Najlepšie recepty na konzervovanie vlašských orechov na niekoľko rôznych spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!

Vedeli ste, že vlašské orechy obsahujú dvakrát viac antioxidantov ako iné orechy?

Sú tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Využite to a naučte sa ich správne skladovať.

Poradíme vám niekoľko skvelých tipov a trikov na zaváranie orechov, vďaka ktorým to pre vás bude hračka.

Užite si to!

Nálev na nakladanie orechov

Pripravte si s nami jednoduchý nálev, na ktorý potrebujete iba dve ingrediencie.

Budete potrebovať

  • vodu
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • Do väčšieho hrnca nalejte požadované množstvo vody – záleží na množstve pohárov.
  • Potom pridajte cukor – cukru dávajte viac ako vody, najlepšie je pomer 2:1.
  • Zmes zvarte a nechajte vychladnúť.
Vlašské orechy v zaváracom pohári.
zdroj: traditionaloven.com

Zaváranie jadier vlašských orechov

Niekomu možno príde zaváranie vlašských orechov (konkrétne ich jadier) veľmi netradičné. Ale tento spôsob skladovania je najlepšou voľbou. Zaujímavosťou však je, že pri zaváraní jadier sa nepoužíva voda ani nálev.

Budete potrebovať

  • jadrá vlašských orechov
  • poháre na zaváranie

Postup prípravy

  • Pokiaľ máte to šťastie, že máte orechy priamo na záhrade, je potrebné najskôr jadra zbaviť škrupiny.
  • Akonáhle budete mať dostatočné množstvo, jadrá nechajte dôkladne vysušiť – pri zaváraní musí byť naozaj suché.
  • Nachystajte si zaváracie poháre požadovanej veľkosti a sterilizujte ich.
  • Poháre musia byť riadne suché, kým ich jadrami naplníte.
  • Jadrá do pohárov nasypte – sypte po častiach a vždy pohár pretrepte, nech sa ich zmestí čo najviac.
  • Viečka na pohároch poriadne utiahnite a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Dolejte do hrnca vodu – iba do polovice pohárov.
  • Akonáhle dôjde k varu, stačí ich nechať povariť 10 minút.
  • Po vytiahnutí pohára obráťte dnom nahor a položte na utierku.
  • Nechajte vychladnúť a skladujte v temnom a chladnom mieste.
Niekoľko zaváracích pohárov s vlašskými orechmi.
zdroj: delishably.com

Máme pre vás aj skvelé recepty na nakladané slivky na niekoľko spôsobov. Aký variant si vyberiete vy?

Konzervovanie orechov v mikrovlnke

Nie je nič jednoduchšie ako si orechy zavariť v mikrovlnnej rúre. Chcete vedieť ako na to? Tak čítajte ďalej!

Budete potrebovať

  • orechové jadrá
  • zaváracie poháre

Postup prípravy

  • Pripravte si čisté a suché zaváracie poháre.
  • Potom ich naplňte olúpanými jadrami orechov.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov.
  • Pohár dajte dovnútra – neviečkujte, je potrebné, aby sa vo vnútri vytvorila vlhkosť.
  • Časovač nastavte na 2 minúty.
  • Akonáhle je hotovo, poháre ihneď zarobte viečkom.
  • Otočte ich dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Niekoľko zaváracích pohárov s vlašskými orechmi.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Zaváranie orechov v umývačke

Prečo si nezakonzervovať orechy napríklad v umývačke? Vyskúšajte náš podrobný návod!

Budete potrebovať

  • orechové jadrá
  • zaváracie poháre s viečkami

Postup prípravy

  • Jadrá orechov vylúpte a nechajte ich poriadne vysušiť.
  • Po vysušení ich plňte do sterilizovaných zaváracích pohárov.
  • Viečko poriadne zaskrutkujte a vložte do umývačky – pohár musí stáť rovno.
  • Zapnite ten najdlhší program – väčšinou sa jedná o program na umývanie hrncov.
  • Nechajte program dôjsť do konca.
  • Potom poháre vyberte, otočte ich vekom dole a nechajte vychladnúť.
Zaváracie poháre s vlašskými orechmi.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Pridajte svoje konzervované orechy napríklad do niektorého z receptov na orechovú bábovku k popoludňajšej káve!

Zaváranie orechov v rúre

Budete potrebovať

  • orechové jadrá
  • hlboký plech
  • utierku

Postup prípravy

  • Jadrá zbavte škrupín a nechajte ich poriadne vysušiť.
  • Medzitým si pripravte poháre na zaváranie a sterilizujte ich.
  • Akonáhle sú jadrá naozaj suché, naplňte nimi poháre.
  • Hlboký plech na pečenie si vysteľte utierkou.
  • Poháre do neho naskladajte – 1 centimeter od seba.
  • Podlejte vodou a pečte na 85 stupňov 15-20 minút.
  • Vytiahnite ich z rúry a dnom ich pretočte nahor.
  • Nechajte ich do ďalšieho dňa vychladnúť a uložte na správne miesto.
Niekoľko zaváracích pohárov s jadrami vlašských orechov.
zdroj: toprecepty.sk

Klasické konzervovanie orechov

Pre tento recept budete potrebovať ešte nezrelé zelené orechy, ktoré nemajú zrelú vnútornú škrupinu.

Budete potrebovať

  • 30 vlašských nezrelých orechov
  • 1 a ½ kg cukru kryštál
  • 3 a ¼ šálky vody
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 klinčeky alebo 1 lyžička kardamómu

Postup prípravy

  • Orechy je potrebné najskôr olúpať, na túto prácu použite škrabku a rukavice, aby ste nemali farebné ruky.
  • Umiestnite vlašské orechy do hrnca so studenou vodou a umyte ich.
  • Vidličkou ich prepichnite z každej strany.
  • Namočte vlašské orechy do studenej vody a nechajte ich namočené po dobu 9 dní.
  • Medzitým vodu vymieňajte dvakrát denne – zbavíte sa tak horkosti orechov.
  • Orechy vám zrejme vyplávajú na povrch, preto ich zaistite napríklad keramickou doskou.
  • Po 9 dňoch orechy dajte do vriacej vody a nechajte ich tam 10 minút.
  • Vodu z hrnca vylejte a orechy nechajte vyschnúť.
  • Medzitým si pripravte cukrový rozvar.
  • Akonáhle voda začne vrieť, dajte do nej orechy a varte ich v rozvare asi 30 minút.
  • Po uplynutí doby varu plameň vypnite, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte vychladnúť asi 6 hodín (najlepšie cez noc).
  • Ďalší deň do hrnca pridajte citrónovú šťavu, škoricu, vanilku a klinčeky / kardamóm.
  • Pomaly ohrievajte a varte ďalších 30 minút.
  • Skontrolujte, či sú orechy mäkké – mal by mať textúru syra čedar – pokiaľ je ešte príliš pevný, varte ich dlhšie, kým nezmäknú.
  • Keď sú vlašské orechy pripravené, nalejte ich spolu so sirupom do do sterilizovaných nádob a poriadne zaviečkujte.
  • Pre výbornú chuť ich nechajte minimálne 6 mesiacov dozrieť na chladnom a tmavom mieste.
Miska s jadrami zaváracích orechov s vedľa položenými celými orechmi.
zdroj: naturaldryfruits.com

Iné možnosti uchovania vlašských orechov

Orechový likér

Z vlašských orechov sa dá vykúzliť aj skvelá dobrota pre dospelých – likér. Je vynikajúca!

Budete potrebovať

  • 0,5 l vodky
  • 300 gramov jadier
  • 50 gramov cukru
  • 3 guličky nového korenia a 3 guličky korenia

Postup prípravy

  • Nezrelé orechové jadrá nakrájajte na malé kúsky a vložte do fermentačnej nádoby.
  • Nalejte na ne alkoholový základ – vodku, pridajte nové korenie s korením a zamiešajte.
  • Potom nádobu pevne utesnite.
  • Ponechajte na tmavom mieste s izbovou teplotou po dobu 14 dní.
  • Pretrepte raz za 1-2 dni.
  • Získaný roztok prefiltrujte cez tenkovrstvovú tkaninu.
  • Tekutinu nalejte do čistej novej nádoby a uzavrite.
  • Zvyšky vlašských orechov posypte cukrom, pretrepte a nechajte ich 3-4 dni stáť, kým sa cukor nerozpustí.
  • Pretrepte raz denne.
  • Získaný sirup z vlašských orechov prefiltrujte
  • Obe zmesi zmiešajte.
  • Nápoj môžete dodatočne doplniť o cukor alebo med.
  • Nalejte hotový likér do ozdobných pohárov a skladujte v temnom a chladnom mieste.
Fľaše s likérom z orechov.
zdroj: simplyrecipes.com

Pokiaľ vás výroba domácich likérov baví, určite vyskúšajte aj naše krémové recepty na Baileys!

Orechové maslo

Oživte svoje ranné sladké raňajky niečím netradičným. Iste s týmto sladkým orechovým maslom zabodujete nielen u vašich ratolestí.

Budete potrebovať

  • 1/2 šálka vlašských orechov – jadra
  • 200 g zmäknutého masla
  • 1/4 šálka hnedého cukru
  • 2 lyžice čistého javorového sirupu alebo medu
  • 1 1/2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lyžičky muškátového orieška

Postup prípravy

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Umiestnite vlašské orechy na plech a pečte 8 až 10 minút, aby sa len ľahko opekali.
  • Nechajte orechy vychladnúť.
  • Vlašské orechy nasekajte na hrubo a vmiešajte do masla.
  • Postupne zapracujte všetky ingrediencie.
  • Zmes dajte do potravinovej fólie a vytvarujte do valčeka.
  • Okraje poriadne utesnite.
  • Skladujte v chladničke.
  • Podávať môžete s palacinkami, vaflemi, toastami a pod.
Poháre s maslom z vlašských orechov s lyžičkou a vedľa položenými orechovými jadrami.
zdroj: alphafoodie.com

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.