Veľká noc sú často nielen sviatky jari, ale aj jedla.
Bochníčky, baránky, plnka, vajíčka na mnoho spôsobov…
Chcete si spraviť chuť niečím pikantnejším?
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na veľkonočný aspik!
Môžete ho pripraviť z rôznych druhov zeleniny aj mäsa.
Veľkonočný aspik z kuracieho mäsa
Pripravuje sa predovšetkým z jemných druhov mäsa, ako je hydinové, rybie alebo chudé bravčové mäso. Mäso musíte vždy uvariť domäkka, vývar je možné po scedení použiť ako základ pre želatínu. Mäso nakrájajte na kocky a doplňte ho nadrobno nakrájanou varenou alebo sterilizovanou zeleninou.
Ingrediencie
- 300 g vareného kuracieho mäsa
- 100 g papriky
- 100 g nakladanej zeleniny
- 1 vrecko aspikovej želatíny
- ocot
- cukor
- soľ, korenie
Postup
- Uvarené kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky alebo kocky.
- Papriku nakrájajte na prúžky a všetko premiešajte v mise s dobre odkvapkanou sterilovanou zeleninou.
- Okoreňte podľa chuti.
- Podľa návodu na obale pripravte želatínu. Nechajte ju chvíľu napučať v studenej vode a potom zahrejte tesne pod bod varu a odstavte z ohňa.
- Niektoré druhy želatíny sú už ochutené, v opačnom prípade ju osoľte a dochuťte octom a cukrom podľa vlastnej chuti.
- Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinovou fóliou a vsypte do nej mäsovo-zeleninovú zmes. Prelejte želatínou izbové teploty a nechajte stuhnúť v chladničke.
- Po približne 4 hodinách môžete aspik pomocou fólie vyklopiť a nakrájať.
Takto pripravený veľkonočný aspik servírujte s čerstvým pečivom.

Máte slabosť pre sladké? K Veľkej noci patrí nielen baránok či bochník. Upečte si spoločne s nami veľkonočné pečivo !
Veselý veľkonočný aspik s údeninou
Namiesto mäsa možno použiť aj údeninu, predovšetkým šunku, párky či jemnejšie druhy salámov.
Ingrediencie
- 300 g šunky
- 100 g nakladaných uhoriek
- 100 g uvarenej mrkvy
- kúsok papriky
- 45 g želatíny
- 1500 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie
Postup
- V studenej vode rozpustite podľa návodu želatínu a dôkladnejšie ju premiešajte.
- Následne zohrejte zeleninový vývar, ktorý dochuťte soľou a čiernym korením.
- Pridajte do vývaru želatínu, premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
- Potom do vychladenej formy nalejte malé množstvo želatíny.
- Na želatínu vložte plátky mrkvy a papriky a nechajte chvíľku stuhnúť.
- Následne do formy vyskladajte na kocky pokrájanú šunku, zalejte želatínou a nechajte opäť stuhnúť.
- Takto postupujte až do doby, kým bude celá forma zaplnená.
- Posledným krokom je vloženie veľkonočného aspiku do chladničky, aspoň na 4 hodiny.
Tento krásny veľkonočný aspik môžete jednoducho použiť ako nevšednú formu občerstvenia pre akúkoľvek návštevu.

Objavte podobné tipy
Veľkonočná roláda v aspiku
Okrem údenín a zeleniny môžeme so želatínou ľahko kombinovať aj syr. Výsledkom potom môže byť táto lahodná roláda.
Ingrediencie
- 1 vrecko želatíny na vaječnú tlačenku
- 1/2 šálky vývaru
- 1/2 šálky mlieka
- 200 g taveného syra bez príchuti
- 100 g syra eidam
- 100 g šunky
- 1 paprika
- 3 nakladané uhorky
- soľ, korenie
- provensálske korenie
Postup
- V menšom hrnci zohrejte mlieko a rozpustite v ňom všetky tavený syr pokrájaný na kocky.
- Zmes vymiešajte do podoby pasty a pridajte kúsky šunky, papriky, uhoriek a korenia.
- Medzitým si v hrnci ohrejte vývar a želatínu.
- Následne želatínovú zmes pridajte ich zmesi z ostatných ingrediencií.
- Formu vyložte potravinovou fóliou a plátkami syra a nasypte do nej pripravenú zmes.
- Následne roládu umiestnite na niekoľko hodín do chladničky.

Na pochúťkach z aspiku si môžete pochutnávať nielen na Veľkú noc. Inšpirujte sa ďalšími jednoduchými receptami s aspikom !
Vajíčka z veľkonočného korbáča v aspikovom prelive
Varené veľkonočné vajcia najlepšie spracujete práve v aspiku! Stačí doplniť zeleninou, poprípade syrom alebo údeninou, a zaliať želatínou!
Ingrediencie
- 100 g sterilizovaného hrášku
- 100 g uvarenej mrkvy
- 100 g uvarených zelených fazuliek
- 1 paprika
- 3 vajcia natvrdo
- 1 balenie želatíny
- zeleninový vývar
- soľ, korenie
POSTUP
- V studenej vode pripravte podľa návodu želatínu.
- Ohrejte zeleninový vývar a dochuťte ho soľou a korením.
- Želatínu zmiešajte s vývarom.
- Do pripravených misiek či formičiek na aspik vložte zeleninu a na pol rozkrojené vajcia natvrdo.
- Následne formičky zalejte aspikom a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na dobu 3 hodín.
Veľkonočné vajcia v aspiku servírujte s chrumkavým čerstvým pečivom.

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku? Pozrite sa, ako sme ohodnotili plynové varné dosky .
Pestrofarebná jarná zelenina v rôsole
Ak chcete veľkonočné pohostenie odľahčiť, potom je možné pripraviť aspik iba zeleninový. Hodí sa naň čerstvá, varená aj sterilizovaná zelenina. Všetko sa dá doplniť čerstvými paprikami, paradajkami a plátkami reďkoviek.
Ingrediencie
- 250 g čerstvej alebo varenej či nakladanej zeleniny podľa vášho výberu
- 1 PL cukru
- 1 čajová lyžička masla
- 1 vrecko želatíny
- 1 PL octu
- soľ, korenie
Postup
- Čerstvú zeleninu zľahka orestujte na panvici na masle.
- V inom hrnci rozpustite želatínu, ohrejte ju a tesne pred varom vypnite
- Želatínu ochuťte soľou, korením, octom a cukrom.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Do rozpustenej želatíny pridajte zeleninu, premiešajte.
- Želatínovú zmes nalejte do formy vystlanej potravinovou fóliou.
- Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť približne po dobu 3 hodín.
Veľkonočný zeleninový aspik chutí znamenite s čerstvým pečivom.

Ako pracovať s aspikom?
Mnoho ľudí sa receptov s aspikom obáva. Nie je ale prečo. Jediné, na čo si treba dať pozor, je nepodceniť dobu tuhnutia aspiku. Pokiaľ budete príliš nedočkaví, aspik sa vám pri vyklápaní z formy roztrhne a všetka vaša práca bude zničená.
Rovnako dobre nechajte prípadne stuhnúť aj jednotlivé vrstvy aspiku s rôznymi ingredienciami pri tvorení náročnejších pochúťok. Pre ľahšie vyklápanie sa odporúča formy pokryť potravinovou fóliou. Existujú ale aj špeciálne formy a formičky určené priamo na aspik, ktoré majú špeciálny nepriľnavý povrch.