Hľadáte nápad na ľahký, ale napriek tomu výdatný obed? Zastavte sa a nechajte sa inšpirovať jedným z týchto receptov na kuskus s kuracím mäsom.
Ponuka pokrmov je široká a vyberie si skutočne každý.
Tak aký to bude?
Kuskus s kuracím mäsom a sušeným ovocím
Tento recept je super chutný, zdravý a nabitý exotickým korením, ale napriek tomu je dostatočne jednoduchý na to, aby ste si ho mohli uvariť aj napríklad o polnoci.
Čo budeme potrebovať
- 450 g kuracích pŕs
- 3 lyžice olivového oleja
- Lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky škorice
- Soľ
- Korenie
- Veľká červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 75 g červenej cibule (nakrájané a kocky)
- 100 g mrkvy (nastrúhané)
- Lyžica mletého cesnaku
- Štipka kurkumy
- 300 ml kuracieho vývaru
- 50 g sušených marhúľ (nakrájaných)
- 50 g sušených brusníc
- 200 g kuskusu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 50 g mandlí (nakrájaných)
- Vetvička čerstvej mäty a koriandra
Postup
- Na panvici si rozohrejeme lyžicu olivového oleja
- Pridáme nakrájané kuracie prsia
- Ochutíme soľou a korením, ½ rasce, ¼ koriandra a ¼ škorice
- Za občasného otáčania kura vyprážame približne 7 minút
- Kurča sa musí poriadne prepiecť
- Upečené kura zabalíme do alobalu a dáme bokom
- Na panvicu rozohrejeme zvyšné 2 lyžice oleja
- Vhodíme papriku a cibuľu
- Vyprážame približne 5 minút
- Potom pridávame mrkvu, cesnak, zvyšnú ½ rasce, ¼ koriandra a ¼ škorice a štipku kurkumy
- A restujeme ďalšiu minútu
- Do zeleninovej zmesi pridáme vývar a marhule
- Dochutíme soľou, korením a privedieme do varu
- Vmiešame kuskus, zložíme z platne a necháme 5-6 minút odpočívať, kým kuskus nezmäkne a nevstrebe tekutinu
- Potom vmiešame kura spoločne so šťavou, ktorú pustilo
- Pridáme citrónovú šťavu, mandle, čerstvú mätu a koriander
- Podávame ešte teplé
Do receptu je možné ešte pridať konzervovaný cícer. Cícer, rovnako ako kuskus, je skvelou prílohou k ďalším surovinám. Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť na najlepšie recepty s cícerom a treba vyskúšať falafel.
Kuskus s kuracím mäsom a zeleninou
Nie je čas, ale hlad je veľký? Tak presne preto sme si pre vás pripravili tento recept na kuskus s kuracím mäsom. Postup nezaberie žiadny čas a ingrediencie nájde doma každý.
Čo budeme potrebovať
Na kuskus
- 180 g kuskusu
- ½ lyžičky soli
- Štipka korenia
- 3 lyžice olivového oleja
Na mäso
- 230 g kuracích pŕs
- 200 g kuskusu
- Štipka soli
- Lyžica olivového oleja
- 50 g červenej cibule (nakrájané nadrobno)
- 250 ml kuracieho vývaru
- 50 g cukety (nakrájané na kocky)
- 75 g zelených fazuliek
- 50 g červenej papriky (nakrájané na kocky)
- 2 jarné cibuľky (nakrájané)
- ½ lyžičky údené papriky
- ½ lyžičky kurkumy
- Štipka petržlenu
- 2 lyžice syra feta (rozdrobeného)
- Štipka chilli
Postup
- Do väčšej žiaruvzdornej misy nasypeme kuskus
- Pridáme soľ, korenie a olivový olej
- Všetko spolu premiešame, kým sa všetok kuskus neobalí olejom
- Uhladíme a dáme bokom
- Kuracie mäso si nasolíme
- V hrnci si na vysokú teplotu rozohrejeme olivový olej
- Pridáme kuracie prsia a restujeme, z každej strany 2-3 minúty
- V polovici pečenia pridáme červenú cibuľu a pokračujeme v restovaní
- Kurča si vyberieme na tanier a necháme ho niekoľko minút chladnúť
- Potom ho nakrájame na kocky
- Do rovnakého hrnca pridáme kurací vývar, cuketu, fazuľku, papriku, jarnú cibuľku údenú papriku a kurkumu
- Začneme zahrievať na vysokú teplotu
- Akonáhle sa zmes začne variť, zložíme hrniec z platne a nalejeme ju na kuskus
- Misu s kuskusom zaizolujeme a odstavíme bokom na minimálne 5 minút
- Keď kuskus vstrebe väčšinu tekutiny, vhodíme petržlen a všetko spolu premiešame
- Kuskus ochutnáme a dochutíme soľou
- Keď kuskus s kuracím mäsom servírujeme, ešte ho posypeme syrom feta, chilli a petržlenovou vňaťou
Kurča na cesnaku s kuskusom
Lahodné mäso upravené na citróne a cesnaku podávané s kuskusom a čerstvými bylinkami je ideálne, ak si chcete užiť večeru plnou chuťou. V recepte sa používajú kuracie stehná a korenie, ktoré má vo svojej špajze každý.
Čo budeme potrebovať
- 8 vykostených stehien
- 2 citróny
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- Červená cibuľa
- 320 ml kuracieho vývaru
- 240 g kuskusu
- Hrsť petržlenu
- Hrsť mäty
Postup
- Stehná očistíme a odstránime z nich kožu
- Z citrónov nastrúhame kôru a pre zatiaľ ju dáme bokom
- Do veľkej misy vytlačíme z citrónov šťavu a pridáme 2 lyžice olivového oleja
- Osolíme, okoreníme a pridáme kura
- Kurča v zmesi premiešame, aby sa dobre obalilo
- Misu s kurčaťom prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať
- Rozpálime si veľkú panvicu, na ktorej začneme stehná smažiť
- Vyprážame z každej strany približne 5 minút, potom znížime teplotu a restujeme ďalším 5-10 minút, kým sa stehná neuvaria
- Medzitým si na tenké plátky nakrájame cesnak a cibuľu
- V panvici na strednú teplotu roztopíme ½ lyžice oleja
- Vhodíme cesnak a cibuľu
- Restujeme po dobu 5 minút, kým nezmäknú
- V menšom hrnci začneme zahrievať vývar, kým sa nám nezačne variť
- Potom ho zložíme zo sporáka, vsypeme kuskus, prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať
- Keď je kuskus hotový, pridáme zvyšok oleja a primiešame cesnak s cibuľou
- Bylinky si zmiešame s citrónovou kôrou a pridáme ich do kuskusu
- Kuskus podávame s usmaženým kuracím mäsom
Objavte podobné tipy
Kurča s kuskusom a avokádom
Milovníci avokáda pozor, toto je recept pre vás! Celý šalát sa práve točí okolo avokáda, kuskusu, kelu a grilovaného kurčaťa. A ešte viac avokáda sa použije na vytvorenie krémového a zeleného dresingu, ktorý sa primiešava do šalátu.
Čo budeme potrebovať
Na dresing
- ½ avokáda
- 170 g bieleho jogurtu
- Hrsť koriandra
- Lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
- Strúčik cesnaku
- Jarná cibuľka
Na šalát
- 150 g ružičkového kelu (nasekané)
- Plechovka kukurice
- Celé avokádo
- 75 g cherry paradajok
- 100 g červenej papriky
- Štipka korenia
- 100 g kuracích pŕs
- 75 g syra feta
- 180 g kuskusu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Tyčovým mixérom si spolu zmixujeme ½ avokáda, jogurt, koriander, limetkovú šťavu, cesnak a jarnú cibuľku
- Mixujeme, kým dresing nie je úplne hladký
- Na papier na pečenie si vyložíme ružičkový kel a pečieme ho v rúre 20 minút
- Do väčšej misy nasypeme kuskus a zalejeme ho dostatočným množstvom vriacej vody
- Kuskus necháme 5-10 minút odstáť, aby vstrebal všetku tekutinu
- Medzitým si roztopíme panvicu na strednú teplotu, môžeme pridať aj trochu oleja
- Keď je panvica roztopená, pridáme kuracie prsia a restujeme z každej strany 2-3 minúty, kým nie je zlatisté
- Kuracie mäso necháme potom chvíľu odstáť, aby vychladlo, a potom ho krájame na menšie kúsky
- Olúpeme a nakrájam celé avokádo a vložíme ho do misy
- Do misy k avokádu pridáme, kukuricu, varený kuskus, paradajky a papriku s malým množstvom dresingu
- Potom pridáme upečené kuracie mäso, premiešame
- Syr feta môžeme tiež zamiešať do zmesi, alebo ním šalát posypať
Kuskus s kuracím mäsom a sušenými paradajkami
Jednoduché, zdravé a chutné kura a kuskus so sušenými paradajkami máte hotové za 30 minút. Najjednoduchšia večera po náročnom dni, ktorú si dnes môžete urobiť!
Čo budeme potrebovať
- 150 ml vody
- 2 lyžice masla
- 200 g kuskusu
- 2 kuracie prsia
- Štipka soli
- Štipka korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ červenej cibule
- 75 g sušených paradajok
- Hrsť čerstvej bazalky
- Syr feta
Postup
- V malom hrnci privedieme do varu vodu a maslo
- Pridáme kuskus a premiešame
- Potom hrniec zložíme z platne, prikryjeme ho a necháme 5 minút odpočívať
- Kuracie prsia si osolíme a okoreníme
- Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme kuracie prsia
- Vyprážame z každej strany približne 3-4 minúty
- Kurča odstránime z platne a necháme vychladnúť
- Potom ho nakrájame na menšie kúsky
- Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú začneme restovať
- Restujeme asi 8-10 minút, kým nezačne hnednúť
- Pridáme trochu sušených paradajok a varíme ďalšie 1-2 minúty, potom zložíme z platne
- Vo veľkej mise zmiešame kuskus, kuracie mäso, červenú cibuľu, sušené paradajky a bazalku
- Všetko spoločne miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Kuskus s kuracím mäsom podávame ešte horúci a posypaný fetou
Zapečený kuskus s kuracími stehnami
Taký recept bez starostí. Všetko sa zmieša a hodí do rúry. Medzitým sa môžete pustiť do ďalších aktivít, treba začať s upratovaním.
Čo budeme potrebovať
- 12 vykostených kuracích stehien bez kože
- 3 lyžice karí
- 2 lyžice údené papriky
- Lyžička škorice
- 10 strúčikov cesnaku
- 6 lyžíc olivového oleja
- 450 g kuskusu
- 600 ml kuracieho vývaru
- 75 g masla
- 50 g hrozienok
- Hrsť čerstvého koriandra
Postup
- Kuracie stehná vložíme do zapekacej misy
- Dochutíme soľou a korením
- Pridáme karí, cesnak, olej a všetko spolu premiešame, aby sa stehná v zmesi obalili
- Misu prikryjeme a kurča necháme marinovať aspoň 20 minút, ideálne cez noc
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Kuskus vložíme do novej zapekacej misy a podlejeme ho horúcim vývarom
- Pridáme soľ, zamiešame, nádobu prikryjeme a necháme 5 minút odstáť, aby sa vývar vsiakol
- Kurča potom vložíme do rúry a pečieme 5 minút
- Medzitým pridáme do kuskusu hrozienka, potrieme ich maslom
- Misu prikryjeme alobalom a pridáme ju do rúry ku kurčaťu
- Kurča s kuskusom takto pečieme ďalších 20-25 minút, kým kurča nie je zlatisté
- Pred podávaním vmiešame do kuskusu kura vrátane šťavy a premiešame
- Podávame hneď, alebo misu zakryjeme alobalom a na 10 minút ju umiestnime do rúry, ktorá je nastavená na teplotu 130 stupňov
Vedeli ste, že kuskus je vlastne cestovina? Preto ak vás nezlákal ani jeden recept alebo naopak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na výdatný obed, pozrite sa na tieto recepty na najlepšie cestovinové šaláty . Zároveň v každom tomto recepte môžete kuskus nahradiť vašim obľúbeným druhom cestovín.