Voňavé pečivo zo šľahačky 6x inak. Sladký aj slaný variant pre každého

Tento druh je tak krehký a na jazyku sa rozplývajúci.

Surovín, ktoré budete potrebovať je pár a postup tiež nie je nijako zložitý.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na šľahačkové pečivo a prevoňajte svoju domácnosť nielen na Vianoce!

Krehučké pečivo zo šľahačky

Tradičné a tak výborné šľahačkové pečivo vám prinesie jedinečný chuťový zážitok. Inšpirujte sa.

Ingrediencie

  • 450g hladkej múky
  • 250g masla
  • 250ml smotany na šľahanie
  • Múčkový cukor na obalenie

Postup

  • Cesto vypracujete tak, že zmiešate múku, rozohriate maslo a prilejete smotanu.
  • Z cesta vyvaľkajte plát asi 5mm hrubý a potom vykrajujte tvary pomocou vykrajovačov.
  • Predhrejte rúru na 200 ° C a dajte piecť na cca 8 minút. Pečenie však pozorne sledujte, každá rúra pečie inak.
  • Akonáhle je pečivo ľahko ružové, je hotové a môžete vybrať z rúry.
  • Ešte teplé ho obaľte v práškovom cukre a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe.
Klasické pečivo zo šľahačky s práškovým cukrom.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Už nestíhate dopiecť pečivo? Alebo sa vám jednoducho len nechce? Vyskúšajte niektorý z receptov na nepečené osie hniezda ! Rýchlovka, ktorá chutí.

Smotanové pečivo s kokosom

Vyskúšajte tento výborný recept na šľahačkové vianočné pečivo s prídavkom kokosu. Nebudete ľutovať a ešte ho budete brániť, aby zostalo do Vianoc.

Ingrediencie

  • 450g polohrubej múky
  • 250g masla
  • 1 žĺtok
  • 230ml smotany na šľahanie
  • 120g kokosu
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup

  • Do veľkej misy nasypte múku, pridajte kokos, kypriaci prášok, vanilkový cukor a všetko zmiešajte.
  • Potom pridajte zmäknuté maslo, žĺtok, smotanu na šľahanie.
  • Vypracujte hladké a jemné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 2 hodiny v chladničke.
  • Vychladnuté cesto vyberte a buď rozvaľkajte na 0,5 cm hrubý plát a vykrajujte tvary. Alebo cesto odtrhávajte po kúskoch a ručne tvarujte napríklad rožky alebo bochníčky.
  • Vytvarované pečivo naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 160°C.
  • Cukroví sa pečie do zlatista. Po upečení zľahka pocukrujte.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.
Vianočné pečivo zo smotany so strúhaným kokosom.
Zdroj: ichkoche.at

Milovníci kokosu pozor! Máme pre vás ďalších 6 receptov na pečivo s kokosom !

Vyfúknuté rohlíčky zo šľahačky

Máme pre vás aj recept na vyfúknuté šľahačkové pečivo, ktoré neodmysliteľne patrí k voňavým Vianociam. Príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju každý.

Ingrediencie

  • 500g hladkej múky
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 250g masla
  • Múčkový cukor na obaľovanie (+ vanilkový)

Postup

  • Múku zmiešajte so zmäknutým maslom, prilejte smotanu a vypracujte hladké cesto.
  • Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 2 hodiny v chladničke.
  • Z vychladeného cesta odtrhávajte kúsky az nich tvarujte menšie rožky (aby sa vám po nafúknutí nepolámali). Rožte potom naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 5 minút. Ale pozorne sledujte, každý rúra pečie inak. Pečie sa do zlatista.
  • Ešte horúce pečivo obaľujte v práškovom cukre, ktorý môžete zmiešať aj s vanilkovým pre ešte lepšiu chuť.
  • Skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.
Rožky zo šľahačky obalené v cukre.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Vyskúšajte naše ďalšie recepty na vanilkové rožteky . Máme ich veľa!

Vianočné pečivo s orechmi a šľahačkou

Vyskúšajte jednoduchý recept na pečivo s orieškami. Iste sa po ňom len zapráši.

Ingrediencie na cesto

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1 vajíčko (žĺtok oddelený od bielka)
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 1/3 hrnčeka kakaa
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • Mleté orechy (akékoľvek podľa chuti)

Ingrediencie na polevu

  • 1 tabuľka mliečnej čokolády
  • 1,5 lyžice zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžica mlieka
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33%)

Postup

  • Maslo vyšľahajte s cukrom. Pridajte žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • V inej mise zmiešajte preosiatu múku s kakaom a štipkou soli. Múčnu zmes zmiešajte s tekutou v druhej mise.
  • Cesto vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  • Medzitým si pripravte polevu tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíte čokoládu s maslom. Pridajte mlieko, vanilkový extrakt, práškový cukor a smotanu.
  • Vznikne vám hladký krém.
  • Z vychladnutého cesta tvorte asi 1,5 cm veľké guličky. Umiestňujte ich na plech s papierom na pečenie.
  • Každú guľôčku najprv potrite snehom z vyšľahaného bielka, potom posypte namletými orechmi.
  • Obalené guličky dajte piecť na 180 ° C po dobu asi 10-12 minút.
  • Po upečení nechajte guličky vychladnúť. Polevu nanášajte na guličky pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete tvoriť slzy, kvapky, kolieska, čokoľvek.
  • Nechajte vychladnúť a sú pripravené na podávanie. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe po dobu maximálne 5 dní.
Orechovo-čokoládové pečivo zo šľahačky.
Zdroj: dessertnowdinnerlater.com

Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Inšpirujte sa suprovými receptami na vegánske pečivo , ktoré nerozoznáte od tradičného.

Sadlové pečivo so smotanou

Prinášame vám naozaj bleskurýchly recept, ktorý robievali už naše babičky. Stačia vám na to 3 suroviny a postup je tiež veľmi jednoduchý. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 300-320g hladkej múky
  • 250g sadla
  • 250ml smotany na šľahanie (33%)
  • Múčkový cukor na obalenie

Postup

  • V mise zmiešajte múku so zmäknutou masťou a prilejte smotanu. Vypracujte cesto, vyvaľkajte a vykrajujte tvary.
  • Pri pečení cesto nadobudne, robte preto menšie kúsky.
  • Pečte pri 180 ° C asi 10 minút a ešte teplé obaľujte v práškovom cukre.
Cukrové kolieska so šľahačkou a masťou.
Zdroj: crazyforcrust.com

K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa a zdobenie perníčkov. Máme pre vás 5 receptov na medové perníčky , ktoré sú po upečení ihneď mäkké!

Šľahačkové rožteky na slano

Nakoniec tu pre vás máme recept na „slané pečivo“. Maškrtenie totiž nemusí byť vždy o sladkom. Hodí sa skvele ako chuťovka na párty alebo napríklad len tak k televízii.

Ingrediencie

  • 400g hladkej múky
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 250g masla (alebo Heru)
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • Na náplň napr. šunku, salámu, eidam, gouda, niva, kečup,…

Postup

  • Z múky, smotany a masla vytvorte hladké cesto, ktoré hneď rozdeľte na 5 rovnakých dielov.
  • Z každého dielu vyvaľkajte tenký okrúhly plátok a ten rozdeľte na 8 dielov ako pizzu.
  • Na každý z dielikov položte suroviny podľa vašej chuti a stáčajte od väčšieho konca smerom k špičke.
  • Rožte potrite vajíčkom a posypte soľou, rascou, makom, či čímkoľvek, čo máte radi.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C do zlatista.
Rožky plnené párkom.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Slané vianočné pečivo máme aj v ďalších variantoch, ktoré musíte vyskúšať!

Videorecept na šľahačkové pečivo

Aby ste mali predstavu, ako sa také pečivo pripravuje, môžete sa inšpirovať v tomto videu, kde je jeho príprava skvele znázornená.

Vaříme #74: Šlehačkové vánoční cukroví

A ako správne uchovávať pečivo?

Než sa pustíme do tipov, ako pečivo uchovávať a skladovať, musíme si ujasniť, že treba každý druh pečiva skladovať iným spôsobom.

Suché pečivo , čo je potrebné linecké (bez náplne), vanilkové rožteky alebo pracne skladujte v plechových, prípadne plastových nádobách, ktoré sú vystlané obrúsky. Ak použijete papierovú škatuľu, mohlo by vám pečivo na balkóne príliš zvlhnúť.

Cukrovie s náplňou alebo s polevou skladujte v plastových nádobách av chladničke. Rovnako je na tom aj pečivo zlepované krémom či marmeládou. Toto pečivo môžete skladovať prípadne aj v papierovej krabici na chladnom mieste.

Inak sú na tom perníčky . Tie uchovávajte v nádobe vyloženej alobalom a zastreknutej rumom. Tiež navrchu musí byť opäť prikryté alobalom a nádoba dobre zatvorená.

Kokosky a snehové pečivo sa najlepšie skladuje v papierovom sáčku. Nikdy ich nedávajte do chladničky alebo do plechovej či plastovej nádoby – navlhnú a nebudú dobré.

Čo s nepečenými cukrovinkami ? To je určené prevažne na rýchlu spotrebu a skladovať by ste ho mali iba po krátku dobu. Najlepšie urobíte, keď ho uložíte do kartónovej krabice vyloženej alobalom.

A keby sa vám náhodou stalo, že vám po sviatkoch nejaké pečivo zostane , môžete ho uchovať cez celý rok v mrazničke. Avšak aj tu sú výnimky, pretože do mrazničky nepatria snehové pečivo a kokosky. Keď potom budete mať počas roka chuť, stačí ho len vybrať, nechať pozvoľna rozmraziť a môžete zaspomínať na Vianoce.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.