Ovsená kaša spĺňa hneď niekoľko zámerov.
Je rýchla, zdravá a výdatná.
Máte radi vločkové kaše?
Ak neholdujete sladkým raňajkám, máme pre vás aj slané varianty.
Áno, ide to! A je to úplne jednoduché.
Poďte sa inšpirovať receptami, ktoré sme nachystali.
Vločková kaša bez mlieka
Skvelá, jednoduchá a zdravá. Týmito troma slovami sa dá popísať. Cukor už ani pridávať nemusíte, vďaka banánu je dosť sladká.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 3 a ¼ hrnčeka vody
- 2 stredne veľké banány
Na doplnenie chuti:
- arašidové maslo, orechy, čerstvé alebo sušené ovocie, čokoláda, kakao, škorica, javorový sirup (podľa vlastnej voľby)
Postup:
- Banány roztlačte, pridajte ich do hrnca s vodou a zmiešajte.
- Pridajte vločky a priveďte do varu.
- Varte asi 10 minút.
- Dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Teplá ovsená kaša na 3 spôsoby poslania Jamieho Olivera
Ako na vylepšenie obyčajnej ovsenej kaše? Tento recept ponúka hneď 3 spôsoby, ako to urobiť. Ktorý by sa vám pozdával?
Ingrediencie:
- 160 g ovsených vločiek
- 600 ml mlieka, jeho náhradky (sójového, kokosového, ovseného) alebo vody
- štipka soli
Postup:
- Všetky ingrediencie dajte do hrnca a priveďte do varu.
- Za občasného miešania (hlavne ku koncu) varte asi 5-6 minút.
Tipy na dochutenie:
Ovsená kaša s jablkami a černicami
Ingrediencie (množstvo zvoľte podľa vlastnej chuti a potrieb):
- jablko
- černice
- med
Postup:
- Jablko olúpte, nastrúhajte a pridajte ku kaši spolu s černicami a medom.
Banánová kaša s mandľami a škoricou
Ingrediencie:
- štipka škorice
- mak
- javorový sirup
- banán
- mandľové plátky
Postup:
- Kašu posypte škoricou, makom, pokvapkajte javorovým sirupom a ozdobte na kolieska nakrájaným banánom a mandľovými plátkami.
Jablková kaša s javorovým sirupom a pekanovými orechmi
Ingrediencie:
- jablko
- pekanové orechy
- javorový sirup
Postup:
- Kašu zmiešajte s nastrúhaným jablkom, pokvapkajte sirupom a ozdobte opraženými pekanovými orechmi.

Videorecept môžete vidieť tu:
Objavte podobné tipy
Ovsená kaša v mikrovlnke
Pozrime sa, ako si pripraviť vločkovú kašu v mikrovlnke. V dnešnej dobe už najskôr v žiadnej domácnosti nechýbajú. A navyše príprava v tejto rúre poskytuje najrýchlejší spôsob.
Ingrediencie:
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček vody
- štipka soli
Postup:
- Všetky ingrediencie dajte do nádoby vhodnej do mikrovlnky (zároveň by ale nádoba mala byť väčšia ako obsah, keby náhodou došlo k vzkypeniu).
- Všetko dobre premiešajte a dajte ohrievať na 4 až 5 minút.
- V polovici zahrievania kašu premiešajte.
- Kašu servírujte poliatou mliekom.

Tip: Chceli by ste viac receptov s využitím ovsených vločiek? Chutné desiaty aj raňajky z ovsených vločiek nebudú žiadnym problémom. Pozrite na naše tipy.
Ovsená kaša na slano so šampiňónmi
Pre slaných gurmánov máme aj tento slaný variant vločkovej kaše. Je jednoduchá a taktiež rýchlovkou, ktorá zasýti. Pre úplnú dokonalosť ju môžete servírovať so strateným vajcom, pokvapkanou sójovou omáčkou a ozdobenou nasekanou jarnou cibuľkou.
Ingrediencie:
Na vločky:
- 1 lyžička olivového oleja
- ¼ lyžičky strúhaného zázvoru
- 1 hrnček jemných ovsených vločiek
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 hrnčeky vody
Na šampiňóny:
- 1 lyžica oleja
- 1 hrnček šampiňónov nakrájaných na plátky
- štipka soli
Na dokončenie (ľubovoľné):
- vajcia, kúsok jarnej cibuľky, sójová omáčka
Postup:
Príprava kaše:
- V hrnci si rozpáľte lyžičku oleja, na nej osmažte zázvor a pridajte vločky. Chvíľu ich restujte, posoľte, okoreňte, a potom ich zalejte vodou.
- Priveďte do varu a varte asi 3-4 minúty, kým vločky nezmäknú (prípadne dolejte vodu).
Príprava šampiňónov:
- Na rozpálenom oleji si osmažte šampiňóny do zlatista.
- Posypte štipkou soli.
- Kašu a šampiňóny zmiešajte a je hotovo.
- Doplniť môžete o stratené vajcia, jarnú cibuľku a sójovú omáčku.

Vločky na slano s vajcom a syrom
Tu je ďalší tip na kašu z ovsených vločiek na slano. Pokiaľ vás neuspokojí sladké kaše, určite vyskúšajte. Tento variant receptu vás možno milo prekvapí.
Ingrediencie na dve porcie:
Na kašu:
- 1 lyžička oleja
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrnčeka jemných ovsených vločiek
- 2 hrnčeky vody
- ¼ hrnčeka nastrúhaného čedaru
- 2 lyžičky nasekanej bazalky
Na vajcia:
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 vajcia
- ½ lyžičky papriky
- soľ a korenie
Postup:
Príprava kaše:
- Rozohrejte si olej, na mam orestujte prelisovaný cesnak a po 15 sekundách pridajte vločky.
- Pár sekúnd vločky restujte, a potom ich podlejte vodou, posoľte a okoreňte.
- Kašu priveďte do varu a nechajte asi 3-4 minúty prebublávať.
- Prípadne dolejte vodu, ak bude treba.
- Pred koncom pridajte syr, bazalku a zamiešajte.
Príprava vajec:
- Na panvici si rozohrejte olej a na ňom urobte 2 volské oká.
- Posypte ich soľou, paprikou a korením.
- Podávajte ich spolu s vločkovou kašou, pokojne vajcia nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte.

Domáca ovsená kaša z vločiek je klasikou, rýchlovkou a zdravými raňajkami plnými vlákniny.
Hľadáte ďalšie tipy na zdravé a chutné raňajky s ovsenými vločkami ? Nazrite!
Už ste si skúšali urobiť naše recepty na poctivé domáce müsli ? Je skutočne výborné.