8 najlepších receptov na včelie úle alebo najobľúbenejšie nepečené vianočné pečivo

Pečenie vianočných cukroviniek je síce krásna, ale aj náročná tradícia.

Chcete si od pečenia na chvíľku oddýchnuť?

Vyskúšajte naše recepty na osie hniezda!

Pripravte si ich nielen tradične s vaječným likérom, ale aj v orechovom, kakaovom či kokosovom variante.

Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla!

Osie hniezda s vaječným koňakom

Klasické nepečené vianočné pečivo, ktoré je obľúbené predovšetkým u mužskej časti populácie.

Ingrediencie:

  • 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 2 PL mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 4 PL masla
  • 1 PL kakaového prášku
  • 2 PL rumu
  • 3 PL vaječného koňaku
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Pripravte si približne 35 piškót ako základy pre včelie úle.
  2. Zvyšok piškótov rozomelte a zmiešajte s mletými orechmi.
  3. Pridajte vajcia, maslo, rum a kakaový prášok.
  4. Všetko dôkladne zmiešajte dohromady a vypracujte na cesto.
  5. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 3 hodiny do chladničky.
  6. Následne vychladené cesto postupne vtláčajte do formičky na osie hniezda.
  7. Prstom či obrátenou stranou varešky urobte do cesta jamku a vyplňte vaječným likérom.
  8. Na záver priklopte piškótom a úľak opatrne vyklopte z formičky.
  9. Skladujte v chlade a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Vianočné úľky plnené vaječným koňakom.
zdroj: catvusa.com

Láka vás vianočné pečivo bez pečenia ? Vyskúšajte ďalšie varianty!

Tradičné kakaové osie hniezda

Ste zástancami starej slovenskej klasiky? Tento recept je práve pre vás!

Ingrediencie

  • 600 g piškótov
  • 240 g cukru múčka
  • 240 g masla
  • 8 PL mlieka
  • 8 PL rumu
  • 4 PL kakaa
  • 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov

Náplň

  • 240 g cukru múčka
  • 240 g masla
  • 4 žĺtky
  • 4 kvapky rumovej esencie

Postup

  1. Z ingrediencií si za pomoci kuchynského mixéra pripravte hladké cesto.
  2. Suroviny na náplň mixujte, kým sa nespoja do hladkého krému.
  3. Formičky na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a cesto do nich vtlačte.
  4. V ceste urobte jamku, prstom alebo koncom varešky, a vyplňte ho krémom.
  5. Úľ uzavrite celým piškotom.
  6. Vyberte úle z formičiek a nechajte ich stuhnúť v chladničke.
Tradičné kakakové hniezda.
Zdroj: guidilo.com

Včelie úle s vanilkou

Nedáte dopustiť na vanilkovú príchuť? Pokojne ju pridajte aj do tohto druhu vianočných cukroviniek.

Ingrediencie

  • 200 g rozomletých piškótov
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g masla
  • 2 PL kakaa
  • 4 PL rumu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov

Náplň

  • 120 g masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Všetky ingrediencie na cesto miešajte tak dlho, pokiaľ z nich nevznikne cesto.
  2. Formičky vysypte trochou práškového cukru, aby sa na ne cesto nelepilo.
  3. Na krém vymiešajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom a extraktom z vanilky.
  4. Cesto vtlačte do formičiek, urobte do neho jamky, ktoré následne naplňte vanilkovým krémom.
  5. Osie hniezda uzavrite celým piškotom, vyklopte a ponechajte v chladničke alebo na inom chladnom mieste.
Vianočné úle s vanilkou.
Zdroj: czechinthekitchen.com

Hľadáte ďalšie nápady, ako pri vianočnom pečení využiť vanilku? Okrem receptov na osie hniezda ju využijete aj v tých na vanilkové rožteky .

Citrónové vianočné úľky

Netradičný variant tohto obľúbeného nepečeného pečiva so sviežou citrónovou chuťou. Vyskúšajte, uvidíte, že si pochutnáte!

Ingrediencie:

Základ úľkov

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 6 PL masla
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Úľky

  • 200 g piškótov
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1/2 šálky masla
  • 3 čajové lyžičky kakaového prášku
  • 1 bielok
  • 3 čajové lyžičky sladeného kondenzovaného mlieka

Náplň

  • 1/3 šálky masla
  • 1 žĺtok
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička medu

Postup:

  1. V samostatnej mise preosejte múku s práškom do pečiva.
  2. Maslo s cukrom vyšľahajte do krémovej konzistencie.
  3. Pridajte žĺtok a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Všľahajte citrónovú šťavu a na záver pridajte tiež suché prísady.
  5. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu vychladnúť do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  7. Vychladené cesto rozvaľkajte a pomocou okrúhleho vykrajovača vykrájajte základy pre včelie úle.
  8. Pečte približne 10 minút.
  9. Pomocou mixéra či robota rozmixujte piškóty na prášok.
  10. Pridajte práškový cukor a kakaový prášok a pulzovaním všetko spojte.
  11. Pridajte maslo a vyšľahajte dohladka.
  12. Následne všľahajte tiež bielok a kondenzované mlieko.
  13. Nádobu so zmesou prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
  14. V medziobdobí si pripravte náplň.
  15. Vložte všetky ingrediencie, teda maslo, žĺtok, cukor, citrónovú šťavu a med, do misy a vyšľahajte dohladka.
  16. Formičky na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a vtlačte do nich vychladené cesto.
  17. V ceste následne urobte jamku a ten vyplňte citrónovou náplňou.
  18. Na záver úľ uzavrite upečenou základňou.
  19. Úle z formičiek vyberte a vložte do chladničky stuhnúť.
  20. Pred podávaním je možné osie hniezda posypať práškovým cukrom.
Vianočné nepečenie cukroví v tvare včelích úľkov.
zdroj: diaryofmadhausfrau.com

Biele hniezda s mandľami a kokosom

Chcete skúsiť niečo nevšedné? Potom je tento svetlý variant s mandľami a kokosom práve pre vás.

Ingrediencie

  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov

Náplň

  • 100 ml kokosovej smotany
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

Postup

  1. Zmiešajte dohromady kokos, mandle, práškový cukor a rozomleté piškóty.
  2. Pridajte rum a zmäknuté maslo a vypracujte cesto.
  3. Pokiaľ sa cesto príliš lepí, pridajte viac strúhaného kokosu.
  4. Cesto nechajte odležať aspoň pol hodiny v chladničke.
  5. V medziobdobí si pripravte náplň. Ingrediencie na krém zmiešajte v hrnci, priveďte do varu a krátko povarte.
  6. Formičky na osie hniezda vysypte kokosom.
  7. Potom cesto vyberte a za pomoci lyžice vytvarujte guľôčku
  8. Guľôčky vtlačte do formičiek a koncom varešky do nich urobte jamku.
  9. Jamku následne naplňte vychladnutým krémom.
  10. Uzavrite osie hniezda celými piškótami a dajte chladiť do chladničky.
Svetlé hniezda s kokosom a mandľami.
Zdroj: pinterest.com

Orechové včelie úle

Milujete orechy? Potom musíte vyskúšať aj tento vynikajúci recept na orechový variant úľov. Kombinácia vlašských a lieskových orechov im dodáva lahodnú chuť.

Ingrediencie

  • 100 g vlašských orechov namletých najemno
  • 100 g lieskových orechov namletých najemno
  • 200 g cukru múčka
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov

Náplň

  • 120 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 3 PL rumu

Postup

  1. Zmiešajte namleté orechy, cukor a kakao.
  2. Pridávajte rum a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto
  3. Dajte ho na pol hodiny uležať do chladničky.
  4. Ingrediencie na krém, teda maslo, cukor a rum, vyšľahajte do hladka.
  5. Cesto vyberte z chladničky a za pomoci lyžice z neho urobte guličky.
  6. Guľôčky vtlačte do formičiek vysypaných cukrom.
  7. Druhou stranou varešky urobte do cesta jamku a naplňte ho krémom.
  8. Potom na koniec úľa pritlačte celú piškótu a včelie úle sú hotové.
Včelie úle naaranžované na lieskovoorieškových škrupinách
Zdroj: photoricalfood.com

Bezlepkové vianočné úľky

Máte bezlepkovú diétu? Ani tak sa nemusíte tohto obľúbeného pečiva vzdávať.

Ingrediencie

  • 180 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 200 g mletých bezlepkových piškótov
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL rumu
  • 1 balíček bezlepkových piškótov na spodnú časť úľov

Náplň

  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mlieka
  • 1 PL masla
  • 1 čajová lyžička rumu

Postup

  1. Najprv si pripravte cesto. Zmiešajte všetky ingrediencie, kým nebudú mať konzistenciu cesta.
  2. Cesto dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
  3. Plechovku so sladeným kondenzovaným mliekom dajte variť zhruba hodinu do tlakového hrnca.
  4. Následne karamel ušľahajte s lyžicou masla a lyžičkou rumu do krému.
  5. Formičky si vysypte trochou práškového cukru, aby sa k nim cesto neprilepilo.
  6. Naplňte formičky vychladeným cestom a uprostred urobte jamku.
  7. Každý úľ naplňte karamelovým krémom, uzavrite piškotom a vyklopte.
Vianočné hniezda bez lepku plnené karamelovým krémom.
Zdroj: thefooddictator.com

Nemôžete alebo nechajte konzumovať klasické vianočné pečivo? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na bezlepkové pečivo .

Netradičné hniezda s matcha krémom

Najčastejšie sa na plnenie hniezd používa krém pripravený z vaječného koňaku. Skúste zmenu a alkohol nahraďte zdravším variantom v podobe zeleného matcha čaju.

Ingrediencie:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička kakaového prášku
  • 1 bielok
  • 1 čajová lyžička rumu
  • 1 vrecko piškótov

Matcha krém

  • 90 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 PL prášku matcha
  • 1 PL mlieka

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto s výnimkou piškótov, teda mleté orechy, cukor, kakao, bielok a rum.
  2. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
  3. V medziobdobí si pripravte matcha krém.
  4. S pomocou mixéra vyšľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie.
  5. Pridajte matcha prášok a miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  6. Na záver pridajte tiež mlieko a miešajte, kým nevznikne hladké krém.
  7. Formičku na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a vložte do nej malý kúsok vychladeného cesta.
  8. Prstom do cesta následne urobte otvor a opatrne ho vyplňte matcha krémom.
  9. Nakoniec hniezdo uzavrite piškótom, ktorý ste pomazali tiež malým množstvom matcha krému.
Netradičné hniezda s matcha krémom.
Zdroj: juliarecipes.com

Chcete si upiecť ďalšie zelené pečivo? Inšpirujte sa našimi receptami na matcha vianočné pečivo !

Tipy a rady na záver

Osie hniezda alebo tiež včelie úle sa dajú pripravovať v mnohých rozmanitých variantoch. Cesto môžete rôzne upravovať a obmieňať podľa vašich chuťových preferencií.

Základom väčšiny receptov na osie hniezda sú suché ingrediencie v podobe piškótov alebo iných obľúbených oblátok, cukor a orechy. Ak máte radi čokoládové tyčinky Margot, je možné úle pripraviť aj z nich. Stačí tyčinku roztlačiť a pridať do cesta namiesto rozdrvených piškót.

Mokré ingrediencie, najčastejšie sa používa rum a vaječný koňak, môžete zameniť napríklad za amaretto alebo griotku. Použiť je možné aj rastlinné mlieko. Už pripravené hniezda možno na záver preliať rozohriatou čokoládou alebo inou polevou, ozdobiť mletými orechmi či kokosom a podobne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.