5 variácií s receptami na pochúťkový šalát. Buďte inovatívny, skúste ich inak

Neexistuje snáď nikto kto by nepoznal recept na pochúťkový šalát a aspoň raz v živote ho neochutnal.

Tento pokrm patrí do českého kulinárskeho repertoáru už niekoľko desaťročí.

My sme vám priniesli nápadité varianty, ako si ho doma pripraviť a vychutnať.

Skúsite nejakú z nich?

Český retro pochúťkový šalát

Vráťte sa späť v čase s týmto typickým bufetovým šalátom, ktorý u nás prežil už niekoľko desaťročí, čo svedčí o jeho obľúbenosti. Môžeme ho zaradiť do klasického českého kulinárskeho repertoáru.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g šunkovej salámy
  2. 180 g kyslých uhoriek (nakrájaným nadrobno)
  3. 60 g hrášku z plechovky
  4. ½ cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  5. 300 g majonézy
  6. 20 g horčica
  7. Lyžička octu
  8. 10 g krupicového cukru
  9. Lyžička worcesterskej omáčky
  10. Lyžička korenia
  11. Soľ (podľa chuti)

Postup

  1. Salámu si nakrájame na malé kocky alebo rezančeky
  2. Kyslé uhorky taktiež nakrájame na veľmi malé kocky
  3. Spoločne vložíme do misy
  4. Pridáme odkvapkaný hrášok a nakrájanú cibuľu
  5. Spoločne premiešame a začneme pridávať korenie
  6. Začneme s worcesterom, potom pridávame horčicu, cukor, ocot, korenie
  7. Ingrediencie zmiešame a pridáme majonézu
  8. Šalát ochutnáme a podľa chuti dosolíme
  9. Pozor, aby sme šalát nepresolili, saláma aj majonéza sa môžu líšiť v množstve soli, ktorú obsahujú
  10. Šalát nakoniec necháme odležať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc
Tradičné česky šalát so šunkovým salámou, majonézou a zeleninou.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Pochúťkový šalát po taliansky

Aj takto môžeme tento retro šalát pripraviť a podávať! Recept je viac „fresh“ variantom s kopou zeleniny a doplnený o krémovú mozzarellu, ale zálievka je tradične z majonézy, horčice, cukru a octu.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 4 kríkové paradajky (nakrájané na kocky)
  2. 10 žltých cherry paradajok (nakrájaných nadrobno)
  3. Zelenú papriku (nakrájanú na kocky)
  4. 40 g olív
  5. ½ červenej cibule (nakrájanú na kocky)
  6. 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájaná)
  7. 500 g šunkovej salámy (nakrájaný na kocky)
  8. Hrsť čerstvej bazalky
  9. Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  10. 2 lyžičky olivového oleja
  11. Strúčik cesnaku
  12. Štipka soli
  13. Štipka korenia

Na toasty

  1. Toasty
  2. Olivový olej
  3. 4 strúčiky cesnaku
  4. Štipka soli
  5. Štipka korenia

Na zálievku

  1. 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  2. Lyžička horčica
  3. Lyžička cukru
  4. 200 g majonézy
  5. ½ lyžičky soli
  6. Lyžička bieleho octu
  7. ½ lyžičky talianskeho korenia
  8. Štipka korenia

Postup

  1. Ako prvé si nakrájame všetku zeleninu
  2. Potom nakrájame mozzarellu a nakoniec salámu
  3. Do veľkej misy pridáme kríčkové paradajky a postupne pridávame všetky zvyšné ingrediencie až na petržlenovú vňať
  4. Vo vedľajšej mise si zmiešame všetky ingrediencie na zálievku
  5. Zmes miešame, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili, a dáme bokom
  6. Na cesnakové toasty si jednotlivé plátky dozlatista opečieme na panvici
  7. Akonáhle sú opečené, každý plátok pokvapkáme lyžičkou olivového oleja
  8. Potom ich potrieme strúčikom cesnaku a posypeme štipkou soli a korenia
  9. Nakrájaný a premiešaný šalát zalejeme pripravenou zálievkou z majonézy a rovnomerne premiešame, aby sa zelenina obalila
  10. Ochutnáme a poprípade podľa našich preferencií dochutíme
  11. Hotový šalát podávame s cesnakovými toastami ako prílohu
Lahodný český retro šalát v jeho ľahšej talianskej verzii.
Zdroj: marathonsandmotivation.com

Pochúťkový šalát na chlebíčky

Spoločne s vlašským a zemiakovým šalátom je práve tento recept najlepším základom pre tradičné slávnostné chlebíčky.

Čo budeme potrebovať

  1. 280 g hrášku v konzerve (odkvapkaného)
  2. 150 g šunkovej salámy (nakrájaný na kocky)
  3. 100 g čedaru (nastrúhaný)
  4. 25 g cibule (nakrájané najemno)
  5. 2 lyžice rastlinného oleja
  6. Lyžica citrónovej šťavy
  7. 150 g majonézy
  8. ½ lyžičky soli
  9. ¼ lyžičky korenia

Na chlebíčky

  1. Veka
  2. Uvarené vajíčka
  3. Saláma
  4. Šunka
  5. Tvrdý syr
  6. Kyslé uhorky
  7. Červená paprika (nakrájaná)
  8. Koriander alebo pažítka

Postup

  1. Do veľkej misy pridáme hrášok, šunkovú salámu, čedar a cibuľu,
  2. Vo vedľajšej mise si zmiešame majonézu, rastlinný olej a citrónovú šťavu
  3. Keď sme pripravení šalát podávať, zalejeme ho majonézovou zálievkou a poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie v nej obalili
  4. Šalát ochutnáme a podľa našej chute ho dosolíme a okoreníme
  5. Na nakrájanom veku ako prvý navrstvíme pripravený majonézový šalát
  6. Potom šalát ozdobíme podľa našich chutí a kreativity s vypísanými prísadami

Šalát môžeme zálievkou dochutiť ihneď, a potom ho umiestniť do chladničky, kde sa chute krásne rozležia a vyniknú. Po pár hodinách alebo dokonca na druhý deň, šalát bude chutiť úplne inak a chlebíčky sa vám rozplynú na jazyku.

Majonézový šalát s pasterovanou zeleninou na mäkké veci.
Zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Fit pochúťkový šalát s domácim chlebom

Zdravšia verzia tohto retro šalátu je tu! Vychutnajte si kombináciu jogurtu a kyslej smotany na doma robenom plátku chleba. Garantujeme vám, že inak ho už jesť nebudete!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mäkkej salámy (šunkovej)
  2. 8 kyslých uhoriek
  3. 75 g hrášku z konzervy (alebo mrazený)
  4. Červenú cibuľu
  5. 250 g bieleho jogurtu
  6. 200 g kyslej smotany
  7. 5 lyžíc horčice
  8. Štipka soli
  9. Štipka korenia

Na chlieb

  1. 420 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky droždia v prášku
  3. 2 lyžičky soli
  4. 360 ml studenej vody

Postup

  1. Pre tento recept na pochúťkový šalát začneme prípravou domáceho chleba
  2. Do veľkej misy zmiešame múku s droždím a soľou
  3. Zmes zalejeme studenou vodou a zľahka premiešame
  4. Zapracujeme všetku múku, tak aby sa všetky premiešali s vodou
  5. Cesto bude lepiť
  6. Z prepracovaného cesta v mise vytvoríme bochník, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou
  7. Cesto necháme na teplom mieste 2-3 hodiny kysnúť (pre lepší výsledok viď TIP)
  8. Veľký plech do rúry zľahka poprášime múkou
  9. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a rozpolíme ho na dve časti
  10. Tie prepracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky alebo dlhé bagetové šišky
  11. Vytvarované cestá položíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou
  12. Takto ich necháme odpočívať ďalších 45 minút
  13. Počas tohto času si dáme predhriať rúru na 220 stupňov a začneme pripravovať našu zdravú verziu šalátu
  14. Šunková mäkká saláma a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky
  15. Cibuľu taktiež nakrájame na malé kocky a sparíme vriacou vodou
  16. Pokiaľ používame mrazený hrášok, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho spoločne s cibuľou 30 sekúnd povariť
  17. Hrášok s cibuľou potom scedíme a pridáme ich k saláme a uhorkám
  18. Premiešame a pridáme horčicu
  19. Postupne vmiešavame jogurt s kyslou smotanou
  20. Všetko spoločne premiešame a ochutnáme
  21. Podľa potreby osolíme a okoreníme, pokojne pridáme ešte trochu horčice
  22. Šalát preložíme do servírovacej misy a dáme odpočinúť do chladničky, aspoň na 1 hodinu
  23. Nakysnuté bochníky pred samotným pečením zľahka nožom narežeme
  24. Potom bochníky umiestnime do predhriatej rúry na stredný rošt
  25. Pečieme ho 20-25 minút, kým nám kôrka nezačne zlátnuť
  26. Že je chlieb upečený spoznáme podľa dutého zvuku, ktorý vydáva, keď naň poklepeme
  27. Chlieb z rúry vyberieme a pred krájaním ho necháme aspoň 5 minút odpočívať a vychladnúť
  28. Finálny produkt podávame s domácim upečených chlebom

Okamžite môžeme pokračovať krokom číslo 8, ale pre bezkonkurenčne najlepšiu chuť a textúru chleba odporúčame nechať vykysnuté cesto oddýchnuť v chladničke po dobu najmenej 12 hodín až 2 dní. Väčšinou cesto nechávam odpočívať v chladničke cca 18 hodín a až potom pokračujem krokom číslo 8.

Zdravá verzia pochúťkového šalátu s jogurtom a kyslou smotanou.
Zdroj: nejrecept.cz

Pochúťkový veľkonočný šalát s vajcom

Najlepšia výslužka, ktorú môžete pohostiť vašich koledníkov, ktorí si prišli vykoledovať nejakú tú dobrotu. Lahodným šalátom určite na svojej veľkonočnej ceste nepohrdnú.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g mäkkej salámy
  2. 100 g nakladaných kyslých uhoriek
  3. 3 vajcia
  4. 100 g cibule
  5. 150 g nakladaného hrášku
  6. 200 g majonézy
  7. Soľ
  8. Korenie

Postup

  1. Šunkovú salámu si nakrájame na tenké rezančeky
  2. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kocky, ktoré pridáme k saláme
  3. Vajcia olúpeme, spoločne aj so žĺtkom ich najemno nakrájame
  4. To isté urobíme s cibuľou a všetko pridáme k saláme
  5. Pridáme odkvapkaný hrášok a majonézu
  6. Všetko spolu premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme
Lahodný krémový český retro šalát s vajíčkom a majonézou.
Zdroj: recepty.cz

Domáca majonéza

Majonéza je prakticky základom receptu na pochúťkový šalát. A čo môže byť lepšie ako pravá domáca majonéza, pri ktorej viete, čo do nej dávate, nie je plná farbív, konzervantov a navyše recept na nej je neskutočne jednoduchý.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 vaječné žĺtky
  2. Vrchovatá lyžička dijonskej horčice
  3. 500 ml oleja
  4. 1-2 lyžice bieleho vínneho octu
  5. Šťava z ½ citróna
  6. Soľ

Postup

  1. V mise si ušľaháme žĺtky
  2. Potom pridáme horčicu a spoločne so žĺtkami šľaháme
  3. Postupne začneme pridávať ½ oleja a pokračujeme v nepretržitom šľahaní 3-5 minút
  4. Keď pridáme polovicu oleja, zašľaháme lyžicu octu
  5. Postupne pridávame druhú polovicu zostávajúceho oleja
  6. Majonézu dochutíme soľou, citrónovou šťavou
  7. Ochutnáme a poprípade pridáme ešte jednu lyžicou octu
Krémová domáca majonéza z domácich vajec a kvalitných surovín.
Zdroj: easylowcarbmeals.com

Ku všetkým receptom sa perfektne hodí domáce pečivo, prácu s ručným miesením a pečením domáceho chleba v rúre si môžete uľahčiť pokiaľ vlastníte domácu pekáreň.

Ak o nej ešte len premýšľate, pretože nič lepšie ako doma robený chlieb nie je, pozrite sa na tieto recenzie na najlepšie domáce pekárne !

Ak pre vás chlieb nie je k tomuto receptu na pochúťkový šalát to pravé orechové, pretože aj ja si z rozprávania pamätám, že sa vždy jedol takzvane na stojaka v bufete z papierového obalu s rožkom v ruke.

Preto sa pozrite na tieto recepty na domáce rožky a bagety , ktoré vyvolajú ten správny retro pocit.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.