Nie je nad rýchle a jednoduché jedlá, ktoré zvládnete pripraviť za použitia minimálneho množstva riadu.
A presne také sú naše recepty na rizoto s mletým mäsom!
Vyskúšajte varianty s pórom, paradajkami či mozzarellou.
Pochutnáte si!
Rizoto s mletým hovädzím mäsom a pórom
Pripravte si toto jednoduché jedlo z jedného hrnca, ktoré obsahuje bielkoviny, sacharidy aj tuky. Navyše skvele chutí a obľúbia si ho aj vaše deti.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice masla
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 paradajka zbavenej kože a nakrájaná na kocky
- 2 póry nakrájané na kolieska
- ½ šálky guľatozrnnej ryže
- 1 kocka bujónu alebo 2 lyžice Podravky
- mleté korenie podľa chuti
- 1 lyžica papriky
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Vo väčšom hrnci rozohrejte na strednom plameni maslo.
- Pridajte cibuľu a cesnak a varte 2 minúty.
- Pridajte mäso a 5 minút duste.
- Pridajte paradajky a pór a varte ďalších 10 minút.
- Pridajte ryžu, korenie a 1 šálku vody a ďalej varte.
- Varte asi 40 minút a počas varenia pridávajte celkom 3,5 až 4 šálky vody.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Máme pre vás aj skvelé recepty na ryžu po srbsku pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!
Ryža s hovädzím mäsom, fetou a bazalkou
Tento recept rizoto v gréckom štýle s mletým hovädzím mäsom, paradajkami, fetou a bazalkou je ideálny ako večera počas rušeného pracovného týždňa. Pripravuje sa v jednej panvici a potrebujete naň iba 7 dostupných ingrediencií.
Čo budete potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 a 1/2 šálky ryže arborio
- 1 plechovka nakrájaných paradajok alebo paradajkovej omáčky
- 3 šálky vody
- 1 lyžička morskej soli
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 a 1/4 šálky syra feta, nakrájaného na kocky
- 1/3 šálky čerstvých lístkov bazalky
Postup
- Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote opečte hovädzie mäso, až prestane byť ružové.
- Ryžu preplachujte, pokiaľ nebude voda čistá.
- Do panvice k mäsu pridajte prepláchnutú ryžu, paradajky, vodu, soľ a balzamikový ocot.
- Priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes varí, znížte plameň, prikryte a duste na miernom plameni.
- Fetu nakrájajte na kocky s veľkosťou približne 0,5 cm.
- Akonáhle je ryža uvarená a voda odparená, pridajte fetu a dobre premiešajte.
- Pred podávaním pridajte lístky bazalky.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Rizoto s mletým mäsom, mrkvou a parmezánom
Ryža varená spolu s orestovaným mletým mäsom, nastrúhanou mrkvou a podávaná s parmezánom je jednoduchou pochúťkou, ktorá je vhodná pre celú rodinu!
Čo budete potrebovať
- 500 g chudého (aspoň 80 %) mletého hovädzieho mäsa
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 šálka nevarenej ryže arborio alebo dlhozrnnej bielej ryže
- 3 a 1/2 šálok hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky nastrúhanej mrkvy
- 1/2 šálky strúhaného čerstvého parmezánu
- 3 lyžice nasekané čerstvé pažítky
Postup
- Vo veľkej nepriľnavej panvici restujte hovädzie mäso, cibuľu, cesnak a korenie na stredne vysokom ohni 5 až 7 minút za občasného miešania, kým nie je mäso dôkladne prepečené; v prípade potreby sceďte tuk.
- Vmiešajte ryžu a za stáleho miešania varte 2 minúty.
- Vmiešajte vývar a priveďte zmes do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku.
- Zakryte pokrievkou a varte 10 minút.
- Vmiešajte mrkva.
- Varte nezakryté ďalších 5 až 7 minút alebo pokiaľ sa tekutina nevstrebe.
- Zložte panvicu zo sporáka.
- Vmiešajte syr.
- Zakryte pokrievkou a nechajte 3 minúty stáť.
- Posypte čerstvou pažítkou.

Vyskúšajte aj naše výborné recepty na rizoto ako z Talianska na každodenné varenie. Užite si toto jednoduché a rýchle jedlo!
Ryža s koreňovou zeleninou, mäsom a strúhaným syrom
Pripravte si jednoduchý obed či večeru z ryže, mletého mäsa, koreňovej zeleniny a paradajok. Navyše všetko zvládnete uvariť v jednom hrnci!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 400 g mletého mäsa
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- 3 bobkové listy
- 2 cibuľa
- 4 strúčiky
- 65 g mrkvy
- 70 g zeleru
- 65 g petržlenu
- 200 g krájaných paradajok v konzerve
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica pálivej papriky
- 1 l hydinového vývaru
- 400 g predvarenej ryže
- 100 g mrazeného hrášku
- 100 g eidamu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- nakladané uhorky
Postup
- Na rozpálenom oleji vo veľkom hrnci orestujte mäso.
- Ochuťte soľou, korením a bobkovým listom.
- K opečenému mäsu pridajte nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak a po chvíľke aj kocky koreňovej zeleniny.
- Krátko orestujte.
- Ochuťte paradajkami z konzervy, mletou sladkou i pálivou paprikou a po krátkom opečení zalejte vývarom.
- Do tekutého základu nasypte hrášok, ryžu a pomaly varte pod pokrievkou do zmäknutia ryže a vsiaknutia väčšiny tekutiny.
- Následne nechajte 30 minút na teplom mieste odpočinúť.
- Rizoto servírujte v hlbokom tanieri posypané strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.
- Podávajte s kyslými uhorkami.

Paradajkové rizoto s mletým mäsom a mozzarellou
Tento výdatný recept by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Ak máte radi staré dobré bolonské cestoviny aj rizoto, spojte chute oboch dobrôt a pripravte si jeden hviezdny pokrm. Podávajte s čerstvou bazalkou a syrom.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g ryže carnaroli
- 500 ml paradajkovej passaty
- 1 lyžička sušeného oregana
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžica cukru (voliteľne)
- 200 g mozzarelly, nakrájané na kúsky
- 100 g strúhaného parmezánu
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
- Jemne restujte cibuľu po dobu 3 minút, alebo kým nezmäkne.
- Pridajte cesnak a restujte 1 minútu.
- Zvýšte teplotu a pridajte mleté mäso.
- Mäso opečte, čo by malo trvať cca 5 minút.
- Znížte teplotu na strednú a vmiešajte ryžu.
- Počas celého procesu varenia rizoto neustále miešajte!
- Prilejte paradajkovú passatu a posypte oreganom.
- Premiešajte a nechajte rizoto 5 minút alebo pokiaľ sa tekutina nevstrebe, mierne prevariť.
- Do rizota pridajte 125 ml hovädzieho vývaru a miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže.
- Opakujte, kým nespotrebujete všetok vývar.
- Pokiaľ ryža stále nie je úplne uvarená, pridajte troška vývaru alebo vody a miešajte, kým nie je ryža uvarená podľa vašich predstáv.
- Voliteľne vmiešajte cukor.
- Do rizota pridajte mozzarellu a nechajte rozpustiť.
- Podávajte posypané strúhaným parmezánom.

Ryža je nepostrádateľná svetová plodina, ktorá by nemala chýbať vo vašej strave. Viete, že na svete existuje viac ako 120 000 druhov ryže? Rozdiely medzi jej druhmi sú veľké. Aká sa používa na rizoto a ktorá treba na sushi? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o ryži .
A ako sa vám naše dnešné recepty na rizoto s mletým mäsom páčili? Napíšte nám do komentárov!