Vianočné pečivo s orechmi: recepty & krémy

K vianočnému cukroví neodmysliteľne patria orechy, ktoré môžete dať do cesta aj do krémov.

Výrazná chuť orecha dodá cukroví charakteristickú vôňu.

Môžeme použiť orechy vlašské i lieskové.

Inšpirujte sa teda našimi 5 recepty na orechové koláčiky. Verte, že ho budete milovať.

Masarykovo cukroví s vlašskými orechmi

Urobte si na Vianoce lahodné cukrovinky, ktoré mal vraj rád prezident Masaryk.

INGREDIENCIE

  • 180 g vlašských orechov alebo lieskových
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 žĺtok
  • práškový cukor na obalenie

POSTUP

  1. Orechy na 2 hodiny namočíme do studenej vody, potom je nahrubo nasekáme.
  2. Pridáme ostatné suroviny a spracujme cesto.
  3. Vytvarujeme z neho valčeky o priemere cca 4 centimetre a necháme v chladničke alebo v mrazničke stuhnúť.
  4. Potom krájame kolieska a pečieme je v predhriatej rúre na 180 ° C.
  5. Ešte horúce obaľujeme v cukre.

 Masarykovo cukroví s vlašskými orechmi pazitka.cz

Linecké orechové vianočné pečivo

Linecké koláčiky patria ku klasike, obohatené vlašskými orechmi je úplne úžasné a chutné, vhodné na plnenie marmeládou alebo krémom.

INGREDIENCIE

  • 100 g cukru
  • 1 ks vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g vlašských orechov

POSTUP

  1. Maslo necháme úplne zmäknúť.
  2. Orechy nastrúhame alebo pomelieme.
  3. Do misy preosejeme múku a cukor.
  4. Pridáme orechy a premiešame.
  5. Nakoniec pridáme vajcia a maslo.
  6. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké a pevné cesto.
  7. Z cesta tvoríme alebo vykrajujeme obľúbené tvary.
  8. Tvary kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C doružova.
  10. Upečené tvary môžeme zdobiť alebo máčať v čokoládovej alebo inej poleve.
  11. Necháme ich minimálne do druhej dňa uležať v teple a až potom ich môžeme skladovať.

Linecké orechové cesto na vianočné pečivo poklicka.doma.nova.cz

Plnené orechy – tradičné vianočné cukrovinky

Orechy sú výborné aj ako krémová náplň, ktorú zlepujeme vianočné cukrovinky.

INGREDIENCIE:

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g mletých orechov
  • 300 g hery
  • 140 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citrónová kôra
  • na náplň: 1 Salko, 1 lyžica rumu, hrsť mletých orechov, 125 g masla

POSTUP:

  1. Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.
  2. Aby sa nám cesto lepšie spracovávalo, je dobré ho nechať cez noc odpočinúť.
  3. Na druhý deň plníme cesto do formičiek orechov, pričom dávame tenkú vrstvu, ktorá potom pečením nadobudne.
  4. Cesto vo formičkách upečieme.
  5. Po upečení cesto zo formičiek vyklepeme a zlepujú pripraveným krémom.
  6. Krém pripravíme tak, že do vody v hrnci ponoríme uzavretú plechovku Salka a varíme asi 2 hodiny.
  7. Po vychladnutí plechovku otvoríme.
  8. Skaramelizované Salko zmiešame s rumom a umletým orechy a vymiešame krém.

Vianočné pečivo plnené orechmi recepty.blesk.cz

Orechová náplň do pečiva

INGREDIENCIE

  • 125 ml mlieka
  • 1 vrchovatá lyžica hladkej alebo polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 3-5 lyžíc jemne nastrúhaných či pomletých vlašských alebo lieskových orieškov

POSTUP

  1. Mlieko rozmiešame s múkou a na miernom plameni privedieme k varu.
  2. Povaríme asi 2 minúty na hustú kašu, odstavíme a necháme za občasného miešania vychladnúť.
  3. Medzitým vymiešame maslo s oboma cukry a žĺtkom do peny.
  4. Potom do nej po lyžičkách vmiešajte vychladnutú kašu a utrite na hladký krém.
  5. Nakoniec vmiešame zomleté orechy.

Orechový krém do pečiva blog.decodoma.cz

Orechový krém s rumom

Orechových krémov sú rôzne druhy. Skúste si napríklad pripraviť tento podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE

  • 120 g vlašských orechov
  • 120 g práškového cukru
  • pol decilitra vriaceho mlieka
  • 120 g masla
  • 1 lyžica rumu
  • trochu vanilkového cukru

POSTUP

  1. Vlašské orechy pomelieme.
  2. Orechy zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom.
  3. Potom všetko miešame tak dlho, až orechy začnú belieť.
  4. Pridáme rum a nakoniec aj zmäknuté maslo.
  5. Vymiešame krém, ktorý môžeme zlepovať rôzne druhy vianočného pečiva.

Hotový recept na orechový krém na cukrovinky jehancancook

Zdobenie vianočného pečiva orechy

Orechy na zdobenie používame rôznymi spôsobmi. Niektoré cukroví sa zdobia už pred pečením a to tak, že sa sype nahrubo mletými alebo sekanými orechmi. Na tvary z lineckého cesta sa môže ozdobnou špičkou nastriekať orechová pena z tuhého snehu z bielkov.

Takto ozdobené cukroví sa potom predkladá ako samostatné cukrovinky alebo tvorí vrchný diel plneného cukroví. Široké použitie majú orechy ako ozdoba na polievanie cukroví, kde ich môžeme použiť na tmavú aj svetlú polevu.

Nepečené cukrovinky zdobíme kúsky orechov na povrchu, ale môžeme ich do hmoty pri tvarovaní aj zapracovať a potom tvorí náplň.

Ošúpanými a půlenými mandľami zdobíme tmavú polevu, perníčky alebo kakaové cukrovinky. Mandle sa hodí aj do nepečeného cukrovinky ako vrchný ozdoba alebo vnútorné náplň.

Orechy sú veľmi zdravé v primeranom množstve. Aby vám teda vydržali po dlhšiu dobu, prečítajte si náš článok o tom, ako orechy zavárať.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.