Zelenina je bohatá na vlákninu a skvele doplní bulgur, ktorého príprava nezaberie príliš času.
Jedná sa o zdravie prospešné suroviny, ktoré sú vyrobené z tvrdej pšenice semoliny.
Nechajte sa inšpirovať našimi receptami z kuskusu alebo bulguru a uvarte si zdravé jedlo!
2 hrnčeky horúcej vody
Keď pridáte ku kuskusu korenia karí, získate pokrm sa zaujímavou chuťou i farbou.
tvrdý syr
- 4 hrnčeky vývaru
- kuskus nasladko
- Bulgurový šalát
- 2 červené papriky
- 8 cherry paradajok
- 3 papriky – červená, zelená, biela
- cesnak podľa chuti
- 1 hrsť datlí
- kari
- INGREDIENCIE:
- {_119_}
korenie
- Pripravíme si vývar – nemáme-li, použijeme kocku masoxu.
- Kuskus dáme do kastróla a zalejeme ho horúcim vývarom. Vývar nemusí variť.
- Prikryjeme a necháme napučať.
- V panvičke osmažíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme umyté a nakrájané paradajky a papriku.
- Zeleninu doplníme sterilizovaným hráškom s mrkvou.
- 3 červené alebo zelené papriky
- 2 hrnčeky kuskusu
- Ako je zelenina hotová a kuskus napučaný, môžeme pokrm podávať. Na tanieriky navŕšime kuskus, k tomu pridáme zeleninu a všetko môžeme korunovať strúhaným syrom.

Kuskus s kuracím mäsom
Milovníci mäsa si iste pochutnajú na kuskusu pripravovanom spoločne s jemnými kuracími prsiami.
tvrdý syr
- 350 ml kuskusu
- 250 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- POSTUP:
- cesnak podľa chuti
- kari
- INGREDIENCIE:
- Pomaly dusíme.
- olej
korenie
- Suchý kuskus prepláchneme studenou vodu a zalejeme vodou horúcou v pomere 1: 2.
- Priklopíme a necháme v pokoji napučať.
- V panvičke na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme umyté a nakrájané šampiňóny, pór a kuracie prsia.
- 1 plechovka sterilizovaného hrášku s mrkvou
- 1 väčšia cibuľa
- Necháme ešte asi 10 minút napučiavať a potom ho scedíme.
- Kuskus so zeleninou

1 lyžica medu
Neveríte, že aj sladký kuskus je dobrý? Vyskúšajte náš recept, ktorý je naozaj veľmi jednoduchý.
INGREDIENCIE
- asi 3 šampiňóny
- Pomaly podusíme.
- datľový sirup
- POSTUP
- 1 hrnček bulguru
- Osolíme a okoreníme.
POSTUP:
- Kuskus, umyté hrozienka a kokos zalejeme horúcou vodou a necháme v pokoji napučať.
- Potom zmes dochutíme datľovými sirupom a môžeme doplniť aj škoricou.
- Všetko dobre premiešame.
- Kto má rád, môže pridať tiež čerstvé ovocie – jahody, banány.

Objavte podobné tipy
1 šalátová uhorka
Cudzokrajne znejúce potraviny – kuskus a bulgur – pomaly udomácňujú aj v slovenskej kuchyni.
tvrdý syr
- 1 hrnček kuskusu
- 2 hrnčeky vody + kocka masoxu
- 1 cibuľa
- Ochutíme soľou, korením a kari.
- 2 papriky
- 2 paradajky
- kari
- olej
- INGREDIENCIE:
korenie
- Môžete pripraviť ako skvelú raňajkách alebo lahodný dezert plný chutných a zdravých mandlí a pistácií.
- Nakoniec zmiešame bulgur s podusenú zeleninou a mäsom.
- V panvičke na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme umyté a nakrájané papriky a paradajky.
- prípadne i škorica
- Pomaly spoločne dusíme.
- Keď je zelenina hotová, vmiešame ju do bulguru.
- Na tanieriku ešte bulgur so zeleninou sypeme nastrúhaným tvrdým syrom.

Egyptský kuskus na sladko s mandľami a datľami
Bulgur dáme do kastróla a zalejeme vodou s masoxom v pomere 1: 2. Uvedieme do varu a varíme asi 7 minút – podľa návodu na obale.
200 ml mlieka
- INGREDIENCIE:
- 150 g kuskusu
- 1 hrsť blanšírovaných mandlí
- štipka mletej škorice a kardamónu
- olivový olej
- 1 hrsť pistácií a mandlí
- 2 hrnčeky vody
hrozienka
- Datle a mandle a pistácie nasekajte na menšie kúsky, spolu s korením vmiešajte do kuskusu.
- Všetko zalejte horúcou vodou tak, aby jej hladina presahovala vrstvu kuskusu asi o tri centimetre.
- Až je zelenina s mäsom hotová, zamiešame ju do kuskusu.
- Rozdeľte zmes kuskusu rovnomerne do 4 misiek, pridajte teplé mlieko a sladkým javorovým sirupom.
- Posypte mandľami a pistáciami.

Kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Jak již bylo výše zmíněno, lze jej připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá oblíben jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny.
Může být také základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Kuskus se stává poměrně všestranným, protože ho můžeme použít i ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech.
strúhaný kokos
Nebojte sa v rizote ryžu nahradiť bulgurom. Vie to totiž skvele.
tvrdý syr
- 1 hrnček kuskusu
- 2 hrnčeky vody + kocka masoxu
- 1 kuracie prso
- 1 cibuľa
- 5 paradajok
- 1 pór
- POSTUP:
- kari
- INGREDIENCIE:
- olej
korenie
- Bulgur pripravíme podľa návodu na obale, pričom použijeme vodu s masoxom v pomere 1: 2.
- Všetko dáme do šalátovej misky, zalejeme 3 lyžicu olivového oleja.
- Pridáme umyté a nakrájané kuracie prso, pór, paradajky a papriky.
- prípadne i škorica
- Spoločne dusíme, až je mäso mäkké.
- Prikryte a po niekoľkých minútach primiešajte med.
Bulgurové rizoto
Medzitým na panvičke na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
tvrdý syr
- 1 hrnček kuskusu
- mleté čierne korenie
- Bulgur so zeleninou
- Osolíme a okoreníme, dochutíme cesnakom.
- 2 papriky
- 2 paradajky
- A môžeme podávať.
- 1 hrsť datlí
- kari
- soľ
korenie
- Bulgur uvaríme podľa návodu na obale domäkka.
- Pripravíme si zeleninu, ktorú umyjeme a nakrájame na malé kocky. Uhorku môžeme postrúha.
- A zeleninu doplníme uvareným bulgurom.
- Tvrdý syr tiež postrúhame nahrubo.
- Ak máte radi naozaj sýte zeleninové šaláty, doplňte ich bulgurom.
- prípadne i škorica
- Dusenú šunku nakrájame na rezance.
- Bulgurový šalát poriadne premiešame.

Bulgur môžete tiež používať všade tam, kam patrí ryža. Oproti nej má nižší glykemický index, je však bohatý na minerály i vitamíny. Výhoda kuskusu je jeho veľmi jednoduchá príprava – stačí ho zaliať horúcou vodou a nechať napučať.
Podobne zdravú prílohou je aj pohánka, na ktorú sme pre vás vybrali celých 11 receptov . Nechajte sa inšpirovať.