Naj recepty na kapra k Veľkej noci 4x inak. Inšpirujte sa!

Na veľkonočný obed najčastejšie pripravujeme hydinu, či už je to kura, kačica alebo hus, obľúbené býva tiež jahňacie.

Inšpirujte sa našimi nápadmi a potešte vašich hostí rybou, ktorú máme tradične spojenú s Vianocami.

Naše najlepšie recepty na veľkonočného kapra v spojení s jarnou zeleninou, šampiňónmi alebo s medom prinesú do vašej kuchyne toľko vítaný svieži vietor.

Pečený kapor s cibuľkou

Zdravá chuťovka alebo ľahká večera? Výborný veľkonočný kapor, ktorý zachutí každému!

Ingrediencie

  • 1 menší kapor
  • 1 kg cibule, nakrájané
  • soľ a čerstvo namleté korenie na ochutenie
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 4 lyžice olej
  • 1 lyžička hladkej múky
  • šťava z ½ citróna

Postup

  • Nakrájajte cibuľu a nasypte ju do panvice s rozpáleným olejom.
  • Restujte cibuľu asi 10-15 minút na strednom plameni, pokiaľ nebude mäkká a priehľadná, nesmie ale zhnednúť.
  • Pridajte soľ, papriku a korenie.
  • Vytrite hlbší pekáčik olejom a preneste doň cibuľu.
  • Očistenú rybu položte na cibuľu.
  • V malej miske zmiešajte ½ hrnčeka vody s múkou a citrónovou šťavou a touto zmesou prelejte kapra.
  • Pečte asi hodinu v rúre predhriatej na 180 °C.
  • Pokiaľ sa cibuľa začne vysušovať, pridajte niekoľko lyžíc vody.
  • Podávajte s čerstvým chlebom a červeným vínom alebo s pivom.
Veľkonočné pečený kapor s cibuľou.
Zdroj: diethood.com

Hlavný chod máte pripravený? Nezabudnite na polievku a vyskúšajte napríklad recepty na cibuľačku.

Pečený kapor na mede

Pochutnajte si na tomto veľkonočnom kapríkovi s medom.

Ingrediencie

  • 1 menší kapor
  • 8 lyžíc medu
  • 4 cibuľa
  • lyžička mletého korenia
  • 1/2 lyžice soli
  • 1 lyžička koriandra
  • 50 g masla

Postup

  • Urobte na rybe zárezy v tvare písmena X. Osoľte, okoreňte a posypte koriandrom.
  • Nakrájajte cibuľu, na panvici rozohrejte maslo a opražte cibuľku do zhnednutia. Pridajte trochu oleja a med. Poriadne premiešajte, doveďte do varu a nechajte vychladnúť.
  • Do pekáča vlejte niekoľko lyžíc medovej omáčky. Vložte kapra a znovu polejte omáčkou. Prikryte alobalom.
  • Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Potom odstráňte alobal a grilujte na 220 °C ďalších 5 minút.
Kapor na mede pečený v miske s medom.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Plnený kapor so šampiňónmi

Kapra si o svätom týždni tiež môžete pripraviť na voňavých šampiňónoch.

Ingrediencie

  • 1 menší kapor
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 100 g slaniny
  • 100 g šampiňónov
  • 1 zväzok petržlenu

Postup

  • Nakrájajte slaninu na malé prúžky. Očistite huby a nakrájajte ich na malé kocky s priemerom 0,5 mm.
  • V panvici opečte slaninu, kým nepustí tuk. Pridajte huby a ďalej opekajte, kým sa nevyparí všetka tekutina.
  • Umyte petržlen, osušte ju a lístky najemno nakrájajte. Polovicu petržlenu pridajte k hubám.
  • Umyte kapra, osušte a na oboch stranách ho niekoľkokrát prerežte až k chrbtici. Rybu osoľte a okoreňte a postriekajte šťavou z citróna. Vonkajšiu stranu potrite olejom.
  • Kapra naplňte šampiňónovou zmesou. Rybu pokryte zvyšným petržlenom a zabaľte do alobalu.
  • Grilujte na nízku teplotu zhruba 20 minút, občas otočte. Kapra podávajte s vašou obľúbenou prílohou.
Kapor na Veľkú noc so šampiňónmi pečený v alobale.
Zdroj: eatsmarter.com

Veľkonočný kapor ala Chlapci v akcii

Vychutnajte si tento recept inšpirovaný obľúbeným programom Chlapci v akcii. Je veľmi chutný. Odporúčanou prílohou je samozrejme domáca veľkonočná plnka.

Ingrediencie

  • 1 menší kapor
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • 1 čerstvý citrón
  • 1 zväzok petržlenu
  • 2 vetvičky citrónového tymiánu
  • 1 zväzok polievkovej zeleniny (napr. mrkva, zeler, cibuľa, pór alebo petržlen)
  • 1 cibuľa
  • 400 g voskových zemiakov
  • 2 veľké paradajky
  • 40 g masla
  • ¼ l suchého bieleho vína
  • 130 ml rybieho vývaru
  • nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržlen alebo bazalka)

Postup

  1. Umyte a očistite kapra a osušte ho. Rybu osoľte a okoreňte a pokvapkajte zvonku aj zvnútra citrónovou šťavou. Do brušnej dutiny vložte petržlen a tymian. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Umyte a očistite zeleninu a nakrájajte ju na malé kúsky. Olúpte a na plátky nakrájajte zemiaky. Krátko sparte paradajky, olúpte kožu a vyrežte jadro a paradajku nakrájajte na kocky.
  3. V rozpálenom pekáčiku rozohrejte maslo a zeleninu spoločne s asi dvoma lyžicami cibule. Krátko opečte aj zemiaky. Osoľte a okoreňte a prilejte víno a rybí vývar. Pridajte paradajky a kapra, toho ešte potrite zvyšným maslom.
  4. Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút a pravidelne rybu podlievajte. Pokiaľ bude kapor rýchlo hnednúť, prikryte pekáč alobalom.
  5. Dochuťte paradajkovú omáčku soľou a korením a kapra podávajte posypaného bylinkami.
Kapor s veľkonočnou plnkou na bielom víne.
Zdroj: eatsmarter.com

Pripravte si podľa nás tú najlepšiu veľkonočnú plnku . Výborná ako od babičky, s mäsom aj bez mäsa!

Je kapor vhodný na Veľkú noc?

Samozrejme, že kapor sa hodí na veľkonočnú tabuľu. Podľa kresťanskej tradície by sa potom mal jesť v piatok.

Viete prečo práve v piatok? Za tým stojí severská bohyňa Freyja, ktorá bola bohyňou plodnosti a úrody. Práve ryba patrí medzi jeden z jej symbolov.

V Ázii sa kapor radí medzi ryby, ktoré nosia šťastie. Pozitívnemu symbolickému významu sa zase v Japonsku tešia kapri Koi. Najdrahšie vyšľachtené kusy sa ponúkajú za cenu vyššiu ako milión dolárov.

Podobne ako ostatné ryby aj kapor patrí k pôstnym jedlám. Pokiaľ teda dodržujete klasický veľkonočný pôst, môžete si kapra bez výčitiek dopriať.

Stále nie ste presvedčení, či je veľkonočný kapor dobrou voľbou? Vyskúšajte napríklad už spomínané kura , ktoré je tiež nezvyklým, ale dobrým príkladom veľkonočného jedla.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.