Na veľkonočný obed najčastejšie pripravujeme hydinu, či už je to kura, kačica alebo hus, obľúbené býva tiež jahňacie.
Inšpirujte sa našimi nápadmi a potešte vašich hostí rybou, ktorú máme tradične spojenú s Vianocami.
Naše najlepšie recepty na veľkonočného kapra v spojení s jarnou zeleninou, šampiňónmi alebo s medom prinesú do vašej kuchyne toľko vítaný svieži vietor.
Pečený kapor s cibuľkou
Zdravá chuťovka alebo ľahká večera? Výborný veľkonočný kapor, ktorý zachutí každému!
Ingrediencie
- 1 menší kapor
- 1 kg cibule, nakrájané
- soľ a čerstvo namleté korenie na ochutenie
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 4 lyžice olej
- 1 lyžička hladkej múky
- šťava z ½ citróna
Postup
- Nakrájajte cibuľu a nasypte ju do panvice s rozpáleným olejom.
- Restujte cibuľu asi 10-15 minút na strednom plameni, pokiaľ nebude mäkká a priehľadná, nesmie ale zhnednúť.
- Pridajte soľ, papriku a korenie.
- Vytrite hlbší pekáčik olejom a preneste doň cibuľu.
- Očistenú rybu položte na cibuľu.
- V malej miske zmiešajte ½ hrnčeka vody s múkou a citrónovou šťavou a touto zmesou prelejte kapra.
- Pečte asi hodinu v rúre predhriatej na 180 °C.
- Pokiaľ sa cibuľa začne vysušovať, pridajte niekoľko lyžíc vody.
- Podávajte s čerstvým chlebom a červeným vínom alebo s pivom.

Hlavný chod máte pripravený? Nezabudnite na polievku a vyskúšajte napríklad recepty na cibuľačku.
Pečený kapor na mede
Pochutnajte si na tomto veľkonočnom kapríkovi s medom.
Ingrediencie
- 1 menší kapor
- 8 lyžíc medu
- 4 cibuľa
- lyžička mletého korenia
- 1/2 lyžice soli
- 1 lyžička koriandra
- 50 g masla
Postup
- Urobte na rybe zárezy v tvare písmena X. Osoľte, okoreňte a posypte koriandrom.
- Nakrájajte cibuľu, na panvici rozohrejte maslo a opražte cibuľku do zhnednutia. Pridajte trochu oleja a med. Poriadne premiešajte, doveďte do varu a nechajte vychladnúť.
- Do pekáča vlejte niekoľko lyžíc medovej omáčky. Vložte kapra a znovu polejte omáčkou. Prikryte alobalom.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Potom odstráňte alobal a grilujte na 220 °C ďalších 5 minút.

Objavte podobné tipy
Plnený kapor so šampiňónmi
Kapra si o svätom týždni tiež môžete pripraviť na voňavých šampiňónoch.
Ingrediencie
- 1 menší kapor
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 100 g slaniny
- 100 g šampiňónov
- 1 zväzok petržlenu
Postup
- Nakrájajte slaninu na malé prúžky. Očistite huby a nakrájajte ich na malé kocky s priemerom 0,5 mm.
- V panvici opečte slaninu, kým nepustí tuk. Pridajte huby a ďalej opekajte, kým sa nevyparí všetka tekutina.
- Umyte petržlen, osušte ju a lístky najemno nakrájajte. Polovicu petržlenu pridajte k hubám.
- Umyte kapra, osušte a na oboch stranách ho niekoľkokrát prerežte až k chrbtici. Rybu osoľte a okoreňte a postriekajte šťavou z citróna. Vonkajšiu stranu potrite olejom.
- Kapra naplňte šampiňónovou zmesou. Rybu pokryte zvyšným petržlenom a zabaľte do alobalu.
- Grilujte na nízku teplotu zhruba 20 minút, občas otočte. Kapra podávajte s vašou obľúbenou prílohou.

Veľkonočný kapor ala Chlapci v akcii
Vychutnajte si tento recept inšpirovaný obľúbeným programom Chlapci v akcii. Je veľmi chutný. Odporúčanou prílohou je samozrejme domáca veľkonočná plnka.
Ingrediencie
- 1 menší kapor
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- 1 čerstvý citrón
- 1 zväzok petržlenu
- 2 vetvičky citrónového tymiánu
- 1 zväzok polievkovej zeleniny (napr. mrkva, zeler, cibuľa, pór alebo petržlen)
- 1 cibuľa
- 400 g voskových zemiakov
- 2 veľké paradajky
- 40 g masla
- ¼ l suchého bieleho vína
- 130 ml rybieho vývaru
- nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržlen alebo bazalka)
Postup
- Umyte a očistite kapra a osušte ho. Rybu osoľte a okoreňte a pokvapkajte zvonku aj zvnútra citrónovou šťavou. Do brušnej dutiny vložte petržlen a tymian. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Umyte a očistite zeleninu a nakrájajte ju na malé kúsky. Olúpte a na plátky nakrájajte zemiaky. Krátko sparte paradajky, olúpte kožu a vyrežte jadro a paradajku nakrájajte na kocky.
- V rozpálenom pekáčiku rozohrejte maslo a zeleninu spoločne s asi dvoma lyžicami cibule. Krátko opečte aj zemiaky. Osoľte a okoreňte a prilejte víno a rybí vývar. Pridajte paradajky a kapra, toho ešte potrite zvyšným maslom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút a pravidelne rybu podlievajte. Pokiaľ bude kapor rýchlo hnednúť, prikryte pekáč alobalom.
- Dochuťte paradajkovú omáčku soľou a korením a kapra podávajte posypaného bylinkami.

Pripravte si podľa nás tú najlepšiu veľkonočnú plnku . Výborná ako od babičky, s mäsom aj bez mäsa!
Je kapor vhodný na Veľkú noc?
Samozrejme, že kapor sa hodí na veľkonočnú tabuľu. Podľa kresťanskej tradície by sa potom mal jesť v piatok.
Viete prečo práve v piatok? Za tým stojí severská bohyňa Freyja, ktorá bola bohyňou plodnosti a úrody. Práve ryba patrí medzi jeden z jej symbolov.
V Ázii sa kapor radí medzi ryby, ktoré nosia šťastie. Pozitívnemu symbolickému významu sa zase v Japonsku tešia kapri Koi. Najdrahšie vyšľachtené kusy sa ponúkajú za cenu vyššiu ako milión dolárov.
Podobne ako ostatné ryby aj kapor patrí k pôstnym jedlám. Pokiaľ teda dodržujete klasický veľkonočný pôst, môžete si kapra bez výčitiek dopriať.
Stále nie ste presvedčení, či je veľkonočný kapor dobrou voľbou? Vyskúšajte napríklad už spomínané kura , ktoré je tiež nezvyklým, ale dobrým príkladom veľkonočného jedla.