Zabudnite na nezdravé majonézové šaláty na tisíc spôsobov!
Prekvapte svojich hostí niečím trochu zdravším.
Máme pre vás lahodné recepty na nátierky z řapíkatého zeleru, ktoré sú nielen výživné, ale ešte si na nich pochutnáte.
Tak poďme na to!
Jogurtový dip s stopkovým zelerom, lieskovými orechmi a brusnicami
Borani je iránsky dip z bieleho jogurtu, chrumkavého stopkatého zeleru, sušenej mäty, kôpru a sušených brusníc. Brusnice dodávajú dipu textúru a farbu a vyvažujú výraznú chuť řapíkatého zeleru nádychom sladkosti. Lahôdka!
Čo budete potrebovať
- ¼ šálky pražených lieskových orechov zbavených kože
- 2 šálky gréckeho jogurtu
- 4 veľké stopky stonkového zeleru, nakrájané na centimetrové kocky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná
- 2 lyžice sušených brusníc, hrubo nasekaných, plus ďalšie na ozdobu
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica sušenej mäty a ďalšie na ozdobu
- 2 lyžičky sušeného kôpru alebo 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru, plus ďalšie na ozdobu
- 1 lyžička soli
- extra panenský olivový olej
Postup
- Lieskové orechy nasekajte nahrubo, pár kúskov dajte bokom na ozdobu a zvyšok dajte do stredne veľkej misy.
- Do misy pridajte jogurt, stopkový zeler, jarnú cibuľku, sušené brusnice, citrónovú šťavu, mätu, kôpor a soľ a dobre premiešajte.
- Ochutnajte a upravte všetky korenia podľa svojej chuti.
- Dip je možné chladiť vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.
- Na podávanie ozdobte lieskovými orieškami, brusnicami a trochou sušenej mäty a kôpru.
- Pokvapkajte olivovým olejom a podávajte s chipsy alebo plackami.

Máme pre vás aj ďalších 9 skvelých receptov z řapíkatého zeleru , na ktorých si pochutnáte. Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, všetko máme pripravené!
Avokádová nátierka s stopkovým zelerom
Zdravá nátierka z avokáda, řapíkatého zeleru, smotanového syra a chilli papričiek spestrí vašu oslavu. Je vynikajúca a jednoduchá na prípravu!
Čo budete potrebovať
- 1 zrelé avokádo
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- 1-2 zelené chilli papričky nakrájané nadrobno
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ podľa chuti
- 2-3 stopky stopkového zeleru, najemno nakrájané alebo nastrúhané
- 1 lyžica smotanového syra
Postup
- V miske olúpte a nakrájajte avokádo.
- Očistite a umyte stopkový zeler.
- Nakrájajte ho najemno alebo nastrúhajte.
- Vo veľkej miske olúpte a roztlačte avokádo pomocou vidličky.
- Pridajte nakrájaný stopkový zeler, nakrájanú pažítku, zelené chilli, citrónovú šťavu, smotanový syr a soľ.
- Všetko premiešajte.
- Podávajte natreté na obľúbenom pečive ozdobené čerstvou pažítkou.
- Ozdobte pažítkou a podávajte.

A čo naše ďalšie recepty na zdravé nátierky z avokáda ? Ochutnajte ich všetky!
Cícerový dip s stopkovým zelerom
Vyskúšajte rýchly a jednoduchý recept na cícerový dip s řapíkatým zelerom, ktorý je skvelý ako rastlinná desiata pre vás aj vaše deti!
Čo budete potrebovať
- 425 g konzervované cícery, odkvapkané a prepláchnuté
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice bieleho gréckeho jogurtu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička kapar
- 1/2 šálky řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
- nasekaná čerstvá pažítka
- 1 veľký strúčik cesnaku
- soľ, podľa chuti
Postup
- Pridajte všetky ingrediencie do kuchynského robota alebo mixéra a mixujte do hladka.
- Dip preložte do servírovacej misky a podávajte s obľúbenými krekermi.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Kari nátierka z řapíkatého zeleru a jablka
Z nutričného hľadiska sa jedná o úplne perfektnú nátierku. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ale má nízky obsah tuku a kalórií. Navyše skvele chutí!
Čo budete potrebovať
- 2 štipky karí
- 110 g smotanového syra
- 1 lyžica cmaru
- 1 stonka stopkového zeleru
- 1 malé jablko
- soľ
- korenie
Postup
- Zmiešajte karí s 2 lyžicami teplej vody.
- Premiešajte so smotanovým syrom do krémovej zmesi.
- Opláchnite stopkový zeler, nakrájajte ho nadrobno a listy nasekajte.
- 1 lyžicu stopkového zeleru si dajte bokom.
- Jablko umyte, osušte, rozštvrťte a zbavte jadrovníka.
- Jablko nakrájajte nadrobno.
- Zmiešajte smotanový karí syr s jablkom, stonkovým zelerom nakrájaným na kocky a zelerovými listami.
- Dochuťte soľou a korením.
- Nátierku podávajte natretú na chlebe či s krekermi a ozdobte zvyšným nakrájaným stopkatým zelerom.

K nátierke si pripravte napríklad domáci chlieb. Možno využijete naše recenzie domácich pekární a zistíte, ktorá je pre vás tá ideálna!
Krémová zeleninová nátierka
Úžasné skvelé predjedlo, ktoré môžete so svojou rodinou či priateľmi zdieľať na akomkoľvek stretnutí. Nátierka je plná zeleniny a skvele si ju vychutnáte spolu s krekermi či ďalšou zeleninou.
Čo budete potrebovať
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 1/2 papriky zbavenej semienok a nakrájanej na kúsky
- 1/2 uhorky, olúpané a nakrájané na kúsky
- 3 stonky stopkového zeleru nakrájané na kúsky
- 1 šálka ružičiek brokolica
- 1 paprička jalapeno nakrájaná na polovicu (voliteľné)
- 1 šálka kyslej smotany
- 230 g zmäkčeného smotanového syra
- 1/2 šálky majonézy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- V mise kuchynského robota zmiešajte mrkvu, papriku, uhorku, stopkový zeler, brokolicu a jalapeno (ak používate).
- Mixujte, kým nebude zelenina nasekaná najemno.
- Vo veľkej mise zmiešajte kyslú smotanu, smotanový syr, majonézu, citrónovú šťavu a soľ.
- Miešajte, kým nebude zmes krémová.
- Pridajte zeleninu a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Podávajte s čerstvou zeleninou alebo krekry.

Olivový dip s stopkovým zelerom
Krémový dip s olivami a řapíkatým zelerom je neuveriteľne chutný a obľúbia si ho aj tí, ktorí olivy nemajú práve dvakrát v láske!
Čo budete potrebovať
- 230 g smotanového syra, zmäkčeného
- 1/3 šálky majonézy
- 1 lyžica kôprového nálevu
- 8 veľkých olív plnených pimento paprikami, nakrájaných
- 1 lyžička šťavy z olív
- 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- 1 lyžica pažítky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná (celá)
- 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
Postup
- Pomocou mixéra utrite smotanový syr do hladka.
- Pridajte majonézu a premiešajte.
- Pridajte nálev z kôprového nálevu, nakrájané olivy a olivovú šťavu.
- Premiešajte.
- Vmiešajte jarnú cibuľku a stopkový zeler.
- Trochu jarnej cibuľky a/alebo nakrájaných olív si nechajte na podávanie, ak chcete.
- Vmiešajte mleté čierne korenie a pažítku.
- Uchovávajte v miske v chladničke, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Podávajte s stopkovým zelerom, mrkvou, paprikou, krekry alebo chipsy.

Nezabudnite sa inšpirovať aj našimi ďalšími nátierkovými receptami 10x inak. Máme pre vás výborné varianty!
A ako sa vám naše dnešné recepty na nátierky z řapíkatého zeleru páčili? Napíšte nám do komentárov!