Štedrý večer je za nami, ale sviatky pokračujú.
Prvý sviatok vianočný je často v znamení rodinných návštev a obedov.
Načerpajte inšpiráciu pre sviatočné menu z našich receptov na Boží hod.
Sú tradičné a zároveň originálne a nemusíte sa obávať toho, že by ste sa po nich cítili ťažko.
Akú polievku, hlavný chod či dezert vyskúšate ako prvú?
Božíhodový vývar s celestínskymi rezancami
Namiesto polievky s klasickými rezančekmi alebo knedličkami, môžete vyskúšať aj tento variant.
Ingrediencie:
- 1 šálka múky
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- štipka kryštálového cukru
- 1/8 čajovej lyžičky soli
- 2 PL rozpusteného masla
- 4 šálky hovädzieho vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 1 pór
- 1/4 šálky cibuľky
- 1 mrkva
- 1 stopkový zeler
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Do mixéra dajte múku, soľ, cukor, mlieko, vajcia a maslo.
- Vzniknuté cesto nechajte 30 minút odpočinúť.
- Nalejte štvrť šálky cesta na rozpálenú panvicu s malým množstvom masla.
- Otáčajte panvicou, aby sa cesto rozlialo.
- Keď sa okraje cesta začnú odlepovať od panvice, opatrne ich odlepte.
- Otočte a 30 sekúnd zmažte tiež z druhej strany.
- Vzniknuté palacinky nechajte 15 minút chladnúť.
- V medziobdobí v hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej a 5 minút na ňom smažte nakrájaný pór, zeler, zelenú cibuľku a mrkvu.
- Pridajte hovädzie vývar a priveďte do varu.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte petržlenovú vňať.
- Palacinky nakrájajte na rezančeky.
- Teplú polievku podávajte teplú s hrsťou rezancov.

Máte radi hovädzie polievky? Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na poctivý hovädzí vývar , ktorý môžete pozrieť nielen na Boží hod, ale kedykoľvek počas roka.
Gaštanová polievka s cibuľkou a krutónmi nielen na Boží hod
Okrem obvyklých vývarov môžete na sviatočnom obede servírovať aj túto nezvyčajnú, ale veľmi chutnú polievku s gaštanmi.
Ingrediencie:
- 280 g varených gaštanov nakrájaných na kúsky
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 petržlen
- 2 PL tymiánu
- 2 PL rozmarínu
- 2 PL olivového oleja
- 300 ml bieleho vína
- 3 a 1/3 šálok zeleninového vývaru
- 6 a 1/ 2 PL smotany na šľahanie
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Vyprážaná cibuľka
- 2 biele cibule
- 2 PL olivového oleja
- štipka chilli vločiek
- soľ
Na krutóny
- 2 plátky chleba nakrájané na kocky
- 1 PL olivového oleja
Postup:
- Na panvici na sporáku rozohrejte olej, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte ju dozlatista.
- Vmiešajte prelisovaný cesnak a na kocky nakrájaný petržlen, varte 2-3 minúty.
- Podlejte bielym vínom, miešajte a varte 2 minúty.
- Pridajte zeleninový vývar, gaštany a bylinky.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte približne 20 minút.
- V medziobdobí si pripravte vyprážanú cibuľku a krutóny.
- Rozohrejte na panvici olej a pridajte chilli vločky a na kolieska nakrájanú cibuľu.
- Keď je cibuľka osmažená, preložte ju na papierovú utierku, aby vychladla, a posypte ju soľou.
- Potom do rozpálenej panvice pridajte lyžicu oleja a dozlatista osmažte na kocky nakrájaný chlieb.
- Akonáhle sa polievka dovarí a asi 10 minút vychladne, ručným ponorným mixérom ju rozmixujte na pyré.
- Podľa preferovanej hustoty pridajte do polievky viac alebo menej smotany.
- Polievku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Pred podávaním ozdobte každú misku polievky vyprážanými cibuľovými krúžkami a krutónmi.

Recepty na Boží hod nemusia obsahovať iba gaštanovú polievku. V chladných zimných dňoch vás rovnako dobre zahrejú aj ďalšie varianty krémových polievok .
Pečená kačica na mede s červenou kapustou
Ingrediencie:
- 1 kačica
- 4 PL rasce
- 3 PL medu
- 1 PL hladkej múky
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
Červená kapusta
- cca pol hlávky červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 100 g sadla
- 200 g jabĺk
- 200 g zemiakov
- rasca
- soľ
- ocot
- cukor
Postup:
- Predhrejte si rúru na 130°C.
- Kačicu dôkladne očistite, umyte a osušte.
- Zvonku aj zvnútra kačicu osoľte a okoreňte pomocou rasce a zázvoru.
- Následne kačicu vložte do pekáča, podlejte trochou vody a priklopte druhou časťou pekáča.
- Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 2 hodiny.
- V priebehu pečenia kačicu potierajte medom.
- Po uplynutí tejto doby preložte kačicu z pekáča na plech a
- Potom kačicu preložíme na plech.
- Rúru nastavte na 180 ° C a kačicu dopečte do zlatista.
- V medziobdobí spracujte výpok.
- Orestujte ho na malom množstve tuku a pridajte múku.
- Opražte, podlejte malým množstvom vody a zľahka povarte.
- Pred podávaním šťavu preceďte cez jemné sitko.
- Počas pečenia si pripravte tiež kapustu.
- Pripravíme si červenú kapustu.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražíme v hrnci na masti s trochou rasce.
- Pridajte nakrúhanú kapustu a podlejte, aby bola kapusta celá ponorená vo vode.
- Dochuťte malým množstvom soli, cukru a octu.
- Duste približne 20 minút.
- Keď je kapusta takmer uvarená, odoberte dve tretiny vody.
- Pridajte najemno nastrúhané surové zemiaky a jablká.
Túto kačicu s červenou kapustou pozrite na Boží hod so zemiakovou či karlovarskou knedľou.

Kačicu si môžete na Boží hod pripraviť aj v inom variante. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na sviatočnú kačicu .
Objavte podobné tipy
Sviatočná šunka s horčicou a jablkami
Pečená vianočná šunka je veľmi obľúbená vo Švédsku. Doprajte si ju o prvý sviatok vianočný aj vy!
Ingrediencie:
- 2-3 kg šunky vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
- 110 g hnedého cukru
- 60 g dijonskej horčice
- 1 PL jablčného octu
- 480 ml jablčného muštu
- jablká nakrájané na plátky na ozdobu
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Kožu na povrchu šunky narežete do tvaru krížikov.
- Prekryte šunku alobalom, vložte do pekáča a pečte hodinu až hodinu a pol.
- Počas posledných 45 minút pečenia si pripravte glazúru.
- V malom hrnci na miernom ohni rozohrejte a zmiešajte hnedý cukor, dijonskú horčicu, jablkový ocot a jablkový mušt.
- Varte, kým sa množstvo nezredukuje na polovicu, a potom každých 10 minút šunku potrite.
- Vyberte šunku z rúry a nechajte ju 15 minút odpočívať.
- Potom ju preložte na servírovací tanier s jablkami a tymianom.
Šunku na Boží hod servírujte najlepšie s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Citrónová panna cotta alebo Boží hod po taliansky
Ingrediencie:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 4 plátky želatíny
- 2 PL cukru krupica
- 1 citrón šťava a kôra z neho
- lístky mäty na ozdobu
Postup:
- Želatínu dajte napučať do vlažnej vody.
- V medziobdobí začnite zahrievať smotanu s rozpusteným cukrom.
- Keď sa začne zo smotany fajčiť, pridajte do nej napučanú želatínu.
- Dôkladne premiešajte, a keď je panna cotta takmer hotová, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu.
- Premiešajte a zmesou naplňte pripravené poháre.
- Dajte stuhnúť na približne 2 hodiny do chladničky.
- Na záver tento božíhodový múčnik ozdobte citrónovou kôrou a lístkami mäty.

pop
Panna cotta sa dá vytvoriť v mnohých rôznych variantoch a príchutiach. Okrem receptov na Boží hod sa môže stať aj veľmi lahodným dezertom v letných mesiacoch. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na panna cottu .
Palacinky v tvare vianočného stromčeka
Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem zázvoru potrebujte aj niekoľko ďalších druhov korenia.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky celozrnnej múky
- 1 šálka mandľového mlieka
- 1 banán
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 PL mletých semienok chia
- štipka soli
- 1 PL spiruliny alebo prášku matcha
- 2 PL javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 PL kokosového oleja
- semienka granátového jablka a malina na ozdobu
Postup:
- V mise najprv zmiešajte suché prísady, teda múku, chia semienka, soľ, prášok do pečiva.
- Pridajte mokré prísady a miešajte, kým sa nevytvoria hrudky.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu a pridajte kokosový olej.
- Lyžicou naneste cesto na panvicu, začnite veľkým kruhom pre základ stromčeka.
- Každá ďalšia palacinka bude mať o niečo menšiu veľkosť, aby vznikol stromček.
- Palacinky smažte z oboch strán, kým sa nevytvoria bubliny a nie sú mierne opečené.
- Následne jednotlivé palacinky na Boží hod naskladajte na seba do tvaru stromčeka.
- Medzi jednotlivé palacinky pridajte semienka granátového jablka a na vrchnú palacinku dajte malinu.
- Podávajte preliate javorovým sirupom.

Palacinky sú veľmi obľúbený múčnik. pripravte si ich spoločne s nami v mnohých sladkých aj slaných variantoch. Recepty na palacinky sú jednoduché, rýchle a vždy chutné!
Boží hod a varenie
Aj na prvý sviatok vianočný si možno dopriať tradičné pochutiny, ktoré k tomuto času patria, ale všetko v odľahčenej forme. Recepty na Boží hod sú toho skvelým príkladom. Sú chutné, ale nie príliš tučné alebo výdatné. Nebude vám tak po sviatočnom obede ťažko od žalúdka, a budete si tak môcť ku káve bez problémov dopriať aj niekoľko kúskov cukroviniek.