Nastavil najvyšší čas sa s touto tradičnou arabskou pochúťkou zoznámiť!
Placky, ktoré sa primárne pripravujú z cíceru, ale skvelé sú aj z iných strukovín.
A čo s nimi? Ako as čím falafel jesť? Pozrite sa do našich receptov.
Originálny recept na falafel z cíceru
Cícerový falafel sa podáva vo forme placiek alebo guličiek, ktoré sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Pripravte si ich doma podľa jednoduchého receptu.
Ingrediencie
- 4 PL slnečnicového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 plechovka cíceru
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL koriandra
- 2 ČL petržlenovej vňate
- 1 vajce
- soľ
- korenie
Postup
- Cibuľu aj cesnak pokrájajte nadrobno
- Osmažte ich dozlatista na pol lyžicu oleja
- Do misky vložte zliatu cícer a roztlačte ju vidličkou
- Pridajte korenie, vajcia, osmaženú cibuľu a cesnak, korenie a soľ a všetko riadne premiešajte
- Vytvarujte 6 – 8 placiek
- Rozpáľte na panvici zvyšný olej a na miernom plameni opekajte placky zhruba tri minúty z každej strany
- Podávajte teplé alebo studené, s ryžou a omáčkou, s cestovinami, s dipom alebo ich použite ako ingredienciu do niektorého z ďalších receptov
Alebo postupujte podľa videoreceptu:
Hrachový falafel s pita chlebom a tzazikami
Nechajte sa uniesť na Stredný východ. Tento recept na falafel magicky snúbi sladkosť hrášku s pikantnou chuťou šalátu tzaziky a očaruje vás ako hviezdne nebo nad púšťou.
Ingrediencie
- 1 vrecko mrazeného hrášku
- 1 šalotka
- ½ póru
- 2 ČL petržlenovej vňate
- 1 ČL rozmarínu
- 1 ČL drvenej rímskej rasce
- 1 ČL koriandra
- soľ
- korenie
- 3 PL hladkej múky
- 1 PL oleja
- 1 veľký kelímok jogurtu
- 1 uhorka
- 2 PL kôpru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 balenie pita chleba
- 1 červená cibuľa
Postup
- Hrášok nechajte pri izbovej teplote rozmraziť v miske
- Medzitým olúpte šalotku a nakrájajte ju nadrobno, pór nakrájajte na polkolieska
- Hrášok, zeleninu, petržlen a rozmarín rozmixujte dohladka
- Zmiešajte s múkou, soľou a korením
- Nechajte v chladničke asi 30 minút oddýchnuť
- Medzitým si pripravte tzaziky
- Uhorku olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Nechajte odkvapkať v site alebo prebytočnú tekutinu vytlačte
- Zmiešajte s roztlačeným cesnakom, jogurtom, kôprom a soľou
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej
- Z cesta tvorte guličky a pečte ich v panvici 2-3 minúty z jednej a potom z druhej strany
- Pita chleba rozrežte, naplňte guličkami falafelu, tzaziky a červenou cibuľou pokrájanou na plátky
Otestovali sme tie najobľúbenejšie drviče odpadu do kuchyne . Ako v našej recenzii obstáli?
Falafelové guličky v tortille s avokádom
Obed do práce, piknik v parku, alebo jedlo na cesty? Vyskúšajte niečo netradičné. Jedlo, ktoré krásne drží pohromade, zasýti a hlavne zachutí
Ingrediencie
- 5-6 falafelových guličiek
- štvrť avokáda
- 1 tortillová placka
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, koriander, mäta)
- ½ PL limetkovej šťavy
- 75 ml jogurtu
- ½ PL sezamovej pasty tahini
- 1 strúčik cesnaku
- ½ ČL mletej rímskej rasce
Postup
- Zmiešajte jogurt, sezamovú pastu tahini, roztlačený cesnak a rímsku rascu
- Tortillu niekoľko minút nahrejte nasucho na panvici
- Pomažte ju jogurtovou zmesou s tahini
- Avokádo rozkrájajte na kúsky a spoločne s falafelom ho rozložte na tortillu
- Posypte bylinkami a pokvapkajte limetkovou šťavou
- Tortillu prehnite, alebo stočte do rolky a môžete servírovať
Objavte podobné tipy
Stredomorský šalát s falafelom
Hľadáte ľahké jedlo do horúcich letných dní? Jedlo, ktoré zasýti a pritom osvieži? Skúste tento výborný šalát.
Ingrediencie
- ½ rímskeho šalátu
- 3 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 12 cherry paradajok
- 1 červená cibuľa
- 1 šalátová uhorka
- 6 falafelových placiek
- 3 PL kvalitných čiernych olív
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malý kelímok bieleho jogurtu
- 1 PL limetkovej šťavy
Postup
- Rímsky šalát opláchnite a natrhajte na kúsky
- Cibuľu nakrájajte na plátky, petržlenovú vňať nadrobno, cherry paradajky napoly a uhorku na kolieska
- V mise zmiešajte šalát, cibuľu, paradajky, uhorku a olivy
- Olej zmiešajte so soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou, šalát ním zalejte a riadne premiešajte
- Jogurt zmiešajte s limetkovou šťavou a roztlačeným cesnakom
- Placky položte na šalát, prelejte jogurtovou zálievkou a servírujte.
Fitness cícerové placky s pečenou zeleninou
Falafel pečený v rúre je ideálnym spoločníkom pri zdravom spôsobe života alebo chudnutí. Je nadupaný bielkovinami a prirodzene bezlepkový.
Ingrediencie
- 1 plechovka cíceru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 ČL petržlenovej vňate
- ½ ČL mletej rímskej rasce
- ½ ČL oregana
- ½ ČL údené papriky
- soľ
- korenie
- ½ cukety
- 1 červená paprika
- 6 cherry paradajok
- 2 mrkvy
- 1 plechovka paradajkového pyré
- 1 ČL agáve sirupu
Postup
- Cícer zlejte a roztlačte vidličkou
- Zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, jedným roztlačeným cesnakom, vajcom, soľou a korením
- Vytvorte placky a rozložte ich na plech s papierom na pečenie
- Cuketu pokrájajte na kolieska, papriku na silnejšie prúžky, paradajky a mrkva napoly
- Vložte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte
- Oba plechy pečte 20 – 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °
- Paradajky z plechovky preložte do misky a zmiešajte ich s roztlačeným cesnakom, soľou a korením
- Podľa chuti doslaďte agáve sirupom
- Pečený falafel podávajte s pečenou zeleninou as paradajkovým dipom
Burger s repovým falafelom pečeným v rúre
Burgre sú čoraz obľúbenejšou pochúťkou a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov. Skúste napríklad tento, zdravší, burger s falafelom namiesto mäsa.
Ingrediencie
- 1 PL olivového oleja
- 1 plechovka cíceru
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 250 g červenej repy
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 50 g strúhanky
- 4 burgerové hrčky
- 100 g hummusu
- hlávkový šalát
- paradajka
- uhorka
- 4 plátky čedaru
Postup
- Olúpanú cibuľu nasekajte najemno aosmažte dozlatista na olivovom oleji
- Zmiešajte ju s cícerom, nakrájanou olúpanou repou, strúhankou, vajcom, soľou a korením a rozmixujte dohladka
- Zo zmesi pripravte väčšie burgerové placky (cca 10 cm v priemere a 2 cm na výšku)
- Pečte v vyhriatej rúre na 180° po dobu 30 minút
- Bulky rozpoľte a 2 minúty nechajte rozpiecť v rúre
- Obe polovičky namažte hummusom
- Na spodnú polovicu začnite vrstviť šalát, repový falafel, plátok syra, plátok rajčiaka, pár koliesok uhorky a priklopte druhou polovicou hrčky
- Podávajte s malým šalátkom
6 zaujímavých faktov o falafele
- Falafel je izraelské národné jedlo. Chrumkavé guličky vyprážané cícer a korenie sa predávajú po celej krajine na rohu takmer každej ulice a predstavujú rýchle a cenovo dostupné jedlo pre miestnych aj pre turistov.
- Nikto presne nevie, kde falafel vznikol. Podľa niektorých historikov je jeho kolískou Egypt, kde sú doložené prvé záznamy o vyprážanom jedle z fazule, podľa iných vznikol tento obľúbený pokrm v starovekej Indii.
- Falafel má vysoký obsah bielkovín, vlákniny a komplexných uhľohydrátov. Cícer má nízky obsah tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Je bohatá na železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, vitamín C, tiamín, alebo kyselinu pantoténovú.
- Hneď po humme je falafel najbežnejším pokrmom z cíceru.
- Arabské slovo falāfil preniklo do mnohých ďalších jazykov a rozšírilo sa po celom svete, dnes už ide všeobecné pomenovanie cícerových guličiek.
- Najväčší falafel sveta upiekli libanonskí a izraelskí kuchári v roku 2010 v New Yorku. Jeho polomer bol väčší ako meter a važil 10, 9 kilogramov.