Pripravte si zaujímavé šampiňónové recepty, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Milujete huby v akúkoľvek ročnú dobu? Potom rozhodne vyskúšajte tieto recepty so šampiňónmi.

Sú chutné, dostupné po celý rok, majú univerzálne použitie a perfektne nahradia klasické lesné huby.

Môžete z nich pripraviť v podstate čokoľvek, na čo dostanete chuť a urobíte tak radosť nielen svojim chuťovým bunkám, ale aj svojej rodine a priateľom.

Pozbierali sme pre vás tie najzaujímavejšie pochúťky, po ktorých sa budete olizovať ešte na druhý deň.

Šampiňónová polievka

Keď je vonku škaredo, premýšľame, čím sa tak zahriať. Najlepšou voľbou sú vždy polievky a táto je vďaka krémovej konzistencii a skvelej chuti skvelým kandidátom. Však na zahriatie u nás nájdete aj ďalšie lahôdka. Vyskúšajte napríklad recepty na vločkové polievky .

Ingrediencie:

  • 4 polievkové lyžice masla
  • 2 hrnčeky cibule nakrájané na kocky
  • 600 g šampiňónov na plátky
  • 2 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 2 lyžičky sušeného kôpru
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 hrnček plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka kyslej smotany
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nasekané čerstvé petržlenu

Postup:

  • Do hrnca dáme rozpustiť maslo, prihodíme cibuľu a restujeme zhruba 15 minút, kým nezosklovatia.
  • Pridáme kôpor, tymian, sladkú papriku, vývar, sójovú omáčku a biele víno. Polievku privedieme do varu a varíme dovtedy, kým sa tekutina v hrnci nezredukuje cca na polovicu.
  • Medzitým čo sa polievka varí, dáme do malej misky múku, mlieko a šľaháme, kým nie je zmes hladká.
  • Prilejeme do polievky a varíme ďalších 10 minút, aby zhustla.
  • Stiahneme teplotu na minimum a pomaly vmiešame kyslú smotanu s citrónovou šťavou.
  • Nakoniec ešte ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Tip: Ak chceme polievku urobiť ako hlavný chod pre viac ako 3 ľudí, treba množstvo surovín zdvojnásobiť.

Maďarská hubová polievka na každú príležitosť.
Zdroj: https://themodernproper.com

Omáčka so šampiňónmi

Každý šéfkuchár, či už profesionál alebo amatér pripravuje také jedlá podľa vlastných osvedčených receptov. Čo ak ale práve táto šampiňónová omáčka bude iná, než tá vaša? Perfektne sa hodí k cestovinám alebo napríklad ku grilovanému steaku.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja (kto nemá, môže dať aj slnečnicový olej)
  • 650 g nakrájaných šampiňónov (môžu byť na plátky, polovičky alebo štvrtky)
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 3 strúčiky drveného cesnaku
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 lyžičky kukuričného škrobu (alebo kukuričnej múky)
  • 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Do panvice dáme rozohriať maslo aj s maslom.
  • Prihodíme nakrájané huby s tymiánom, osolíme a okoreníme.
  • Šampiňóny restujeme dozlatista a potom pridáme drvený cesnak a necháme opražiť, kým nezačne intenzívne voňať.
  • Prilejeme smotanu a mlieko, do ktorého rozmiešame kukuričný škrob alebo múku.
  • Varíme ďalších asi 5 – 10 minút na miernom ohni, až začne byť omáčka dostatočne hustá.
  • Dochutíme citrónom, podľa potreby ešte soľou aj korením a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
  • Potom už iba stačí servírovať.
Jednoduchá smotanová hubová omáčka.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com

Plnené huby

Vôbec nezáleží na tom, či chystáte pohostenie pre rodinnú stretnutie, firemný večierok alebo napríklad narodeninovú párty. Plnené šampiňóny sú zárukou, že si pochutná naozaj každý a ešte bude chcieť niekoľkokrát pridať. Lepšie je vždy urobiť dvojitú porciu.

Ingrediencie:

  • 450 g bielych šampiňónov
  • 2 – 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malú nakrájanú cibuľu
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 1/2 hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • Štipka mletého chilli

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme zatiaľ bokom.
  • Šampiňóny zbavíme nožičiek, tie nasekáme a klobúčiky utrieme papierovou utierkou.
  • Na panvici rozohrejeme 1 lyžicu olivového oleja na strednom ohni a pridáme cibuľu s nakrájanými nožičkami šampiňónov.
  • Restujeme zhruba 5 minút, potom prihodíme cesnak a necháme 1 minútu povariť. Odstránime z platne.
  • V miske zmiešame strúhanku, parmezán, petržlen, tymian, citrónovú kôru, soľ a mleté chilli. Potom vmiešame teplú hubovú zmes z panvice a naukladáme klobúčiky šampiňónov na pripravený plech.
  • Lyžicu do nich rozdelíme náplň a pokvapkáme zvyšným olivovým olejom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 až 25 minút, záleží na type rúry. Akonáhle ich povrch zozlatne, sú hotové.
  • Vyberieme ich z rúry a ihneď servírujeme.
Luxusné plnené šampiňóny s parmezánom ako predjedlo.
Zdroj: https://www.twopeasandtheirpod.com

Bravčové na šampiňónoch

Dusené kotlety sú skvelým obedom, ale pokojne to môže byť aj výdatná večera. Vôňa cesnaku v kombinácii so smotanou vykúzli dokonalý pokrm, po ktorom sa len zapráši. Perfektnou prílohou je rozhodne ryža, ale nevadí ani cestoviny, prípadne zemiaky.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného cesnakového prášku
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

Na hubovú omáčku:

  • 1 hrnček nakrájaných hnedých šampiňónov
  • 5 rozdrvených strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 1 a 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (najlepšie 33 %)
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • V malej miske zmiešame papriku, cesnakový prášok, soľ a korenie.
  • Bravčové kotlety osušíme papierovou kuchynskou utierkou a posypeme pripravenou zmesou korenia z oboch strán.
  • V panvici rozohrejeme olivový olej s maslom na strednej teplote.
  • Akonáhle sa maslo rozpustí, vložíme do panvice kotlety a opekáme z každej strany po dobu 3 – 5 minút, aby boli dobre prepečené.
  • Takto pripravené kotlety dáme na zahriaty tanier a zabalíme do alobalu.
  • Do rovnakej panvice vhodíme nakrájané huby a za stáleho miešania opečieme dozlatista, pričom pri miešaní oškrabeme aj zvyšky z kotliet.
  • Pridáme cesnak, petržlen, talianske korenie a miešame ďalších 30 sekúnd. Potom zalejeme vývarom, smotanou, premiešame a necháme cca 4 minúty povariť.
  • Akonáhle omáčka zhustne, vložíme do panvice kotlety, prilejeme aj šťavu z nich a ešte tak 3 minúty varíme.
  • Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Tip: Kto chce trochu experimentovať, môže si na to skúsiť pripraviť cuketové rezance.

Cesnakové bravčové kotlety v smotanovej hubovej omáčke.
Zdroj: https://www.eatwell101.com

Huby v cestíčku

Vyprážané šampiňóny sú dokonalým jedlom vhodným ako predjedlo, ale aj obed či večera. Je to veľká lahôdka a vďaka vhodným surovinám chutia úplne úžasne.

Ingrediencie:

  • 500 g šampiňónov
  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 2 lyžičky cibuľového prášku
  • 2 hrnčeky panko strúhanky
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Šampiňóny očistíme pomocou papierovej utierky a ostrým nožom odrežeme nožičky.
  • Do veľkej misy dáme 1/2 hrnčeka múky a prisypeme huby. Opatrne premiešame, aby boli všetky klobúčiky pokryté múkou.
  • Vezmeme inú misu a do nej nasypeme zvyšný hrnček múky. Pridáme cesnakový prášok, cibuľový prášok, kokosové mlieko, soľ a korenie.
  • Pomocou stierky alebo drôtenej metly miešame, kým sa neutvorí hladké cesto.
  • V ceste následne dôkladne obalíme pomúčené huby.
  • Zasypeme pánko strúhankou a trasieme misou, aby sa dostala na všetky huby.
  • V malom hrnci rozohrejeme olej na vyprážanie. Akonáhle je rozpálený, vložíme opatrne niekoľko húb a opečieme dozlatista. Trvá to asi 4 minúty.
  • Takto postupne usmažíme všetky šampiňóny a ihneď podávame.
Vyprážané šampiňóny v cestíčku z múky, strúhanky a kokosového mlieka.
Zdroj: https://www.contentednesscooking.com

Bravčová bábika s krémovou šampiňónovou omáčkou

Šampiňóny hravo dochutia akýkoľvek pokrm. Tento recept vyzerá síce zložito, ale jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Výhodou je, že sa celé pripravia z jedného hrnca, alebo skôr panvice. Relatívne povedané stačí 30 minút a máte lahodnú večeru či obed.

Ingrediencie:

  • 1 200 g bravčovej bábiky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 polievková lyžica sušeného cesnaku
  • 1 lyžica cibuľového prášku
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
  • 600 g šampiňónov Portabella nakrájaných na plátky
  • 2 nakrájané strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice bieleho vína
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Petržlen alebo čerstvá pažítka na ozdobu

Postup:

  • Bravčovú bábiku nakrájame na cca 4 – 5 cm hrubé plátky.
  • Na tácke alebo v miske zmiešame múku, sušený cesnak, cibuľový prášok, papriku, soľ aj korenie.
  • Jednotlivé plátky bábiky dôkladne obalíme v pripravenej zmesi múky s korením.
  • Na panvici rozohrejeme olivový olej a bábiku na ňom orestujeme z oboch strán pri stredne vysokej teplote dozlatista.
  • Takto osmažené bábiky dáme najlepšie do termomisy či na zahriaty tanier a odložíme bokom na teplé miesto.
  • Do panvice pridáme lyžicu masla, rozpustíme a prihodíme nakrájanú cibuľu a huby.
  • Restujeme, kým huby nezhnednú a cibuľa nebude skaramelizovaná. Vhodíme cesnak a po dobu jednej minúty restujeme.
  • Vmiešame kukuričný škrob, prilejeme biele víno, kurací vývar a starostlivo miešame, aby sa všetky kúsky odlepili od stien panvy.
  • Nakoniec primiešame kyslú smotanu a vložíme späť plátky bravčovej bábiky
  • Necháme 2 – 3 minúty povariť, aby omáčka zhustla. Potom podľa chuti ešte dosolíme, prípadne aj pridáme korenie.
  • Cestoviny penne uvaríme podľa návodu, precedíme, vhodíme do panvice a jemne premiešame so smotanovou omáčkou.
  • Ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Potom už len stačí naservírovať.
Bravčová bábika v smotanovej hubovej omáčke s cestovinami penne.
Zdroj: https://www.craftycookingbyanna.com

Huby s restovaným lososom

Niekto fandí šampiňónom, iný rybám. No a keď sa to spojí dohromady, vznikne dokonale lahodný pokrm, ktorým potešíte nielen seba, ale aj svojich blízkych a priateľov.

Ingrediencie:

  • 1/3 hrnčeka balzamikového octu
  • 1 a 1/2 lyžice hnedého cukru
  • 4 porcie lososa s kožou
  • 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1/2 lyžičky sušeného chilli
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 8 šampiňónov
  • 1 zväzok rukoly

Postup:

  • V malom hrnci zmiešame balzamikový ocot s cukrom a na strednom ohni za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil.
  • Varíme zhruba 3 minúty a odložíme nabok.
  • Každú porciu lososa rozrežeme pozdĺžne napoly. Zmiešame zázvor, chilli a olivový olej v miske. Pridáme lososa, osolíme, okoreníme a niekoľkokrát otočíme, aby sa zmes dostala všade.
  • Zaklopíme potravinárskou fóliou a dáme na 5 – 10 minút do chladničky.
  • Predhrejeme si gril na stredne vysoko teplotu a lososa na ňom opečieme. Z každej strany cca 1 minútu, prípadne pokiaľ nie je opečený podľa nášho gusta.
  • Opečeného lososa preložíme na tácku a udržujeme v teple.
  • Zvýšime teplotu grilu, pridáme huby, pokvapkáme trochou balzamikovej zmesi a opekáme vždy 2 – 3 minúty po každej strane alebo jednoducho do zmäknutia.
  • Na servírovací tanier naaranžujeme rukolu, dáme na nej opečeného lososa, šampiňóny a všetko ešte pokvapkáme balzamikovou zmesou.
  • Môžeme naservírovať.
Plátky lososa na šampiňónoch.
Zdroj: https://australianmushrooms.com.au

Hovädzie na víne s hubami

Bohatá pikantná chuť a dokonale mäkké mäsko, ktoré sa rozplýva v ústach s každým ďalším sústom. Príprava je jednoduchá, pretože všetko zvládne aj úplný amatér. Výsledok rozhodne stojí za to a radi sa budete k tomuto receptu pravidelne vracať.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 kilá hovädzie pečienka nakrájané na 3 – 4 kusy
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • Morská soľ podľa chuti
  • 1 – 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 veľké mrkvy olúpané a nakrájané na jemné kocky
  • 2 bobkové listy
  • 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 3 lyžice polohrubej alebo hladkej múky
  • 600 g šampiňónov
  • 3 hrnčeky ľahkého červeného vína
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme si panvicu, ktorú bude možné dať aj do rúry.
  • Mäso starostlivo osušíme papierovou kuchynskou utierkou a dostatočne osolíme aj okoreníme.
  • Vo veľkom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej na vyššom stupni a postupne opečieme mäso zo všetkých strán. Vždy zhruba 2 minúty každú stranu.
  • Takto pripravené mäso zatiaľ odložíme nabok.
  • Znížime teplotu na stredne nízku, pridáme cibuľu, mrkvu a bobkový list.
  • Restujeme, kým cibuľa s mrkvou nezmäknú zhruba po dobu 5 minút. Potom prihodíme cesnak a varíme ďalšie 2 minúty.
  • Vmiešame paradajkový pretlak, prisypeme múku a miešame, kým sa nevstrebe do jedla.
  • Zalejeme pomaly vínom, zamiešame, a nakoniec pridáme šampiňóny nakrájané na plátky.
  • Vložíme mäso, ktoré by malo byť iba tesne nad hladinou omáčky. Zakryjeme pokrievkou a dáme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Mäso by sa malo po upečení rozpadať už len pri dotyku vidličkou.
  • Ideálnou prílohou je smotanová zemiaková kaša a zeleninová obloha.
Dusené hovädzie mäso s hubami.
Zdroj: https://themodernproper.com

Gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

Chodíte občas do reštaurácie a dávate si niečo netradičné, čo si v domácnosti bežne nepripravujete? Prečo si však niečo také neurobiť aj doma, keď je tá možnosť? Rozhodne skúste tieto halušky so špenátom a luxusným hubovým prelivom.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa
  • 350 g nasekaných šampiňónov
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 2 – 3 lyžičky talianskeho korenia
  • 1 vrchovatá lyžička dijonskej horčice
  • 1/3 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 1 hrnček smotany na šľahanie (33 %)
  • 600 g nevarených zemiakových nokov
  • 1 väčšia hrsť baby špenátu
  • 1/2 hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Jemná morská soľ podľa chuti
  • Nasekaná čerstvá petržlenová vňať podľa chuti

Postup:

  • Olivový olej vlejeme do panvice a na stredne vysokej teplote zahrejeme.
  • Prihodíme cibuľu a za občasného miešania restujeme po dobu 5 minút.
  • Akonáhle získa zlatohnedý nádych, pridáme huby, cesnak a talianske korenie. Necháme variť ďalších 5 minút.
  • Vmiešame dijonskú horčicu a biele víno. Necháme prebublávať asi minútu.
  • Vlejeme smotanu, prisypeme halušky a počkáme, kým začne pokrm znova bublať.
  • Potom panvicu zakryjeme pokrievkou, znížime trochu teplotu a varíme cca 3 – 4 minúty.
  • Potom posypeme parmezánom, premiešame, dochutíme soľou a korením.
  • Pokiaľ nebudú halušky dostatočne mäkké, musíme variť ešte niekoľko minút.
  • Nakoniec ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.
  • Na tanieri ešte posypeme ďalším parmezánom, prípadne aj iným druhom syra.

Tip: Ak ste veľkými fanúšikmi pokrmov s týmto druhom prílohy, mrknite, aké recepty na halušky/noky vám budú vyhovovať.

Krémová hubová omáčka so špenátovými haluškami a strúhaným parmezánom ako z reštaurácie.
Zdroj: https://www.saltandlavender.com

Kuracie prsia na masle

Kurča je snáď najpoužívanejšie mäso vôbec, pretože sa hodí v podstate na všetko. Dôležité je, aby nebol pokrm vysušený a mal lahodnú chuť. Tento recept je vynikajúci, a pritom jeho príprava zaberie iba minimum času. Cesnak a zelená cibuľka sú dokonalou poslednou bodkou.

Ingrediencie:

  • 700 g vykostených kuracích pŕs bez kože
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného koriandra
  • 2 + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

Na hubovú omáčku

  • 1 polievková lyžica čerstvého nesoleného masla
  • 350 g čerstvých šampiňónov
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 3 nakrájané jarné cibuľky
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý petržlen na ozdobu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, pretože nám poskytne skrýšu pre kura, aby počas prípravy nevychladlo.
  • Kuracie prsia prekrojíme vodorovne na polovicu, aby sa utvoril taký tenší rezeň.
  • Osušíme pomocou papierových kuchynských utierok a potom osolíme aj okoreníme.
  • V miske zmiešame oregano, papriku, koriander a kuracie kúsky v tejto zmesi z oboch strán obalíme.
  • Do veľkej panvice dáme zahriať prvé dve lyžice olivového oleja a akonáhle je pripravený, vložíme doň rezne a opečieme z oboch strán. Z každej zhruba 3 – 4 minúty.
  • Akonáhle opečieme všetky kúsky kurčaťa, dáme ich do malého pekáča alebo na žiaruvzdorný tanier a vložíme do predhriatej rúry.
  • Potom prilejeme zvyšné dve lyžice olivového oleja do panvice, pridáme maslo a rozpustíme.
  • Prihodíme huby a restujeme po dobu 5 minút.
  • Zalejeme vývarom, posypeme zelenou cibuľkou, cesnakom, osolíme, okoreníme a privedieme do varu.
  • Kurča vyberieme z rúry, vložíme späť do panvice, necháme 1 minútu prehriať a môžeme ihneď servírovať.

Tip: Kto chce, môže ešte omáčku zjemniť pomocou kyslej smotany alebo hustej smotany na šľahanie.

Jednoduché kuracie prsia na šampiňónoch s cesnakom a zelenou cibuľkou.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com

Čo je pánko strúhanka?

V našom článku ste mohli naraziť na výraz panko strúhanka, čo je špeciálny japonský produkt, ktorý má síce totožné použitie ako naša klasická strúhanka, ale pritom je úplne iná.

Panko je charakteristická ďaleko hrubšou štruktúrou. Vzhľadovo sa podobá drobným vločkám. Táto strúhanka sa pripravuje z čerstvého bieleho chleba. Ten sa pomelie či nastrúha nahrubo.

Veľkou výhodou tejto strúhanky je väčšia chrumkavosť výsledných pokrmov, ale aj fakt, že počas vyprážania do seba nevsiakne toľko tuku. Napriek tomu, že na nej môžeme naraziť na celom svete, najpoužívanejšia je jednoznačne v Ázii. Jediné, čo nás veľmi nepoteší je jej cena, čo však neznamená, že si ju nemôžeme vyrobiť aj doma.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.