Tento druh je tak krehký a na jazyku sa rozplývajúci.
Surovín, ktoré budete potrebovať je pár a postup tiež nie je nijako zložitý.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na šľahačkové pečivo a prevoňajte svoju domácnosť nielen na Vianoce!
Krehučké pečivo zo šľahačky
Tradičné a tak výborné šľahačkové pečivo vám prinesie jedinečný chuťový zážitok. Inšpirujte sa.
Ingrediencie
- 450g hladkej múky
- 250g masla
- 250ml smotany na šľahanie
- Múčkový cukor na obalenie
Postup
- Cesto vypracujete tak, že zmiešate múku, rozohriate maslo a prilejete smotanu.
- Z cesta vyvaľkajte plát asi 5mm hrubý a potom vykrajujte tvary pomocou vykrajovačov.
- Predhrejte rúru na 200 ° C a dajte piecť na cca 8 minút. Pečenie však pozorne sledujte, každá rúra pečie inak.
- Akonáhle je pečivo ľahko ružové, je hotové a môžete vybrať z rúry.
- Ešte teplé ho obaľte v práškovom cukre a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe.

Už nestíhate dopiecť pečivo? Alebo sa vám jednoducho len nechce? Vyskúšajte niektorý z receptov na nepečené osie hniezda ! Rýchlovka, ktorá chutí.
Smotanové pečivo s kokosom
Vyskúšajte tento výborný recept na šľahačkové vianočné pečivo s prídavkom kokosu. Nebudete ľutovať a ešte ho budete brániť, aby zostalo do Vianoc.
Ingrediencie
- 450g polohrubej múky
- 250g masla
- 1 žĺtok
- 230ml smotany na šľahanie
- 120g kokosu
- 1/2 balenia kypriaceho prášku
- 1 vrecko vanilkového cukru
Postup
- Do veľkej misy nasypte múku, pridajte kokos, kypriaci prášok, vanilkový cukor a všetko zmiešajte.
- Potom pridajte zmäknuté maslo, žĺtok, smotanu na šľahanie.
- Vypracujte hladké a jemné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 2 hodiny v chladničke.
- Vychladnuté cesto vyberte a buď rozvaľkajte na 0,5 cm hrubý plát a vykrajujte tvary. Alebo cesto odtrhávajte po kúskoch a ručne tvarujte napríklad rožky alebo bochníčky.
- Vytvarované pečivo naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 160°C.
- Cukroví sa pečie do zlatista. Po upečení zľahka pocukrujte.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.

Milovníci kokosu pozor! Máme pre vás ďalších 6 receptov na pečivo s kokosom !
Vyfúknuté rohlíčky zo šľahačky
Máme pre vás aj recept na vyfúknuté šľahačkové pečivo, ktoré neodmysliteľne patrí k voňavým Vianociam. Príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju každý.
Ingrediencie
- 500g hladkej múky
- 250ml smotany na šľahanie
- 250g masla
- Múčkový cukor na obaľovanie (+ vanilkový)
Postup
- Múku zmiešajte so zmäknutým maslom, prilejte smotanu a vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 2 hodiny v chladničke.
- Z vychladeného cesta odtrhávajte kúsky az nich tvarujte menšie rožky (aby sa vám po nafúknutí nepolámali). Rožte potom naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 5 minút. Ale pozorne sledujte, každý rúra pečie inak. Pečie sa do zlatista.
- Ešte horúce pečivo obaľujte v práškovom cukre, ktorý môžete zmiešať aj s vanilkovým pre ešte lepšiu chuť.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.

Vyskúšajte naše ďalšie recepty na vanilkové rožteky . Máme ich veľa!
Objavte podobné tipy
Vianočné pečivo s orechmi a šľahačkou
Vyskúšajte jednoduchý recept na pečivo s orieškami. Iste sa po ňom len zapráši.
Ingrediencie na cesto
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 vajíčko (žĺtok oddelený od bielka)
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 1/3 hrnčeka kakaa
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Mleté orechy (akékoľvek podľa chuti)
Ingrediencie na polevu
- 1 tabuľka mliečnej čokolády
- 1,5 lyžice zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica mlieka
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33%)
Postup
- Maslo vyšľahajte s cukrom. Pridajte žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- V inej mise zmiešajte preosiatu múku s kakaom a štipkou soli. Múčnu zmes zmiešajte s tekutou v druhej mise.
- Cesto vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Medzitým si pripravte polevu tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíte čokoládu s maslom. Pridajte mlieko, vanilkový extrakt, práškový cukor a smotanu.
- Vznikne vám hladký krém.
- Z vychladnutého cesta tvorte asi 1,5 cm veľké guličky. Umiestňujte ich na plech s papierom na pečenie.
- Každú guľôčku najprv potrite snehom z vyšľahaného bielka, potom posypte namletými orechmi.
- Obalené guličky dajte piecť na 180 ° C po dobu asi 10-12 minút.
- Po upečení nechajte guličky vychladnúť. Polevu nanášajte na guličky pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete tvoriť slzy, kvapky, kolieska, čokoľvek.
- Nechajte vychladnúť a sú pripravené na podávanie. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe po dobu maximálne 5 dní.

Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Inšpirujte sa suprovými receptami na vegánske pečivo , ktoré nerozoznáte od tradičného.
Sadlové pečivo so smotanou
Prinášame vám naozaj bleskurýchly recept, ktorý robievali už naše babičky. Stačia vám na to 3 suroviny a postup je tiež veľmi jednoduchý. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 300-320g hladkej múky
- 250g sadla
- 250ml smotany na šľahanie (33%)
- Múčkový cukor na obalenie
Postup
- V mise zmiešajte múku so zmäknutou masťou a prilejte smotanu. Vypracujte cesto, vyvaľkajte a vykrajujte tvary.
- Pri pečení cesto nadobudne, robte preto menšie kúsky.
- Pečte pri 180 ° C asi 10 minút a ešte teplé obaľujte v práškovom cukre.

K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa a zdobenie perníčkov. Máme pre vás 5 receptov na medové perníčky , ktoré sú po upečení ihneď mäkké!
Šľahačkové rožteky na slano
Nakoniec tu pre vás máme recept na „slané pečivo“. Maškrtenie totiž nemusí byť vždy o sladkom. Hodí sa skvele ako chuťovka na párty alebo napríklad len tak k televízii.
Ingrediencie
- 400g hladkej múky
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 250g masla (alebo Heru)
- 1 vajce
- Štipka soli
- Na náplň napr. šunku, salámu, eidam, gouda, niva, kečup,…
Postup
- Z múky, smotany a masla vytvorte hladké cesto, ktoré hneď rozdeľte na 5 rovnakých dielov.
- Z každého dielu vyvaľkajte tenký okrúhly plátok a ten rozdeľte na 8 dielov ako pizzu.
- Na každý z dielikov položte suroviny podľa vašej chuti a stáčajte od väčšieho konca smerom k špičke.
- Rožte potrite vajíčkom a posypte soľou, rascou, makom, či čímkoľvek, čo máte radi.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C do zlatista.

Slané vianočné pečivo máme aj v ďalších variantoch, ktoré musíte vyskúšať!
Videorecept na šľahačkové pečivo
Aby ste mali predstavu, ako sa také pečivo pripravuje, môžete sa inšpirovať v tomto videu, kde je jeho príprava skvele znázornená.
A ako správne uchovávať pečivo?
Než sa pustíme do tipov, ako pečivo uchovávať a skladovať, musíme si ujasniť, že treba každý druh pečiva skladovať iným spôsobom.
Suché pečivo , čo je potrebné linecké (bez náplne), vanilkové rožteky alebo pracne skladujte v plechových, prípadne plastových nádobách, ktoré sú vystlané obrúsky. Ak použijete papierovú škatuľu, mohlo by vám pečivo na balkóne príliš zvlhnúť.
Cukrovie s náplňou alebo s polevou skladujte v plastových nádobách av chladničke. Rovnako je na tom aj pečivo zlepované krémom či marmeládou. Toto pečivo môžete skladovať prípadne aj v papierovej krabici na chladnom mieste.
Inak sú na tom perníčky . Tie uchovávajte v nádobe vyloženej alobalom a zastreknutej rumom. Tiež navrchu musí byť opäť prikryté alobalom a nádoba dobre zatvorená.
Kokosky a snehové pečivo sa najlepšie skladuje v papierovom sáčku. Nikdy ich nedávajte do chladničky alebo do plechovej či plastovej nádoby – navlhnú a nebudú dobré.
Čo s nepečenými cukrovinkami ? To je určené prevažne na rýchlu spotrebu a skladovať by ste ho mali iba po krátku dobu. Najlepšie urobíte, keď ho uložíte do kartónovej krabice vyloženej alobalom.
A keby sa vám náhodou stalo, že vám po sviatkoch nejaké pečivo zostane , môžete ho uchovať cez celý rok v mrazničke. Avšak aj tu sú výnimky, pretože do mrazničky nepatria snehové pečivo a kokosky. Keď potom budete mať počas roka chuť, stačí ho len vybrať, nechať pozvoľna rozmraziť a môžete zaspomínať na Vianoce.