Vyskúšajte vynikajúce recepty s falafelom ešte dnes. Budete sa olizovať!

Nastavil najvyšší čas sa s touto tradičnou arabskou pochúťkou zoznámiť!

Placky, ktoré sa primárne pripravujú z cíceru, ale skvelé sú aj z iných strukovín.

A čo s nimi? Ako as čím falafel jesť? Pozrite sa do našich receptov.

Originálny recept na falafel z cíceru

Cícerový falafel sa podáva vo forme placiek alebo guličiek, ktoré sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Pripravte si ich doma podľa jednoduchého receptu.

Ingrediencie

  • 4 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 plechovka cíceru
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL koriandra
  • 2 ČL petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Cibuľu aj cesnak pokrájajte nadrobno
  2. Osmažte ich dozlatista na pol lyžicu oleja
  3. Do misky vložte zliatu cícer a roztlačte ju vidličkou
  4. Pridajte korenie, vajcia, osmaženú cibuľu a cesnak, korenie a soľ a všetko riadne premiešajte
  5. Vytvarujte 6 – 8 placiek
  6. Rozpáľte na panvici zvyšný olej a na miernom plameni opekajte placky zhruba tri minúty z každej strany
  7. Podávajte teplé alebo studené, s ryžou a omáčkou, s cestovinami, s dipom alebo ich použite ako ingredienciu do niektorého z ďalších receptov
falafelové guličky
Zdroj: daringgourmet.com

Alebo postupujte podľa videoreceptu:

How to Make Falafel | Falafel Recipe

Hrachový falafel s pita chlebom a tzazikami

Nechajte sa uniesť na Stredný východ. Tento recept na falafel magicky snúbi sladkosť hrášku s pikantnou chuťou šalátu tzaziky a očaruje vás ako hviezdne nebo nad púšťou.

Ingrediencie

  • 1 vrecko mrazeného hrášku
  • 1 šalotka
  • ½ póru
  • 2 ČL petržlenovej vňate
  • 1 ČL rozmarínu
  • 1 ČL drvenej rímskej rasce
  • 1 ČL koriandra
  • soľ
  • korenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 PL oleja
  • 1 veľký kelímok jogurtu
  • 1 uhorka
  • 2 PL kôpru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie pita chleba
  • 1 červená cibuľa

Postup

  1. Hrášok nechajte pri izbovej teplote rozmraziť v miske
  2. Medzitým olúpte šalotku a nakrájajte ju nadrobno, pór nakrájajte na polkolieska
  3. Hrášok, zeleninu, petržlen a rozmarín rozmixujte dohladka
  4. Zmiešajte s múkou, soľou a korením
  5. Nechajte v chladničke asi 30 minút oddýchnuť
  6. Medzitým si pripravte tzaziky
  7. Uhorku olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle
  8. Nechajte odkvapkať v site alebo prebytočnú tekutinu vytlačte
  9. Zmiešajte s roztlačeným cesnakom, jogurtom, kôprom a soľou
  10. Vo veľkej panvici rozohrejte olej
  11. Z cesta tvorte guličky a pečte ich v panvici 2-3 minúty z jednej a potom z druhej strany
  12. Pita chleba rozrežte, naplňte guličkami falafelu, tzaziky a červenou cibuľou pokrájanou na plátky
hrachový falafel v pita chlebe s tzaziky
Zdroj: savoryspicsshop.com

Otestovali sme tie najobľúbenejšie drviče odpadu do kuchyne . Ako v našej recenzii obstáli?

Falafelové guličky v tortille s avokádom

Obed do práce, piknik v parku, alebo jedlo na cesty? Vyskúšajte niečo netradičné. Jedlo, ktoré krásne drží pohromade, zasýti a hlavne zachutí

Ingrediencie

  • 5-6 falafelových guličiek
  • štvrť avokáda
  • 1 tortillová placka
  • čerstvé bylinky (petržlenová vňať, koriander, mäta)
  • ½ PL limetkovej šťavy
  • 75 ml jogurtu
  • ½ PL sezamovej pasty tahini
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ ČL mletej rímskej rasce

Postup

  1. Zmiešajte jogurt, sezamovú pastu tahini, roztlačený cesnak a rímsku rascu
  2. Tortillu niekoľko minút nahrejte nasucho na panvici
  3. Pomažte ju jogurtovou zmesou s tahini
  4. Avokádo rozkrájajte na kúsky a spoločne s falafelom ho rozložte na tortillu
  5. Posypte bylinkami a pokvapkajte limetkovou šťavou
  6. Tortillu prehnite, alebo stočte do rolky a môžete servírovať
Falafelové placky v tortille so zeleninou
Zdroj: schaer.com

Stredomorský šalát s falafelom

Hľadáte ľahké jedlo do horúcich letných dní? Jedlo, ktoré zasýti a pritom osvieži? Skúste tento výborný šalát.

Ingrediencie

  • ½ rímskeho šalátu
  • 3 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 12 cherry paradajok
  • 1 červená cibuľa
  • 1 šalátová uhorka
  • 6 falafelových placiek
  • 3 PL kvalitných čiernych olív
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malý kelímok bieleho jogurtu
  • 1 PL limetkovej šťavy

Postup

  1. Rímsky šalát opláchnite a natrhajte na kúsky
  2. Cibuľu nakrájajte na plátky, petržlenovú vňať nadrobno, cherry paradajky napoly a uhorku na kolieska
  3. V mise zmiešajte šalát, cibuľu, paradajky, uhorku a olivy
  4. Olej zmiešajte so soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou, šalát ním zalejte a riadne premiešajte
  5. Jogurt zmiešajte s limetkovou šťavou a roztlačeným cesnakom
  6. Placky položte na šalát, prelejte jogurtovou zálievkou a servírujte.
šalát s falafelom, olivami, uhorkou a jogurtovou zálievkou v miske
Zdroj: loveandgoodstuff.com

Fitness cícerové placky s pečenou zeleninou

Falafel pečený v rúre je ideálnym spoločníkom pri zdravom spôsobe života alebo chudnutí. Je nadupaný bielkovinami a prirodzene bezlepkový.

Ingrediencie

  • 1 plechovka cíceru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 ČL petržlenovej vňate
  • ½ ČL mletej rímskej rasce
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL údené papriky
  • soľ
  • korenie
  • ½ cukety
  • 1 červená paprika
  • 6 cherry paradajok
  • 2 mrkvy
  • 1 plechovka paradajkového pyré
  • 1 ČL agáve sirupu

Postup

  1. Cícer zlejte a roztlačte vidličkou
  2. Zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, jedným roztlačeným cesnakom, vajcom, soľou a korením
  3. Vytvorte placky a rozložte ich na plech s papierom na pečenie
  4. Cuketu pokrájajte na kolieska, papriku na silnejšie prúžky, paradajky a mrkva napoly
  5. Vložte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte
  6. Oba plechy pečte 20 – 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °
  7. Paradajky z plechovky preložte do misky a zmiešajte ich s roztlačeným cesnakom, soľou a korením
  8. Podľa chuti doslaďte agáve sirupom
  9. Pečený falafel podávajte s pečenou zeleninou as paradajkovým dipom
falafelové placky a pečená zelenina v plechu
Zdroj: cookpad.com

Burger s repovým falafelom pečeným v rúre

Burgre sú čoraz obľúbenejšou pochúťkou a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov. Skúste napríklad tento, zdravší, burger s falafelom namiesto mäsa.

Ingrediencie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 plechovka cíceru
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 250 g červenej repy
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • 50 g strúhanky
  • 4 burgerové hrčky
  • 100 g hummusu
  • hlávkový šalát
  • paradajka
  • uhorka
  • 4 plátky čedaru

Postup

  1. Olúpanú cibuľu nasekajte najemno aosmažte dozlatista na olivovom oleji
  2. Zmiešajte ju s cícerom, nakrájanou olúpanou repou, strúhankou, vajcom, soľou a korením a rozmixujte dohladka
  3. Zo zmesi pripravte väčšie burgerové placky (cca 10 cm v priemere a 2 cm na výšku)
  4. Pečte v vyhriatej rúre na 180° po dobu 30 minút
  5. Bulky rozpoľte a 2 minúty nechajte rozpiecť v rúre
  6. Obe polovičky namažte hummusom
  7. Na spodnú polovicu začnite vrstviť šalát, repový falafel, plátok syra, plátok rajčiaka, pár koliesok uhorky a priklopte druhou polovicou hrčky
  8. Podávajte s malým šalátkom
Burger s repovým falafelom, hummusom, šalátom a paradajkou; v pozadí plechový hrnček s hranolkami
Zdroj: annetravelfoodie.com

6 zaujímavých faktov o falafele

  • Falafel je izraelské národné jedlo. Chrumkavé guličky vyprážané cícer a korenie sa predávajú po celej krajine na rohu takmer každej ulice a predstavujú rýchle a cenovo dostupné jedlo pre miestnych aj pre turistov.
  • Nikto presne nevie, kde falafel vznikol. Podľa niektorých historikov je jeho kolískou Egypt, kde sú doložené prvé záznamy o vyprážanom jedle z fazule, podľa iných vznikol tento obľúbený pokrm v starovekej Indii.
  • Falafel má vysoký obsah bielkovín, vlákniny a komplexných uhľohydrátov. Cícer má nízky obsah tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Je bohatá na železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, vitamín C, tiamín, alebo kyselinu pantoténovú.
  • Hneď po humme je falafel najbežnejším pokrmom z cíceru.
  • Arabské slovo falāfil preniklo do mnohých ďalších jazykov a rozšírilo sa po celom svete, dnes už ide všeobecné pomenovanie cícerových guličiek.
  • Najväčší falafel sveta upiekli libanonskí a izraelskí kuchári v roku 2010 v New Yorku. Jeho polomer bol väčší ako meter a važil 10, 9 kilogramov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.