Naučte sa naše recepty na cestoviny bez lepku, ktoré sú vhodné pre celiakov aj diétarov

Patríte k ľuďom, ktorí musia mať všetko tzv. gluten free? Potom rozhodne uvítate recepty na domáce bezlepkové cestoviny.

Neobsahujú lepok, sú hneď hotové a chutia oveľa lepšie ako tie kupované.

Pripravte si niektorý z našich zaujímavých receptov a ukážte svojim blízkym, že s nimi môžete hodovať bez problémov.

Môže to byť chutná príloha k mäsu, do šalátu, ale tiež napríklad na zapekanie a podobne.

Jednoduché domáce bezlepkové cestoviny

Pripraviť si takúto prílohu považuje mnoho ľudí takmer za vedu, ale je to jednoduchšie, než sa zdá. Keď na to pôjdete pomaly, zvládnete to ľavou zadnou. Omrknite tiež recepty na bezlepkové palacinky .

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1 hrnček tapiokového škrobu
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1 veľké vajcia
  • 4 veľké vaječné žĺtky
  • Trochu bezlepkovej viacúčelovej múky na posypanie dosky

Postup:

  • Do kuchynského robota pridáme mandľovú múku, tapiokový škrob, morskú soľ a premiešame. Pridáme vajcia, žĺtky a pulzujeme, kým sa nevytvorí hladká štruktúra.
  • Pokiaľ je cesto stále lepkavé a lepí sa na ruky, pridáme trochu viac mandľovej múky a tapiokového škrobu po troškách, kým nevznikne viac tvarovateľné cesto.
  • Posypeme valček a doštičku alebo čistý rovný povrch trochou bezlepkovej múky.
  • Zmes cesta rozdelíme na dva rovnaké diely a jeden dáme do misky, zakryjeme utierkou a odložíme nabok.
  • Druhú polovicu cesta položíme na pomúčenú plochu a valčekom vyvaľkáme cesto na veľmi tenkú vrstvu, pričom podľa potreby pridáme viac tapiokového škrobu alebo bezlepkovej múky, aby sa nelepilo.
  • Pomocou rezačky na pizzu, radielka alebo ostrého noža nakrájame cestoviny na zhruba 0,5 – 1 cm široké prúžky.
  • Nakrájané cestoviny poprášime väčším množstvom tapiokového škrobu alebo bezlepkovej múky, aby sa neprilepili.
  • Potom opatrne odložíme nabok a rovnako to urobíme aj s druhou polovicou cesta.
  • Medzitým privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Vodu dobre osolíme, pridáme cestoviny a varíme 5–7 minút, alebo pokiaľ nie sú al dente.
  • Scedíme a podávame s požadovanou omáčkou.
Jemné a veľmi jednoduché cestoviny bez lepku pripravené v kuchynskom robote.
Zdroj: https://minimalistbaker.com/

Cestoviny bez lepku

Zháňať suroviny pre celiakov nie je vždy jednoduché, takže keď je možné si niečo vyrobiť v pohodlí domova, hneď sa toho chytíme. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Počas chvíľky sa tak dá vykúzliť super rýchly pokrm.

Ingrediencie:

  • 280 g viacúčelovej bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy
  • 45 g modifikovaného tapiokového škrobu
  • 1/2 lyžičky vločkovej soli (tiež sa jej hovorí kóšer soľ)
  • 2 vajcia + 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 125 – 150 ml teplej vody

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota nasypeme preosiatu bezlepkovú múku, pridáme xantánovú gumu, soľ, olivový olej, vajcia a žĺtky.
  • Zapneme na strednú rýchlosť a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Prilejeme 125 ml vody a ďalej nechávame premiešať. Podľa potreby ešte pridáme zvyšok vody.
  • Akonáhle sa cesto zhromažďuje na jednej strane misy, máme hotovo. Keby bolo cesto až veľmi tuhé, vmiešame ešte trochu vody.
  • Vypneme robota a hotové cesto preložíme na pomúčenú dosku alebo inú pracovnú plochu.
  • Rozdelíme ho na 4 rovnako veľké diely. Jeden diel si necháme na spracovanie, ostatné zakryjeme igelitom, aby cesto zostalo vlhké.
  • Cesto vypracujeme, aby bolo hladké a rozpolíme. Každú polovicu rozvaľkáme na tenkú placku.
  • Pomocou ostrého noža nakrájame na akýkoľvek tvar, čo nás napadne. Prípadne môžeme cesto vyváľať po častiach na cestovinovom strojčeku.
Recept na domáce bezlepkové cestoviny.
Zdroj: https://glutenfreeonashoestring.com/

Bezlepkové rezance

Jednoduché, a napriek tomu maximálne chutné. Presne také sú tieto domáce cestoviny bez lepku, na ktorých si pochutí aj ten, kto nemá problémy s celiakiou.

Ingrediencie:

  • 150 g bezlepkovej ryžovej múky plus navyše na posypanie
  • 50 g zemiakového škrobu
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 2 lyžice xantánovej gumy
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Všetky suroviny dáme do kuchynského robota (ručne sa cesto tak dobre nevypracuje) a miesime do hladkého cesta.
  • Takto vypracované cesto preložíme na pomúčenú plochu a pomocou rúk miesite ďalších 5 minút.
  • Cesto rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí. Každú z nich na konci zľahka stlačíme pomocou končekov prstov a vsunieme do strojčeka na cestoviny.
  • Začneme na najširšom stupni a postupne znižujeme, aby sa cesto niekoľkokrát rozvaľkalo.
  • Keď bude cesto lepiť, poprášime ho ryžovou múkou.
  • Pri spracovaní nepoužívame tie dve najmenšie nastavenia, pretože by sa mohlo cesto roztrhať, vzhľadom na to, že nie je elastické ako to klasické.
  • Vyvaľkáme cca 2 – 3 mm hrubý plát, dáme ho stranou a zakryjeme vlhkou čistou utierkou, aby nebolo uschnuté.
  • Spracujeme aj ostatné kusy cesta. Nakoniec nastavíme strojček na cestoviny do polohy na rezance a vyvaľkané cesto necháme prejsť cez.
  • Pokiaľ si na to netrúfneme, môžeme pláty cesta jednoducho nakrájať ostrým nožom na 0,5 cm široké prúžky.
Rýchly recept na bezlepkové cesto na prípravu domácich cestovín.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Bezlepkové cestoviny – pochutnajú si nielen ľudia s celiakiou

Tieto špeciálne cestoviny neobsahujú lepok. To je dôležité pre každého, kto dodržiava bezlepkovú diétu.

Vzhľadom na to, že sú absolútne ľahké do žalúdka, ľahko stráviteľné, a hlavne skvele chutia, sú vyhľadávané aj ľuďmi, ktorí nemajú problém s lepkom, ale chcú nejakú zmenu a skúsiť trochu iný životný štýl, najmä úpravu jedálnička a potravín, ktoré prijímajú .

Vďaka existencii takých potravín či surovín, z ktorých sa dajú tieto pokrmy vyrobiť, si jedinci neznášajúci lepok môžu vychutnať akýkoľvek pokrm obsahujúci cestoviny. No a keď si ich navyše vyrobia doma, potom si pochutnajú dvojnásobne.

Druhy bezlepkových cestovín

  • Kukuričné – vynikajú nízkym obsahom tuku. Avšak sú nadupané nutrične prospešnými látkami a hlavne majú skvelú chuť.
  • Pohánkové – jedná sa o zdravší variant klasických pšeničných cestovín. Majú úplne charakteristickú chuť a rozhodne nesklamú ani najväčšieho maškrtníka.
  • Bezvaječné – sú v podstate podobné ako tie kukuričné, len neobsahujú vajcia.

Aké pochúťky si pripraviť?

Prípravu bezlepkových cestovín máme úspešne za sebou, takže je najvyšší čas na nejakú dobrotu, ktorú si s nimi pripravíme. Pokiaľ vám bude niekto tvrdiť, že bez lepku nemá jedlo žiadnu chuť, je na omyle. Naopak si všetko vychutnáte rovnako, len v diétnejšej forme.

Bezlepkové rezance s omáčkou

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 3 plechovky drvených paradajok (každá 400 g)
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1/4 šálky čerstvých lístkov bazalky

Postup:

  • V hrnci na strednom plameni rozohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak.
  • Restujeme 3 minúty, alebo kým cibuľa nezmäkne.
  • Prihodíme paradajky a cukor. Dochutíme soľou a korením.
  • Privedieme do varu. Znížime teplotu na minimum.
  • Varíme 15 minút alebo do zhustnutia.
  • Odstavíme a premiešame s bazalkou.
  • Nakoniec vmiešame hotové cestoviny a môžeme servírovať.
Bezlepkové fettuccine s paradajkovo bazalkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Zapečené cestoviny s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (400 ml)
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky oregana
  • 1 pohár omáčky marinara
  • 1 a 1/2 hrnčeka strúhané bio mozzarelly

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme zapekaciu misku (ideálne o veľkosti 9×13)
  • Pretrepeme plechovku kokosového mlieka, aby sa rozmiešalo.
  • Do zapekacej misy dáme uvarené cestoviny a rozprestrieme ich po miske
  • Pridáme mlieko, cesnak, cibuľu, oregano a omáčku marinara.
  • Dobre premiešame, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
  • Povrch posypeme syrom a potom misku prikryjeme alobalom
  • Pečieme v predhriatej rúre asi 35–40 minút, potom odstránime alobal a opekáme asi tak 2 minúty, aby syr začal bublať.
  • Upečené vyberieme z rúry, necháme 10 minút odpočinúť a potom už len stačí naservírovať.
Recept na zdravé cestoviny bez lepku a vegetariánske pripravované v rúre.
Zdroj: https://rachlmansfield.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.