Neexistuje snáď nikto kto by nepoznal recept na pochúťkový šalát a aspoň raz v živote ho neochutnal.
Tento pokrm patrí do českého kulinárskeho repertoáru už niekoľko desaťročí.
My sme vám priniesli nápadité varianty, ako si ho doma pripraviť a vychutnať.
Skúsite nejakú z nich?
Český retro pochúťkový šalát
Vráťte sa späť v čase s týmto typickým bufetovým šalátom, ktorý u nás prežil už niekoľko desaťročí, čo svedčí o jeho obľúbenosti. Môžeme ho zaradiť do klasického českého kulinárskeho repertoáru.
Čo budeme potrebovať
- 400 g šunkovej salámy
- 180 g kyslých uhoriek (nakrájaným nadrobno)
- 60 g hrášku z plechovky
- ½ cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 300 g majonézy
- 20 g horčica
- Lyžička octu
- 10 g krupicového cukru
- Lyžička worcesterskej omáčky
- Lyžička korenia
- Soľ (podľa chuti)
Postup
- Salámu si nakrájame na malé kocky alebo rezančeky
- Kyslé uhorky taktiež nakrájame na veľmi malé kocky
- Spoločne vložíme do misy
- Pridáme odkvapkaný hrášok a nakrájanú cibuľu
- Spoločne premiešame a začneme pridávať korenie
- Začneme s worcesterom, potom pridávame horčicu, cukor, ocot, korenie
- Ingrediencie zmiešame a pridáme majonézu
- Šalát ochutnáme a podľa chuti dosolíme
- Pozor, aby sme šalát nepresolili, saláma aj majonéza sa môžu líšiť v množstve soli, ktorú obsahujú
- Šalát nakoniec necháme odležať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc

Pochúťkový šalát po taliansky
Aj takto môžeme tento retro šalát pripraviť a podávať! Recept je viac „fresh“ variantom s kopou zeleniny a doplnený o krémovú mozzarellu, ale zálievka je tradične z majonézy, horčice, cukru a octu.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 4 kríkové paradajky (nakrájané na kocky)
- 10 žltých cherry paradajok (nakrájaných nadrobno)
- Zelenú papriku (nakrájanú na kocky)
- 40 g olív
- ½ červenej cibule (nakrájanú na kocky)
- 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájaná)
- 500 g šunkovej salámy (nakrájaný na kocky)
- Hrsť čerstvej bazalky
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžičky olivového oleja
- Strúčik cesnaku
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na toasty
- Toasty
- Olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na zálievku
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička horčica
- Lyžička cukru
- 200 g majonézy
- ½ lyžičky soli
- Lyžička bieleho octu
- ½ lyžičky talianskeho korenia
- Štipka korenia
Postup
- Ako prvé si nakrájame všetku zeleninu
- Potom nakrájame mozzarellu a nakoniec salámu
- Do veľkej misy pridáme kríčkové paradajky a postupne pridávame všetky zvyšné ingrediencie až na petržlenovú vňať
- Vo vedľajšej mise si zmiešame všetky ingrediencie na zálievku
- Zmes miešame, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili, a dáme bokom
- Na cesnakové toasty si jednotlivé plátky dozlatista opečieme na panvici
- Akonáhle sú opečené, každý plátok pokvapkáme lyžičkou olivového oleja
- Potom ich potrieme strúčikom cesnaku a posypeme štipkou soli a korenia
- Nakrájaný a premiešaný šalát zalejeme pripravenou zálievkou z majonézy a rovnomerne premiešame, aby sa zelenina obalila
- Ochutnáme a poprípade podľa našich preferencií dochutíme
- Hotový šalát podávame s cesnakovými toastami ako prílohu

Pochúťkový šalát na chlebíčky
Spoločne s vlašským a zemiakovým šalátom je práve tento recept najlepším základom pre tradičné slávnostné chlebíčky.
Čo budeme potrebovať
- 280 g hrášku v konzerve (odkvapkaného)
- 150 g šunkovej salámy (nakrájaný na kocky)
- 100 g čedaru (nastrúhaný)
- 25 g cibule (nakrájané najemno)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Lyžica citrónovej šťavy
- 150 g majonézy
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Na chlebíčky
- Veka
- Uvarené vajíčka
- Saláma
- Šunka
- Tvrdý syr
- Kyslé uhorky
- Červená paprika (nakrájaná)
- Koriander alebo pažítka
Postup
- Do veľkej misy pridáme hrášok, šunkovú salámu, čedar a cibuľu,
- Vo vedľajšej mise si zmiešame majonézu, rastlinný olej a citrónovú šťavu
- Keď sme pripravení šalát podávať, zalejeme ho majonézovou zálievkou a poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie v nej obalili
- Šalát ochutnáme a podľa našej chute ho dosolíme a okoreníme
- Na nakrájanom veku ako prvý navrstvíme pripravený majonézový šalát
- Potom šalát ozdobíme podľa našich chutí a kreativity s vypísanými prísadami
Šalát môžeme zálievkou dochutiť ihneď, a potom ho umiestniť do chladničky, kde sa chute krásne rozležia a vyniknú. Po pár hodinách alebo dokonca na druhý deň, šalát bude chutiť úplne inak a chlebíčky sa vám rozplynú na jazyku.

Objavte podobné tipy
Fit pochúťkový šalát s domácim chlebom
Zdravšia verzia tohto retro šalátu je tu! Vychutnajte si kombináciu jogurtu a kyslej smotany na doma robenom plátku chleba. Garantujeme vám, že inak ho už jesť nebudete!
Čo budeme potrebovať
- 500 g mäkkej salámy (šunkovej)
- 8 kyslých uhoriek
- 75 g hrášku z konzervy (alebo mrazený)
- Červenú cibuľu
- 250 g bieleho jogurtu
- 200 g kyslej smotany
- 5 lyžíc horčice
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na chlieb
- 420 g hladkej múky
- 2 lyžičky droždia v prášku
- 2 lyžičky soli
- 360 ml studenej vody
Postup
- Pre tento recept na pochúťkový šalát začneme prípravou domáceho chleba
- Do veľkej misy zmiešame múku s droždím a soľou
- Zmes zalejeme studenou vodou a zľahka premiešame
- Zapracujeme všetku múku, tak aby sa všetky premiešali s vodou
- Cesto bude lepiť
- Z prepracovaného cesta v mise vytvoríme bochník, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou
- Cesto necháme na teplom mieste 2-3 hodiny kysnúť (pre lepší výsledok viď TIP)
- Veľký plech do rúry zľahka poprášime múkou
- Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a rozpolíme ho na dve časti
- Tie prepracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky alebo dlhé bagetové šišky
- Vytvarované cestá položíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou
- Takto ich necháme odpočívať ďalších 45 minút
- Počas tohto času si dáme predhriať rúru na 220 stupňov a začneme pripravovať našu zdravú verziu šalátu
- Šunková mäkká saláma a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky
- Cibuľu taktiež nakrájame na malé kocky a sparíme vriacou vodou
- Pokiaľ používame mrazený hrášok, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho spoločne s cibuľou 30 sekúnd povariť
- Hrášok s cibuľou potom scedíme a pridáme ich k saláme a uhorkám
- Premiešame a pridáme horčicu
- Postupne vmiešavame jogurt s kyslou smotanou
- Všetko spoločne premiešame a ochutnáme
- Podľa potreby osolíme a okoreníme, pokojne pridáme ešte trochu horčice
- Šalát preložíme do servírovacej misy a dáme odpočinúť do chladničky, aspoň na 1 hodinu
- Nakysnuté bochníky pred samotným pečením zľahka nožom narežeme
- Potom bochníky umiestnime do predhriatej rúry na stredný rošt
- Pečieme ho 20-25 minút, kým nám kôrka nezačne zlátnuť
- Že je chlieb upečený spoznáme podľa dutého zvuku, ktorý vydáva, keď naň poklepeme
- Chlieb z rúry vyberieme a pred krájaním ho necháme aspoň 5 minút odpočívať a vychladnúť
- Finálny produkt podávame s domácim upečených chlebom
Okamžite môžeme pokračovať krokom číslo 8, ale pre bezkonkurenčne najlepšiu chuť a textúru chleba odporúčame nechať vykysnuté cesto oddýchnuť v chladničke po dobu najmenej 12 hodín až 2 dní. Väčšinou cesto nechávam odpočívať v chladničke cca 18 hodín a až potom pokračujem krokom číslo 8.

Pochúťkový veľkonočný šalát s vajcom
Najlepšia výslužka, ktorú môžete pohostiť vašich koledníkov, ktorí si prišli vykoledovať nejakú tú dobrotu. Lahodným šalátom určite na svojej veľkonočnej ceste nepohrdnú.
Čo budeme potrebovať
- 300 g mäkkej salámy
- 100 g nakladaných kyslých uhoriek
- 3 vajcia
- 100 g cibule
- 150 g nakladaného hrášku
- 200 g majonézy
- Soľ
- Korenie
Postup
- Šunkovú salámu si nakrájame na tenké rezančeky
- Kyslé uhorky nakrájame na drobné kocky, ktoré pridáme k saláme
- Vajcia olúpeme, spoločne aj so žĺtkom ich najemno nakrájame
- To isté urobíme s cibuľou a všetko pridáme k saláme
- Pridáme odkvapkaný hrášok a majonézu
- Všetko spolu premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme

Domáca majonéza
Majonéza je prakticky základom receptu na pochúťkový šalát. A čo môže byť lepšie ako pravá domáca majonéza, pri ktorej viete, čo do nej dávate, nie je plná farbív, konzervantov a navyše recept na nej je neskutočne jednoduchý.
Čo budeme potrebovať
- 2 vaječné žĺtky
- Vrchovatá lyžička dijonskej horčice
- 500 ml oleja
- 1-2 lyžice bieleho vínneho octu
- Šťava z ½ citróna
- Soľ
Postup
- V mise si ušľaháme žĺtky
- Potom pridáme horčicu a spoločne so žĺtkami šľaháme
- Postupne začneme pridávať ½ oleja a pokračujeme v nepretržitom šľahaní 3-5 minút
- Keď pridáme polovicu oleja, zašľaháme lyžicu octu
- Postupne pridávame druhú polovicu zostávajúceho oleja
- Majonézu dochutíme soľou, citrónovou šťavou
- Ochutnáme a poprípade pridáme ešte jednu lyžicou octu

Ku všetkým receptom sa perfektne hodí domáce pečivo, prácu s ručným miesením a pečením domáceho chleba v rúre si môžete uľahčiť pokiaľ vlastníte domácu pekáreň.
Ak o nej ešte len premýšľate, pretože nič lepšie ako doma robený chlieb nie je, pozrite sa na tieto recenzie na najlepšie domáce pekárne !
Ak pre vás chlieb nie je k tomuto receptu na pochúťkový šalát to pravé orechové, pretože aj ja si z rozprávania pamätám, že sa vždy jedol takzvane na stojaka v bufete z papierového obalu s rožkom v ruke.
Preto sa pozrite na tieto recepty na domáce rožky a bagety , ktoré vyvolajú ten správny retro pocit.