Veľká noc neznamenajú len sladké pochúťky v podobe baránka či bochníka.
Návštevy ocenia aj chlebíčky či chuťovky.
Skúste to ale tentoraz bez klasického zemiakového šalátu, údenín a syra.
Načerpajte inšpiráciu z našich originálnych receptov na veľkonočné nátierky!
Uvidíte, že zachutnajú každému a vykoledované vajíčka vďaka nim rýchlo zmiznú!
Tvarohová veľkonočná nátierka
Lahodná krémová nátierka, ktorá vám vďaka veľkému množstvu bielkovín dodá potrebnú energiu.
Ingrediencie
- 1 mäkký tvaroh
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL majonézy
- 1 čajová lyžička masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- pažítka
- soľ, korenie
POSTUP
- Vajcia uvarte natvrdo.
- V medziobdobí si v miske dôkladne utrite dohladka tvaroh.
- Pridajte k nemu kyslú smotanu a majonézu, premiešajte.
- Pridajte prelisovaný strúčik cesnaku a nadrobno nakrájanú pažítku.
- Opäť premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Uvarené vajcia rozdeľte na bielok a žĺtok.
- Žĺtok utrite s maslom a bielok nakrájajte nadrobno.
- Pridajte do misky k ostatným ingredienciám a dôkladne premiešajte.
Veľkonočná nátierka s tvarohom chutí skvele predovšetkým na čerstvom celozrnnom pečive.

Ako sa varí vajíčka vo vajcovari ? Pozrite sa na náš test!
Veľkonočná maslová nátierka
Klasické maslo je príliš tučné a navyše sa zle rozotiera. Zameňte ho preto za maslo nátierkové. Už jeho názov značí, že výsledok bude dokonalý.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 1/2 šálky nátierkového masla
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- soľ, korenie
- majonéza (voliteľné)
- čerstvé bylinky či slanina na ozdobu
Postup
- Vajcia uvarte natvrdo.
- Po vychladnutí ich olúpte a nakrájajte na drobnejšie kúsky.
- V miske zmiešajte nátierkové maslo s cesnakom a korením.
- Pridajte nakrájané vajíčka a premiešajte.
- V prípade potreby môžete do zmesi pridať trochu majonézy.
Túto nátierku môžete podávať nielen s pečivom, ale je možné ju potrieť aj plátkami zeleniny a ozdobiť bylinkami či slaninou.

Zostalo vám po Veľkej noci doma veľké množstvo vajíčok? Použite ich do najrôznejších vaječných nátierok !
Syrová nátierka s veľkonočnými vajíčkami
Lahodné spojenie vajíčok so syrom čedar je zárukou jedinečnej chuti tejto výbornej nátierky.
Ingrediencie
- 5 vajec
- 1/4 šálky nastrúhaného syra čedar
- 2 šalotky
- 1 PL horčica
- 2 PL majonézy
- soľ, korenie
Postup
- Vajíčka uvarte natvrdo.
- V medziobdobí nakrájajte nadrobno šalotku av miske ju zmiešajte s čedarom, majonézou a horčicou.
- Potom k zmesi pridajte aj nadrobno nakrájané vajcia.
- Premiešajte a duchuťte pomocou soli a korenia.

Pri príprave tejto nátierky je možné využiť aj iné druhy syra. Ich výberom je možné veľmi ovplyvniť jej výslednú chuť i konzistenciu.
Objavte podobné tipy
Netradičná nátierka zo zemiakov
Chcete svoju návštevu dokonale prekvapiť? Pripravte pre ňu túto originálnu zemiakovú nátierku! Uvidíte, že na prvý pohľad ju pre jej žlté sfarbenie budú všetci považovať za nátierku vajíčkovú.
Ingrediencie
- 6 zemiakov
- 100 g majonézy
- 2 PL smotany
- 1 šalotka
- soľ, korenie
Postup
- Zemiaky uvarte domäkka a po vychladnutí ich jemne nastrúhajte.
- Následne ich v miske utrite spoločne so smotanou a majonézou.
- Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, soľ a korenie.
- Na záver všetko dôkladne pomiešajte.
Veľkonočná nátierka zo zemiakov sa servíruje na čerstvom pečive ozdobená čerstvými bylinkami.

Rýchla nátierka z veľkonočných vajíčok
Rýchla, zdravá a výživná. Týmito prídavnými menami je možné jednoducho túto nátierku charakterizovať.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 2 PL majonézy
- 1 stopkový zeler
- 1 PL pažítky
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Postup
- Vajíčka po uvarení natvrdo nechajte vychladnúť.
- Následne ich olúpte, nakrájajte nadrobno a vložte do misky.
- pridajte k nim nadrobno nakrájaný stopkový zeler, majonézu a citrónovú šťavu.
- Premiešajte a dochuťte podľa chuti soľou a korením.

Ďalšou chutnou pochúťkou pre vašu návštevu môže byť aj veľkonočný aspik .
Plnené veľkonočné vajíčka
Okrem chlebíčkov a chuťoviek môžete pre vašu návštevu prichystať aj túto štýlovú pochúťku! Nátierku servírovanú rovno vo vajíčku!
Ingrediencie
- 6 vajec
- 1/4 šálky majonézy
- 1/4 šálky strúhaného syra čedar
- 1/4 šálky nadrobno nakrájané šunky
- 1 čajová lyžička vínneho octu
- 1 čajová lyžička horčica
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Postup
- Vajcia uvarte natvrdo, nechajte ich vychladnúť.
- Následne ich umyte, rozkrojte napoly a opatrne z nich vyberte žĺtok.
- Žĺtky preložte do misky a utrite ich spoločne s majonézou, horčicou a octom.
- Pridajte nastrúhaný čedar a nakrájanú šunku.
- Všetko dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Na záver touto nátierkou naplňte natvrdo uvarené bielky a posypte petržlenovou vňaťou.
Podávajte s čerstvým pečivom a zeleninou.

Chlebíčky – klasické české občerstvenie
Najrôznejšie obložené chlebíčky sú typickým občerstvením na väčšine osláv aj večierkov. Viete ale, odkiaľ táto tradícia, ktorá nemá vo svete obdoby, pochádza?
História chlebíčkov sa zrodila pravdepodobne na začiatku 20. storočia v Prahe. Vtedajší významný lahôdkar Jan Paukert totiž na prianie jedného zákazníka, ktorému nevyhovovali vtedy obľúbené jednohubky, pripravil ich väčší variant – chlebíčky.
V porovnaní s dnešnými chlebíčkami bola ich veľkosť ale o niečo menšia.
Veľkonočné chlebíčky a chuťovky
Kedy inokedy než na Veľkú noc používať na zdobenie chlebíčkov a chuťoviek predovšetkým vajíčka! Základom našich veľkonočných nátierok sú tak vždy najmä najačká natvrdo, ktoré sú následne doplnené o ďalšie ingrediencie, ako je predovšetkým tvaroh, majonéza či syr.
Variant receptov na veľkonočné nátierky existuje nespočetné množstvo. Nebojte sa popustiť uzdu svojej fantázii a experimentovať. Okrem pečiva je možné servírovať aj so slanými krekermi či tyčinkami.