Vajcia sú oveľa zdravšie, než sa dlhé roky myslelo.
Obsahujú veľké množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov aj zdravých tukov.
Poďme si preto predstaviť rozmanité recepty na vajíčkovú nátierku.
Je zdravá, chutná a skvele zasýti!
Konzumovať ju môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Vajíčková nátierka nielen na chlebíčky
Žiadna domáca oslava sa nezaobíde bez chlebíčkov. Vyskúšajte náš recept na túto ľahkú a chutnú nátierku! Uvidíte, že chlebíčky čoskoro zmiznú z taniera.
Ingrediencie:
- 8 vajec
- 200 g smotanového taveného syra
- 3/4 šálky majonézy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej mletej cibule
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte vajcia natvrdo.
- V medziobdobí v miske zmiešajte smotanový syr a majonézu, dôkladne premiešajte, príkladne použite ručný šľahač.
- Pridajte prelisovaný cesnak, cukor, cibuľový prášok, soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie opäť dôkladne premiešajte.
- Uvarené vajcia olúpte, umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Veľkosť kúskov prispôsobte na základe vašich preferencií.
- Nakrájané vajíčka primiešajte do misky.
Túto nátierku podávajte na chlebíčkoch, ozdobenú čerstvými bylinkami či plátkami zeleniny.
Domáca vajíčková nátierka s tvarohom
Základný recept obsahuje iba tymián či pažítku, ale fantázii sa medze nekladú a môžete chuť nátierky zvýrazniť aj ďalšími bylinkami, napríklad rozmarínom, kôprom, žeruchou či bazalkou.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1/2 šálky tvarohu
- 3 PL čerstvého tymiánu či pažítky
- soľ, korenie
- čerstvé špenátové listy na ozdobu
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo.
- V miske v medziobdobí zmiešajte ostatné ingrediencie, teda tvaroh, korenie a bylinky.
- Následne pridajte na kúsky nakrájané uvarené a olúpané vajíčka.
- Všetko dôkladne premiešajte av prípade potreby ešte dosoľte.
Tvarohovú nátierku s vajcami servírujte na čerstvom či opečenom pečive ozdobenú lístkami špenátu.
Vaječná nátierka so šunkou a zelerom
Nielen milovníkov mäsa a údenín poteší táto verzia nátierky ozvláštnená o šunku. Okrem šunky ale možno použiť aj ďalšie údeniny, napríklad tvrdé salámy, ktoré pokrmu dodajú intenzívnejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 200 g šunky
- 2 PL stopkového zeleru
- 1 šálka majonézy
- 1 PL horčica
- 2 čajové lyžičky najemno nakrájané cibule
- soľ, korenie
Postup:
- Vajcia uvarte natvrdo.
- Šunku a stopkový zeler si nakrájajte na drobné kúsky či rezančeky.
- Následne uvarené vajcia olúpte, umyte a nakrájajte na kúsky.
- Všetky nakrájané ingrediencie zmiešajte v miske.
- Pridajte majonézu, horčicu, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte.
- Dajte na chvíľku do chladničky.
Vajíčková nátierka chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nej chrumkavé domáce bagety !
Objavte podobné tipy
Tuniaková nátierka s vajcami
Vajcia tvoria úžasnú kombináciu nielen so šunkou či zeleninou, ale prekvapivo aj s rybami. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 150 g tuniaka v konzerve
- 3-4 PL majonézy
- 2 PL nadrobno nasekané červené cibule
- kôpor
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo.
- V medziobdobí vyberte tuniaka z konzervy, odstráňte z neho olej či šťavu a prsty ho rozdrobte tak, aby jednotlivé kúsky nezostali zlepené.
- Uvarené vajcia olúpte a nakrájajte.
- Následne ich zmiešajte v miske s tuniakom, cibuľou, majonézou a kôprom.
- Všetko dôkladne premiešajte, v prípade potreby pridajte viac majonézy.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
Vajíčková nátierka s tuniakom chutí skvele nielen na pečive, ale aj na šaláte.
Ohodnotili sme tie najobľúbenejšie indukčné varné dosky . Pozrite sa, ako v teste obstáli.
Nátierka z avokáda a vajec
Podobne ako vajcia, je aj avokádo plné rozmanitých vitamínov, minerálov a tiež polynenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať zlý cholesterol a naopak zvyšovať ten dobrý.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1 avokádo
- 2 PL majonézy
- 1 1/2 čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 stopkový zeler
- 1 PL nasekané čerstvé pažítky alebo petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Postup:
- Avokádo olúpte a vykôstkujte.
- Následne ho v miske pomocou vidličky roztlačte a zmiešajte s majonézou a citrónovou šťavou.
- V medziobdobí si uvarte vajcia natvrdo.
- Do avokádovej zmesi pridajte nadrobno nakrájaný stopkový zeler a pažítku.
- Uvarené a olúpané vajcia tiež nakrájajte a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
- Všetko dochuťte soľou a korením.
Vajíčková nátierka s avokádom môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.
Neoddeliteľnou ingredienciou väčšiny nátierok s vajcami je majonéza. Pripravte si vlastnoručnú domácu majonézu ! Budete si tak úplne istí nielen tým, z čoho je vyrobená, ale aj tým, že je skutočne čerstvá.
Švédska vajíčková nátierka
Prečo má táto verzia nátierky v názve škandinávsky štát nie je úplne jasné. O tom, do akej miery Severania túto nátierku skutočne konzumujú, sa dodnes vedú spory.
Ingrediencie:
- 8 vajec
- 1/2 šálky majonézy
- 1/4 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1 PL horčica
- 2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 PL jablčného octu
- kôpor
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo, následne ich schlaďte v studenej vode, olúpte a nakrájajte na kúsky.
- K vajíčkam v miske pridajte ďalšie ingrediencie, teda nakrájaný stopkový zeler, červenú cibuľu, horčicu, majonézu, jablkový ocot, citrónovú šťavu a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Pred podávaním vložte aspoň na dobu jednej hodiny do chladničky.
Nátierku podávajte natretú na čerstvom pečive či v miske posypanú pažítkou.
Väčšina ľudí vajcia najradšej konzumuje natvrdo, ako miešané alebo vo forme volského oka. Vajcia sa ale dajú pripraviť aj mnohými inými spôsobmi, inšpirujte sa našimi receptami na varené vajíčka 5krát inak !
Prečo zaradiť vajíčka do svojho jedálnička?
Nie je to mnoho rokov späť, kedy boli vajíčka považované za pomerne nezdravú potravinu. Dlho sa totiž mylne myslelo, že sú jedným z najväčších zdrojov takzvaného zlého cholesterolu. Nové vedecké štúdie ale túto hypotézu vyvrátili, vajcia totiž obsahujú kyselinu linolovú a lecitín, ktoré prispievajú k zníženiu tohto cholesterolu.
Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Ďalej obsahujú celú paletu vitamínov, predovšetkým vitamínov skupiny B, ďalej vitamínu C, D, E a K. Z minerálov v nich nájdeme najmä železo a selén. Samozrejme je lepšie, ak dávate prednosť konzumácii vajec pochádzajúcich z bio fariem. Vajcia z veľkochovov sú síce lacnejšie, ale niekedy obsahujú stopy hormónov a antibiotík.
Koľko vajíčok denne jesť a čím nášmu organizmu prospievajú?
Všeobecne sa udáva, že zdravý človek môže bez problémov jesť dve vajcia denne. Pravidelná konzumácia má pre naše telo množstvo pozitívnych účinkov. Jedným z nich je napríklad posilnenie nášho imunitného systému. Vo vajciach sa nachádzajú aj antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré výrazne zlepšujú videnie a podporujú zdravie očí.
Ženy konzumáciu vajec ocenia aj vzhľadom na skutočnosť, že vďaka komplexu vitamínov B prispievajú ku krásnym a zdravým vlasom, nechtom a pokožke. V neposlednom rade sú vhodné pri diéte, pretože sú skvelým spaľovačom tukov.
Neskutočné množstvo variantov vajíčkovej nátierky
Pre svoju jednoduchosť a obľúbenosť existuje obrovské množstvo variantov vaječnej nátierky. Okrem tvarohu či smotanového syra môžete do nátierky pridať ako základ maslo, syr Cottage či ricottu. Pokiaľ dávate prednosť zdravšiemu variantu, môžete majonézu nahradiť jogurtom či kyslou smotanou.
Zo zeleniny možno okrem řapíkatého zeleru a cibule pridať do nátierky aj reďkovky, mrkvu či papriku. Pokiaľ máte radi pikantnejšie pokrmy, môžete do nátierky pridať prelisovaný cesnak, pálivú papriku či chilli. Z exotickejších ingrediencií potom existujú napríklad rôzne verzie s kaparmi.