Vyskúšajte tieto recepty na kura s kuskusom! Skvelá inšpirácia na výdatný obed

Hľadáte nápad na ľahký, ale napriek tomu výdatný obed? Zastavte sa a nechajte sa inšpirovať jedným z týchto receptov na kuskus s kuracím mäsom.

Ponuka pokrmov je široká a vyberie si skutočne každý.

Tak aký to bude?

Kuskus s kuracím mäsom a sušeným ovocím

Tento recept je super chutný, zdravý a nabitý exotickým korením, ale napriek tomu je dostatočne jednoduchý na to, aby ste si ho mohli uvariť aj napríklad o polnoci.

Čo budeme potrebovať

  1. 450 g kuracích pŕs
  2. 3 lyžice olivového oleja
  3. Lyžička mletej rasce
  4. ½ lyžičky mletého koriandra
  5. ½ lyžičky škorice
  6. Soľ
  7. Korenie
  8. Veľká červená paprika (nakrájaná na kocky)
  9. 75 g červenej cibule (nakrájané a kocky)
  10. 100 g mrkvy (nastrúhané)
  11. Lyžica mletého cesnaku
  12. Štipka kurkumy
  13. 300 ml kuracieho vývaru
  14. 50 g sušených marhúľ (nakrájaných)
  15. 50 g sušených brusníc
  16. 200 g kuskusu
  17. 2 lyžice citrónovej šťavy
  18. 50 g mandlí (nakrájaných)
  19. Vetvička čerstvej mäty a koriandra

Postup

  1. Na panvici si rozohrejeme lyžicu olivového oleja
  2. Pridáme nakrájané kuracie prsia
  3. Ochutíme soľou a korením, ½ rasce, ¼ koriandra a ¼ škorice
  4. Za občasného otáčania kura vyprážame približne 7 minút
  5. Kurča sa musí poriadne prepiecť
  6. Upečené kura zabalíme do alobalu a dáme bokom
  7. Na panvicu rozohrejeme zvyšné 2 lyžice oleja
  8. Vhodíme papriku a cibuľu
  9. Vyprážame približne 5 minút
  10. Potom pridávame mrkvu, cesnak, zvyšnú ½ rasce, ¼ koriandra a ¼ škorice a štipku kurkumy
  11. A restujeme ďalšiu minútu
  12. Do zeleninovej zmesi pridáme vývar a marhule
  13. Dochutíme soľou, korením a privedieme do varu
  14. Vmiešame kuskus, zložíme z platne a necháme 5-6 minút odpočívať, kým kuskus nezmäkne a nevstrebe tekutinu
  15. Potom vmiešame kura spoločne so šťavou, ktorú pustilo
  16. Pridáme citrónovú šťavu, mandle, čerstvú mätu a koriander
  17. Podávame ešte teplé

Do receptu je možné ešte pridať konzervovaný cícer. Cícer, rovnako ako kuskus, je skvelou prílohou k ďalším surovinám. Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť na najlepšie recepty s cícerom a treba vyskúšať falafel.

Marocký kuskus so zeleninou mäsom, mandľami a kurkumou.
Zdroj: cookingclassy.com

Kuskus s kuracím mäsom a zeleninou

Nie je čas, ale hlad je veľký? Tak presne preto sme si pre vás pripravili tento recept na kuskus s kuracím mäsom. Postup nezaberie žiadny čas a ingrediencie nájde doma každý.

Čo budeme potrebovať

Na kuskus

  1. 180 g kuskusu
  2. ½ lyžičky soli
  3. Štipka korenia
  4. 3 lyžice olivového oleja

Na mäso

  1. 230 g kuracích pŕs
  2. 200 g kuskusu
  3. Štipka soli
  4. Lyžica olivového oleja
  5. 50 g červenej cibule (nakrájané nadrobno)
  6. 250 ml kuracieho vývaru
  7. 50 g cukety (nakrájané na kocky)
  8. 75 g zelených fazuliek
  9. 50 g červenej papriky (nakrájané na kocky)
  10. 2 jarné cibuľky (nakrájané)
  11. ½ lyžičky údené papriky
  12. ½ lyžičky kurkumy
  13. Štipka petržlenu
  14. 2 lyžice syra feta (rozdrobeného)
  15. Štipka chilli

Postup

  1. Do väčšej žiaruvzdornej misy nasypeme kuskus
  2. Pridáme soľ, korenie a olivový olej
  3. Všetko spolu premiešame, kým sa všetok kuskus neobalí olejom
  4. Uhladíme a dáme bokom
  5. Kuracie mäso si nasolíme
  6. V hrnci si na vysokú teplotu rozohrejeme olivový olej
  7. Pridáme kuracie prsia a restujeme, z každej strany 2-3 minúty
  8. V polovici pečenia pridáme červenú cibuľu a pokračujeme v restovaní
  9. Kurča si vyberieme na tanier a necháme ho niekoľko minút chladnúť
  10. Potom ho nakrájame na kocky
  11. Do rovnakého hrnca pridáme kurací vývar, cuketu, fazuľku, papriku, jarnú cibuľku údenú papriku a kurkumu
  12. Začneme zahrievať na vysokú teplotu
  13. Akonáhle sa zmes začne variť, zložíme hrniec z platne a nalejeme ju na kuskus
  14. Misu s kuskusom zaizolujeme a odstavíme bokom na minimálne 5 minút
  15. Keď kuskus vstrebe väčšinu tekutiny, vhodíme petržlen a všetko spolu premiešame
  16. Kuskus ochutnáme a dochutíme soľou
  17. Keď kuskus s kuracím mäsom servírujeme, ešte ho posypeme syrom feta, chilli a petržlenovou vňaťou
Zeleninový kuskus s mäsom a cícerom.
Zdroj: jocooks.com

Kurča na cesnaku s kuskusom

Lahodné mäso upravené na citróne a cesnaku podávané s kuskusom a čerstvými bylinkami je ideálne, ak si chcete užiť večeru plnou chuťou. V recepte sa používajú kuracie stehná a korenie, ktoré má vo svojej špajze každý.

Čo budeme potrebovať

  1. 8 vykostených stehien
  2. 2 citróny
  3. 4 lyžice olivového oleja
  4. 3 strúčiky cesnaku
  5. Červená cibuľa
  6. 320 ml kuracieho vývaru
  7. 240 g kuskusu
  8. Hrsť petržlenu
  9. Hrsť mäty

Postup

  1. Stehná očistíme a odstránime z nich kožu
  2. Z citrónov nastrúhame kôru a pre zatiaľ ju dáme bokom
  3. Do veľkej misy vytlačíme z citrónov šťavu a pridáme 2 lyžice olivového oleja
  4. Osolíme, okoreníme a pridáme kura
  5. Kurča v zmesi premiešame, aby sa dobre obalilo
  6. Misu s kurčaťom prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať
  7. Rozpálime si veľkú panvicu, na ktorej začneme stehná smažiť
  8. Vyprážame z každej strany približne 5 minút, potom znížime teplotu a restujeme ďalším 5-10 minút, kým sa stehná neuvaria
  9. Medzitým si na tenké plátky nakrájame cesnak a cibuľu
  10. V panvici na strednú teplotu roztopíme ½ lyžice oleja
  11. Vhodíme cesnak a cibuľu
  12. Restujeme po dobu 5 minút, kým nezmäknú
  13. V menšom hrnci začneme zahrievať vývar, kým sa nám nezačne variť
  14. Potom ho zložíme zo sporáka, vsypeme kuskus, prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať
  15. Keď je kuskus hotový, pridáme zvyšok oleja a primiešame cesnak s cibuľou
  16. Bylinky si zmiešame s citrónovou kôrou a pridáme ich do kuskusu
  17. Kuskus podávame s usmaženým kuracím mäsom
Cesnakové kurča s citrónom a kuskusom.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Kurča s kuskusom a avokádom

Milovníci avokáda pozor, toto je recept pre vás! Celý šalát sa práve točí okolo avokáda, kuskusu, kelu a grilovaného kurčaťa. A ešte viac avokáda sa použije na vytvorenie krémového a zeleného dresingu, ktorý sa primiešava do šalátu.

Čo budeme potrebovať

Na dresing

  1. ½ avokáda
  2. 170 g bieleho jogurtu
  3. Hrsť koriandra
  4. Lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
  5. Strúčik cesnaku
  6. Jarná cibuľka

Na šalát

  1. 150 g ružičkového kelu (nasekané)
  2. Plechovka kukurice
  3. Celé avokádo
  4. 75 g cherry paradajok
  5. 100 g červenej papriky
  6. Štipka korenia
  7. 100 g kuracích pŕs
  8. 75 g syra feta
  9. 180 g kuskusu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tyčovým mixérom si spolu zmixujeme ½ avokáda, jogurt, koriander, limetkovú šťavu, cesnak a jarnú cibuľku
  3. Mixujeme, kým dresing nie je úplne hladký
  4. Na papier na pečenie si vyložíme ružičkový kel a pečieme ho v rúre 20 minút
  5. Do väčšej misy nasypeme kuskus a zalejeme ho dostatočným množstvom vriacej vody
  6. Kuskus necháme 5-10 minút odstáť, aby vstrebal všetku tekutinu
  7. Medzitým si roztopíme panvicu na strednú teplotu, môžeme pridať aj trochu oleja
  8. Keď je panvica roztopená, pridáme kuracie prsia a restujeme z každej strany 2-3 minúty, kým nie je zlatisté
  9. Kuracie mäso necháme potom chvíľu odstáť, aby vychladlo, a potom ho krájame na menšie kúsky
  10. Olúpeme a nakrájam celé avokádo a vložíme ho do misy
  11. Do misy k avokádu pridáme, kukuricu, varený kuskus, paradajky a papriku s malým množstvom dresingu
  12. Potom pridáme upečené kuracie mäso, premiešame
  13. Syr feta môžeme tiež zamiešať do zmesi, alebo ním šalát posypať
Kuskus v mise so zeleninou avokádom a zeleným dresingom.
Zdroj: ainsley-harriott.com

Kuskus s kuracím mäsom a sušenými paradajkami

Jednoduché, zdravé a chutné kura a kuskus so sušenými paradajkami máte hotové za 30 minút. Najjednoduchšia večera po náročnom dni, ktorú si dnes môžete urobiť!

Čo budeme potrebovať

  1. 150 ml vody
  2. 2 lyžice masla
  3. 200 g kuskusu
  4. 2 kuracie prsia
  5. Štipka soli
  6. Štipka korenia
  7. 2 lyžice olivového oleja
  8. ½ červenej cibule
  9. 75 g sušených paradajok
  10. Hrsť čerstvej bazalky
  11. Syr feta

Postup

  1. V malom hrnci privedieme do varu vodu a maslo
  2. Pridáme kuskus a premiešame
  3. Potom hrniec zložíme z platne, prikryjeme ho a necháme 5 minút odpočívať
  4. Kuracie prsia si osolíme a okoreníme
  5. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme kuracie prsia
  6. Vyprážame z každej strany približne 3-4 minúty
  7. Kurča odstránime z platne a necháme vychladnúť
  8. Potom ho nakrájame na menšie kúsky
  9. Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú začneme restovať
  10. Restujeme asi 8-10 minút, kým nezačne hnednúť
  11. Pridáme trochu sušených paradajok a varíme ďalšie 1-2 minúty, potom zložíme z platne
  12. Vo veľkej mise zmiešame kuskus, kuracie mäso, červenú cibuľu, sušené paradajky a bazalku
  13. Všetko spoločne miešame, aby sa ingrediencie spojili
  14. Kuskus s kuracím mäsom podávame ešte horúci a posypaný fetou
Kuskus so sušenými paradajkami, fetou, rukolou a bylinkami.
Zdroj: recipetineats.com

Zapečený kuskus s kuracími stehnami

Taký recept bez starostí. Všetko sa zmieša a hodí do rúry. Medzitým sa môžete pustiť do ďalších aktivít, treba začať s upratovaním.

Čo budeme potrebovať

  1. 12 vykostených kuracích stehien bez kože
  2. 3 lyžice karí
  3. 2 lyžice údené papriky
  4. Lyžička škorice
  5. 10 strúčikov cesnaku
  6. 6 lyžíc olivového oleja
  7. 450 g kuskusu
  8. 600 ml kuracieho vývaru
  9. 75 g masla
  10. 50 g hrozienok
  11. Hrsť čerstvého koriandra

Postup

  1. Kuracie stehná vložíme do zapekacej misy
  2. Dochutíme soľou a korením
  3. Pridáme karí, cesnak, olej a všetko spolu premiešame, aby sa stehná v zmesi obalili
  4. Misu prikryjeme a kurča necháme marinovať aspoň 20 minút, ideálne cez noc
  5. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  6. Kuskus vložíme do novej zapekacej misy a podlejeme ho horúcim vývarom
  7. Pridáme soľ, zamiešame, nádobu prikryjeme a necháme 5 minút odstáť, aby sa vývar vsiakol
  8. Kurča potom vložíme do rúry a pečieme 5 minút
  9. Medzitým pridáme do kuskusu hrozienka, potrieme ich maslom
  10. Misu prikryjeme alobalom a pridáme ju do rúry ku kurčaťu
  11. Kurča s kuskusom takto pečieme ďalších 20-25 minút, kým kurča nie je zlatisté
  12. Pred podávaním vmiešame do kuskusu kura vrátane šťavy a premiešame
  13. Podávame hneď, alebo misu zakryjeme alobalom a na 10 minút ju umiestnime do rúry, ktorá je nastavená na teplotu 130 stupňov
Zapečený kuskus v rúre s kuracími stehnami zeleninou citrónom.
Zdroj: iamafoodblog.com

Vedeli ste, že kuskus je vlastne cestovina? Preto ak vás nezlákal ani jeden recept alebo naopak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na výdatný obed, pozrite sa na tieto recepty na najlepšie cestovinové šaláty . Zároveň v každom tomto recepte môžete kuskus nahradiť vašim obľúbeným druhom cestovín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.