Vychutnajte si tie najzaujímavejšie kotrčové recepty na všedný deň aj sviatočné príležitosti. Inšpirujte sa!

Zbierate radi lesné huby a varíte z nich lahodné pokrmy? Potom rozhodne skúste recepty na kotrč.

Má príjemnú chuť, krásne vodnú a dá sa použiť na množstvo dobrôt.

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a uvarte im napríklad vynikajúcu, ale úplne jednoduchú polievku.

Na výber máte niekoľko chutných pokrmov, ktoré stoja za to vyskúšať.

Vyprážaný kotrč kučeravý

Pre niekoho úplne nemysliteľná potravina, ktorá je u ďalšieho vysoko cenená pre svoju lahodnú chuť. V surovej podobe je síce trochu gumová a na niečí vkus až veľmi aromatická.

Akonáhle však prejde tepelnou úpravou, prekvapí vás, že je huba veľmi chutná. Recept je maximálne jednoduchý a výsledný pokrm poteší aj náročnejších jedincov. Neváhajte omrknúť aj recepty na zapekané huby .

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvého kučeravého kotrča
  • 1 väčšie vajcia
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • Soľ aj korenie podľa chuti

Postup:

  • Hubu krátko ponoríme do vriacej vody. Potom opláchneme pod tečúcou vodou.
  • Nakrájame na 2 – 3 cm hrubé plátky, ponoríme do misky s vodou a dôkladne očistíme od ihličia a rôznych nepozvaných hostí.
  • Drobnejšie huby stačí pokrájať na kúsky veľkosti sústa.
  • Do misky dáme vajcia, rozšľaháme a postupne v ňom obalíme jednotlivé kúsky mäsa.
  • Kotrč z jednej strany osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.
  • Vyprážame v panvici, kým nemajú všetky plátky/kúsky huby zlatistú chrumkavú štruktúru, zhruba tak 2 minúty z každej strany.
  • Servírujeme s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Sparassiscrispa vyprážaný s vajcom.
Zdroj: https://www.gone71.com

Falošná držková polievka s kokosovým mliekom

Ázijská kuchyňa je populárna, a keď sa kombinuje s netradičnými surovinami, potom máme o dokonalý pokrm postarané. Príprava tohto receptu trvá niečo cez hodinku, ale výsledok vás poteší.

Ingrediencie:

  • 400 g kotrča
  • 1 polievková lyžica oleja (môžeme použiť aj masť)
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 1 veľká hrsť ázijskej bazalky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 a 1/2 l vody
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 8 cm čerstvého galangalu
  • 3 cm čerstvého kencuru
  • 1 stonka citrónovej trávy
  • 8 listov kafírovej limetky
  • 2 kocky hubového vývaru
  • 1 lyžička soli

Príloha:

  • Ázijské rezance

Postup:

  • Zázvor olúpeme a nakrájame najemno. Nakrájame cesnak a cibuľu na drobné kocky. Galangal nakrájajte na 1/2 cm plátky.
  • Na lyžici oleja orestujeme cibuľu, cesnak so zázvorom, galangalom a jerukovým purutom.
  • Pridáme dôkladne umytý a očistený kotrč, nakrájaný na menšie kúsky. Zhruba po 3 minútach prilejeme horúcu vodu.
  • Necháme asi 5 minút prebublávať pod pokrievkou na panvici.
  • Pridáme kocky hubového vývaru, prilejeme kokosové mlieko a prihodíme listy limetky a kencur.
  • Prihodíme nahrubo nakrájanú ázijskú bazalku. Rezance uvaríme podľa návodu na obale.
  • Potom už len stačí servírovať a podľa fantázie ozdobiť.
  • Polievku pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a podávame s rezancami.
Ázijská hubová polievka z divokých húb s príchuťou kokosu.
Zdroj: https://pisangsusu.com

Kotrčové ragú

Tento druh huby je mnohokrát nedocenený, pritom sa s ním dajú vykúzliť super pochúťky. Ryža sa na to hodí ako perfektný spoločník.

Ingrediencie:

Na rizoto:

  • 1 hrnček ryže Arborio
  • 1/2 stredne veľké cibule
  • 5 hrnčekov horúceho kuracieho vývaru
  • ½ hrnčeka nastrúhaného vysoko kvalitného parmezánu
  • 6 polievkových lyžíc čerstvého nesoleného masla
  • 1/4 hrnčeka suchého bieleho vína

Na karfiol hubové ragú:

  • 1 a 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1/2 stredne veľké cibule
  • 350 g čerstvého očisteného kotrča
  • 1 lyžica čerstvého nesoleného masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1/2 lyžičky čerstvo nasekaného tymiánu
  • 1 lyžica nasekanej talianskej petržlenovej vňate

Postup:

  • Najprv pripravíme ragú. Cibuľu nasekáme na drobné kúsky. V hrnci rozpustíme lyžicu masla a cibuľu na ňom speníme.
  • Osolíme a restujeme, kým cibuľa nezosklovatí, potom pridáme múku, premiešame a 1 – 2 minúty povaríme.
  • Zalejeme vínom, pridáme kotrč, tymian a zalejeme vývarom. Zmes privedieme do varu, dochutíme štipkou soli a necháme variť ďalších 15 minút.
  • Potom odstavíme a pustíme sa do prípravy rizota. Ragú si môžeme pokojne pripraviť aj deň vopred.
  • Na rizoto nasekáme cibuľu na jemné kocky, speníme na ďalšiu lyžicu masla, až zosklovatí.
  • Pridáme ryžu a za stáleho miešania varíme cca 2-3 minúty.
  • Ryžu dochutíme štipkou soli. Prilejeme víno a necháme variť, kým sa neodparí, potom postupne prilievame horúci vývar.
  • Znížime teplotu na strednú a varíme, kým ryža nezmäkne.
  • Zložíme ryžu z platne, vmiešame zvyšné maslo, parmezán a naberačku vývaru, aby sa upravila konzistencia.
  • Keď je ryža horúca, rozdelíme ju rovnomerne do 4 malých misiek na cestoviny, zalejeme hotovým ragú z kotrča a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Rizoto s bielym vínom a syrom s hubovým ragú z divokého karfiolu.
Zdroj: https://foragerchef.com

Zmes na toast

Kotrč si môžete pripraviť na mnoho spôsobov, avšak tento recept vás nadchne svojou jednoduchosťou a napriek tomu vynikajúcou chuťou.

Ingrediencie:

  • 1 čerstvý kotrč
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čerstvého korenia

Postup:

  • Začneme dôkladným vyčistením huby. Odstránime všetky nečistoty a ponoríme ju do misky s vodou, prepláchneme ešte pod tečúcou vodou.
  • Potom rozlámeme na časti, misku napustíme čistú vodu a kotrč znova pretrieme, aby bol skutočne úplne čistý.
  • Na strednú teplotu rozohrejeme olivový olej, pridáme cesnak a necháme zhruba 1 minútu restovať.
  • Prihodíme kotrč a za stáleho miešania 2 minúty restujeme. Potom prisypeme petržlen a znížime teplotu.
  • Necháme variť, kým sa huby neorestujú. Dochutíme soľou a korením.
  • Potom už len stačí nakrájať chlieb a zmes naň nandať.

Tip: Túto zmes môžeme pridať do cestovinových šalátov, alebo s ňou ochutiť ryžu.

Jednoduchá kotrčová zmes na čerstvý toast či chlieb.
Zdroj: https://wakeupandeat.com

Kotrč je vzácnosť medzi hubami

Dá sa povedať, že je táto huba naozaj vysoko cenená a milovníci húb na nej spievajú samú chválu. Je veľmi zdravá a pri tej správnej úprave aj veľmi chutí. Treba podotknúť, že kotrč mali v obľube už naši predkovia. Dokonca to vraj v 19. storočí obľúbená huba, ktorá sa pravidelne objavovala na trhoch.

Zo všeobecného hľadiska patrí do rodu chorošovitých húb. Vyzerá tak trochu ako ker a morská huba v jednom. Na našom území sa objavujú 3 doteraz zdokumentované druhy.

  1. Kotrč kučeravý (Sparassiscrispa) – je to najčastejšie a hojne sa vyskytujúce druh, ktorý parazituje na boroviciach.
  2. Kotrč Nemcov (Sparassisnemecii) – vzácny druh parazitujúci na jedlách.
  3. Kotrč štrbákový (Sparassislaminosa) – ten je tiež veľmi vzácny a môžeme naň naraziť na duboch.

Aké sú ľudové mená tejto huby?

  • Baraní guľa
  • Baranice
  • Baranička
  • Biela kotrč
  • Borová kotrč
  • Diviš
  • Hromada
  • Koteryh
  • Strapáč
  • Strapač
  • Verešník

Kotrč kučeravý

Pokiaľ chodíte radi na huby, mali by ste si od konca júla do novembra začať dávať v lesoch pozor aj na výskyt kotrče kučeravých. Keď to vezmeme odľahčene, tak je to vlastne Lamborghini či Ferrari medzi hubami. Vďaka veľkosti si ho navyše nemôžete pomýliť s nejakou jedovatou hubou. Parazituje na koreňoch borovíc.

Lesníci ich práve veľmi nemilujú, pretože borovicám spôsobujú nepríjemnú hnilobu. Keď už kotrč na niektorej borovici raz nájdete, určite si ju dobre zapamätajte, pretože je vysoko pravdepodobné, že ho tam za nejaký čas nájdete znova. Okrem veľkej plodnice je totiž bežné, že rastie na rovnakých miestach aj niekoľko rokov po sebe.

Ak vás odrádza jej vzhľad, potom je to určite chyba, pretože má aj mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Je to dôležitá liečivka, ktorá sa pýši najmä svojimi antibakteriálnymi účinkami a má veľmi pozitívny vplyv na pleť. Dokonca vraj hoja rôzne rany. Zároveň s tým tiež obsahuje betaglukán 1,3 – D (SCG), látku s protirakovinovými účinkami.

Kde presne kotrč v lese hľadať a ako ho spoznať?

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, vyskytuje sa na koreňoch borovíc. Avšak nie je to pravidlom, pretože často ho nájdeme pri jednotlivých stromoch, ale rastúci rovno zo zeme, kde bolo už predtým rozložené drevo.

Výnimkou nie sú ani pne borovíc. Buďte opatrní, nech si kotrč kučeravý nepomýlite s kotrčom nemcovým alebo štrbákovým. Parazitujú na koreňoch smrekov, jedlí, dubov či bukov, ale ich zber je prísne zakázaný, pretože patrí medzi ohrozené druhy húb.

Ako jednoducho túto výbornú špongiu popísať?

Kotrč kučeravý na prvý pohľad pripomína ovečku, aj keď tak trochu sa podobá aj karfiolu alebo morskej hube. Mnohí dokonca tvrdia, že pri pohľade na kotrč vidia ľudský mozog.

Huba mení svoju farbu postupne vekom. Začína ako bledo žltobiela a prechádza až do okrovo hnedastej. Najchutnejšie sú jednoznačne krémovo belavé plodnice.

Zaujímavosti na záver

V našom článku ste sa mohli stretnúť s niekoľkými cudzojazyčnými názvami, ktoré nie sú v našej gastronómii práve obvyklé. Poďme sa na ne v stručnosti pozrieť a povedať si, čo vlastne znamenajú.

Galangal

Ide o korenie, ktoré je charakteristické pre ázijskú kuchyňu. Na prvý pohľad nám svojim vzhľadom pripomína zázvor alebo kurkumu, s ktorými má dokonca aj príbuzenský vzťah.

Ostatne u nás sa mu hovorí siamský zázvor, kalkán či galgán. Má skvelú a veľmi výraznú chuť, navyše má blahodarné účinky na náš organizmus.

Ako sa používa?

Rovnako ako kurkuma, sa dá aj galangal používať samostatne, ale môže sa kombinovať aj so zmesou ďalších druhov korenia. Oproti štipľavosti zázvoru, vyniká toto korenie svojou sladkastou citrusovou chuťou. Koreň je o niečo tvrdší ako zázvor, takže je ideálne ho krájať na veľmi tenké plátky.

Perfektne pasuje do thajských pokrmov, kde mu sekunduje kokosové mlieko, hovädzie mäso a zelenina. Má veľmi pozitívny vplyv na trávenie, rozťahuje cievy, má menší analgetický účinok a už v skorších dobách sa o ňom dokonca hovorilo ako o afrodiziaku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.