Vychutnajte si recepty na muffiny s jogurtom v rôznych variantoch. Sú jednoduché, chutné a vláčne

Nič nepoteší tak, ako najlepšie recepty na jogurtové muffiny!

S nami si ich vychutnáte v niekoľkých rôznych podobách a ani jeden vás nesklame.

Pripravte si ich s nami a pochutnajte si, ako ešte nikdy.

Jogurtové muffiny s citrónom

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na muffiny s jogurtom a pripravte sebe a svojim deťom lahodnú desiatu. Alebo si ako desiatu pripravte sladké domáce vafle , po tých sa len zaprášia!

Čo budeme potrebovať

  • 340 g hladkej múky
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky kóšer soli – plus ďalšie na polevu
  • 6 lyžíc masla
  • 100 g cukru
  • 40 g hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 veľký citrón)
  • 2 lyžice citrónovej kôry (asi 2 veľké citróny)

Na posýpku

  • 110 g + 2 lyžice polohrubej múky
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 2 1/2 lyžičky cukru
  • 4 lyžice masla (rozpustené)

Na polevu

  • 80 g práškového cukru
  • 2-3 PL citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov.
  • Vymažte alebo si vyložte formičky na muffiny.
  • Pripravte si posýpku. V strednej mise prešľahajte múku, oba cukry a soľ.
  • Pomaly prilievajte rozpustené maslo a premiešajte, kým sa nevytvoria malé omrvinky.
  • Na muffiny v strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • Vo veľkej mise šľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
  • Pridajte oba cukry a ďalej šľahajte na vysokú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes krémová, asi 2 minúty.
  • Pridajte vajcia, jogurt a extrakty.
  • Do mixovacej nádoby pridajte suché ingrediencie a pomocou stierky premiešajte, kým sa takmer nespoja.
  • Pridajte citrónovú šťavu a kôru. Cesto by malo byť husté.
  • Cesto rozdeľte medzi formičky na muffiny.
  • Drobenkou posypte vršky muffinov. Prstami veľmi jemne vtlačte posýpku do cesta.
  • Muffiny pečte 5 minút pri 220 °C, potom znížte teplotu rúry na 180 stupňov.
  • Pečte ďalších 13–15 minút u klasických muffinov alebo 21–24 minút u veľkých muffinov, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Medzitým si pripravte polevu. Utrite práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Ochutnajte a dochuťte väčším množstvom citrónovej šťavy.
  • Muffiny nechajte 10 minút vychladnúť vo formičkách a potom preložte na mriežku a pokvapkajte polevou.

Tieto muffiny dobre zmrazíte po dobu až 2-3 mesiacov. Len sa uistite, že muffiny pred zmrazením neglazujete. Pred zahriatím, glazovaním a konzumáciou nechajte muffiny cez noc rozmraziť v chladničke.

Vypečený muffin z jogurtového cesta s citrónom.
Zdroj: anniesnoms.com

Citrónovo čučoriedkové muffiny s jogurtom

Pripravte si s nami tieto čučoriedkové muffiny z jogurtového cesta. Jogurt im dodáva veľa vláčnosti a môžete mať pocit, že sú takmer zdravé. Alebo si s nami vychutnajte 10 rôznych receptov na klasické muffiny !

Čo budeme potrebovať

  • 125 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka jemnej soli
  • 3 lyžice cmaru alebo plnotučného mlieka
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 lyžice plnotučného jogurtu
  • 6 lyžíc rastlinného oleja
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej kôry
  • 75 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok (premiešané s 2 lyžičkami múky)
  • 2 lyžice hrubého cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte formu na muffiny košíčky.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  • V samostatnej miske prešľahajte 3 lyžice mlieka, 1 lyžičku citrónovej šťavy, 3 lyžice jogurtu, 6 lyžíc oleja, 1 vajce, 1 lyžičku vanilkového extraktu a 1 lyžičku citrónovej kôry, kým sa nespoja.
  • Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých ingrediencií gumovou stierkou a miešajte, kým sa nespoja.
  • Do cesta jemne vmiešajte čučoriedky presypané múkou.
  • Cesto na muffiny rozdeľte rovnomerne medzi 6 košíčkov na muffiny.
  • Muffiny pečte 6 minút pri 220 °C, aby muffiny pekne vykysli, potom znížte teplotu rúry na 180 °C.
  • Pokračujte v pečení ďalších 22-25 minút.
  • Nechajte muffiny na panvici 10 minút vychladnúť a potom ich presuňte na mriežku, aby sa dochladili.
Vybalený upečený muffin plný čučoriedok a jogurtovej chuti.
Zdroj: bakerbynature.com

Jogurtové muffiny s jablkom a mrkvou

Tieto ovocné muffiny sú skvelé na raňajky na cestách alebo na dopoludňajšie pohostenie. Ak chcete, pridajte sušené ovocie, orechy alebo semienka. Alebo si pochutnajte na mäkkých mrkvových muffinoch .

Čo budeme potrebovať

  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml prírodného jogurtu
  • 50 ml tekutého medu
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1½ lyžičky mletej zmesi korenia
  • 1 jablko (nastrúhané)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 50 g hrozienok
  • 50 g sekaných orechov alebo semienok

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 stupňov a vyložte formu na muffiny deviatich košíčky.
  • Zmiešajte olej, jogurt, med, vajcia a vanilku.
  • V mise zmiešajte múku, sódu, zmes korenia a ¼ lyžičky soli.
  • Nalejte jogurtovú zmes do múčnej zmesi a pridajte jablko a mrkvu, rovnako ako všetky ďalšie prísady, ktoré používate.
  • Miešajte, kým sa dobre nespojí, a potom zmes nalejte do formičiek na muffiny.
  • Pečte 20-22 minút, alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  • Nechajte vychladnúť aspoň 5 minút.
Formička plná čerstvých muffinu plných jabĺk a mrkvy s cukrom.
Zdroj: recipetineats.com

Muffiny z jogurtu s čokoládou

Urobte si tieto jednoduché čokoládové muffiny s jogurtom. Pripravte si ich s deťmi cez víkend alebo školských prázdninách. Ich príprava zaberie iba 15 minút a sú zaručeným favoritom v každej rodine.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 150 g čokoládových lupienkov
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 150 ml prírodného jogurtu
  • 100 g masla (rozpusteného)

Postup

  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov a vyložte formu na muffiny s 12 papierovými košíčkami.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, kypriaci prášok a sódu, potom vmiešame čokoládové lupienky a cukor.
  • Pridajte rozšľahané vajcia, jogurt a maslo a miešajte, aby sa spojili.
  • Naplňte papierové košíčky a pečte 20-25 minút, kým nezozlátnu.

Príprava týchto jogurtových muffinov je rovnako jednoduchá a ako príprava kávy v týchto kapsulových kávovaroch ! Zaobstarajte si tohto šikovného pomocníka aj k vám domov!

Nadýchané muffiny s kúskami čokolády upečené v košíčku.
Zdroj: scrummylane.com

Aké druhy jogurtov použiť na pečenie a aké naopak nie?

Jogurt, nabitý bielkovinami, probiotikami a vápnikom, je to výživná potravina a existujú dôkazy, že môže posilniť imunitný systém a napomáhať tráveniu. Ale aký jogurt kúpiť, aby sa najlepšie hodil do pokrmu, ktorý práve pripravujete?

Plnotučný biely jogurt má jemnejšiu štruktúru, pretože neboli odstránené všetky srvátky. Najlepšie je na šalátové dresingy, marinády a pečenie.

Skyr je mäkký islandský syr vyrobený zo syridla, ktorý má chuť a textúru jogurtu. Najlepšie je na zmiešanie s ovocím, použitie na doplnenie krémovosti do polievok a do dipov. Nepoužívajte ho však pri pečení, mení štruktúru koláčikov a buchiet.

Grécky jogurt má odstránenú väčšinu srvátky, takže je krémový a hustý. Najzdravšie je ochucovať si ho sladidlom alebo ovocím, je tiež skvelou do dresingov.

Varenie s jogurtom má určité pravidlá. Nevarte ho, pretože sa zrazí. Zašľahajte ho do polievky, aby ste dodali extra krémovitosť, ale nepriveďte ho do varu.

Keď ide o torty, bábovky, koláče alebo sušienky, použite radšej obyčajný biely jogurt – grécky aj skyr sú príliš husté a zmení textúru pečiva.

Najlepšou náhradou za jogurt je kyslá smotana zmiešaná s pár kvapkami citrónovej šťavy.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.