieme s trochou masla bagetu nakrájanú na kocky.
  4. Ku špenátu prilejeme horúci vývar
  5. Osolíme, okoreníme čiernym korením a rascou.
  6. Nakoniec zjemníme smotanou, v ktorej sme rozmiešali škrobovú múčku, a krátko povaríme, asi 2 minúty.
  7. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a korením a stiahneme z ohňa.
  8. Podávame s opečenými krutonky.

Špenátová polievka s krutónmi Martha Stewart

dusený špenát

Najlepšie je určite pripraviť čerstvý špenát, ale v zime vezmeme za vďaku aj špenátom v mrazenej podobe. Je ľahko dostupný, lacný a behom chvíľky z neho vykúzlime rýchly a chutný obed.

INGREDIENCIE

  • 400 g mrazeného špenátového pretlaku
  • 1 -2 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie
  • olej
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 400 ml vývaru

POSTUP

  1. Zmrazený špenátový pretlak necháme čiastočne rozmraziť.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
  3. V kastróle rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme ju speniť.
  4. Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania pripravíme zápražku.
  5. Tú potom trochu zriedime vývarom, dobre rozmiešame a povaríme.
  6. Ďalej pridáme čiastočne rozmrazený špenát, prelisovaný cesnak, soľ a dusíme do úplného rozmrazenie špenátu.
  7. Nakoniec pridáme smotanu a vajcia, ktoré necháme za stáleho miešania zraziť.
  8. Dusený špenát podávame ako prílohu k upečenému mäsu a knedliam alebo k vareným zemiakom s vajcom.

dusený špenát bonvivani.sk

Špenátová roláda z mladého špenátu

INGREDIENCIE

  • 300 g lístkov mladého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lyžice solamylu
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • čerstvo pomleté ​​korenie podľa chuti
  • 100 g bravčovej šunky
  • 100 g tvrdého syra na plátky
  • 100 g lučiny

POSTUP

  1. Špenátové lístky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
  2. Pokrájame ich na malé kúsky.
  3. Žĺtky vyšľaháme so solamylom, prelisovaným cesnakom, pridáme soľ, korenie, sneh z bielkov a špenát.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozotrieme pripravenú zmes a pri 160 ° C pečieme asi 15 minút.
  5. Z plátu odstránime papier na pečenie.
  6. Po celej ploche ho potrieme lučinou a rozložíme plátky šunky a syra, zrolujeme do rolády.
  7. Takto necháme vychladnúť.
  8. Špenátovou roládu krájame na kúsky.

Špenátová roláda z mladého špenátu foodandmyplate.wordpress.com

špenátové smoothie

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, a to ešte ideálne chutným, rýchlym a jednoduchým spôsobom, rozmixovaný špenát s ovocím je to pravé riešenie.

INGREDIENCIE

  • hrsť baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 pomaranč alebo kivi
  • slnečnicové semienka

POSTUP

  1. Špenát opláchneme pod teplou tečúcou vodou a vložíme do smoothie makeru alebo rozmixujeme tyčovým mixérom.
  2. Ďalej pridáme banán a pomaranč ( je možné ho zameniť aj za kivi ).
  3. Dolejeme vodou a prisypeme slnečnicové semienka.
  4. Všetko rozmixujeme do hladka.

špenátové smoothie mycookingdiary.cz

špenátová nátierka

Zdravé, rýchle a chutné občerstvenie v podobe tejto nátierky.

INGREDIENCIE

  • stredne veľká misa listov špenátu
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 kávová lyžička olivového oleja
  • oregano
  • soľ

POSTUP

  1. Z mladých špenátových listov vyrežeme tuhé stonky a na site je pomaly prelejeme vriacou vodou.
  2. Necháme dobre odkvapkať a vytlačíme prebytočnú vodu.
  3. Nakrájame nadrobno a zmiešame s tvarohom, pár nakrájanými lístkami oregana, štipkou soli a olivovým olejom.
  4. Cesnaku dáme podľa jeho sily jeden až dva strúčiky.
  5. Premiešame a ideálne dáme na pol hodiny do chladničky.

špenátová nátierka receptydetem.cz

Krémové špenátové rizoto s hráškom

INGREDIENCIE

  • 1 lyžička olivového oleja
  • 50 g ryže s okrúhlymi
  • 125 ml polotučného mlieka
  • 1/2 lyžičky sušenej zeleniny
  • 80 g mrazeného listového špenátu
  • 70 g mrazeného hrášku
  • 50 g parmezánu
  • soľ a korenie

POSTUP

    1. V pánvi zahřejeme olej a na něm opečeme rýži.
    1. Přidáme mražený špenát , promícháme, osolíme a přidáme sušenou zeleninu.
    1. Podlijeme trochou mléka a pomalu pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Průběžně mícháme a podléváme.
    1. Vystačit by mělo 125 ml mléka, ale v případě potřeby použijte i více.
    1. Na poslední dvě minuty přidáme mražený hrášek, promícháme a necháme společně podusit.
  1. Podáváme posypané sýrem.

Krémové špenátové rizoto s hráškom buonasarah.com

Špenátové palacinky s ricottou, paradajkami a bazalkou

Týmto receptom zabodujete u svojich najbližších. Tento špenátový pokrm zaujme predovšetkým svojimi chuťovými, ale aj vizuálnymi vnemy.

Vyskúšajte s nami recept na ľahkú a zdravú večeru v podobe špenátových palaciniek s ricottou, paradajkami a bazalkou.

INGREDIENCIE – palacinky

  • 1 šálka baby špenátových listov
  • 1,5 šálky mlieka
  • 3 vajcia
  • 3 polievkové lyžice rozpusteného masla alebo olivového oleja (plus maslo či olej na panvicu)
  • 1 polievková lyžica nakrájanej čerstvej bazalky
  • 1 šálka špaldovej múky

INGREDIENCIE – náplň

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3-4 paradajky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 2 šálky čerstvého syra ricotta
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky

POSTUP

  1. Špenát, mlieko, vajcia, maslo a bazalku rozmixujeme. Pridáme múku a lyžičku soli, premiešame. Necháme 20 minút odpočinúť.
  2. Cesto dobre premiešame a na rozpálenom oleji postupne opekáme palacinky.
  3. V malej panvici rozohrejeme olej, pridáme paradajky a cesnak, ochutíme soľou, korením a necháme speniť 5-6 minút kým cesnak nezačne voňať a paradajky nezmäknú.
  4. Premiešame ricottu, parmasán a bazalku.
  5. Servírovanie palaciniek: ricottu natrieme na polovicu palacinky, ozdobíme pripravenými paradajkami a prekryjeme zvyškom palacinky. Na rozpálenej panvici krátko ohrejeme palacinky z oboch strán a ihneď podávame.

Recept na palacinky so špenátom, ricottou, paradajkami a bazalkou

Tip: Palacinky budú nadýchanejší , přidáte-li 0,5 dcl piva přímo do palačinkového těsta.

Špenátové lasagne s hubami a ricottou

Špenát sa výborne hodí aj k cestovinám. V kombinácii so syrom, hubami a paradajkovým pyré tvoria výborný základ špenátových lasagní.

Vyskúšajte vegetariánsky recept na lasagne so špenátom, čerstvými hubami a ricottou.

INGREDIENCIE

  • 20 plátkov cestovín lasagne
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šálka nakrájaných šampiňónov
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3 šálky syra ricotta
  • 2/3 šálky strúhaného tvrdého syra
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1 vajce
  • 3 šálky mozzarelly
  • 3 šálky paradajkového pyré
  • 1 šálka nastrúhaného Parmezánu

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 175 ° C.
  2. Do osolenej vriacej vody vložíme lasagne a varíme 8-10 minút, kým nie sú al dente, scedíme.
  3. Na panvici osmažíme na olivovom oleji šampiňóny, cibuľu a cesnak. Do osolenej vriacej vody vložíme špenát a varíme 5 minút. Následne scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a špenát nakrájame. Necháme vychladnúť.
  4. V mise zmiešame ricottu, nastrúhaný tvrdý syr, špenát, soľ, oregano, bazalku, čierne korenie a vajce. Pridáme vychladnutú zmes húb. Mixujeme nízkou rýchlosťou po dobu 1 minúty.
  5. Na dno pekáča položíme cestovinové lasagne. Prelejeme tretinou pripravenej zmesi. Presypeme 1 šálkou mozzarelly a 1/3 šálky parmezánu. Na syrovú vrstvu nanesieme 1 šálka paradajkovej zmesi. Takto vrstvíme ešte dvakrát.
  6. Pekáčik prekryjeme hliníkovou fóliou a pečieme 1 hodinu v predhriatej rúre.

Hotový recept na excelentné špenátové lasagne, s hubami a ricottou

Tip: Miesto čerstvého špenátu možno použiť mrazený špenát. Nechajte ho povoliť a poduste na panvici, vychladnutý potom použite v recepte rovnako ako čerstvý.

Nejen pro přípravu oblíbených pochoutek ze špenát u můžete využít pánve Woll – ty nejlepší najdete v naší recenzi.

Kuracie roláda so špenátom

Najlepšia kombinácia na nedeľný obed? Bielkoviny, vitamíny a vláknina.

INGREDIENCIE

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku (na drobno nakrájaný)
  • 1/2 kg špenátu
  • 1/2 šálky píniových orieškov (pražených)
  • 1 šálka syra feta (rozdrobený)
  • kôra z 1 citróna
  • štipka červenej papriky
  • 4 kuracie prsia (vykostené, bez kože)
  • petržlenová vňať a plátok citrónu na ozdobu

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Plnka: na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme na drobno nakrájanú šalotku, cesnak a restujeme na miernom plameni 3 min. Postupne pridávame špenát. Ochutíme soľou a korením.
  3. Špenát vložíme do misy spolu s píniovými orieškami, rozdrobeným syrom feta, citrónovou kôrou, soľ a čerstvo pomleté korenie. Všetko dôkladne premiešame.
  4. Roláda: kuracie prsia prekrojíme tak, aby nám vznikli tenšie pláty mäsa, ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením. Náplň si rozdelíme a poukladáme jej všetky vzniknuté pláty kuracieho mäsa. Vytvoríme roládu, ktorú poistíme kuchynským povrázkom a previažeme. Takto postupujeme s ďalšími plátky mäsa.
  5. Opekáme zo všetkých strán po dobu 6-8 minút.
  6. Dopekáme 5-10 minút v rúre. Necháme 5 minút odpočinúť.

Hotový recept na kuracie roládu so špenátom a syrom
flickr.com

Zo špenátu pripravujeme taky veľmi často obľúbené špenátové lievance, špenátové palacinky a špenátové omelety.

Môžeme im tiež plniť rôzne cestá alebo mäso. alebo ho pridávame ako ďalšiu surovinu pri výrobe vyprážaných špenátových odrezkov, špenátových fašírok a špenátových placiek.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.