voňavé cukroví

Orechy k vianočnému pečenie neodmysliteľne patrí. Viete si vôbec predstaviť voňavé pečivo bez nich?

Dodávajú mu chuť, vôňu islavnostní vzhľad. Škrupiny od vlašských orechov navyše slúži aj ako vánočnídekorace a oriešky sa tá využijú celé.

Ale čo s ostatnými druhmi orechov? Aké pečivo z nich urobiť a ako prospejú vášmu zdraviu?

V článku nájdete tú nejvoňavějšíinspiraci.

vlašské orechy

majú aromatické a chutné jadro a sú tiež vhodným doplnkom do pečiva. Používajú sa sekané alebo mleté. Na čerstvé orechy sa môžeme tešiť od konca novembra.

Vianoce sa nám pomaly blíži a niektorí z nás už pokukujú po nejakom dobrom cukroví, ktoré by tento rok mohol upiecť. Najdôležitejším prvkom vo vianočnom cukroví je rôzne korenia a tiež veľa druhov orechov, o ktorých si dnes budeme rozprávať.

Prečítajte si tiež článok Ako sa pečie vianočné pečivo alebo Cestá na vianočné pečivo alebo Najobľúbenejšie recepty na vianočné pečivo

Na samotnú výzdobu sú vhodné celé oriešky alebo napríklad grilážou. Viete, ako na neho?

Cukroví s vlašskými orechmi a škoricou
Zdroj. Pixabay.com

Grilážou z vlašských orechov

ingrediencie:

  • 150 g trstinového alebo kryštálového cukru
  • 80 g vlašských orechov

postup:

  • Do panvice dajte trošku vody a vysypte tam cukor. Miešajte, kým sa neroztopí (neskaramelizuje).
  • Akonáhle začne cukor peniť, nasypte do neho nadrobno nakrájané vlašské orechy a miešajte aspoň 2 minúty.
  • Opraženou zmes dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte vychladnúť.
  • Vychladnutú zmes nasekajte nadrobno alebo zomeľte. Možno skladovať v suchu.

TIP: Viete, ako lúpať vlašské orechy bez luskáčikom tak, aby sa vám jadra nerozdrvila? Odpoveď nájdete v nasledujúcom videu.

lieskové orechy

kešu orechy

para orechy

sú príbuzné orechom vlašským, sú však ďaleko jemnejšie. Do cukroví sa používajú mleté či jemne sekané.

mandle

domáce nutella

ingrediencie:

  • 200 g lieskových orieškov (ideálne lúpaných, sekaných)
  • 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
  • 2 lyžice oleja
  • 3 lyžice cukru kryštál
  • 1 lyžica kakaa
  • Necelá lyžička vanilkového extraktu alebo vydlabaný vanilkový struk
  • štipka soli

postup:

  • Oriešky (bez šupky!) Rozmixujte v mixéri a pridajte olej, cukor, kakao a vanilkový extrakt.
  • Čokoládu nalámte na kocky a rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  • Zmiešajte orieškovú zmes s čokoládou a ešte premixujte.
  • Po vychladnutí viac stuhne.
Domáce oriešková nutella
Zdroj: Pixabay.com

mandle

pekanové orechy

má veľmi tvrdú škrupinu. Vnútri sa skrýva mlieko a lahodná dužina. Do cukroví sa dužina používa iba sušená mletá či strúhaná, na ozdobu môžeme zakúpiť sušené plátky.

môžeme použiť mleté, sekané, celé alebo ako hoblinky či plátky. Hodí sa nielen na pečenie koláčov, ale aj na výrobu marcipánu. Šupku z mandlí zlúpneme veľmi jednoducho, keď je krátko sparíme vo vriacej vode.

Recept nalahodné mandľové sušienky nájdete tu:

búrske orechy

búrske orechy

sú jedny z najchutnejších orechov, používajú sa väčšinou celé ako ozdoba na cukrovinky, pretože sú veľmi olejnaté a mletie im teda neprospieva.

Ako jeale využiť pri vianočnom pečení? Môžete z nich urobiť napríklad výbornéarašídové cukroví, alebo napríklad arašidový krém na zlepované druhy.

Využítlze aj arašidové maslo. Ako siudělat doma vlastné? Recept nájdete v nasledujúcom videu.

kokosový orech

Vlašské orechy sa používajú mleté aj sekané a pre svoj pekný tvar aj ako ozdoba na cukrovinky. Majú tvrdú škrupinu a zo zelených šupiek sa vyrába likér. Ak sú orechy čerstvé spoznáme tak, že pri zatrasení nepočujeme nič, naopak jadro, ktoré pri zatrasení hrkajú, je staré a vyschnuté.

lieskové orechy

Kokosovécukroví však patrí medzi stálice vianočnej tabule a receptov na neho existujíopravdu hŕbu. Čo napríklad linecké koláčiky s kokosom? Recept nižšie.

Linecké koláčiky s kokosom

ingrediencie:

  • 180 g hladkej múky
  • 110 g kokosu
  • 100 g cukru múčka
  • 140 g masla
  • 2 žĺtky
  • Marmeláda podľa chuti na zlepenie
  • Zmes práškového a vanilkového cukru na posypanie

postup:

  • Múku zmiešajte s cukrom a kokosom.
  • Pridajte zmäknuté maslo, žĺtky a vypracujte cesto.
  • Hotové cesto dajte do chladničky odstáť, ideálne na niekoľko hodín.
  • Odstátej cesto vyvaľkajte a vykrájajte požadované tvary.
  • Dajte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10 minút.
  • Vychladnuté koláčiky zlepujte dohromady marmeládou, môžete posypať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým.
Linecké koláčiky s kokosom, marmeládou a cukrom
Zdroj: pixabay.com

para orechy

majú rovnaké využitie v kuchyni ako orechy vlašské, avšak do pečiva sa dajú použiť aj celá jadra. Po vylousknutí zo škrupiny rýchlo žltnú, pretože obsahujú značnú časť oleja a musí sa čo najskôr spotrebovať. Uchovávame je teda v škrupine. Sú zdrojom minerálnych látok a vitamínu E.

Pistáciové orechy sa do pečiva používajú vždy nesolené, mleté, posekané či celé jadrá, majú príjemnú chuť a krásnu zelenú farbu. Ľahko sa vylúpnu zo škrupín.

Ako a kde rastú para orechy? Na to sa pozrite v nasledujúcom videu.

Zmesi orechov sú skvelé do domácíchčokoládových hrudiek

sú podobné orechom lieskovým, využitie v kuchyni majú teda podobné, ako orechy ostatné. Jedinou nevýhodou týchto orechov je vysoký obsah tukov a rýchlo žltnú.

čokoládové hrudky

ingrediencie:

  • 200 g kvalitnej čokolády (horkej, mliečnej alebo bielej)
  • Hrsť orechov (ľubovoľná zmes)
  • 1 lyžica stuženého tuku
  • Kandizované ovocie, hrozienka, semienka podľa ľubovôle
  • Lyžica trstinového cukru

postup:

  • Nadrobno nasekané oriešky opražte nasucho na panvici, potom pridajte trstinový cukor a za občasného premiešania nechajte skaramelizovať.
  • Opraženou orieškovú zmes potom dajte bokom.
  • Medzitým dajte čokoládu rozpustiť do vodného kúpeľa, pridajte tuk a rozpustite.
  • Do rozpustenej čokolády zamiešajte oriešky a prípadne aj kandizované ovocie či semienka a nechajte máličko zatuhnúť (tak, aby sa z čokolády dali tvarovať lyžičkou hrudky)
  • Hrudky tvarujte na papier na pečenie a dajte do chladničky stuhnúť.
  • Hotové hrudky môžete baliť po niekoľkých kusoch do celofánu a využiť ich ako drobný vianočný darček. Hodí sa aj ako vianočné pečivo.
Čokoládové hrudky s orieškami
Zdroj: tasteofhome.com

Ktoré oriešky patria medzi vaše obľúbené?

Spoléhátese na osvedčené recepty alebo skúšate nové veci?

Ak nie, možno vás niektorá z našich inšpirácií na voňavé koláčiky nadchne.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.