Chutné recepty na torty zo špenátu. Neveríte? Tak ich s nami vyskúšajte!

Ťažko sa asi verí, že sladký zákusok môže byť aj z listovej zeleniny.

Verte alebo nie, môže a dokonca veľmi dobrý.

Odviažte sa a vyskúšajte s nami tieto recepty na špenátové torty.

Nechajte svoju kuchyňu zozelenať!

Špenátová torta s vanilkou

Chcete svoju návštevu hneď pri príchode odzbrojiť? Tak skúste túto famóznu tortu. Nielen, že návšteve vyrazíte dych jeho farbou, ale až sa dozvie, že je korpus zo špenátu tak im vyrazíte dych druhýkrát a na tretíkrát nebudú veľmi chytiť dych až ho ochutnajú. Jeho chuť je priam fantastická, takže aj tí najväčší skeptici budú musieť uznať, že tento špenátový dezert je výborný.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 150 g baby špenátu
  2. 3 veľké vajcia
  3. 2 lyžičky vanilkového extrakt
  4. 150 g cukru kryštál
  5. 100 g jablčného pyré
  6. 100 ml rastlinného oleja
  7. 250 g hladkej múky
  8. 3 lyžičky prášku do pečiva
  9. ½ lyžičky soli

Na polevu

  1. 75 g masla (zmäknuté)
  2. 250 g práškového práškového
  3. 1 lyžička vanilkového extraktu
  4. 1 lyžica mlieka
  5. Sypanie na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Vymažeme alebo si vysypeme tortovú formu
  3. Špenát na niekoľko minút dáme do hrnca dusiť, kým nezvädne
  4. Keď je hotový, tak ho schladíme pod studenou vodou
  5. Vodu zlejeme a vytlačíme prebytočnú vodu
  6. V mise špenát dobre do hladka rozmixujeme tyčovým mixérom
  7. Špenát musí získať konzistenciu kaše
  8. V mise dobre premiešame vajcia, olej, vanilku, jablkový pretlak a cukor
  9. Potom všetko vmiešame do špenátovej kaše
  10. Do špenátovej zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
  11. Všetko spolu premiešame
  12. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 25 minút, alebo pokiaľ nie je test špajlí čistý
  13. Tortu vyberieme z rúry a dáme na mriežku, aby úplne vychladla
  14. Zatiaľ čo korpus chladne, si pripravíme polevu
  15. Všetky ingrediencie na polevu spolu zmiešame
  16. Poleva musí byť hladká a nadýchaná
  17. V prípade potreby pridáme trochu mlieka, ak je poleva riedka alebo práškový cukru na zahustenie
Kus zelenej torty s vanilkovým krémom a dochutený jahodami.
Zdroj: niftyrecipe.com

Machová torta so špenátom

Prineste si kúsok prírody aj k vám domov a upečte si tortu, ktorá vyzerá ako kôpka čerstvo natrhaného machu. Torta je aj rovnako nadýchaná a mäkká. Keď sa do neho zahryznete, je to ako by ste padli do machovej.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 400 g baby špenátu
  2. 3 vajcia
  3. 250 g práškového cukru
  4. 200 ml oleja
  5. 250 g hladkej múky
  6. 3 lyžičky prášku do pečiva
  7. 2 lyžice citrónovej šťavy
  8. kôra z 1 citróna

Na krém

  1. 250 ml smotany na šľahanie
  2. 125 g syra mascarpone
  3. 2 lyžice práškového cukru
  4. 1 lyžička vanilkového alebo citrónového extraktu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
  2. Tortovú formu si vymastíme maslom, alebo vysypeme múkou
  3. Baby špenát sparíme, aby zvädol
  4. Potom ho tyčovým mixérom, alebo kuchynským robotom rozmixujeme na pyré
  5. Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia s cukrom
  6. Postupne začneme pridávať olej
  7. Zmes miešame, kým sa všetko spolu nespojí
  8. Pridáme špenátové pyré, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a miešame
  9. Do špenátovej zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva
  10. Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rúry
  11. V rúre pečieme približne 40 – 45 minút, kým nám test špajlí nevyjde čistý
  12. Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
  13. Na krém zmiešame všetky ingrediencie v jednej mise a šľaháme do hladka
  14. Na zostavenie torty, najskôr tortu vyrovnáme, tak že odrežeme vydutú vrchnú časť a tú si schováme
  15. Potom korpus prepolíme na dva rovnako veľké kusy
  16. Jednotlivé poschodia premažeme krémom z mascarpone a umiestnime na seba
  17. Zvyškom krému potrieme celý povrch torty
  18. Nakoniec rozdrobíme odrezaný vrchný kus torty a tým tortu posypeme
  19. Získame tak machový efekt
Nadýchaná torta premazaná bielym krémom a posypaná zeleným sypaním.
Zdroj: ala-piecze.blogspot.com

Špenátová torta s mascarpone

Sladký nadýchaný korpus spoločne s lahodným krémom vám nedovolí prestať a torta mrknutím oka zmizne. Recept je úplne jednoduchý a zvládne ho skutočne každý.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 450 g čerstvého baby špenátu
  2. 250 g cukru krupica
  3. 150 ml oleja
  4. 250 g hladkej múky
  5. 2 lyžičky prášku do pečiva

Na krém

  1. 250 g mascarpone
  2. 200 ml šľahačku na šľahanie
  3. 4 lyžičky práškového cukru

Na ozdobu

  1. 150 g ríbezľovej marmelády
  2. maliny, granátové jablko, čučoriedky

Postup

  1. Čerstvý špenát sparíme, aby zvädol
  2. Potom ho tyčovým mixérom rozmixujeme do hladkého pyré
  3. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  4. Tortovú formu si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie
  5. Vo väčšej mise si zmiešame vajcia s cukrom, aby zmes bola nadýchaná
  6. Pridáme špenátové pyré a znova premiešame
  7. Do špenátovej zmesi preosejeme múku s práškom na pečenie a opatrne zapracujeme
  8. Cesto nesmie byť hrudkovité
  9. Potom cesto prelejeme do predpripravenej formy a pečieme 40 minút
  10. Na krém si vyšľaháme šľahačku, aby mala pevnú konzistenciu
  11. Pridáme mascarpone a cukor a premiešame
  12. Špenátový korpus necháme vychladnúť a potom ho môžeme potrieť krémom z mascarpone
Zelená buchta so smotanovým krémom.
Zdroj: redtri.com

Zelená torta

V tomto recepte na špenátovú tortu nie je spomenutá žiadna poleva. Teda bude len a len na vás akú si zvolíte. Alebo môžete tento výborný dezert jesť aj samostatne bez ďalších príkras. Bude skvelý tak ako tak.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 veľké vajcia
  2. 96 g granulovaného erytritolu (alebo 100 g cukru kryštál)
  3. 1 lyžica avokádového oleja (alebo iného oleja)
  4. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  5. 200 g mrazeného špenátu
  6. 185 g nesladené jablčného pyré
  7. 75 ml mandľového mlieka (alebo klasického polotučného mlieka)
  8. 10 g kakaa
  9. Lyžička žltého potravinárskeho farbiva
  10. 120 g ovsenej múky (alebo rozomletých vločiek)
  11. 100 g hladkej múky
  12. 50 g škrobu
  13. 2 lyžičky prášku do pečiva
  14. ½ lyžičky soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov
  2. Tortovú formu si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie
  3. Do misy pridáme vajcia, sladidlo, olej, vanilkový extrakt
  4. Do menšej misy pridáme špenát, jablčné pyré, mlieko, kakao a farbivo
  5. A špenátovú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka
  6. Vo vedľajšej mise premiešame ovsenú múku s hladkou múkou, škrobom a práškom do pečiva
  7. Do špenátovej zmesi začneme postupne pridávať suché prísady striedavo s vaječnou zmesou.
  8. Všetko poriadne zmiešame, aby sa ingrediencie spojili a cesto bolo hladké a riedke
  9. Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme do rúry piecť
  10. Pečieme asi 25 minút
  11. Potom necháme korpus 20 minút chladnúť vo forme a až potom ho preložíme z formy na mriežku, nech úplne vychladne
Zelená vláčna bábovka bez zdobenia.
Zdroj: zeymurancafee.com

Slaná špenátová torta

Pokiaľ vás sladké recepty neoslovili, alebo potrebujete nazbierať ešte trochu odvahy na ich vyskúšanie. Tak sme si pre všetky prípady pripravili aj recept, ktorý je možno schodnejšou verziou tejto torty, a to jej slaný variant.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 250 g hladkej múky
  2. 150 g masla (studeného nakrájaného na plátky)
  3. ½ lyžičky soli
  4. 3 polievkové lyžice studenej vody

Na náplň

  1. 600 g mrazeného špenátu
  2. 2 póry
  3. 1 zväzok petržlenu
  4. 1 lyžica oleja
  5. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  6. 4 vajcia
  7. 125 ml mlieka
  8. 125 ml smotany
  9. 150 g strúhaného syra
  10. Soľ
  11. Korenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov
  2. Mrazený špenát si rozmrazíme
  3. Studené a nakrájané maslo uhniteme s múkou, soľou a vodou
  4. Musí nám vzniknúť hladké cesto
  5. Misu s cestom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme oddýchnuť do chladničky.
  6. Medzitým si umyjeme pór a petržlen
  7. Pór nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať si nadrobno nasekáme
  8. Na panvici si rozohrejeme olej a potom pridáme pór
  9. Pór na panvici restujeme, potom pridáme cesnak a necháme ho rozvoňať
  10. Pridáme do panvice špenát a začneme všetko vyprážať, kým sa tekutina zo špenátu neodparí
  11. Panvicu zložíme zo sporáka a zamiešame petržlen
  12. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na veľkosť väčšiu ako je forma, do ktorej ho budeme neskôr dávať
  13. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a strany vymažeme maslom
  14. Formu pritlačíme na cesto a to nám ukáže akú veľkosť z cesta vyrezať
  15. Cesto vložíme do formy a zo zvyšného cesta vypracujeme rezancu, ktorú vyložíme strany formy
  16. Tie sa snažíme čo najvyššie zakryť
  17. Vidličkou do cesta niekoľkokrát pichneme
  18. Vo veľkej mise si zmiešame vajcia s mliekom a smotanou
  19. Osolíme, okoreníme a premiešame, aby sa korenie so soľou rozpustili
  20. Pridáme syr (trochu si necháme na posypanie)
  21. Pridáme pórovú zmes a dobre premiešame, všetko sa musí vzájomne spojiť
  22. Zmes vlejeme do formy na cesto a posypeme zvyšným syrom
  23. Pečieme asi 30 minút
  24. Náplň by mala byť tuhá, potom je možné tortu vybrať z rúry
  25. Necháme vychladnúť a servírujeme
Slaný koláč so špenátom a smotanou.
Zdroj: theironyou.com

Dúfame, že sme vás presvedčili o tom, že aj torta zo špenátu môže byť skutočná delikatesa. Hlavné je sa toho nebáť a skúšať nové veci. Ak by ste predsa len chceli začať viac pozvoľna, ale chcete do receptu zapojiť zeleninu, vyskúšajte tietorecepty na mrkvové torty a možno sa prepracujete aj k špenátu!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.